Scrolltop arrow icon
Left arrow icon Tüm kategoriler
Close icon
Haberler
İngilizce öğrenme
Ebeveynler için Novakid
TR
TR flag icon
Mobile close icon
CTA background
Çocuğunuz için en iyi İngilizce derslerini planlayın
ÜCRETSİZ DENEYİN
Paylaş
LinkedIn share icon
İngilizce Kitap Okumanın ve Yazı Yazmanın Önemi ve Faydaları 
Nasıl öğrenilir
Star icon
12.04.2024
Time icon 7 min
Comment icon 0 yorum

İngilizce Kitap Okumanın ve Yazı Yazmanın Önemi ve Faydaları 

İçindekiler

İngilizce öğrenirken okuma yazmanın faydalarını kullanarak dil öğrenme sürecinizi kolaylaştırın. Bu temel yeteneklerin anlamayı, kelime bilgisini, akıcı konuşmayı ve akademik başarıyı nasıl geliştirdiğini keşfedin. 

İngilizce öğrenirken neden birilerinin size sürekli okuyup yazmanızı söylediğini hiç merak ettiniz mi? Bu yetenekler sadece dil yetkinliğinizi artırmakla kalmıyor, aynı zamanda birçok fırsatın kapısını aralıyor. Bu içeriğimizde İngilizce öğrenirken okumanın ve yazmanın neden bu kadar önemli olduğunu anlatıp bu yeteneklerin faydalarından bahsedeceğiz. Okuma ve yazmanın neden sadece akademik işlerden çok daha fazlası olduğunu açıklayacağız.

İngilizcede Okuma ve Yazma

İngilizce bir kitap okuduğunuzu düşünün. Karakterleri, olay örgüsünü ve mekanı anlamaya çalışıyorsunuz. Bunu yaparak sadece kelime hazinenizi genişletmekle kalmayıp aynı zamanda hangi gramer yapılarının nerelerde kullanıldığını görüyorsunuz. Benzer şekilde yazmak da düşüncelerinizi, fikirlerinizi ve deneyimlerinizi İngilizce bir şekilde aktarmanızı sağlayarak iletişim yeteneklerinizi güçlendiriyor. Okuma ve yazma, birlikte çalışarak anlama yeteneklerinizi geliştiriyor ve dil öğrenme deneyiminize yaratıcılık katıyor.

Okuma ve yazmanın faydaları sadece okulla sınırlı değil. Bu yetenekler, yeni bir dil öğrenirken eleştirel düşünmeyi geliştirmekten kültürel farkındalığa kadar birçok konuda perspektifinizi genişleterek sizi daha kültürlü bir hâle getiriyor. İster günlük yazın isterseniz de Shakespeare’in sonelerini okuyun, İngilizce öğrenirken okumanın ve yazmanın faydalarını sayarak bitiremeyiz. Haydi İngilizce okuma ve yazmanın öneminden bahsettiğimiz bu rehberimizde sayfaların ve kalemlerin ardında yatan sihri hep birlikte açığa çıkaralım!

İngilizce Öğrenirken Okumanın Faydaları

Okuma konusundan bahsederek rehberimize başlayalım. Okumak, İngilizcede iyi bir hikâyenin keyfini çıkarmaktan çok daha fazlasını sunuyor aslında. Okumanın bazı faydalarını aşağıdaki şekilde sıralayabiliriz:

Kelime Hazinesini Genişletme: İngilizce kitap veya içerik okurken farklı bağlamlarda sürekli yeni kelimelerle karşılaşarak onların anlamlarını daha iyi anlıyorsunuz. Her kitap sizi farklı türde kelimelerle tanıştırarak dili daha iyi anlamanızı sağlıyor. Ne kadar okursanız o kadar kelime öğreniyorsunuz ve kendinizi daha rahat ifade edebiliyorsunuz. İngilizce kelime öğrenme taktikleri için bol bol okumanın yanında konuyla ilgili içeriğimize de göz atabilirsiniz.

Dili Daha İyi Anlama: Okumak, İngilizcede sizi farklı yazım şekillerine, eser türlerine ve bakış açılarına maruz bırakarak anlama yeteneklerinizi geliştiriyor. Okudukça metinlerden anlam çıkarmayı, ana fikirleri tespit etmeyi ve bir sonuca varmayı anlıyorsunuz, ki bunların hepsi İngilizce metinleri anlamak için son derece önemli. Zaman geçtikçe fikirleri kavrama ve anlatılanı takip edebilme yeteneğiniz gelişiyor, bu da sizi daha iyi bir okuyucu hâline getiriyor. 

Daha Çok Dil Yapısına Maruz Kalma: Daha fazla okudukça dilin yapısına maruz kalarak dilbilgisi kurallarını bilinçaltınıza işliyorsunuz. Cümle yapılarını, zaman yapılarını ve noktalamaları farkına bile varmadan öğreniyorsunuz. İyi yazılmış metinlere maruz kalmak aynı zamanda sık kullanılan yapıları içselleştirmenizi ve kendi yazılarınızda da kullanmanızı sağlıyor.

Kültürel Farkındalığı Geliştirme: Herhangi bir yabancı dilde veya İngilizcede okumak sizi farklı kültürlerle, bakış açılarıyla ve geleneklerle tanıştırarak kültürel farkındalığınızı geliştiriyor. İsterseniz klasik edebiyat okuyun, isterseniz de modern kurgu metinleri veya kurgusal olmayan kitaplar; okuyarak farklı toplumlar, tarihi dönemler ve insan deneyimleri hakkında birçok yeni bilgi ediniyorsunuz. Bu da dünyaya daha geniş bir açıdan bakmanızı ve İngiliz dilini ve kültürünü daha derin bir seviyede anlamanızı sağlıyor.

İngilizce Öğrenirken Yazmanın Faydaları 

Sırada yazma var. Yazma, İngilizce öğrenmenin oldukça önemli bir parçası. Öğrencilere daha iyi iletişim kurabilmeleri için birçok fayda sağlıyor. Bu faydaların çoğu sadece okumayla edinilebilecek şeyler değil, bu da okumayla yazmanın neden birlikte olunca daha yararlı olduğunu gösteriyor. İngilizce öğrenirken yazı yazmanın faydalarından bazıları ise aşağıdaki şekilde:

Gramer ve Kelime Bilgisi Tekrarı: İngilizce yazı yazarken dil maceranız boyunca öğrendiğiniz farklı dilbilgisi kurallarını ve kelimeleri aktif olarak kullanıyorsunuz. Yazma, tekrar yoluyla dilbilgisi kurallarını daha iyi anlamanızı sağlarken bir yandan da fikirlerinizi ifade etmek için size doğru sözcüğü aratarak kelime bilginizi de geliştirmenize yardım ediyor.

İletişim Yeteneklerinin Gelişmesi: Yazma yoluyla İngilizce iletişim yeteneklerinizi geliştiriyorsunuz. İster kompozisyon yazın, ister e-posta, isterseniz de günlük; yazarak düşüncelerinizi ve fikirlerinizi nasıl etkili bir şekilde aktarabileceğinizi öğreniyorsunuz. Yazmak, sizi bilgiyi organize etmeye teşvik ediyor ve dili farklı bağlamlarda kullanmanızı sağlıyor, ki bunlar da etkili iletişim için son derece önemli unsurlar.

Düşünce ve Fikirleri Organize Etme: Yazmak, düşüncelerinizi ve fikirlerinizi organize bir şekilde ifade etmek için size bir fırsat sunuyor. Ne yazacağınızı belirlemek için beyin fırtınası yaparken bilgiyi mantıksal bir çerçevede nasıl sunmanız gerektiğini, argümanlarınızı nasıl ikna edici bir şekilde sıralamanız gerektiğini öğreniyorsunuz. Bu süreç, kendinizi İngilizcede etkili ve mantıklı bir şekilde ifade edebilme yeteneğinizi geliştiriyor.

Yazılı İletişimde Özgüven Gelişimi: Yazmada deneyim kazandıkça İngilizcedeki özgüveniniz de gelişiyor. Zamanla kendinizi yazılı dille daha rahat bir şekilde ifade eder hâle geliyorsunuz. Bu artan özgüven, yazılı iletişim yeteneklerinizi geliştirmekle kalmayıp genel dil yetkinliğinizi ve akıcılığınızı da artırıyor.

İngilizce Okuma ve Yazma Pratiği Nasıl Yapılır? 

Hem okumanın hem yazmanın öneminden bahsettiğimize göre İngilizce çalışırken bunların pratiğini nasıl yapacağınızı anlatmaya geçebiliriz. Okuma ve yazma pratiği yaparken için bu iki yetenek arasındaki uyumdan faydalanmanız lazım. Gelin basitçe açıklayalım:

Okuma ve yazma birbirini tamamlayarak dil öğreniminizi hızlandıran bir sinerji yaratıyor. İngilizce kitap okurken yeni kelimelerle, gramer kurallarıyla ve yazma stilleriyle karşılaşıyorsunuz. Sonrasında ise yazma yoluyla yeni öğrendiğiniz bu unsurları ayrı bir bağlamda kullanarak okuma yoluyla öğrendiğiniz bilgileri pekiştiriyorsunuz. Yazma, dilde karşınıza çıkan yapıları içselleştirerek İngilizce dilbilgisi kurallarını daha derin bir şekilde kavramanızı sağlıyor, bu da okuyup anlama yeteneğinizi geliştiriyor.

O hâlde birkaç örnek aktiviteye ve stratejiye göz atalım:

Okuma ve Özetleme: Kısa İngilizce yazılar okuyup bu yazıların ana fikirlerini yazarak özetleyin. Bu aktivite, aynı fikirleri farklı sözcüklerle anlatabilme gibi yazma yeteneklerinizi geliştirirken okuma ve anlamanızı da daha iyi bir seviyeye çıkarmanıza yardımcı olur.

Boşluk Doldurma: Bir metin okuduktan sonra o metinle ilgili soruları cevaplayabilir veya boşluk doldurma egzersizleri yapabilirsiniz. Bu yöntemle eleştirel düşünme, analiz ve yazılı ifade yetekenlerinizi geliştirmeniz mümkün.

Okuduklarınızı Kaydedin: İngilizce olarak okuduğunuz şeyler hakkındaki düşüncelerinizi ve fikirlerinizi yazdığınız günlük tarzında bir defter tutun. Bu şekilde yazma yeteneklerinizi geliştirebilir, okuduklarınızı daha iyi aklınızda tutabilir ve ne üzerine daha çok çalışmanız veya neye odaklanmanız gerektiğini düzenli bir şekilde kaydedebilirsiniz.

Kitap İncelemeleri Yazın: İngilizce kitaplara, yazılara veya diğer okuma materyallerine incelemeler yazın. Okuduğunuz şeyler hakkındaki düşüncelerinizi ve önerilerinizi paylaşarak dili daha açıklayıcı şekilde kullanabilir, eleştirel düşünme ve ikna edici yazım yeteneklerinizi geliştirebilirsiniz.

Maksimum Fayda Sağlamanın Yolları 

İngilizce öğrenirken okuma ve yazmanın faydalarını en üst düzeye çıkarmak için etkili yöntemler kullanmalısınız. Çalışırken bu taktikleri aklınızda tutun:

Uygun İçerikler Seçin: İlgi alanlarınıza ve İngilizce seviyenize uygun okuma materyalleri seçin. Daha kolay metinlerden başlayarak zamanla daha zorlayıcı olanlara doğru ilerleyin. Hobilerinizle, ilgi alanlarınızla, kişisel tercihlerinizle örtüşen içerikler okuyun. Böylece okumayı her gün dört gözle beklemeseniz de gayet motive bir şekilde devam edebilir ve bu aktiviteden keyif alabilirsiniz.

Yazmayı Rutin Hâle Getirin: İngilizce yazmak için vakit ayırarak bu aktiviteyi günlük bir rutin hâline getirin. Bunu yapmak için günlük tutabilir, e-posta yazabilir, internet üzerindeki forumlarda tartışmalara katılabilir veya farklı bağlamlarda, farklı amaçlarda yazabilmek için diğer fırsatları kovalayabilirsiniz.

Geri Bildirim ve Düzeltme Alın: Öğretmenlerden, rehberlerden veya internetteki topluluklardan yazdığınız şeyler üzerine geri bildirim isteyin. Yazdıklarınızı diğer insanlarla paylaşarak yapıcı eleştiri alın ve kendinizi geliştirebileceğiniz noktaları tespit edin. Bunu yaparak hatalarınızdan öğrenebilir ve zamanla İngilizce yazma yeteneklerinizi geliştirebilirsiniz.

Hedefler Belirleyin ve İlerlemenizi Takip Edin: Okuma ve yazma yetenekleriniz için açık ve gerçekçi hedefler belirleyin ve bu yoldaki ilerlemenizi takip edin. Belli bir sayıda kitap bitirmek, bir günde belli bir sayıda kelime yazmak, dilbilginizi geliştirmek gibi spesifik hedefler motivasyonunuzu artıracaktır. Büyük hedeflerinizi daha küçük, rahatça halledebileceğiniz parçalara bölmeyi ve tamamladığınız her adım için kendinizi tebrik etmeyi unutmayın! 

İngilizce kitap okumanın ve yazı yazmanın öneminden, okuma ve yazmaya nasıl çalışabileceğinizden bahsettik. İngilizce yazı yazmanın ve kitap okumanın yararları saymakla bitmiyor. Bu yeteneklerinin İngilizce öğrenme sürecinize çok büyük fayda sağladığını asla unutmamalısınız. İngilizce okumanın ve yazmanın ne kadar çalışırsanız o kadar kolaylaşacağını da hep aklınızda tutmalısınız. Umarız bu rehberimiz sizi elinize bir kitap veya kalem alıp İngilizce çalışmaya motive etmiştir, kolay gelsin!

Ebeveyn misiniz? ve deneyiminizi paylaşmak istiyor musunuz?
Hikayenizi anlatmak için bize ulaşın.

Sıkça Sorulan Sorular

İşte İngilizce okumanın ve yazı yazmanın önemiyle ilgili sıkça sorulan bazı sorular ve cevapları:

İngilizce kitap okumanın önemi nedir?

İngilizcede kitap veya herhangi bir türde iyi yazılmış içerikler okumak sizi farklı kelimelere ve cümle yapılarına maruz bırakarak dili daha iyi içselleştirmenizi sağlar. Bu sayede dildeki yetkinlik seviyenizi geliştirir.

İngilizce günlük yazmanın faydaları nelerdir?

İngilizcede günlük yazarak veya yazmayı herhangi bir şekilde rutin hâline getirerek öğrendiğiniz kelimeleri ve cümle yapılarını aktif bir şekilde tekrar edebilir, bu sayede kendinizi yazılı olarak daha güçlü bir şekilde ifade edebilirsiniz.

Novakid’le Tanışın!

İngilizce öğrenirken okuma ve yazma oldukça önemli yetenekler olsa da dili konuşarak kullanmak da öğrenme yolundaki en büyük yardımcılarınızdan biri. Novakid’de çocuklar için ezberden uzak, konuşma dolu online İngilizce dersleri sunuyoruz. Siz de ilk deneme dersinizi ücretsiz alın ve çocuğunuza İngilizceyi sevdirin! 

Rate this post

Yorum yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlginizi çekebilir
Bir dil seçin
Down arrow icon
Russia Global English Czech Republic Italy Portugal Brazil Romania Japan South Korea Spain Chile Argentina Slovakia Turkey Poland Israel Greece Malaysia Indonesia Hungary France Germany Global العربية Norway India India-en Netherlands Sweden Denmark Finland
Cookie icon
Web sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Siteye giriş yaparak çerezleri tarayıcınıza kaydetmeyi kabul ediyorsunuz.