Scrolltop arrow icon
Left arrow icon Tüm kategoriler
Close icon
Haberler
İngilizce öğrenme
Ebeveynler için Novakid
TR
TR flag icon
Mobile close icon
CTA background
Çocuğunuz için en iyi İngilizce derslerini planlayın
ÜCRETSİZ DENEYİN
Paylaş
LinkedIn share icon
Televizyon karşısında film izleyen çocuklar, renkli illüstrasyon
Tüm aile için oyun ve aktiviteler
Star icon
30.10.2023
Time icon 8 min
Comment icon 0 yorum

Çocuğunuzla beraber izleyebileceğiniz en iyi çocuk belgeseli önerileri!

İçindekiler

Çocuk belgeselleri, eğitici unsurları çocukların ilgisini cezbedecek ögelerle harmanlar. Eğitici belgeseller hem çocuklar hem de ebeveynler için keyifli bir seyir deneyimi sunarken, çocuğun bilişsel gelişim sürecine doğrudan olumlu katkılarda bulunur. 

Ailecek belgesel izlemek bir çocuk için en faydalı etkinliklerden biridir. Çünkü çocuk ebeveynleriyle birlikte vakit geçirmekle kalmaz, birbirinden ilginç hayvanların ve insanların hikayelerine tanık olur. Özellikle her yaş grubunun ilgisini cezbeden egzotik hayvan belgeselleri çocuklardaki merak refleksi için adeta bir hazinedir.

Peki çocuklar için belgesel dediğimizde aklımıza hangi içerikler geliyor? Farklı yaş gruplarına uygun en iyi belgeselleri ve mini belgesel dizilerini inceleyelim.

Çocuklar için belgesel: Çocuğunuzla beraber neden belgesel izlemelisiniz?

Bir çocuğun belgesel türündeki içeriklerden alabileceği faydaları saymakla bitiremeyiz. Başarıyla tasarlanmış ve çocuklara uygun eğitici belgeseller, özellikle ilkokul öncesi çocuklarda yeni ufuklara kapı açar.

Bir çocuk daha önce sadece resimlerini ve kısa videolarını gördüğü egzotik bir hayvanı en detaylı haliyle belgesel dizilerinde görür. Hayvan belgeseli kısa tanıtımlarıyla yaban hayatının en ilginç yönlerini de çocukların gözleri önüne serer. 

Hayvan belgeselleri okul öncesi çocuklar için bilişsel süreçte bir kilometre taşını da ifade etmektedir. Daha önce sadece şehir hayatına entegre olmuş hayvanlara aşina olan çocuk, bir hayvan belgeselinde tavus kuşunun kuyruğunu ya da bir zürafanın boyunu tüm ihtişamıyla görür.

Çocuğun ufkunu açan bu tür içerikler kesinlikle aile aktivitelerinden biri olmalı ve bir rutin haline gelmelidir.

Ailecek izleyebileceğiniz en iyi çocuk belgesellerini listeleyelim!

Belgeseller hem keyifli hem de yararlı bir aile aktivitesinin merkezinde yer alır diyebiliriz. Çocuğun hayal gücünün sınırlarını çok daha öteye itecek bu aile etkinliklerinde su altı dünyası, yağmur ormanları konulu belgesellerin yanı sıra en yeni uzay belgeselleri de izleyebilirsiniz.

Elbette çocuklar için belgesel önerileri sadece doğa ve hayvanlar alemiyle sınırlı değil. Çocuğunuza rol model sunacak çeşitli biyografik belgeselleri de atlamamak gerekiyor.

Örneğin çocuklar için Atatürk belgeseli özellikle küçük yaş gruplarına hitap eden tarihi belgesel önerileri arasında başta geliyor. Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu olan Mustafa Kemal Atatürk ile ilgili uzmanlarca hazırlanmış bir çocuk belgeseli kesinlikle aile seyir defterinde yer etmeli. 

Çocuklarınızla beraber izleyebileceğiniz farklı temalardaki belgesellerden kısaca bahsettik. Peki kesinlikle izlemenizi önerdiğimiz içerikler nelerdir? Gelin, çocuğunuzun izlerken sıkılmayacağı en faydalı eserleri inceleyelim.

  • Gezegenimiz (Our Planet) 

Platform: Netflix

Yaş Aralığı: 13 yaş ve üstü

Yayın Tarihi: 2019

Gezegenimiz doğa ve çevrenin büyüleyici gizemlerini tüm ihtişamıyla gözler önüne seren muhteşem bir belgesel serisi. Hatta en yeni uzay belgeselleri arasında yüksek bir puan almayı da başardı.

Ünlü aktör David Attenborough tarafından sunulan belgesel, dünyanın farklı bölgelerindeki vahşi yaşamın güzelliklerini ekranlara getiriyor. 2019’da yayımlanan dev belgeselde gezegenimizin hayranlık uyandıran en ilginç yerlerini, doğa harikalarını ve enteresan sakinlerini görebilirsiniz.

Dünyanın dört bir yanından görüntüler toplayan belgesel serisi belki de izleyebileceğiniz en iyi eğitici belgesellerin de başında geliyor. Bununla birlikte Gezegenimiz doğanın zarafetini ve çevreyi korumanın önemini de vurguluyor. Bu yönüyle çocuklar için çok daha değerli olduğunun altını çizelim.

Diğer taraftan çocuklar için belgesel dediğimizde Gezegenimiz’i daha büyük yaş grupları için değerlendirmekte fayda var. Bazı avlanma sahneleri özellikle 13 yaş altı çocuklar için sindirmesi zor görüntüler olabilir.

  • Mavi Dünya (The Blue Planet)

Platform: BBC

Yaş Aralığı: 8 yaş ve üstü

Yayın Tarihi: 2001

Birbirinden ilginç su altı canlılarını gözler önüne seren Mavi Dünya, çocuğunuzun ufkunu okyanusun en derin dehlizlerine götürecek. Mavi Dünya dünyamızın çok büyük kısmını oluşturan okyanuslara dair belki de en iyi çocuk belgeseli olabilir. 

Her ne kadar 20 yıllık bir belgesel olsa da Mavi Dünya bugün izlediğinizde bile sizi etkilemeyi başaracak. Çünkü okyanusun derinliklerine yolculuk eden etkileyici belgesel serisi eşsiz görüntülerle okyanusun gizemlerini de ortaya çıkarıyor. Mavi Dünya çocuğunuzun izlerken kolay kolay sıkılmayacağı mükemmel bir çocuk belgeseli.

  • Dinozorlarla Yürümek (Walking with Dinosaurs)

Platform: BBC

Yaş Aralığı: 7 yaş ve üstü

Yayın Tarihi: 1999

Dinozorların dünyasına adım atmaya hazır mısınız? Çocuklar için en eğitici belgeseller listesinde bu sekiz bölümlük doğa tarihi dizisinden bahsetmesek olmaz.

Dinozorları merak eden çocuklar ve tarih öncesi dönem hakkında bilgi almak isteyen ebeveynler bu belgeseli çok sevecek diye düşünüyoruz.

Çıkışından bu yana 20 yıl geçmiş olsa da Dinozorlarla Yürümek belgesel dünyasının bir klasiği haline gelmeyi başardı. Özellikle hayvanlar belgeseli okul öncesi dediğimizde ettiğimizde bu eseri atlamak güç. 

  • Sihirli Okul Otobüsü (The Magic School Bus)
Ebeveyn misiniz? ve deneyiminizi paylaşmak istiyor musunuz?
Hikayenizi anlatmak için bize ulaşın.

Platform: Netflix

Yaş Aralığı: 4 yaş ve üstü

Yayın Tarihi: 1994

Sihirli Okul Otobüsü Bayan Frizzle ve öğrencilerinin bilimsel maceralarını anlatan eğitici bir belgesel dizisi olarak karşımıza çıkıyor.

Çocuk belgeseli her bölümde uçan bir okul otobüsüyle ziyaret eden öğrencilerin bilimsel konuları keşfetmesini konu alıyor. Bu noktada özellikle okul öncesi yaş grubuna hitap ettiğini söyleyebiliriz. Çocuğunun temel bilimsel kavramları anlayabilmesini isteyen ebeveynler bu harika belgesel dizisini tercih edebilir. 

Birbirinden ilginç bölümleriyle çocuklar için belgesel kavramını adeta baştan yaratan dizi, geçtiğimiz yıllarda yeniden tasarlanarak çıkış yaptı. Bu kez animasyon ve görsel kalitesini çok daha canlı kılan seri Sihirli Okul Otobüsü Yeniden Yollarla adıyla Netflix’te yerini aldı.

  • Science Fair

Platform: Amazon Prime Video

Yaş Aralığı: 10 yaş ve üstü

Yayın Tarihi: 2018

“Science Fair,” dünya genelinden lise öğrencilerini takip eden bir çocuk belgeseli olarak öne çıkıyor. Öğrencilerin bilim fuarlarına hazırlanma sürecini ve yarışmaları gösteren belgesel serisi, özellikle ortaokul çağındaki çocuklar için oldukça faydalı bir belgesel dizisi.

Science Fair aynı zamanda bilime ilgi duyan ve bilimsel projeler geliştirmek isteyen gençler için de ilham verici niteliklere sahip.

  • Pixar’ın Perde Arkası (Inside Pixar)

Platform: Disney+

Yaş Aralığı: 6 yaş ve üstü

Yayın Tarihi: 2020

Pixar’ın Perde Arkası sizi ve çocuğunuzu dünyaca ünlü Pixar animasyon filmlerinin mutfağına götürecek. 

Çocuğunuzun en sevdiği karakterlerin nasıl tasarlandığını, rengarenk animasyon dünyaların nasıl oluşturulduğunu görmek ister misiniz? Eğer hayvan belgeseli haricinde bir içerik arıyorsanız, Pixar’ın Perde Arkası ebeveynlerin çocuklarıyla beraber izleyebileceği şahane bir perde arkası eseri.

  • The Farthest: Voyager in Space

Yaş Aralığı: 10 yaş ve üstü

Yayın Tarihi: 2017

The Farthest en yeni uzay belgeselleri arasında 8.1’lik IMDb puanıyla zirvede yer alıyor. Hem ebeveynleri hem de çocukları uzayın en uzak yerlerine götüren belgesel, insanlığın en büyük başarılarından birini konu alıyor.

İlk insan yapımı objenin büyüleyici yolculuğunu gözler önüne seren yapım, çocuğunuzun uzaya ve gezegenimize dair sorular sormasını sağlayacak. Şiddete ve çocuk psikolojisine zararlı diğer unsurlara yer vermeyen belgeseli çocuğunuzla birlikte gönül rahatlığıyla izleyebilirsiniz.

  • Ahtapottan Öğrendiklerim (My Octopus Teacher)

Platform: Netflix

Yaş Aralığı: 8 yaş ve üstü

Yayın Tarihi: 2020

Ahtapottan Öğrendiklerim adlı ilginç belgesel bir ahtapotla bir insanın enteresan ve iç ısıtan dostluğunu konu alıyor. Çocuğunuzla beraber büyük ilgiyle seyredeceğiniz belgesel, insan ve hayvan ilişkisinin daha önce görmediğiniz güçlü bağlarını gözler önüne seriyor.

Çocuğunuz belgesel boyunca doğanın insan üzerindeki rahatlatıcı etkilerini görecek. Bununla birlikte hayvanların da hisleri ve duyguları olduğunu fark edecek.

  • Lego Evi (Lego House)

Platform: Netflix

Yaş Aralığı: 8 yaş ve üstü

Yayın Tarihi: 2018

Neredeyse her yaştan çocuğun sevdiği rengarenk Lego dünyası bu belgeselde gerçek hayatla buluşuyor. Tam adı Lego House: Home of the Brick olan belgesel adeta bir Lego setinden çıkmış gibi görünen devasa evin öyküsünü anlatıyor.

Lego setleriyle oynamayı seven her çocuğun bu belgeseli severek izleyeceğine şüphe yok. Öte yandan mimari ve tasarıma dair anlatımlar da barındıran belgesel ebeveynlerin de ilgisini çekmeyi başarıyor.

Novakid’le tanışın!

Erken yaşta yabancı dil eğitimi çocuğun zihinsel gelişiminde harikalar yaratır. Bu aynı zamanda çocuğunuza verebileceğiniz en iyi hediyedir. Tam da bu noktada devreye giren Novakid ise ezberci ve kuralcı anlayıştan uzak bir İngilizce eğitimi sunuyor. Siz de çocuğunuzun İngilizceyi severek öğrenmesini isterseniz ilk deneme dersinizi ücretsiz olarak alın!

Rate this post

Yorum yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlginizi çekebilir
Tüm aile için oyun ve aktiviteler
sicak ve soguk renkler
Tüm aile için oyun ve aktiviteler
Bir dil seçin
Down arrow icon
Russia Global English Czech Republic Italy Portugal Brazil Romania Japan South Korea Spain Chile Argentina Slovakia Turkey Poland Israel Greece Malaysia Indonesia Hungary France Germany Global العربية Norway India India-en Netherlands Sweden Denmark Finland
Cookie icon
Web sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Siteye giriş yaparak çerezleri tarayıcınıza kaydetmeyi kabul ediyorsunuz.