Scrolltop arrow icon
Left arrow icon Tüm kategoriler
Close icon
Haberler
İngilizce öğrenme
Ebeveynler için Novakid
TR
TR flag icon
Mobile close icon
CTA background
Çocuğunuz için en iyi İngilizce derslerini planlayın
ÜCRETSİZ DENEYİN
Paylaş
LinkedIn share icon
Çocuklar için uyku masalları! İşte çocuklar için en iyi uyku hikayeleri!
Okuyarak öğrenme
Star icon
24.01.2024
Time icon 9 min
Comment icon 0 yorum

Çocuklar için uyku masalları! İşte çocuklar için en iyi uyku hikayeleri!

İçindekiler

Hem ebeveynler hem de çocuklar için uyku vakti, günün en önemli kısımlarından biridir. Çocukların sağlıklı bir şekilde büyüyebilmesi için her gün yeteri kadar uyuması gerekir. Bunun için de uykudan önce olabildiğince rahat olmalıdırlar.

Fakat uyku vakti, her zaman problemsiz geçmeyebilir. Örneğin gece vakti uyumak istemeyen çocuklar olabilir. Bu gibi durumlarda ebeveynlerin çocuğu rahatlatarak uyumasına yardımcı olması gerekir.

Uyumadan önce çocuğu rahatlatmanın en iyi yollarından biri de onlara uyku masalları okumaktır. Uyku öncesi masallar, hem çocuğu rahatlatmaları hem de uyku getirici olmaları sebebiyle ebeveynler için oldukça yardımcı olurlar. 

Peki en iyi uyku hikayeleri nelerdir? Çocuklara okunabilecek en iyi uyku masalları hangileridir? Bu tarz sorulara cevap vermek için uyku öncesi masallarını özetleyerek derledik. O halde haydi, çocuğunuz için en güzel uyku öncesi masallarını görelim!

Hansel ve Gretel

Hansel ve Gretel, iki kardeşin ormanda kaybolmasını anlatan bir uyku öncesi hikayesidir. Bu hikaye, en ünlü uyku masalları arasındadır. İşte Hansel ve Gretel uyku öncesi hikayesinin özeti:

Hansel ve Gretel masalı, iki kardeşin ormanda terk edilmesiyle başlar. Hansel ve Gretel, iki kardeştir. Yaşadıkları yerde büyük bir kıtlık olması sebebiyle aileleri zor yemek bulabilmektedir. Bu sebeple üvey anneleri, ikiliyi ormana bırakır.

Yalnız başına kalan iki kardeşin karnı acıkır ve ormanda dolaşmaya karar verirler. Erkek kardeş olan Hansel, zekice bir plan yaparak yollarını geri bulmak için yürüdükleri patikaya ekmek kırıntıları bırakmaya karar verir. Ancak ormandaki hayvanların kırıntıları yemesiyle birlikte kardeşler, tamamen kaybolurlar!

Kardeşler, ormanda uzun uzun dolaşır ve en sonunda şekerden yapılmış bir eve rastlarlar. Çok mutlu olan kardeşler, hemen eve girer. Ancak evin sahibi olan kötü kalpli cadı, onlara tuzak kurmuştur! Cadı, Hansel’i kafese kilitler ve onu yiyeceğini söyler. Gretel ise cadıdan saklanabilmiştir. Gretel, cadı ocağı hazırlarken akıllıca bir plan yaparak onu alt eder ve kardeşi Hansel’i kurtarır. Ardından çocuklar, cadının evinde altın dolu bir sandık bulurlar ve evlerine geri dönerler. Bu sırada üvey anneleri de gitmiştir. Hikayenin sonunda aile, zengin olur ve mutluca yaşarlar.

Hansel ve Gretel’in en iyi uyku masalları arasında yer almasının sebebi, çocuklara verdiği mesajdır. Bu uyku öncesi masalı, çocuklara şekerden ev gibi güzel görünen şeyler tarafından kandırılmamaları gerektiğini öğretir. Ancak daha da önemlisi, bu uyku hikayesinin sonunda birlik ve beraberlikle zorlukların üstesinden gelinebileceğini görülür.

Üç Küçük Domuzcuk

Bir diğer ünlü uyku masalı da Üç Küçük Domuzcuk hikayesidir. Bu uyku hikayesi, hem kısa hem de oldukça basit olması sebebiyle çok sevilir. İşte Üç Küçük Domuzcuk adlı uyku masalının özeti: 

Bir ormanda üç küçük domuz ve anneleri yaşar. Anneleri, domuzcuklara büyüdüklerini ve artık kendi evlerinde yaşamaları gerektiğini söyler. Dolayısıyla domuzcuklar, kendi evlerini yapmaya koyulur.

Küçük kardeş, evini samandan yapar. Ortanca kardeş de evini tahtadan yapar. İki kardeşin işi çabucak biter ve evlerini bırakıp oyun oynarlar.

Büyük kardeş ise uğraşır, evini tuğladan ve betondan yapar. Küçük ve ortanca domuzcuklar, büyük domuzcuğa gereksiz yere uğraştığını ve gelip onlarla oyun oynamasını söyler. Büyük domuzcuk ise onları dinlemez ve evini sağlam yapmaya zaman ayırır.

Evlerin yapımı bittiğinde ise bir kurt çıkagelir. Kurt, domuzcukları bulup yemek ister. Öncelikle küçük kardeşin samandan evine gider. Kurt, kuvvetli nefesiyle üfler ve samandan ev yıkılıverir! Küçük domuzcuk, telaşla ortanca domuzcuğun evine kaçar. Ardından kurt, ortanca kardeşin tahtadan evini de üfleyerek yıkar. Domuzcuklar, büyük kardeşin evine kaçar.

Kurt nihayetinde büyük kardeşin tuğladan evine gelir. Ne kadar üflese de evi bir türlü yıkamaz. Bunu gören kurt, evin çatısına tırmanır ve bacadan içeri girmeyi dener. Ancak o anda büyük kardeşin evinde kaynamakta olan kazanın içine düşüverir! Masal böylece biter.

Bu uyku masalı, çocuklara disiplin ve öngörü konusunda önemli bir ders verir. Üç Küçük Domuzcuk adlı uyku hikayesinin sonunda çocuklara, başarılı ve güvende olmak için tüm işlerini düzgün ve sağlam bir biçimde yapmaları gerektiği öğretilir.

Çirkin Ördek Yavrusu

En iyi uyku masalları listemizde sıradaki başlık, Çirkin Ördek Yavrusu masalı. Bu masal da hem kısa, hem de öğretici olması sebebiyle oldukça ünlüdür. İşte Çirkin Ördek Yavrusu uyku öncesi masalının özeti:

Günün birinde bir anne ördeğin yavruları olur. Ancak yavrulardan biri, görünüş olarak diğerlerinden farklıdır. Anne ördek, farklı olan yavrusunu kabul eder ve diğer hepsiyle birlikte ona da bakar.

Diğer ördekler ise, bu yavruya çirkin olduğunu söylerler ve onu her yerden dışlarlar. Hiçbir yerde arkadaş bulamayan çirkin ördek yavrusu, çok üzülür ve diğer ördekleri terk eder.

Çirkin ördek yavrusu, bir gün yalnız başına gölde yüzerken bir kuğu sürüsü görür. Anne kuğu, çok güzel olduğu için çirkin ördek yavrusunu etkiler. Ardından çirkin ördek yavrusu, kuğu yavrularını fark eder. Kendi yansımasına bakar ve bu yavruların kendisine oldukça fazla benzediğini görür. Çirkin ördek yavrusu anlar ki o aslında bir ördek yavrusu değildir, çok güzel bir kuğu yavrusudur!

Dışlanan yavru, büyüyüp güzel bir kuğu olduğunda ördeklerin yanına döner. Onu bu haliyle gören ördekler çok etkilenir ve onu dışlayarak yanlış yaptıklarını anlarlar. Çirkin ördek yavrusu artık herkes tarafından beğenilir ve ömür boyu mutlu olur.

Çirkin Ördek Yavrusu masalı, çocuklara hoşgörülü olmayı öğreten bir uyku masalıdır. Bu uyku hikayesinin sonunda çocuklar, farklı görünen kişileri yargılamamaları gerektiğini, aslında onların da farklı şekillerde çok güzel olabileceklerini öğrenirler.

Ebeveyn misiniz? ve deneyiminizi paylaşmak istiyor musunuz?
Hikayenizi anlatmak için bize ulaşın.

Külkedisi

Başka bir ünlü çocuk masalı da Külkedisi hikayesidir. Bu hikaye, hem popüler bir filmi olması sebebiyle hem de verdiği mesajın etkileyiciliğiyle bilinen bir uyku masalıdır. İşte Külkedisi masalının özeti:

Külkedisi, üvey annesi ve iki üvey kız kardeşiyle yaşayan güzeller güzeli bir kızdır. Ancak üvey kardeşleri, Külkedisi kadar güzel olmadıkları için onu kıskanır ve sürekli ona kötü davranırlar. Külkedisine sürekli yerleri temizletir, ona yırtık pırtık elbiseler giydirirler.

Bir gün diyarın prensi, evlenmek ister. Prens, kendine bir eş bulabilmek için herkesin davetli olduğu bir balo düzenler. Külkedisinin üvey kardeşleri de prensle evlenmek istediği için olabildiğince güzelleşmeye çalışırlar. Külkedisini ise kıskandıkları için eve kilitlerler ve giderler.

Külkedisi, eve kapatıldığı için çok üzülür. O sırada bir kadın ona seslenir. Bu kadın, Külkedisine onun peri annesi olduğunu söyler. Peri anne, sihir yaparak bir balkabağını ihtişamlı bir arabaya çevirir. Külkedisinin yırtık kıyafetlerini de sihirle göz alıcı bir elbiseye dönüştürür. Ancak bir şart vardır: Saat on ikide sihir bitecek ve Külkedisinin kıyafeti de dahil her şey, eski görünümüne dönecektir.

Külkedisi sevinçle baloya gider ve prens, onu görür görmez aşık olur. Ancak Külkedisi, prensle konuşamadan saatin on ikiye yaklaştığını fark eder ve telaşla baloyu terk eder. Koşarken ise ayakkabısının teki ayağından düşer.

Prens, bu ayakkabıyı bulur ve Külkedisini bulmak için onun evine kadar gider. Aşık olduğu kızın hangisi olduğunu anlamak için herkese ayakkabıyı denetir ve nihayet Külkedisini bulur. Fakat Külkedisi artık yırtık pırtık kıyafetleri içindedir. Prens, buna rağmen Külkedisine onu çok sevdiğini söyler ve evlenme teklifi eder. Külkedisi elbette teklifi kabul eder.

Külkedisi masalı, çeşitli ana fikirler barındıran çocuk masallarına bir örnektir. Bu masal, çocuklara kıskanç olmamaları gerektiğini öğretmeye ek olarak, gerçek aşk hakkında da önemli bir ders verir.

Bremen Mızıkacıları

Çocuklar için uyku masalları listemizdeki son başlık, Bremen Mızıkacıları hikayesi. Bu masal da öğretici olmanın yanı sıra eğlenceli bir uyku masalıdır. İşte Bremen Mızıkacıları masalının özeti:

Yaşlı bir eşek, sahibi tarafından terk edilir. Eşek, bunun üzerinde Bremen kentinde şarkıcılık yapmaya karar verir ve yola koyulur.

Eşek, yolda tıpkı kendisi gibi yaşlanıp bırakılan bir köpeğe denk gelir. Köpeği de kendisine katılmaya ikna eder ve sırtına alıp yoluna devam eder. Ardından eşek ve köpek, yine aynı durumdaki bir kediyle ve horozla karşılaşırlar ve arkadaş olurlar. Eşek, köpek, kedi ve horoz, birbirlerinin sırtına çıkarak Bremen’e yola koyulurlar.

Dörtlü, yol üzerinde yorulur ve denk geldikleri bir evde dinlenmeye karar verirler. Ancak gece vakti sesler duyarlar ve eve hırsızların girmeye çalıştığını anlarlar. Dört hayvan, bunun üzerine yüksek sesler çıkarır ve hırsızlar evin içinde bir canavar olduğunu zannedip kaçar. Evin deposunda bir sürü yiyecek bulan hayvanlar, burada hep beraber mutluca yaşamaya karar verir. Masal böylece son bulur.

Bremen Mızıkacıları, işbirliğini öğreten çocuk masallarına oldukça iyi bir örnektir. Üstelik hikayenin karakterleri sayesinde hayvan sevgisini de aşılayan eğlenceli bir uyku masalıdır.

Çocuklar için uyku masalları: Sıkça sorulan sorular

İşte çocuklar için uyku masalları hakkında sıkça sorulan sorular ve cevapları:

Çocuklar için en sevilen uyku öncesi masallar hangileridir?

Çocuklar için en sevilen uyku öncesi masallar arasında Hansel ve Gretel, Üç Küçük Domuzcuk, Çirkin Ördek Yavrusu, Külkedisi ve Bremen Mızıkacıları örnekleri bulunmaktadır.

Uyku öncesi masal okumak neden önemlidir?

Uyku öncesi masallar hem çocukları rahatlatarak sağlıklı bir uyku çekmelerini sağlar, hem dil becerilerini geliştirir, hem de çocukların hayal gücünü pekiştirici etkiye sahiptir.

Hangi tür masallar çocukların uykusunu en iyi getirir?

Çok karmaşık hikayeler barındırmayan, basit karakterleri içeren, yavaşça ve tekerlemelerle birlikte anlatılabilen masallar çocukların uykusunu getirmekte etkilidir.

Çocuklara kaç yaşından itibaren masal okunmalı?

Çocuklara 2-3 yaşlarından itibaren masal okunabilir. Çocuklara okunan masallar, çocuğun yaşına ve ilgi alanlarına göre seçilebilir.

Novakid’le tanışın!

Novakid’de ebeveynlerin ve çocukların ilişkilerinin gelişmesine yardımcı olabilecek her türlü içeriği sunuyoruz. Sizlere doğrudan yardımcı olabileceğimiz bir konu ise çocuklar için online İngilizce dersleri. Çocuğunuzun eğlenerek İngilizce öğrenmesini isterseniz ücretsiz deneme dersinizi şimdi alabilirsiniz!

5/5

Yorum yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlginizi çekebilir
Okuyarak öğrenme
Okuyarak öğrenme
Bir dil seçin
Down arrow icon
Russia Global English Czech Republic Italy Portugal Brazil Romania Japan South Korea Spain Chile Argentina Slovakia Turkey Poland Israel Greece Malaysia Indonesia Hungary France Germany Global العربية Norway India India-en Netherlands Sweden Denmark Finland
Cookie icon
Web sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Siteye giriş yaparak çerezleri tarayıcınıza kaydetmeyi kabul ediyorsunuz.