Scrolltop arrow icon
Left arrow icon Tüm kategoriler
Close icon
Haberler
İngilizce öğrenme
Ebeveynler için Novakid
TR
TR flag icon
Mobile close icon
CTA background
Çocuğunuz için en iyi İngilizce derslerini planlayın
ÜCRETSİZ DENEYİN
Paylaş
LinkedIn share icon
Üç Novakid Annesinin Hikayelerinde: Eğitim, Eşitlik ve Başarı
Pozitif hikayeler
Star icon
08.03.2022
Time icon 12 min
Comment icon 0 yorum

Üç Novakid Annesinin Hikayelerinde: Eğitim, Eşitlik ve Başarı

İçindekiler

8 Mart Dünya Kadınlar Günü, tüm zaman kadınlarının sosyal, kültürel, ekonomik ve politik başarılarının önemini belirtmek için dünya çapında kutlanmaktadır. Her kadının, bugünkü ve gelecekteki toplumumuzu daha eşit ve kapsayıcı kılan kendilerine özgü başarıları vardır.

Novakid Online İngilizce Okulu, Kadınlar Gününü kutlamak için Novakid öğrencilerinin anneleri olan 3 kadına eğitimde cinsiyet eşitliği, küreselleşen ve hızla değişen dünyada kadının rolü konusundaki görüşlerini sordu.

Şebnem SeçkinerNaz Kulgu ve Hüma Bilcanlı çocuklarımızın yaşamasını istediğimiz geleceğin büyük bir parçasını oluşturan kişisel başarılarını da paylaştılar.

Şebnem Seçkiner, Blogger & Irmak’ın Annesi

8 Mart Dünya Kadınlar Günü sizin için kişisel olarak ne ifade ediyor?

8 Mart, Dünya Emekçi Kadınlar Günü olarak kutlanıyor. Aslında tüm kadınları, hepimizi kapsıyor. Kişisel görüşüm, kadınlara bu önemin her gün verilmesi ve sorunların her zaman dile getirilmesi gerekliliğidir. 8 Mart hala kadınların en güçlü temsilcilerinden. Her ne kadar “Bu iş bir gün olmamalı.” desem de diğer yandan da kadının sesinin en güçlü duyulduğu gün olduğu da bir gerçek.

Küreselleşen dünyada kadın ve anne olmak ne anlama geliyor?

Eskiden kadınların iş hayatında mücadeleleri daha fazlaymış. Her ne kadar şimdi de birtakım sorunlar olsa da gelişme yaşandığı bir gerçek. Bizim bilim adamı olarak öğrendiğimiz mesleğe artık çocuklarımızın “bilim insanı” demesi, mecralarda böyle yazılması bunun en küçük örneği. Anne olmak ise bazı insanlar tarafından eskiye oranla “daha kolay” görünse de, uyaran faktörler fazla olduğu için işimiz daha zor. İnternet, hayatımızı kolaylaştırırken bir yandan da zorlaştırıyor. Çocuklarımızı kontrol etmez, doğru kaynaklara ulaşmasını sağlamaz ve interneti doğru kullanmayı öğretmezsek istemediğiniz yollara sapabilirler. Bu nedenle her zaman dikkatli davranmalıyız. Bizim annelerimizin böyle endişeleri yoktu en azından…

Çocukları cinsiyet eşitliği konusunda eğitmek neden önemlidir?

Cinsiyet eşitliği konusunda gerekli bilgiyi vermezsek eskisi gibi “Kadının yeri kocasının yanıdır.”“Erkek dediğin çalışır eve para getirir, kadın yemek yapar ev toplar.” mantığından kurtulamayız. Herkesin eşit şartlarda çalışabileceğini hayatın her alanında göstermeliyiz. Çocuklarımıza güzel örnek olmalıyız. Bu da ilk başta evdeki tutumdan geçiyor. Anne de baba da ev işleriyle eşit derecede ilgilenerek bunun adımlarını atmaya başlamalı.

Ev, aile, kişisel gelişim ve çalışıyorsanız iş hayatını dengelemek için bir reçeteniz var mı?

Çok uzun zamandır evden çalışıyorum (8 sene olacak), henüz bir reçetem yok. Kızım okuldan, eşim işten gelene kadar tüm işlerimi bitirmeyi planlasam da bunu her zaman başaramıyorum. Bazen bütün gün sakin geçiyor fakat birdenbire akşam telefon trafiği başlıyor. Benim reçetem, işim olmadığı zamanlar ailemle kaliteli vakit geçirmek ve eğer eğlenceli olacaksa onları da işime dahil etmek. Eskiden şehir dışında çok etkinlik oluyordu, beraber gidiyorduk. Ben çalışıyordum, onlar o esnada şehri keşfe çıkıyorlardı. İstemeden bir denge kurmuş gibi gözüksek de “Kesin şöyle yaparım!” diyemiyorum. Kimi zaman da gece herkes uyuduktan sonra çalışıyorum ki ertesi gün güzel zaman geçirelim. Bir de kızıma hep şunu söyledim: “Baban işten geldiğinde işi işte bırakabiliyor ancak benim işim öyle değil.” Alıştı. 😊

Kişisel olarak en çok gurur duyduğunuz şeyler nelerdir?

En çok gurur duyduğum şey annemle babamın istediğim işi yapmam konusunda bana destekleridir. Bir kez bile “Şunu oku, şunu yap!” demediler, iş tercihlerimde hep yanımda oldular. Daha sonra da eşim… Eğer yeterli desteği görmeseydim, istemediğim bir işte çalışmak zorunda kalırdım. Diğer bir konu ise kararlılığım, eski adıyla inadım. Bir işe inanıyorsam, ileride “Keşke…” dememek için sonuna kadar peşinden giderim, tabii büyük riskler almadan.

Naz Kulgu, Marka Elçisi Lara’nın Annesi

Ebeveyn misiniz? ve deneyiminizi paylaşmak istiyor musunuz?
Hikayenizi anlatmak için bize ulaşın.

8 Mart Dünya Kadınlar Günü sizin için kişisel olarak ne ifade ediyor?

İnsanlığın varoluşundan bu yana biz kadınlar, toplumda hak ettiğimiz değeri ne yazık ki elde edemedik. Yılda bir gün ile sınırlı olsa da, kadınların toplum içindeki değerinin anlaşılması, cinsiyet eşitsizliğin ortadan kalkması, insan hakları temelinde kadınların maruz kaldığı zorbalık, haksızlık ve ayrımcılıkların daha yüksek sesle dile getirilerek bu olumsuzlukların gelecekte giderilmesi için umut verici bir gün. Bu hatırlatmaların gerek olmayacağı bir günün değil, her günün bizim olacağı bir gelecekte yaşamak dileğiyle 🤗

Küreselleşen dünyada kadın ve anne olmak ne anlama geliyor?

Çalıştığım dönemde birçok ülkeyi gezip görüp kültürlerini az da olsa yakından tanıma fırsatı buldum. Her coğrafyada kadına bakış açısı, verilen değer ve kadın hakları çok farklı. En gelişmiş ülkelerde bile kimi zaman kadın olmanın zorluklarını gördüm. Sahip olunan sosyal ve ekonomik hakların, çocuk yetiştirirken biz anneleri çok etkilediği aşikar.

Çocukları cinsiyet eşitliği konusunda eğitmek neden önemlidir?

Çocuklarımıza cinsiyet eşitsizliğini isteyerek veya istemeyerek bizler öğretiyoruz. Babanın anneye karşı olan davranışları ve evdeki iş bölümü gibi canlı örnekler çok önemli. Sonrasında bizlerin renklere, spor dallarına, sanata, mesleklere yüklemiş olduğumuz cinsiyet etiketleriyle de bu öğrenime devam ediyorlar. “Erkek adam kırmızı giyer mi?”, “Kızlar futbol oynamaz!” vb… Kız ve erkek çocuklarımıza eşit davranmalıyız. Kimi zaman oğlumuzun eline bir bez vermeliyiz, kızımız da tornavidalarla, arabalarla oynayabilmeli. Onları yeteneklerine göre yönlendirmeliyiz ki yaptıkları işten keyif alsınlar.

Davranışlarımızda daha adil, anlayışlı ve yardımcı olsak, dünya daha güzel olmaz mı? Bu vesile ile çocuklarımızı da eğitmiş oluruz, ebeveynlerini kopyalamakta onların üstüne yok.

Ev, aile, kişisel gelişim ve çalışıyorsanız iş hayatını dengelemek için bir reçeteniz var mı?

Hayatım aslında çocuklardan önce ve sonra olarak iki ayrı parça. Belki birçok anne için de böyledir. İnsan, hayatının her döneminde bir şeyler öğrenip, yeni tecrübeler ediniyor. Deneyimlerden ders alıp hayata olumlu olarak yansıttığımızda da bir adım öteye geçmiş oluyoruz. Kişisel gelişim, akademik gelişimden daha zor ve önemli.

Çocuklarımı büyütürken çalışmak istemedim. Evde onlarla vakit geçirebildiğim ve her anlarına tanık olabildiğim için çok şanslıyım. Onlarla birlikte ben de büyüyorum ve öğrenecek çok şey var.

Kişisel olarak en çok gurur duyduğunuz şeyler nelerdir?

Birçok dönem istediğim birçok şeyi elde ettim. Başarısızlıklarım da oldu ama pes etmeden çaba sarf etmek de kısmen başarıydı. Bundan sonra da denemekten ve öğrenmekten vazgeçmeyeceğim. Gelişim her zaman devam ediyor ama şunu söylemeliyim ki kadın olmaktan hep mutluluk ve gurur duydum.

Ve elbette, çocuklarım. Yaşları henüz çok küçük olsa da her anne gibi ben de çocuklarımla gurur duyuyorum. İnsanlarla ve diğer canlılarla iletişimleri çok kıymetli. Ülkemizin kurucusu Atatürk’e karşı duydukları sevgi ve onun bir resmini veya büstünü gördüklerinde yaşadıkları heyecan; ilke ve inkılapları benimsemiş, ülkesine bağlı ve sorumluluk sahibi bireyler olarak yetişeceklerinin bir göstergesi benim için. Bundan daha gurur verici birşey düşünemiyorum.

Hüma Bilcanlı, Nil’in ve Netflix Oyuncusu Kartal’ın Annesi

8 Mart Dünya Kadınlar Günü sizin için kişisel olarak ne ifade ediyor?

8 Mart, Dijitalleşmiş dünyamızda bir farkındalık günüdür. Önemli günleri ezberlemek yerine telefonlarımıza kaydediyor, birer mesajla geçiştiriyoruz. Bu da insanları birbirinden uzaklaştırıyor.

8 Mart deyince benim aklıma kendi ayakları üstünde ve kendi seçtiği yolda durmayı başarabilen bir kadının zerafeti, naifliği, kıvrak ve duygusal zekası geliyor.

Küreselleşen dünyada kadın ve anne olmak ne anlama geliyor?

Gelişmiş ülkeleri rol model alsak da, bu rol model ile Türk toplumunun yapısı ve yetiştirilme tarzı bazı noktalarda birbirini tamamlayamıyor. Anne ve baba modelini her geçen yıl eşitlemeye daha da yaklaşşak bile, evdeki düzeni ve birliği koruyan, yapılandırmaya çalışan kişi annedir.

Çocukları cinsiyet eşitliği konusunda eğitmek neden önemlidir?

Benim hem kızım hem oğlum var. İkisini de eşit şartlarda yetiştirmeye çalışıyoruz. İkisine de aynı şekilde davranıyoruz. Altını çizmek istediğim bir nokta var. Erkeklerin fiziksel üstünlüğüne (beden gücü) karşılık kadınların narin yapısını anlatmak için uğraşıyorum. İşin özünde karşı cinsi anlamaları, ikisinin de birbirine sahip çıkması ve beraber bir bütün olduklarını anlayabilmeleri var.

Ev, aile, kişisel gelişim ve çalışıyorsanız iş hayatını dengelemek için bir reçeteniz var mı?

Esasen bu konu bir reçete istemiyor. Karşılıklı empati kurabilme, özgüvenli olma, daha doğrusu bir konu hakkında konuşurken altını doldurabilmek önemli. İşte o zaman küreselleşen hayata uyum sağlarsınız.

Planlı programlı olunduğu takdirde aile işbirliği ile hayatı dengelemek bağlarımızı kuvvetlendirir, daha huzurlu bir yaşam süreriz. Birbirimizin önemini anlarız.

Toplum olarak gereksiz hırslardan kurtulabilirsek ve mutluluğu daha basit şeylerde ararsak, daha dengeli ve keyifli bir hayat süreceğimize inanıyorum.

Kişisel olarak en çok gurur duyduğunuz şeyler nelerdir?

En büyük gurur kaynağım tabiki de çocuklarım. Hedefimiz; ülkemize sahip çıkan, doğruyu yanlışı ayırabilen, empati yeteneğine sahip ve geçmişteki hatalardan ders çıkaran çocuklar yetiştirebilmektir.

Novakid Online İngilizce Okulu, tüm kadınların 8 Mart Dünya Kadınlar Gününü en içten dilekleriyle kutluyor! Her gününüzün en özel şekilde geçmesi dileğiyle!

Rate this post

Yorum yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlginizi çekebilir
Pozitif hikayeler
Bir dil seçin
Down arrow icon
Russia Global English Czech Republic Italy Portugal Brazil Romania Japan South Korea Spain Chile Argentina Slovakia Turkey Poland Israel Greece Malaysia Indonesia Hungary France Germany Global العربية Norway India India-en Netherlands Sweden Denmark Finland
Cookie icon
Web sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Siteye giriş yaparak çerezleri tarayıcınıza kaydetmeyi kabul ediyorsunuz.