Scrolltop arrow icon
Left arrow icon Tüm kategoriler
Close icon
Haberler
İngilizce öğrenme
Ebeveynler için Novakid
TR
TR flag icon
Mobile close icon
CTA background
Çocuğunuz için en iyi İngilizce derslerini planlayın
ÜCRETSİZ DENEYİN
Paylaş
LinkedIn share icon
Motivasyon hakkında konuşalım! Çocuğunuza neden İngilizce öğrenmesi gerektiğini nasıl açıklayabilirsiniz?
Çocuklara ne, nasıl anlatılır
Star icon
11.10.2021
Time icon 12 min
Comment icon 0 yorum

Motivasyon hakkında konuşalım! Çocuğunuza neden İngilizce öğrenmesi gerektiğini nasıl açıklayabilirsiniz?

İçindekiler

Küresel bir dünyada, en azından İngilizce bilmek çok önemlidir. İyi derecede yabancı dile hakim olmak büyük fırsatlar sağlar ve birçok kapıyı açar. Ne yazık ki, birçok insan bunu mezun olduktan sonra fark ediyor ve o zamandan sonra iyi bir düzeyi yakalamak ya çok zor ya da imkansız oluyor. Evet, evet! Zamanında İngilizce öğrenmeyen ve şu anda tabiri caizse başlarını duvara vuran “tembel” yetişkinlerden bahsediyoruz.

Birçok ebeveyn, çocuklarını böyle bir kaderden nasıl koruyabileceğini merak ediyor. “Korkacak bir şey yok, çocuklar okulda öğrenecek” diyenler yanılıyor! Herkes bu hatayı yapar. Çok az çocuk okulda İngilizce öğrenebiliyor. Geri kalanı ya fazladan yardım alıyor ya da… Sonunda başlarını duvara vuruyor.

Neden okula güvenmemelisiniz?

Ebeveyn misiniz? ve deneyiminizi paylaşmak istiyor musunuz?
Hikayenizi anlatmak için bize ulaşın.

Okul nasıl 8 yılda İngilizce öğretemez diye merak edebilirsiniz. Herkes 2. sınıftan itibaren İngilizce öğrenmeye başlar ve haftada en az iki kez ders vardır. 5. sınıftan itibaren bu sayı haftada 3’e çıkar! Renkli ders kitapları, fotoğraflar, komik resimler, şarkılar, tekerlemeler, sesli alıştırmalar, ülke ve kültür ile ilgili çalışmalar (ilginç yerler, tatiller, gelenekler hakkında birçok bilgi), bulmacalar, vb. ile İngilizce öğrenmek çok zevkli bir şey! Artık eskisi gibi değil. Bizim zamanımızda sıkıcı sayfalarımız vardı ve her 3 sayfada bir siyah beyaz çizimler yer alırdı. Üzerine bir de çevrilmesi gereken bir sürü metin…

Ancak sorun şu ki tıpkı eskiden olduğu gibi, İngilizce öğretmenleri işe alfabeyi öğreterek başlıyor. Çocuklara dinlemeyi ve konuşmayı değil, hemen okumayı, kelimeleri nasıl yazacaklarını ve dilbilgisi kurallarını öğretiyoruz. Bu, ikinci sınıf öğrencileri için çok fazla. Sorun tam olarak burada. Sonuç olarak; çocuklar öğrenme sürecine olan ilgilerini hızla kaybederler, birkaç kötü not alırlar ve İngilizceden nefret etmeye başlarlar. Çünkü İngilizce zor, sıkıcı ve ruhsuzdur…

Bunu önlemenin tek bir yolu var; çocuklar okula gitmeden önce dili öğrenmeye başlamalılar. Bu süreç, belirli bir dil temelinin oluşmasını sağlayacak ve çocuklar, bu psikolojik engeli aşmak için okulda zaman harcamak zorunda kalmayacaklar. Aksine, zaten bildikleri şeyleri hatırlayıp tekrarladıklarında kendilerini çok daha iyi hissedecekler. Okulda her şey farklı olduğu için sıkılmayacaklar. Ayrıca iyi not ve başarı hissi, İngilizce öğrenmeye devam etmek için güvenilir bir motivasyon olacaktır.

Okulda İngilizce öğrenmeye başlayan ve zor zamanlar geçiren bir çocuk nasıl motive edilir?

Çocuğunuz “bu dilden nefret ediyorum” diye söylenmeye devam ederse ona bir şeyler öğretmek çok zor olacaktır. Elbette, sopa ve havuç yöntemini kullanabilir veya başka bir deyişle onu “motive edebilirsiniz”. Ama bu durumda dışarıdan motive olacaklar; motivasyon içeriden gelmeyecek ve sadece şartlar altında gerekli olanı yapacaklar. Tamam, çalışacağım çünkü “bir” almak istemiyorum ya da bana bilmem ne sözü verildiği için…

Bazı durumlarda dış motivasyon çok yardımcı olur. Örneğin, bilinçli bir hedef olduğunda; iyi bir iş bulmak veya yurt dışına gitmek için İngilizce öğrenmek istiyorum. Ardından, belirlenen hedefe ulaşmak için İngilizce gerekli hale gelir. Ancak çocuklarda, bir hedefi olan daha çok ebeveynlerdir ve çocuklarının kötü not almasını istemezler. Bu nedenle “havuç ve sopa” yöntemi belli bir noktaya kadar işe yarayacaktır. Öyleyse ne yapabiliriz?

Her şeyden önce, ilgilerini çekmeniz gerekir

Nasıl mı? Ne de olsa tren kaçtı… “Çuf çuf!” Ve trene binmek için artık çok geç. Çocuk İngilizceyi olumsuz bir şeyle ilişkilendirir. Yine de okul müfredatına daha derinlemesine bakmayı denemeniz ve onlara ev ödevlerinde yardım etmeniz gerekiyor. Bu işe yaramazsa okul ve müfredatı unutun. Bir kurs satın alın. Ama önce, orada eğlenceli şeyler ve İngilizce konuşma pratiği yaptıklarından emin olun; sadece yazmak ve okumak gibi sıkıcı şeyleri öğretmeyen bir kurs bulun.

– Orada eğlenceli şeyler yapıyorlar ama okul ödevleri ve kötü notlar ne olacak?

– Notlar bekleyebilir. Öncelikle, İngilizcenin o kadar da kötü olmadığını anlamaları için çocuğun ilgisini çekmeliyiz. Aslında İngilizce öğrenmek çok eğlenceli olabilir. Kendilerini daha başarılı hissetmelerini sağlayabilir ve özgüvenlerini artırabilir. Herhangi bir not olmayacak ama yine de çabaları için övgü alacaklar. Herkes övgüyü sever. Psikologlar, övgünün bir yetişkinin bile yeteneklerine çok daha fazla güvenmesini sağladığı konusunda hemfikirler. Olumsuzluk ortadan kalkar kalkmaz çocuğun İngilizce öğrenmeye ilgi göstereceğini ve hatta okulda ilerleme göstermeye başladığını göreceksiniz. Hemen değil ama yapacaklar.

Çocuğunuz eskiden İngilizceyi seviyorsa ve her şey yolundaysa ama sonra 5. sınıfa gittiyse ne yapmalı?

Ah, o meşhur 5. sınıf! Her şeyden önce, 11-12 yaşındaki çocuklarınızın ergenlik çağına girmek üzere olduğunu ve bu çağın garip bir yaş olduğunu unutmayın. Tüm dünyaları alt üst oluyor, tüm değerleri yeniden gözden geçiriliyor ve ilgi alanları çarpıcı biçimde değişiyor. Çocuğunuz belki daha önce süreci ve öğretmenini sevdiği için İngilizce çalışmaktan zevk aldı, bunda başarılı oldu ama şimdi… Şimdi tüm bunların amacının ne olduğunu merak ediyorlar. Neden tüm bu çabayı göstermeliler? Büyüdüler ve şimdi onlara “Neden İngilizce öğrenmeliyim?” sorusuna net bir cevap vermenin zamanı geldi.

Şimdi onlarla sakince İngilizce öğrenmenin küresel etkileri ve uluslararası iletişim dilinin nasıl olduğu hakkında konuşabilirsiniz. Kendi acı kaderinizden dert yanmayı unutmayın. Kendi örneğinizle İngilizce bilmeyenlerin hayatının ne kadar korkunç olduğunu gösterin. Onlara geçmişteki üzücü hikayelerinizi, istediğiniz işi nasıl alamadığınızı, havaalanında kendinizi nasıl ifade edemediğinizi ve yurt dışına tatile gittiğinizde bir şey sipariş ettiğinizde tatlı yerine başka bir şey geldiğini anlatarak bu düşünceyi destekleyin. Daha dramatik görünmesi için, bu iyi amaç doğrultusunda biraz yalan bile söyleyebilirsiniz. Ana konu, “hedefi tam on ikiden vurana” kadar, yani çocuğunuzun gerçekten umursadığı ve çaba göstermeye değer gördüğü bir şey bulana kadar, birbiri ardına argümanlar sunarak sakin ve ikna edici bir şekilde konuşmaktır… Aşağıda ebeveynlerin bu sohbete dahil edebilecekleri, İngilizce öğrenmek için en etkili nedenlerin bir listesi bulunmaktadır.

Neden İngilizce öğrenmeli?

1. İngilizce uluslararası iletişimin dilidir. Tüm dünyada, hatta Çin’de bile öğretilmektedir. İngilizce olmadan yurt dışı gezilerde kendini idare etmek zor olacaktır; yol tarifi isteyemezsin, alışverişe gidemezsin, lezzetli bir tatlı sipariş edemezsin, kafede veya restoranda menü hakkında soru soramazsın. Plajda diğer çocuklarla konuşmayı unut! Ve “yapamayacağı” daha bir sürü şey var! Yüzünde boş bir ifadeyle öylece durmak istemezsin.

2. Temel İngilizce bilgisi bile, neler olup bittiğini anlama ve her durumda gergin ve panik olmak yerine kendini açıklamaya çalışma becerine katkı sağlayacak, sana güven verecektir. Bu nedenle İngilizce konuşmak seyahat ederken seni stresli durumlardan korur.

3. İngilizce, en sevdiğin şarkıların sözlerini anlamana ve arkadaşlarına tercüme etmene yardımcı olacak ve bu da seni onların gözünde daha havalı yapacak. Ayrıca hayranı olduğun kişilerin biyografilerini okuyabilir, bu kişilerin dünyanın dört bir yanındaki diğer hayranlarıyla sosyal ağlarda “sohbet” edebilirsin!

4. İngilizce konuşmadan interneti kullanmak, en yeni iPhone’u yalnızca arama ve SMS göndermek için kullanmaya benzer! Herhangi bir zorluk çekmeden izleyebileceğin, okuyabileceğin ve dinleyebileceğin çeşitli konulardaki video, film, podcast, blog ve makale gibi içeriklerin büyük bir kısmı yalnızca İngilizcedir.

5. İngilizce biliyorsan dünya çapındaki en son keşif ve icatları takip edebilirsin, çünkü BBC, National Geographic ve TED Talks ile öğrenmek çok eğlenceli! Eğitim programları, kurslar ve filmlerin yanı sıra bilgilendirici dersler de var.

6. Dünyanın en ilginç müzelerine sanal turlar yapabilirsin. İngilizce konuşmak, kendi kendine eğitim ve kendini geliştirmek için harika fırsatlar sunar, çünkü dünyanın en ünlü turistik yerlerine evinin konforundan seyahat edebilirsin. Ve İngilizce sesli rehber, böyle bir yolculukta yeri doldurulamaz bir yol arkadaşı olacaktır.

7. Peki ya en sevdiğin oyuncularla çekilen en yeni filmleri ve dizileri kendi diline dublaj yapılmadan önce orijinal hallerinde izleyebilmen? Ayrıca, çevirinin orijinal anlamını her zaman doğru bir şekilde aktaramayacağını da belirtmekte fayda var.

8. En sevdiğin kitapların orijinal versiyonlarını da okuyabilir ve çevirinin çıkmasını beklemek zorunda kalmazsın.

9. Pek çok bilgisayar video oyunu yalnızca İngilizce olarak mevcut! Tabii ki oyuncular da sadece İngilizce iletişim kuruyorlar.

10. İngilizce biliyorsan sosyal ağlarda insanlarla sohbet edebilir ve o gün hava koşullarını ve hafta sonu planlarını tartışmaktan en son haberlere ve sansasyonel olaylara kadar her şey hakkında konuşabilirsin.

11. Teknoloji ve IT meraklıları için İngilizce, en son gadget ve yazılımların talimatlarına erişebilecekleri anlamına gelir. Sıradan kullanıcılar için, bilgisayarlarındaki “açılır pencereleri” ve diğer teknik bilgileri anlama fırsatıdır.

12. Lisede iyi derecede İngilizce bilmek, uluslararası yarışmalara katılma ve hatta yurtdışında ücretsiz olarak yüksek öğrenim görmeni sağlayacak burslar kazanma fırsatı verecektir. Ancak gerekli İngilizce yeterliliğini doğrulayan bir sınav olmadan üniversiteye kabul edilmeyeceksin. İyi bir TOEFL veya IELTS puanına sahip olmalısın. Kendi ülkende önceden sınavlara girebilirsin. Öğrenci veya çalışma vizesi almak için de bu testlere ihtiyacın var.

13. İngilizce dünyaya açılan penceren olabilir. Örneğin, yurt dışında öğrenci değişimi veya gönüllülük programlarına katılabilirsin. Yeni arkadaşlar edinip harika vakit geçir!

14. İngilizce olmadan uluslararası kamplara gidemeyecek ve dünyanın dört bir yanındaki diğer çocuklarla tanışamayacaksın.

15. İngilizce konuşanlar 14 yaşına geldiklerinde uluslararası spor etkinlikleri için gönüllü olabilirler. Adaylar mülakata tabi tutulur ve özenle seçilir. 18 yaşına geldiğinde, yurtdışında meyve ve sebze toplamak gibi bir iş bulabilirsin. Veya ABD’deki yaz kamplarında çalışabilirsin. Bu kamplar, yazılı bir İngilizce testi isterler.

16. Genel olarak İngilizce, uluslararası bir şirkette iyi ücretli ve prestijli bir iş bulmana yardımcı olacaktır. İyi İngilizce konuşan insanların maaşı her zaman daha yüksektir.

17. Uluslararası yarışmalara, projelere, konferanslara ve seminerlere katılmak için elbette iyi İngilizce konuşman gerekecektir. Bu da CV’ne iyi bir katkı olabilir.

Vay canına! Bu liste oldukça etkileyici. Dilerseniz başka sebepler de ekleyebilirsiniz. Bence fikir yeterince açık; dünyamızda İngilizce olmadan hiçbir yere gidemezsiniz. Ve çocuk bunu ne kadar erken fark eder ve kalbini İngilizce öğrenmeye açarsa o kadar iyi olur. Ancak… Bir kez daha tekrar edelim; eğer çalışmalar onun için çok zorsa ve kolayca sıkılıyorsa bu motive edici noktaların hiçbiri onu istenen hedefe yaklaştırmayacaktır.

Ayrıca, okul notlarının İngilizce yeterliliğinin iyi bir göstergesi olmadığını da belirtmekte fayda var. Bu nedenle okul, çocuğunuzun İngilizce öğrenmeye ilgisini çekemiyorsa bunun için iyi bir dil programı veya eğitim platformu bulmalısınız.

Çevrimiçi okullar zamana adapte olmuş durumdalar ve bu öğrenme formatı 10 ila 12 yaşındakiler için idealdir. Novakid çevrimiçi okulunun video derslerine daha yakından bakmanızı öneririz. Öğretim yalnızca İngilizce olarak yapılır, çünkü tüm öğretmenlerin anadili İngilizcedir. Ayrıca, kendi alanlarında herkesi motive etmenin bir yolunu bulabilen profesyonellerdir. Çekinmeden deneyin! İlk ders ücretsiz!

Rate this post

Yorum yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlginizi çekebilir
Çocuklara ne, nasıl anlatılır
Bir dil seçin
Down arrow icon
Russia Global English Czech Republic Italy Portugal Brazil Romania Japan South Korea Spain Chile Argentina Slovakia Turkey Poland Israel Greece Malaysia Indonesia Hungary France Germany Global العربية Norway India India-en Netherlands Sweden Denmark Finland
Cookie icon
Web sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Siteye giriş yaparak çerezleri tarayıcınıza kaydetmeyi kabul ediyorsunuz.