Scrolltop arrow icon
Left arrow icon Tüm kategoriler
Close icon
Haberler
İngilizce öğrenme
Ebeveynler için Novakid
TR
TR flag icon
Mobile close icon
CTA background
Çocuğunuz için en iyi İngilizce derslerini planlayın
ÜCRETSİZ DENEYİN
Paylaş
LinkedIn share icon
çocuklar i̇çi̇n güvenli̇ i̇nternet konsepti̇
Çocuk yetiştirme
Star icon
15.02.2023
Time icon 7 min
Comment icon 0 yorum

Çocuklar için internet güvenliği nedir, nasıl sağlanır?

İçindekiler

Günümüzün jenerasyonu, adeta internetin içine doğmuş durumda. Dijital yerliler olarak da adlandırılan bu nesil, tam olarak bu sebeple internetin faydalarından bol bol yararlanıyor – fakat bunla birlikte zararlarından da etkilenebiliyor.

Ebeveynler olarak çocuklar dijital ortamın nimetlerinden faydalanırken onları bu alemin muhtemel zararlarından korumanız gerekiyor. Siber güvenlik konusunda dikkat etmeniz gereken birçok tehdit, uygulayabileceğiniz birçok yöntem bulunmakta.

O zaman gelin ve internette çocukları bekleyen tehlikelerden, bu tehlikelerden korunma yollarımızdan ve çocuklar için pratik İngilizce kursu Novakid’in bu konuda sunduklarından bahsedelim.

İnternet güvenliği ve siber güvenlik nedir?

Siber güvenlik; dijital cihazları her anlamda siber saldırıdan korumayı kapsamına alan bir terimken internet güvenliği genellikle çocukların sanal alemdeki güvenliğini sağlayan faaliyetleri belirtir.

Güvenli internet siteleri, internet çocuk kilidi gibi yöntemlerle çocuğunuzun sanal alemdeki güvenliğini sağlayabilirsiniz. Çocuğunuzun, sevdiği oyunları güvenli oyun sitelerinde oynadığına emin olmalısınız. 

Fakat bunları yapmadan önce çocuğunuzun karşılaşabileceği tehlikelerin neler olduğunu ve uygulamanız gereken temel önlemleri öğrenmelisiniz.

Çocukların internette karşılaşabileceği tehlikeler nelerdir?

Çocuklar, internette zaman geçirirken binbir türlü farklı tehlikeyle karşılaşabilir. Bunlardan birkaçını aşağıda detaylandırdık – gereken detayları öğrenerek çocuğunuza destek olun!

Siber zorbalık

Siber zorbalık, çocukların siber alemde karşılaşabileceği en yaygın tehlikelerden bir tanesi. Çocukların %35’inin maruz kaldığı siber zorbalık, genellikle şaka olarak başlasa da özellikle daha hassas çocukların psikolojisini kötü etkileyecek duruma ilerleyebiliyor. Çocuk, siber zorbalık sebebiyle özgüven problemleri yaşamakla birlikte kötü bir ruh hâline sürükleniyor.

Bunu engelleyebilmek için yapabileceğiniz şeylerden bir tanesi, çocuğunuza internette paylaştıkları şeyleri geri alamayacaklarını anlatmak. Bir fotoğraf veya video paylaşmadan önce iki kez düşünmeliler. Kendi hayatlarının her anını internette paylaşmak zorunda olmadıklarını anlamaları gerekiyor.

Bununla birlikte çocuğunuza çok sinirli veya üzgünken bir şeyler paylaşmaması veya yorum yapmaması gerektiğini de anlatmalısınız. Çünkü ani duygusal tepkiler hiçbir şeyi çözmemekle birlikte genellikle problemleri daha zor hâle getiriyor.

Phishing

“Phishing” olarak adlandırılan dolandırıcılık yönteminde, kötü amaçlı insanlar güvenilir bir link paylaşarak kurbanlarının şifrelerini çalmak veya cihazlarını ele geçirmek istiyor. Bu tuzağa genelde çok tecrübeli olmayan internet kullanıcıları düşebiliyor.

Phishingin sonu, değerli verilerinizi saklayan şifrelerinizi, banka hesabınızdaki bakiyeyi kaybetmenize kadar ilerleyebiliyor. Bunun için kendinizi ve aile üyelerinizi bu tehdite karşı korumak çok önemli. Peki buna karşı neler yapılabilir?

Çocuğunuza, kendisine gelen her mesaja veya veya e-postaya güvenmemesi gerektiğini öğretmeniz gerekiyor – özellikle de beklenmedik olanlara. Gelen mesaj güya bir “arkadaş”tan olsa bile kötü emelli kişiler kendilerini bu şekilde gizleyerek amaçlarına ulaşmayı deneyebiliyorlar. 

Ayrıca phishing aracılığıyla cihazınızı yönetmeye çalışan komut dosyalarını (script) engelleyebilmek için iyi bir antivirüs kullanmanızı öneririz. Antivirüsler, siber güvenliğinizi genel olarak artıracak, size ve çocuğunuza daha güvenli bir internet deneyimi sunacaktır.

Catfishing

Catfishing adı verilen yöntemde, internetteki kötü amaçlı kişiler başka bir kimliğe bürünerek kurbanlarını farklı amaçlarla aldatabiliyorlar.

Çocukların %43’ü internette yabancılarla sohbet ediyor, fakat ekranın diğer tarafında kim olduğunu nereden bilebiliriz ki?

Sahte kullanıcıların kimisi çocuklarla buluşmayı hedeflerken kimisi de onların güvenini kazandıktan sonra fotoğraflarını alıp bu fotoğraflarla çocukları veya gençleri “Para öde, yoksa ailene gösteririz” gibi tehditlerle kenara sıkıştırıyor.

Bu tehlikeye karşı en büyük kozunuz, çocuğunuzla korkuya değil, güvene bağlı bir ilişki kurmak. Bu sayede çocuğunuz “gizemli” kişilerle konuşmaktan ziyade internette kurduğu arkadaşlıklardan size rahatlıkla bahsedecektir. 

Bunun yanında çocuğunuzun güvenli internet sitelerinde vakit geçirdiğine de emin olmanız gerekiyor.

Zoom bombing

Özellikle online eğitimin bir anda yükseldiği pandemi başındaki dönemde “Zoom bombing” adı verilen vakalar birden artmıştı. Bu olayda canlı ders birden basılıyor ve ekrana istenmeyen içerikler gösteriliyordu.

Online eğitim araçlarının daha yaygın kullanılmasıyla birlikte güvenlik önlemleri de arttığı için bu gibi problemler artık çok karşımıza çıkmıyor. Fakat yine de tedbiri elden bırakmamakta fayda var, bunun için güvenli olduğundan emin olduğunuz eğitim platformlarını kullanmanızı öneririz.

Bununla birlikte güvenilir eğitim platformlarını kullanarak kendini “uzman” olarak tanıtan fakat aslında gereken yetkinliklere sahip olmayan öğretmenlerden de uzak kalabilirsiniz.

Çocuklar için internet güvenliği nasıl sağlanır?

Çocuklarınızın siber güvenliğini temel düzeyde sağlayıp onları tehlikelerden çok büyük oranda korumak için yapmanız gerekenler oldukça kolay. Peki çocuklar için güvenli internet nedir, nasıl elde edilir? Güvenli internet kullanımı için gerekenler nedir? Aşağıdaki yöntemlere göz atarak çocukları korumak için yapmanız gerekenleri öğrenebilirsiniz.

Ebeveyn misiniz? ve deneyiminizi paylaşmak istiyor musunuz?
Hikayenizi anlatmak için bize ulaşın.

Kişisel bilgilerinizi koruyun

Tahmin edebileceğiniz üzere ilk yapmanız gereken şey kişisel, özel bilgilerinizi iyi saklamak. Giriş yaptığınız sitelerin adresini iki kez kontrol edin, hassas bilgilerinizi yetkili olduğunu iddia eden kişilerle paylaşmayın ve kullandığınız sosyal medya platformlarındaki gizlilik ayarlarınıza dikkat edin. Bununla birlikte kullandığınız sitelerin Gizlilik Politikası’nı okumanızı da öneririz.

Novakid’de teknik terimleri kolaylaştırıp eğlenceli bir şekilde anlattığımız, çocuklara uygun bir Gizlilik Politikamız bulunuyor. Çocuklar için özelleştirilmiş Gizlilik Politikalarını birçok sitede de bulmanız mümkün!

Fotoğraf paylaşırken ve yorum yazarken iki kez düşünün

İnternete bıraktığınız şeylerin kalıcı olduğunu asla aklınızdan çıkarmamanız lazım. Dijital ayak iziniz, hayatınızın ilerleyen dönemlerinde başınıza beklemediğiniz sorunlar açabilir. 

Paylaştığınız içeriklerin utandırıcı olmadığından, sorun yaratmayacağından emin olmalısınız. 

Fotoğraflarınızın ise kullandığınız sosyal medya platformunun gizlilik ayarları kapsamında iyi bir şekilde korunmasını sağlamalısınız. 

Nihayetinde paylaşılan şeyler, siz onları silseniz bile uzun süre internetteki varlığını sürdürebiliyor. İnternet kullanırken bu kalıcılığa dikkat etmelisiniz.

Gerçek hayata taşınan online arkadaşlıklara nasıl yaklaşılmalı?

Çocuklar, online platformlarda kendilerine birçok yeni arkadaş edinebiliyorlar. Özellikle de oyunlardan edinilen bu arkadaşlıklar ebeveynleri haklı olarak endişelendiriyor.

Aslında çok büyük oranda endişelenmenizi gerektiren bir durum yok, fakat ebeveyn olarak bu noktada çocuğunuzu kısıtlamadan onun güvenliğini sağlayacak önlemleri almalısınız.

Çocuğunuzun arkadaşıyla topluma açık bir yerde buluştuğundan ve ona eşlik ettiğinizden emin olun. Eğer internetten tanıştığı biriyle kötü bir deneyim yaşarsa onu engelleyip kişisel verilerinize olan erişimini kısıtlayın.

Arkadaşlık istekleri

Sosyal medyada hesabınızı takip etmek isteyecek olan veya sizi arkadaş eklemek isteyen birçok kişi bulunuyor. İnsanlar bunun için size veya çocuğunuza istek atabilir.

Bu noktada kabul edeceğiniz kişileri iyi seçmeniz gerekli. Öncelikle arkadaşlık isteği gönderen kişinin profiline bakıp onu tanıdığınızdan veya tanımak istediğinizden emin olmalısınız. Bu sayede muhtemel catfishing saldırılarından kaçınabilirsiniz.

Destek alma yollarını araştırın

NNeyse ki günümüzde birçok oyunda ve sosyal medya platformunda çocukların güvenliğini sağlayan, siber zorbalığa ve siber saldırılara karşı yardım eden mekanizmalar bulunuyor.

Örneğin Facebook veya Instagram gibi platformlarda sizi rahatsız eden birini engelleyip kolayca bildirebilirsiniz. Bunu yapmak için bildirmek istediğiniz kişilerin profiline giderek bildirme tuşunu bulmanız yeterli. 

Siber zorbalıkta veya uygunsuz davranışta bulunan kullanıcılar nerede olursa olsun, onları ilgili platformlara bildirebilirsiniz.

İnternette ebeveyn kontrolü nedir?

Dijital cihazlarda, oyunlarda, tarayıcılarda, sosyal medya platformlarında bulunabilecek olan ebeveyn kontrolü ayarları, bazı içeriklere olan erişimi engelleyerek çocukları korumayı hedefler.

Güvenli internet programlarının içerikleri ve ayarları, çocukların yaş grubuna ve ebeveynlerin tercihlerine göre değişebilir. Eğer bu programları kullanacaksanız yaşa göre internet kullanımını dikkate almanızı ve çocuğunuzun yaş grubuna uygun, aşırıya kaçmayan kısıtlamalar koymanızı tavsiye ederiz.

Kendinize uygun bir ebeveyn kontrolü programı bulmak için internette veya uygulama mağazanızda “Ebeveyn kontrolü” yazarak aratabilirsiniz. 

Ebeveyn kontrolü sunan bazı uygulamalar şu şekilde:

  • Kaspersky SafeKids
  • Mobicip
  • Screen Time App
  • Kids Place
  • Google Family Link
  • Qustodio.

Bu programlar sayesinde hedef cihazınıza farklı kontroller uygulamanız mümkün:

  • İçerik filtreleme

İçerik filtreleme kontrolü sayesinde çocuğunuzun erişebildiği içerikleri kısıtlayabilirsiniz. Çocuğunuzun yaşına uygun olmayan veya onu kötü etkileyebilecek içeriklere erişimini engellemeniz mümkün. 

  • Konum takibi

Çocuğunuzun nerede olduğunu merak ediyorsanız, konumunu öğrenmek istiyorsanız uygulamaların konum takip özelliğini kullanabilirsiniz.

  • Zaman yönetimi

Zaman yönetim kontrolleri, çocuklarının cihazlarda hangi uygulamalarda ne kadar vakit geçirdiğini öğrenmek isteyen ebeveynler için idealdir. Eğer çocuğunuzun ekran süresi fazlaysa bu dikkatsizlik gibi problemlere yol açabilir, bu sebeple zamanını iyi yönettiğinden emin olmalısınız.

  • Uygulama yönetimi

Çocuğun cihazında hangi uygulamaların bulunduğunu, ne kadar yer kapladıklarını görmek için uygulama yönetici kontroller kullanabilirsiniz.

Novakid’de çocuklar için güvenli içerikler nasıl sağlanıyor?

Novakid olarak platformumuzu kullanan çocukların kendilerine uygun içerikler görmesini sağlamak için birçok farklı politikamız bulunuyor. Bununla birlikte kullanıcılarımızın verilerini de güvenli bir şekilde saklıyoruz. Nasıl mı? İşte böyle:

Novakid’den Adrienne Laundry, bu konuyla ilgili aşağıdaki örneği veriyor:

“Doğru içerik üretimi konusunda örnek olarak sanal gerçeklik tabanlı, çocuklar için İngilizce programı Virtual Explorer’ı gösterebiliriz. Dünyanın dört bir yanındaki başkentlerden, müzelerden, havaalanlarından, turistik mekanlardan alınmış, dikkatlice seçilip tasarlanmış 200’ün üzerinde 360 derecelik panoramik görüntüler içeriyor. Görüntülerin her biri, sadece çocuklara uygun yerlerin gösterildiğine emin olmak için Novakid’in içerik departmanı tarafından en az üç inceleme aşamasından geçiyor.”

Çocuk alanı ve ebeveyn alanı ayrımı

Novakid’de çocukların kullandığı ve ebeveynlerin kullandığı alan tamamen farklı. Çocukların yaş aralığı ve öğrenim kapasitelerine uygun şekilde üretilen bir Çocuk Alanımız bulunuyor. 

Çocuklar, bol bol oyunlaştırma içeren bu eğitim alanında online öğretmenlerine erişebiliyor, ödev yapabiliyor, eğitici oyunlar oynayabiliyor, animasyon seyrederek ödül kazanabiliyor. 

Novakid’in Çocuk Alanı’nda herhangi bir ticari unsur bulunmadığını da hatırlatalım.

Çocukların ihtiyaçlarına uygun, kişiselleştirilmiş içerikler

Novakid’de çocukların gelişimini takip edebilmek için 1500’ün üzerinde parametre ve A/B testi gibi veri odaklı yöntemler kullanıyoruz. Konuşmadan metne geçirme teknolojilerini ve duygu analizini de programımıza ekleyip içerik kişiselleştirme konusundaki çözümlerimizi bir üst düzeye çıkarmayı hedefliyoruz.

Bu teknolojiler sayesinde çocukların İngilizce öğrenme serüveninde nerelerde hata yaptıklarını, nerelerde iyi olduklarını daha rahat bir şekilde anlayarak gereken yerlerde faydalı olacak değişiklikler yapabiliyoruz.

Novakid’de veri güvenliği

Çocuklara uygun içerikler için güvenlik ve gizlilik çok önemli. Bu yüzden Novakid’de çocukların verilerinin korunması için gerekli önlemleri kullanıyoruz.

Öğrencinin ders kayıtları, yoklama kayıtları, notları gibi bilgileri sadece öğrencinin kendisi ve velisi kullanabiliyor. Bu verilere öğretmenlerin de erişimi bulunmakta, fakat endişelenecek bir durum yok. 

Novakid’den Elena Campanella, konuyla ilgili aşağıdaki ifadeleri kullanıyor:

“Bilgilere erişme yetkisi sadece Novakid’de ve öğrencinin ebeveynlerinde / velilerinde bulunuyor. Çocukların kişisel verileri Novakid’in öğretmenleri tarafından da işlendiği için Novakid onlarla bir veri işleme anlaşması yaparak sahtekâr veya uygunsuz faaliyetleri engelliyor.”

Novakid’le tanışın!

Novakid’de çocuklara yönelik güvenli, eğlenceli, etkili ve öğrenci merkezli canlı İngilizce dersleri veriyoruz. Pedagoji alanında uzman öğretmenlerimizle çocukları geleneksel sistemin ezberci anlayışıyla değil, aktif bir eğitim yaklaşımıyla yetiştirmeyi hedefliyoruz.

Eğer içeriğimizden faydalandıysanız ve Novakid’i denemek istiyorsanız ilk ücretsiz deneme dersinizi hemen alın!

Rate this post

Yorum yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlginizi çekebilir
Bir dil seçin
Down arrow icon
Russia Global English Czech Republic Italy Portugal Brazil Romania Japan South Korea Spain Chile Argentina Slovakia Turkey Poland Israel Greece Malaysia Indonesia Hungary France Germany Global العربية Norway India India-en Netherlands Sweden Denmark Finland
Cookie icon
Web sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Siteye giriş yaparak çerezleri tarayıcınıza kaydetmeyi kabul ediyorsunuz.