Scrolltop arrow icon
Left arrow icon Tüm kategoriler
Close icon
Haberler
İngilizce öğrenme
Ebeveynler için Novakid
TR
TR flag icon
Mobile close icon
CTA background
Çocuğunuz için en iyi İngilizce derslerini planlayın
ÜCRETSİZ DENEYİN
Paylaş
LinkedIn share icon
Aşk nedir, çocuklara nasıl açıklayabiliriz?
Çocuklara ne, nasıl anlatılır
Star icon
18.05.2023
Time icon 8 min
Comment icon 0 yorum

Aşk nedir, çocuklara nasıl açıklayabiliriz?

İçindekiler

Hayatın vazgeçilmez unsurlarından olan aşk ve sevgi, kimi zaman biz yetişkinlerin bile kafasını karıştıran konular arasında. Hâl böyle olunca çocukların kafasının karışmasına kim ne diyebilir ki? 

Çocukların aşka dair merak ettiği birçok konu bulunabiliyor. Konuya biz yetişkinlerin aklına bile gelmeyecek açılardan bakıp yetişkinleri çok zorlayan sorular sorabiliyor çocuklar.

Biz de bu yazımızda çocuklara aşkın ne olduğunu nasıl açıklayabileceğinize yardım etmek için karşılaşabileceğiniz bazı soruları cevaplandırdık. 

Aşk ne demek?

Aşk kavramını bir çocuğa “derin ve özel bir sevgi duygusu” olarak tanımlayabiliriz.

Birini sevmek, o kişi hakkında sürekli düşünmek, onunla daha fazla vakit geçirip sohbet etmek istemek, onun mutluluğuyla mutlu olmak aşk duygusuna işaret edebilir. 

Aşk, ayrıca duyarlılığı ve anlayışı da kapsamalıdır. Aşık insanlar birbiriyle neşeli anlarını paylaşmak, üzgünken de birbirini teselli etmek ister. Aşıklar birbirilni olduğu gibi kabul eder, önemserler.

Aşk hissi zaman zaman insanın içini kıpır kıpır eden, kalbini küt küt attıran bir duygu olarak da tanımlanır. Aşk tanımı, bunları da içerse de sadece bu heyecan verici anlardan ibaret değildir. Aynı zamanda karşılıklı sabır, saygı, anlayış gibi duyguları da gerektirir.

Hoşlanmak nedir, aşkla aynı şey midir?

Hoşlantı duygusu aşka çok benzese de tam olarak aynı şey değildir. Hayatında olan biri sana iyi geliyorsa, onla vakit geçirirken, onu düşünürken mutlu hissediyorsan veya onun havalı biri olduğunu düşünüyorsan buna hoşlantı diyebiliriz.

Fakat aşk, hoşlantıdan daha güçlü, daha büyük bir duygudur. Dünyada en sevdiğin kişiyi düşün – annen veya baban olabilir, en iyi arkadaşın olabilir. Bu kişiyi çok önemsiyorsun, onun duygularını hissediyorsun, üzgünken üzülüyorsun, mutluyken seviniyorsun. İşte aşık olduğun kişiyi de bu kadar önemseyeceksin.

Kısacası hoşlantı, adı üzerinde birinden hoşlanmakken aşk bunun çok daha güçlü ve derin bir hâlidir. Önemli olan şey ise duygularımız ne olursa olsun karşımızdaki insanlara saygılı ve nazik bir şekilde davranmaktır.

Birine aşık olduğumu nasıl anlarım?

Böyle bir soru alıyorsanız öncelikle geçmiş olsun – çocuğunuz çoktan abayı yakmış olabilir 🙂 

Cevap olarak ise genel hatlarıyla yukarıda bahsettiğimiz duygulardan bahsedebilirsiniz. Toparlamamız gerekirse de birine aşık olup olmadığını anlayabilmek için aşağıdaki hisleri dikkate alabilirsiniz:

  • Sürekli düşünmek: Birine aşık olduğunuzda özellikle ilk zamanlarda genelde o kişi sürekli aklınıza gelir. Gün boyunca onu düşünürsünüz, onla geçirdiğiniz güzel anılar sizi mutlu eder.
  • Empati: Birine aşıksanız onun mutluluğuyla mutlu olur, onun hüznüyle üzülürsünüz. Duyguları hep birlikte yaşar, hislerinizi paylaşarak birbirinize destek olursunuz.
  • Birlikte vakit geçirme isteği: Birine aşık olduğunuz zaman genelde onla daha fazla vakit geçirmek istersiniz. Onla birlikte etkinlikler planlamak, onlarla yeni maceralara atılmak sizi heyecanlandırır.
  • Özlem: Aşık olduğunuz kişiyi biraz görmedikten sonra hemen özlemeye başlarsınız. Onla birlikte olmadığınız zamanlarda onu düşünür, onla vakit geçirebilmeyi dört gözle beklersiniz.

Aşıklar birbirini seviyorlarsa neden ayrılırlar?

Çiftler, çeşitli durumlarda birbirinden ayrılmayı tercih edip bir çift olmayı bırakabilirler. Bu durum, özellikle de çift hâlâ birbirini seviyorsa biraz kafa karıştırıcı olabilir.

Mesela arkadaşınla oyun oynarken farklı şeyler oynamak istediğinizi düşün. Sen kamyonlarla oynamak isterken arkadaşın korsancılık oynamak isteyebilir. Birbirinizi hâlâ seversiniz ama farklı şeyler istediğiniz için oyun oynayamazsınız. İşte birbirini seven aşıklar da bazen böyle durumlar yaşayabilir, hayatta farklı şeyler isteyebilirler.

Bir tanesi büyük bir şehirde yaşamak isterken diğeri köye taşınmak isteyebilir, yani farklı hayallere sahip olabilirler. Bazen de birbirileriyle eskisi kadar iyi anlaşamadıkları için ayrılmak isteyebilirler. Böyle durumlar olduğunda birbirini seven çiftler her ne kadar zor da olsa ayrılmayı tercih edebilir.

Aşk zamanla kaybolabilir mi?

Karmaşık bir his olan aşk zamanla kaybolabilir. Tıpkı bir çiçeğin solması gibi, birine karşı olan hisleriniz de zamanla solabilir, değişiklik gösterebilir. En iyi arkadaşınızla okulda sürekli oyun oynadığınızı düşünün – ama bir süre sonra bundan sıkılabilirsiniz.  

Birini çok sevebilir, sürekli onla vakit geçirmek isteyebilirsiniz. Fakat bu hisler sonsuza kadar aynı devam etmek zorunda değildir. İnsanlar zaman ilerledikçe farklı duyguların içine girebilir, bu son derece normaldir.

Aşk da bazen bu şekilde değişir, bu hayatın bir parçasıdır. Bu durum zaman zaman her ne kadar üzücü olsa da sizi seven yeni insanlar da bulabilirsiniz.

Ebeveyn misiniz? ve deneyiminizi paylaşmak istiyor musunuz?
Hikayenizi anlatmak için bize ulaşın.

Aşık olan kişiler neden evlenir?

Birbirine aşık olan kişiler, birbirilerine hayat boyunca tutmaları gereken bir söz vererek hayatlarını birleştirirler. Evlilik dediğimiz bu anlaşmayla birlikte aşıklar birbirilerini hiç bırakmayacağına, hayatta ne olursa olsun birbirilerini destekleyeceklerine söz verirler. İşte bu yüzden birbirini çok seven, birbirine aşık kişiler evlenerek hayatlarını birleştirir.

Evlilik genelde düğün adı verdiğimiz özel bir etkinlikle kutlanır. Bu etkinliğe evli çift ve çiftin aileleri, arkadaşları katılır. Herkes güzel kıyafetler giyer, birlikte güzel bir vakit geçirirler, şarkılar söylenir, danslar edilir. Evli çift, bu etkinlikte bağlılığını herkese ilan ederek söz verir.

Evlilikle birlikte insanlar hayatını birleştirdikten sonra beraber yaşarlar. Evlerini paylaşırlar, birlikte yaşarlar, birlikte yemek yiyip vakit geçirirler.

Birini seviyorum, ne yapmalıyım?

Çocuğunuz eğer size birini sevdiğini söylerse ve ne yapması gerektiğini bilmiyorsa ona aşağıdaki tavsiyelerden bahsedebilirsiniz. Sevgiyi göstermenin birçok farklı yolu var, bunlar da sadece birkaç tanesi.

Söyleyebileceğiniz şeylerden bir tanesi, çocuğunuzun sevdiği kişiye karşı nazik olmasını öğütlemek. Çocuklar, sevdikleri arkadaşının ilgisini çekmek için zaman zaman karşıdaki kişinin çok da tasvip etmeyeceği hareketler yapabiliyor. Bunun doğru olmadığını çocuğunuza anlatabilir, ona her zaman sevdiği kişilere karşı kibar olması gerektiğini öğretebilirsiniz.

Sevgiyi veya aşkı gösterebilmenin bir diğer yolu da karşıdaki insana zaman ayırmak, onu dinlemek, onla ilgilenmektir. Karşıdaki kişiye önem verdiğini göstermek iki taraf için de güzel bir harekettir. Çocuklar, okuldaki arkadaşlarına bu duyguyu birlikte oyun oynayarak, oyuncak veya yemek paylaşarak gösterebilirler.

Karşıdaki kişiye onu sevdiğimizi söylemek de sevgimizi gösterebilmenin en doğrudan yolu desek yeridir. Tabii bunu gerçekleştirmek o kadar da kolay değil, özellikle de çocuklar için 🙂 

Okuldaki şu kişiyi sevdim, o da beni sever mi?

Çocuğunuz, okul döneminde birlikte vakit geçirdiği arkadaşlarından dostane duygularla hoşlanabilir. Böyle bir durumda ne yapacağını bilemeyip size soruyorsa da söylemeniz gerekenler aşağı yukarı belli.

Öncelikle az önce belirttiğimiz gibi, çocuğunuza sevdiği kişiye karşı nazik davranmasını, onla ilgilenmesini, onla vakit geçirmesini öğütleyin. Çocuğunuz bundan sonra isterse karşısındaki kişiye duygularından da bahsedebilir. Kim bilir, belki karşısındaki arkadaşı da aynı şeyleri hissediyordur?

Aşk neden bazen üzücüdür?

Aşk çok özel bir duygu olsa da her şey gibi iyi ve kötü yanları da bulunur. Mesela bir oyun oynarken kazanırsak iyi hissederiz, fakat her zaman kazanamayız ve biraz daha üzgün hissedebiliriz. Aşk da tıpkı böyle bir şeydir.

Birine aşık olduğumuzda ona karşı çok güçlü duygular besleriz. Onun mutlu olmasını isteriz, onu önemseriz. Fakat karşıdaki kişi bize karşı aynı şeyleri hissetmeyebilir, her şey her zaman istediğimiz gibi gitmeyebilir. Böyle durumlar canımızı yakabilir, üzülmemiz çok normaldir.

Ama üzülmek de hayatın ve aşkın bir parçasıdır. Böyle durumlarla karşılaştığımızda duygularımızı düzgünce belirtmeli, gerekince özür dilemeli ve affetmeliyiz. Daha iyi hissetmemiz biraz zaman alabilir, bu çok normal. 

Bunları açıklarken çocuğunuza aynı zamanda ebeveynleri, büyükleri olarak da yardımcı olabileceğinizi hissettirebilirsiniz.

Birine onu sevdiğimi nasıl söylerim?

Çocuğunuz birine karşı onu sevdiğini söylemeye karar verdiyse ona aşağıdaki tavsiyelerde bulunabilirsiniz.

Öncelikle bir şey söylemeden önce rahat bir yer ve zaman bulması onun için iyi olabilir. Bunun için örnek olarak arkadaşıyla okuldan sonra parkta oynadığı bir günü seçebilir. Sonrasında ise duygularını dürüstçe, açık bir şekilde söylemesi gerektiğini belirtin. 

Çok şey söylemesine gerek yok, karşısındakine “Senle oynamayı seviyorum” veya “Senle vakit geçirmeyi seviyorum” gibi şeyler söylese bile duygularını aktarmak için yeterli olacaktır. Sonrasında ise karşısındaki kişinin söyleyeceklerini de sabırla dinlemesi, ona saygı duyması gerekir. 

Aşk ne kadar sürer?

Aşk herkes için aynı olmadığı gibi bütün aşklar aynı sürmez. Bazı aşklar kısa sürede biterken bazıları bir ömür boyu devam edebilir.

En sevdiğin oyuncağını veya kitabını düşün mesela. Onu çok sevdikten bir süre sonra başka bir oyuncağını veya kitabını sevmeye başlayabilirsin. Bu, diğer oyuncağını veya kitabını sevmediğin anlamına gelmez. Sadece duyguların değişmiştir. 

Aşkta da bazen böyle şeyler yaşanabilir. Belki okuldan bir arkadaşını çok sevmişsindir ama büyüdükçe ve değiştikçe farklı şeyler hissetmeye başlayabilirsin. Başka biriyle daha iyi arkadaş olabilirsin veya yeni arkadaşlar edinebilirsin.

Ama bütün aşklar veya bütün ilişkiler kısa sürecek diye bir şey de yok tabii. Bazen de çiftler birbirini bulduktan sonra evlenip hayatları boyunca birlikte kalırlar. Böyle aşklar ömür boyu sürer.

Novakid’le tanışın!

Eğer içeriğimizden faydalandıysanız blog kategorimize göz atıp diğer yazılarımızı da incelemeyi unutmayın. Çocuğunuz için bir İngilizce kursu arıyorsanız da uzman eğitmenlerle İngilizce konuşma dersleri verdiğimiz Novakid’e bir göz atın – üstelik ilk deneme dersiniz tamamen ücretsiz!

Rate this post

Yorum yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlginizi çekebilir
Türk bayraklı bir kız çocuğu, illüstrasyon, konsept - Cumhuriyet Bayramı çocuklara nasıl anlatılır
Çocuklara ne, nasıl anlatılır
Çocuklara ne, nasıl anlatılır
Bir dil seçin
Down arrow icon
Russia Global English Czech Republic Italy Portugal Brazil Romania Japan South Korea Spain Chile Argentina Slovakia Turkey Poland Israel Greece Malaysia Indonesia Hungary France Germany Global العربية Norway India India-en Netherlands Sweden Denmark Finland
Cookie icon
Web sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Siteye giriş yaparak çerezleri tarayıcınıza kaydetmeyi kabul ediyorsunuz.