Scrolltop arrow icon
Left arrow icon Tüm kategoriler
Close icon
Haberler
İngilizce öğrenme
Ebeveynler için Novakid
TR
TR flag icon
Mobile close icon
CTA background
Çocuğunuz için en iyi İngilizce derslerini planlayın
ÜCRETSİZ DENEYİN
Paylaş
LinkedIn share icon
Kağıttan uçak nasıl yapılır? İşte çocuklar için kolay kağıttan uçak yapımı!
Tüm aile için oyun ve aktiviteler
Star icon
22.01.2024
Time icon 9 min
Comment icon 0 yorum

Kağıttan uçak nasıl yapılır? İşte çocuklar için kolay kağıttan uçak yapımı!

İçindekiler

Çocukların en sevdiği şeylerden biri, kesinlikle oyun oynamaktır. Oyun oynamayı daha eğlenceli kılmanın en iyi yolu ise, oyuncaklardan faydalanmaktır. 

Peki, çocuğunuzun bir oyuncağı nasıl daha çok sevmesini sağlayabileceğinizi hiç düşündünüz mü? Bu sorunun elbette birçok cevabı olabilir, ancak akla gelen ilk cevaplardan biri, oyuncağı kendiniz yapmak.

Evde kendi kendinize yapabileceğiniz en basit oyuncaklardan biri ise kağıttan uçak. Kağıttan uçak yapımı, çocukların bir defa öğrendiğinde tekrar tekrar kullanacağı, çocuğun sürekli eğlenmesini sağlayacak bir bilgi. Biz de bu yazımızda bunun için kağıttan uçak yapımını anlatacağız.

Kağıttan uçak nasıl yapılır? Kağıttan uçak yapımında adımlar nelerdir? Haydi, hep beraber görelim!

Kağıttan uçak yapmanın faydaları

Kağıttan uçak yapımına geçmeden önce, kağıttan uçak yapmanın neden bu kadar iyi bir aktivite olduğunu öğrenelim. Bu sayede kağıttan uçak yapmak için daha da fazla sebep edinmiş oluruz!

Kağıttan uçak yapmanın başlıca faydası, daha önce de dediğimiz gibi oldukça kolay bir şekilde çocukların (ve de ebeveynlerin!) eğlenmesini sağlamaktır. Eğer bir gün çocuğunuzun canı sıkılırsa ve elindeki oyuncaklarıyla oynamak istemiyorsa, bir parça kağıt bulup saniyeler içerisinde ona yepyeni bir kağıttan uçak yapabilirsiniz! 

Kağıttan uçak yapımının bir diğer faydası da çocuklarda ince motor becerilerinin gelişimine katkı sağlayan bir aktivite olmasıdır. Kağıt katlamak, parmak kaslarının dikkatle kullanılmasını gerektiren bir aktivitedir. Kağıttan uçak yapımındaki bazı detaylar da bunu pekiştirir. Buna ek olarak, kağıttan uçak yapımında olduğu gibi sıralı yönergeleri hatırlamak, çocuklarda bilişsel gelişim için de faydalıdır.

Son olarak, kağıttan uçak yapmanın bir başka olumlu etkisi olarak, kullanılmayan kağıtların değerlendirilmesinden bahsedebiliriz. Çevreyi korumak hepimizin sorumluluğundadır ve çocuklara da erken yaşta bu bilinç aktarılmalıdır. Bunun bir parçası olarak, kullanılmayan kağıtları israf etmek yerine kağıttan uçak yaparak hem çevre dostu bir harekette bulunmuş olur, hem de eğlenebiliriz!

Kağıttan uçak yapımı: Adımlar

Kağıttan uçak yapmanın faydalarından bahsettiğimize göre, şimdi aktivitenin kendisine geçebiliriz. Kağıttan uçak nasıl yapılır? Kağıttan uçak yapımı adım adım nasıldır? Haydi hep birlikte görelim!

Kağıttan uçak yapımı için gereken malzemeler listesi oluşturmaya dahi gerek duymuyoruz, çünkü tek ihtiyacımız olan bir parça kağıt! Bu, herhangi bir çeşit kağıt olabilir. İster el işi kağıdı, ister bir defter sayfası, ister A4 kağıdı… Tek dikkat etmemiz gereken şey, kağıdın kenarlarının herhangi bir şekilde yırtılmamış ve dümdüz olması.

Kağıdımızı elimize aldıktan sonra aşağıdaki adımları izleyerek kağıttan uçak yapabiliriz:

1. Kağıdımızı ikiye katlayalım.

Kağıttan uçak yapımında ilk adım, elimizdeki kağıdı ikiye katlamak. Bunu yaparken kağıdın kenarlarının ve köşelerinin tam olarak birbirleriyle üst üste gelmesini amaçlayalım. Aksi takdirde işimiz bittiğinde kağıttan uçağımızın bazı kısımları yamuk olabilir, bu da iyi bir şekilde uçmasına engel olur.

Bu adımda, elimizdeki kağıdın türüne göre katlama hareketini nasıl yaptığımıza dikkat etmeliyiz. Eğer kağıt kare şeklindeyse kağıdı istediğimiz yönden katlayabiliriz. Ancak eğer bir A4 kağıdı gibi, kenarları aynı uzunlukta olmayan bir kağıda sahipsek, katlamayı uzun kenarlar üst üste gelecek şekilde yapmamız gerekir. Yani kağıttan uçak yapmak için kağıdı dikey olarak ikiye katlamalıyız.

Ayrıca kağıdı çapraz olarak katlamadığımızı da belirtelim. Yani bu adımın sonunda elimizde bir üçgen şekli değil, bir dikdörtgen şekli olmalı.

2. Kağıdın katlanmış kenarına baskı uygulayalım ve geri açalım

Kağıdımızı ikiye katladıktan sonra, katlanmış olan kenara baskı uygulayarak düzleştirmeliyiz. Bunu yaparken amacımız, kağıdı geri açtığımızda ortada gözle görülür bir çizgi şekli ortaya çıkmasını sağlamak. Baskı uygulamak için tırnaklarınızı kullanmayı deneyebilirsiniz.

Kağıdın katlanmış kenarını iyice düzleştirdikten sonra, kağıdımızı geri açalım. Bu adımın sonunda kağıdın şekli tıpkı en baştaki gibi olacak, fakat kağıdın tam ortasından aşağı doğru inen bir çizgi görebileceğiz. Bu çizgiyi olabildiğince görünür tuttuğumuzdan emin olalım, çünkü kağıttan uçak yapımının geri kalan adımlarında oldukça önemli bir rolü olacak!

Ebeveyn misiniz? ve deneyiminizi paylaşmak istiyor musunuz?
Hikayenizi anlatmak için bize ulaşın.

3. Kağıdın iki köşesini iç çizgiye doğru katlayalım

Kağıttan uçak yapımında, uçağın ön kısmını şekillendirmeye başladığımız aşamadayız. Bir önceki adımda kağıdın ortasında oluşturduğumuz çizgiden şimdi yardım alacağız.

Bu adımda yapmamız gereken şey, kağıdın üst kısmındaki iki köşeyi, ortada bulunan çizgiye değecek şekilde içeri doğru katlamak. 

Bu hareketi yaptıktan sonra kağıdımızın şekli, çatısı olan bir eve benzemeli. Yani kağıdımız, bir üçgen ile dikdörtgen şeklini üst üste koymuşuz gibi görünecek.

Kağıttan uçak yapımında bu noktada dikkat etmemiz gereken bir şey, köşeleri katladıktan sonra ortaya çıkan üçgenin ucunun olabildiğince sivri olması. Elimizdeki şekli bir eve benzetmeye devam edersek, evin çatısının tepe noktası olabildiğince sivri olmalı. Bu ucu ne kadar ince tutabilirsek o kadar iyi, çünkü ön kısmı sivri olan bir kağıttan uçak, daha iyi uçacaktır.

4. Üçgen kısımları tekrar içe doğru katlayalım

Bir önceki adımımızda, çatısı olan bir ev şekli elde etmiştik. Kağıttan uçak yapımının şimdiki adımında ise evin çatısının iki yarısını da tekrardan içeri doğru katlamamız gerekiyor.

Çatı şeklini tekrardan düşünelim: Bu noktada kağıdımızın ortasındaki çizgi, çatıyı ikiye bölerek iki küçük üçgene ayırıyor. Şimdi bu iki üçgeni de tekrardan içeri, orta çizgiye doğru katlayacağız.

Bunun için iki küçük üçgenin de kağıdın dış tarafında kalan uzun kenarını almalı, kağıdımızın orta çizgisiyle üst üste getirmeliyiz. Ardından tekrardan, kağıdın katlanan kısımlarına parmaklarımızla veya tırnaklarımızla baskı yaparak düzleştirmeliyiz.

5. Kağıdı tekrar içe doğru ikiye katlayalım

Önceki adımımızı tekrarladıktan sonra, kağıdımızın tamamını tekrardan içeri doğru katlayacağız. Bunu, en başta kağıdın ortasında oluşturduğumuz orta çizginin üzerinden yapmamız gerekiyor. Kısacası üçgenimizin iki tarafını birbirinin üstüne getiriyoruz ve uzun bir dik üçgen elde ediyoruz.

Tıpkı en başta olduğu gibi, kağıdın köşelerinin ve kenarlarının tam üst üste gelmesini sağlamaya çalışalım. Buna dikkat edersek yaptığımız kağıttan uçak yamuk olmaz ve dengeli bir şekilde uçar.

6. Uçağın kanatlarını oluşturalım

Kağıttan uçak yapımının sonuna yaklaşıyoruz. Bu adımda, uçağın kanatlarını oluşturacağız.

Bu adımda, elimizdeki kağıt, altında dikdörtgen şeklinde çıkıntı bulunan bir dik üçgene benzemeli. Yapmamız gereken şey oldukça basit.

Kağıdın, üçgene benzeyen kısmının dış kenarını alın ve kağıdın en uzun kenarına doğru katlayın. Kağıdın en uzun kenarı, en başta kağıdın orta çizgisini oluştururken katladığımız kenar olacak. Bunu yaptıktan sonra gerçekten de elinizdeki şeklin bir kanada benzediğini fark edeceksiniz.

Elbette, biliyoruz ki kağıttan uçakların tıpkı gerçek uçaklar gibi iki kanadı olur. Dolayısıyla bu adımı bir de kağıdı ters çevirerek diğer yüzüne uygulamamız gerekli.

Kağıttan uçak yapımının bu son adımında, kanatların birbiriyle olabildiğince simetrik olduğundan emin olmalıyız. Kanatlarından biri diğerinden büyük olan veya bir kanadı yamuk olan bir kağıttan uçak, istediğimiz kadar iyi uçamayabilir.

Bu adımı da tamamladığımızda, tebrikler! Zaten sizin de fark edeceğiniz gibi, elinizde yepyeni bir kağıttan uçak olacak!

7. Uçağımızı fırlatalım!

Son adımla beraber kağıttan uçak yapımını tamamladık. O halde ne duruyoruz? Uçağımızı fırlatalım ve bırakalım uçsun!

Uçağımızı daha iyi fırlatabilmek için hafifçe kanatların altından, burun kısmına doğru tutalım. Bunu yaparken sadece baş ve işaret parmaklarımızdan yararlanmanızı tavsiye ederiz, çünkü uçağı çok sıkı tutmak veya bütün parmakları kullanmak, onu rahatça fırlatmanıza engel olabilir.

İşte kağıttan uçak yapımı bu kadar basit. Haydi bakalım, eğlence başlasın!

Kağıttan uçak yapımına eğlence katmak

Kağıttan uçak yapımı başlı başına eğlence dolu bir aktivite. Fakat bunu çocuğunuz için daha da eğlenceli kılmak ister misiniz? Tam olarak buna yönelik birkaç ipucumuz var! Bakalım nelermiş:

  • Kağıttan uçak oyunları tasarlamak: Kağıttan uçak yapımını daha eğlenceli hale getirmenin bir yolu, uçağı yaptıktan hemen sonra oyuna koyulmak. Bunun için oldukça basit kağıttan uçak oyunları oluşturabilirsiniz, örneğin uçağı en uzağa fırlatmaya çalışma ve uçakla hedef vurma oyunu gibi. 
  • Farklı kağıt çeşitleriyle kağıttan uçak yapmak: Bir diğer önerimiz de farklı kağıt çeşitleriyle kağıttan uçak yaparak hangi uçağın daha iyi uçacağını görmek. Görelim bakalım; A4 ile yapılan uçak mı daha iyi uçuyor, el işi kağıdıyla mı, gazete kağıdıyla mı… Bu şekilde kağıttan uçak yapımını çocuğunuz için ufak bir deneye çevirebilirsiniz!
  • Uçağınızı süslemek: Çocuğunuzun yaratıcı zekasını konuşturmak ister misiniz? O halde en sevdiği kalemlerini alıp kağıttan uçağını süslemeye koyulabilirsiniz! Belki ufak bir pilot çizersiniz, belki gerçek uçaklara olabildiğince benzeyen bir kağıttan uçak yaparsınız… Bırakın çocuğunuzun yaratıcılığı konuşsun!

Kağıttan uçak yapımı: Sıkça sorulan sorular

İşte kağıttan uçak yapımı hakkında sıkça sorulan sorular ve cevapları:

Kağıttan uçak yapımı için hangi tür kağıt daha iyidir?

Kağıttan uçak yapımı için ince ve hafif kağıtlar önerilir. Basit bir A4 kağıdı, iyi bir kağıttan uçak yapımı için işe yarayacaktır. Ancak kağıdın fazla hafif veya fazla ince de olmaması önerilir.

Kağıttan uçak yapımında kullanılan temel teknikler nelerdir?

Kağıttan uçak yapımında temel katlama teknikleri kullanılır. Kağıdı ikiye katlamak, üçgen şekli oluşturmak, köşeleri ve kenarları katlamak, katlanan kenarı düzleştirmek gibi yöntemler bunlara örnektir.

Kağıttan uçak yaparken denge nasıl sağlanır?

Kağıttan uçak yapımında dengeyi sağlamak için, kağıdın gereken seviyede incelikte ve hafiflikte olması, buna ek olarak katlamaların olabildiğince simetrik ve düz şekilde yapılması gereklidir.

Kağıttan uçak yapımı için çocuklar için kolay adımlar nelerdir?

Çocuklar için kağıttan uçak yapımının adımları kağıdı ikiye katlamak, köşeleri katlamak, oluşan üçgenleri katlamak, kağıdı tekrardan ikiye katlamak ve en son kanatları katlamaktır.

Novakid’le tanışın!

Novakid’de her zaman ebeveynlerin ve çocukların eğlenceli zaman geçirmesine yönelik yazılar paylaşmayı planlıyoruz. Buna ek olarak çocuklara doğrudan destek olabileceğimiz bir konu ise, online İngilizce dersleri. Çocuğunuzun eğlenerek İngilizce öğrenmesini isterseniz ücretsiz deneme dersinizi şimdi alın!

Rate this post

Yorum yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlginizi çekebilir
Çocuk bilmeceleri, illüstrasyon
Tüm aile için oyun ve aktiviteler
Tüm aile için oyun ve aktiviteler
Tüm aile için oyun ve aktiviteler
Bir dil seçin
Down arrow icon
Russia Global English Czech Republic Italy Portugal Brazil Romania Japan South Korea Spain Chile Argentina Slovakia Turkey Poland Israel Greece Malaysia Indonesia Hungary France Germany Global العربية Norway India India-en Netherlands Sweden Denmark Finland
Cookie icon
Web sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Siteye giriş yaparak çerezleri tarayıcınıza kaydetmeyi kabul ediyorsunuz.