Scrolltop arrow icon
Bu fırsat kaçmaz!
BLOGTR25 promosyon kodu ile %25 indirim + 1 aylık ücretsiz konuşma pratiği dersleri kazanın!
CTA background
1 ay boyunca ücretsiz konuşma pratiği dersleri kazanın!
TEKLİFTEN FAYDALAN
Paylaş
X share icon
11.07.2024
Time icon 8 dk.

Çocuklar okula ne zaman başlamalı? 2024-2025 için okula başlama yaşı nedir, nasıl hesaplanır? 

İçindekiler

Tüm ebeveynler için çocuk yetiştirmedeki en önemli konulardan bir tanesi, okul. Çocuğun hayatının geri kalanını şekillendirecek olan okula başlama süreci, ebeveynlikte belki de en önemli dönüm noktası. Dolayısıyla çocuğu okula başlatmak hakkında merak edilen birçok soru da var.

Bu süreç hakkında ebeveynlerin aklını en çok kurcalayan sorulardan biri de çocuğun okula başlama yaşı. Türkiye’de 12 yıllık eğitimin zorunlu olduğunu ve her çocuğun er ya da geç ilkokula yazılması gerektiğini gayet iyi biliyoruz. Ancak hemen belli olmayan kısım ise, ilkokula başlama yaşının kaç olduğu. Özellikle de sistemin değişmesi ve yeni yönetmeliklerin yürürlüğe girmesiyle bu konu hakkında bazı bilgileri gözden geçirmek gerekiyor.

2024-2025 ilkokula kayıt döneminin yaklaşmasıyla birlikte siz de okula başlama yaşı hakkında sorular sormaya başlamış olabilirsiniz. Bu soruların cevaplarını bulmak için doğru yere geldiniz! Bu yazımızda 2024-2025 dönemi için okula başlama yaşını mümkün olduğunca detaylı bir şekilde anlamanıza yardımcı olacağız. Haydi başlayalım!

2024-2025 okula başlama yaşı nasıl hesaplanır?

Çocuğun okula başlama yaşından bahsederken öncelikle okul kayıtlarında yaş hesabının nasıl yapıldığını ve neye göre belirlendiğini bilmemiz gerekiyor. O halde bir başlangıç noktası olarak bu konuyu kısaca açıklayalım.

Normalde çocukların yaşından bahsederken bunu yıl üzerinden yapmaya alışkınız. Çocuğun yaşı sorulduğunda 4, 5, 6 gibi yıllarla ve bazen de buçuklu sayılarla cevap vermek günlük hayatta yaptığımız şey. Ancak okula başlama yaşı, yıl üzerinden hesaplanmıyor. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yayınlanan yönetmeliklerde okula başlama yaşı, yıl yerine ay temelinde belirleniyor. 

Bunun elbette birçok mantıklı sebebi var. Bunların en başında da özellikle de genç yaşlarda çocuk gelişimi sürecinin oldukça hassas ve zamana duyarlı beceriler edinilmesini içermesi. Yıl olarak düşündüğümüzde bunu kolayca fark edemesek de, yalnızca birkaç ay dahi çocuğun sosyal, iletişimsel, bilişsel ve zihinsel kabiliyetlerinde önemli farklar yaratabiliyor.

Dolayısıyla her dönemde olduğu gibi 2024-2025 döneminde de çocuğun okula başlama yaşını hesaplarken öncelikle toplam ay hesabı yapmamız gerekiyor. Bunun için çocuğun yaşını 12 ile çarpıp üstüne ocaktan itibaren kalan ayları ekleyebileceğiniz gibi, internette bulunan yaş hesaplama araçlarından da faydalanabilirsiniz.

2024-2025 anaokuluna başlama yaşı kaç?

Türkiye’de ilkokul, ortaokul ve liseden oluşan 12 yıllık zorunlu eğitime ek olarak çocukların ilkokuldan önce anaokuluna  gitme imkanı da bulunuyor. Anaokulu; henüz öğretim çağına gelmemiş, yani okula başlama yaşına erişmemiş çocuklara hizmet veren ve onları okula hazırlamayı hedefleyen kurumlara verilen isim. Bu kurumlar, Türkiye’de Milli Eğitim Bakanlığı tarafından denetleniyor ve ilkokullardan bağımsızlar. 

Çocuğu ilkokula hazırlamak, gerekli becerilerini geliştirmek, arkadaş edinmesine yardımcı olmak ve okul ortamını tanımaya başlamasını sağlamak için ebeveynler tarafından oldukça sık tercih ediliyor. Peki anaokulu için okula başlama yaşı kaç?

2024-2025 döneminde anaokulları, yaşı 36 aylıktan 68 aylığa kadar olan, yani 3-5 yaş aralığındaki çocukları kapsıyor. Kayıtların yapıldığı eylül ayı sonu itibarıyla çocuğun 36 ayını tamamlamış, 68. ayını ise doldurmamış olması gerekiyor. Bu da demek oluyor ki, bahsettiğimiz ay değerlerini yıla çevirirsek, çocuğunuzu anaokuluna yazdırmak istiyorsanız okula başlama yaşını 4 olarak kabul edebilirsiniz.

2024-2025 anasınıfına başlama yaşı kaç?

Anaokulunun yanı sıra, okul öncesi eğitimin gerçekleştiği bir başka yer de anasınıfı. Ancak bu iki yer, hem ikisinin de okul öncesi eğitimle alakalı olması hem de isimlerinin oldukça benzer olması sebebiyle sık sık birbiriyle karıştırılıyor, veya farklı şeyler oldukları bilinmiyor. 

Anasınıfları, anaokulundan farklı olarak örgün ve yaygın eğitim kurumlarının bünyesine dahil. Bu hizmetin amacı, anaokulunda olduğu gibi çocuğun genel gelişimini desteklemektense spesifik olarak ilkokula başlama yaşına yaklaşan çocukları okula hazırlamak. 

Çocukların anasınıfına kaydedilebilmesi için, kayıtların yapıldığı eylül ayının sonunda çocuğun 57. ayını doldurmuş, 68. ayını ise tamamlamamış olması gerekiyor. Yani anaokulu için yaş aralığı 36-68 ay iken, anasınıfı için 57-68 ay.

Buna ek olarak, bazı anasınıfları fiziksel imkanlarına bağlı olarak, sonraki sene ilkokula başlayacak olmaları şartıyla 45-56 aylık çocukları da kabul etmekte.

2024-2025 ilkokula başlama yaşı kaç?

Anaokulu ve anasınıfı dahil olmak üzere okul öncesi eğitime başlama yaşı hakkında temel bilgileri verdiğimize göre şimdi de en çok merak edilen konudan, yani ilkokula başlama yaşından bahsetmeye başlayabiliriz. Tekrardan hatırlatalım: İlkokula başlayacağı zaman çocuğun yaşı nispeten ilerlemiş olsa da yine de resmi yönetmeliklerde yaş hesabı yıl bakımından değil, ay bakımından yapılıyor.

Kayıtların alındığı eylül ayının sonunda 69. ayını dolduran çocuklar, ilkokula yazdırılır. Bu da ilkokula başlama yaşının, 5 yaşın sonlarına doğru denk gelmesi demektir. Ayrıca unutmamak lazım ki okula başlama yaşına ulaşan çocukların ilkokula kaydettirilmesi kanunen zorunludur. Dolayısıyla ilkokula başlama yaşına yaklaşan çocukların ay bakımından yaşına oldukça dikkat edilmesi gerekiyor.

Fakat ilkokula başlama yaşı konusunda bilinmesi gereken birkaç detay daha var. Örneğin bazı ebeveynler, okula başlama yaşına ulaşmalarına veya ulaşmamalarına rağmen çocuklarının ilkokula biraz daha erken veya biraz daha geç başlamasını isteyebilir. Peki ya bu durumda ne yapılması gerekiyor? Milli Eğitim Bakanlığı’nın yönergelerine göre ilkokula başlama yaşını daha erken bir vakte veya daha geç bir vakte almak mümkün mü?

Evet, Milli Eğitim Bakanlığı, belli şartlar altında okula başlama yaşının daha erken veya daha geç bir vakte alınmasına izin veriyor. Ancak bu, çocukların ilkokula başlamasının ebeveynlerin istediği her zamanda gerçekleşebileceği anlamına da gelmiyor. Yönetmelikte ilkokula başlama yaşının değiştirilmesi, kesin sayılarla belirtiliyor. Bunları hemen açıklayalım.

Şimdi kaydolun ve 1 ay boyunca ücretsiz konuşma pratiği dersleri kazanın!
Çocuğunuza İngilizce ile güven verin!

İlkokula başlama yaşı ne kadar erkene alınabilir?

Resmi yönetmeliğe göre ilkokula başlama yaşının erkene alınması mümkün olsa da bunun bir limiti var. Yani veliler, çocuklarının okula başlama yaşına ulaşmamalarına rağmen ilkokula hazır olduklarını hissetseler dahi istedikleri herhangi bir anda yazdıramıyor. 

Milli Eğitim Bakanlığı, çocukların ilkokula erken kaydedilebilmesini yalnızca 66, 67 ve 68 aylık çocuklar için mümkün kılıyor. Bunun için velilerin yazılı dilekçesi gerekiyor. Dilekçede çocuğunuzun ilkokula başlamaya hazır olduğunu ve aynı zamanda ay bakımından yaşını da belirtmelisiniz. Aynı zamanda Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yayınlanan yönetmeliğin ilgili maddesine de atıfta bulunabilirsiniz. 

İlkokula başlama yaşı ne kadar ertelenebilir?

Bahsettiğimiz üzere, ilkokula başlama yaşını ertelemek de mümkün. Ancak tıpkı okula başlama yaşını erkene alırken olduğu gibi burada da bazı sınırlar mevcut. Ebeveynler, çocuklarının ilkokula kaydını istedikleri kadar erteleyemiyor.

Milli Eğitim Bakanlığı’nın yönetmeliğine göre 69, 70 ve 71 aylık çocukların ilkokula başlama yaşı, velinin yazılı talebi üzerine ertelenebiliyor. Ebeveynlerin isteğine göre bu yaşlardaki çocuklar, ilkokula kayıt hakkı kazanmalarına rağmen okul öncesi eğitime yönlendirilebiliyor veya ilkokula kayıtları bir yıl ertelenebiliyor.

72. ayını dolduran çocukların ise ilkokula kaydının ertelenmesi hiçbir şekilde mümkün değil. Ebeveynler, bu yaşa ulaşan çocuklarını kanunen ilkokula kaydettirmek zorunda. Üstelik ilkokul kaydını ertelemek için hazırlanan sağlık raporu ve benzeri belgeler dahi bu durumu değiştirmiyor. Buna göre ay hesabını yıla çevirdiğimizde, ilkokula başlama yaşı en geç 6’dır diyebiliriz.

Okula başlama yaşını etkileyen unsurlar

Türkiye’de okula başlama yaşıyla ilgili mutlaka bilinmesi gerekenlerden yukarıda bahsettik. Dolayısıyla artık 2024-2025 dönemi için ilkokula başlama yaşı da dahil olmak üzere anahtar bilgilere sahibiz. O halde şimdi de okula başlama yaşını etkileyebilen bazı unsurların üzerinden geçelim. 

Çocuğun okula başlama yaşı konusunda kilit bir faktör, anaokuluna gidip gitmeyeceğidir. Daha önce de bahsettiğimiz üzere anaokulu, çocuğu okul ortamına hazırlamaya ek olarak gelişim özelliklerini pekiştiriyor ve çocuğa yaşıtlarıyla sosyal ilişkiler kurma fırsatı sunuyor. Dolayısıyla anaokuluna gitmek, çocuğun ilkokula başlama yaşının da birkaç ay erkene alınmasını uygun kılabilir.

Okula başlama yaşını etkileyebilen bir başka faktör de çocuğun zeka seviyesi. Bazı çocuklarda bilişsel gelişim üstün bir hızla gerçekleşebiliyor. Örneğin çocuklar ilkokula başlamadan önce okuma-yazma, matematik gibi temel derslerde okulda öğretilmesi gereken bilgilere sahip olabiliyor. Bu durumdaki çocuklar da genellikle okula erken başlayıp, aynı zamanda sınıf atlayabiliyorlar. Ancak elbette ki üstün yetenekli çocuklar dahi kanuna göre her çocuk gibi belli bir yaştan sonra ilkokula kaydedilmek zorunda.

Bu tarz faktörler dışında ise okula başlama yaşının genel olarak sabit olduğunu söyleyebiliriz. Yazımız boyunca anlattığımız üzere, okula başlama yaşı Milli Eğitim Bakanlığı tarafından net bir şekilde belirleniyor ve yasal zorunluluk sebebiyle fazla da değişemiyor.

Çocuklarda okula başlama yaşı: Sıkça sorulan sorular

Çocuklar için okula başlama yaşı hakkında en önemli bilgileri verdik. O halde şimdi de yazımızı bitirmek için bu konu hakkında sıkça sorulan soruları cevaplayalım:

1. sınıfa başlama yaşı değişti mi?

  1. sınıfa başlama yaşı, 4+4+4 sisteminin yürürlüğe konulmasıyla değişti. Bu sistem uygulandığından beri 1. sınıfa başlama yaşı 66 ay, yani 5 yaştan başlıyor.

6 yaşında ilkokula başlanır mı?

Evet, 6 yaşında ilkokula başlanabilir. Hatta kanunen 72 ayı geçen çocukların ilkokula başlamasının ertelenmesine izin dahi verilmiyor. Bu da demek oluyor ki aynı zamanda 6 yaş, resmi yaş ilkokula başlanabilecek en geç yaş.

1. sınıfa kaç aylıkken başlanır 2024?

2024-2025 döneminde 69. ayını dolduran çocuklar ilkokula başlama yaşına ulaşıyor. Buna ek olarak velinin yazılı dilekçesiyle birlikte 66, 67 ve 68 aylık çocukların ilkokula başlaması da mümkün.

Anasınıfı yaşı kaç olmalı?

2024-2025 döneminde anasınıfına başlama yaşı 57 aydan 68 aya kadar, yani 4-5 yaş oluyor. Ancak bazı anasınıfları fiziksel kapasitelerine göre 45-56 aylık yanı 3-4 yaşındaki çocukları da kabul edebilir.

Novakid’le tanışın!

Novakid’in konuşma pratiğine dayalı İngilizce dersleri, çocukların dili akıcı bir şekilde öğrenmesine olanak tanıyor. Çocuğunuz, dil pratiği yaparak İngilizceyi en doğal haliyle öğreniyor. Onun bu eğlenceli yolculuğa katılmasını sağlayın!

Yorum bırak

Yorum yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site reCAPTCHA tarafından korunmaktadır ve Google Gizlilik Politikası ile Hizmet Şartları geçerlidir.

Editörün seçimi
İlginizi çekebilir
Bir dil seçin
Down arrow icon
Argentina Brazil Chile Czech Republic Denmark Finland France Germany Global English Global العربية Greece Hungary India Indonesia Israel Italy Japan Malaysia Netherlands Norway Poland Portugal Romania Russia Slovakia South Korea Spain Sweden Turkey
Cookie icon
Web sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Siteye giriş yaparak çerezleri tarayıcınıza kaydetmeyi kabul ediyorsunuz.