Scrolltop arrow icon
Left arrow icon Tüm kategoriler
Close icon
Haberler
İngilizce öğrenme
Ebeveynler için Novakid
TR
TR flag icon
Mobile close icon
CTA background
Çocuğunuz için en iyi İngilizce derslerini planlayın
ÜCRETSİZ DENEYİN
Paylaş
LinkedIn share icon
cocuk nasil olusuyor nasil aciklanir
Çocuklara ne, nasıl anlatılır
Star icon
17.11.2023
Time icon 7 min
Comment icon 0 yorum

Çocuklara doğumu anlatmak: Hassasiyetle bilgi verme rehberi

İçindekiler

Okul öncesi çocuklar merakla soru sordukları yaşlardadır. Bu dönem ebeveynler için en kadar bıktırıcı hale gelse de sorulan soruların sağlıklı bir şekilde cevaplandırılması çocuk gelişimi için kritik öneme sahiptir. Çocukların bizim için ne kadar önemli olduğunu zaten hepimiz biliyoruz. 

Bugünkü yazımızda ise doğum konusuna eğildik. “Çocuğa doğum nasıl anlatılır?” sorusuna cevap arayarak çocuğun nasıl olduğunu hassasiyetle anlatan bir rehber hazırladık. Haydi başlayalım!

Çocuğa nasıl olduğunu anlatırken dikkat edilmesi gerekenler

Cinsellik kavramını çocuğa anlatmak ve “Çocuk nasıl olur?” sorusunu cevaplandırmak zor bir sürece dönüşebilir. Çocuğun sorduğu soruların dolandırılıp hikaye uydurmadan anlatılması onların gözünde yalancı konumuna düşülmemesi yönünde özellikle önem arz eder. Buna dikkat edildikten sonra ise belli hassas noktalara da önem gösterilmelidir. Peki o konular ne? Şimdi sıralayalım!

  • Duyarlı ve net olun

Çocuklara cinsel konuları anlatırken sorularına net cevap vermelisiniz. Aksini yaptığınız durumlarda çocuğu yanlış yönlendirebilir ve bu konuda hatalı bir bakış açısına sahip olmalarına sebebiyet verebilirsiniz. 

Çocukların sorduğu sorulara benzetmelerden yararlanarak cevap vermeniz özellikle işe yarayacaktır. Ancak benzetmelerin dozuna dikkat edilmesi gerekir. Abartılı ve fazla hikayeli anlatımlar çocukların kafasında yanlış yönlendirmelere yol açar. 

  • Çocuğun sorularına gerçekçi cevap verin

Çocuklara vereceğiniz cevaplar gerçek hayata uygun olmalı. Zihinsel gelişimine uygun cevapları bulduktan sonra vereceğiniz yeterli cevaplar çocukların aklında “Çocuk nasıl olur?” sorusuna uygun cevaplar yaratacaktır. 

Bunun için çocuğun gelişiminin tespitinin iyi yapılması gerekir. Ergenlik çağındaki bir bireye anlattığınız şekil ile bir çocuğa anlattığınız şeklin aynı olmaması zaten aynı olmaması gerekir. Çocuklar hassas bireylerdir. 

  • Çocuğun duygusal ihtiyaçlarına saygı gösterin

Çocuklar bu yaşlarda belli duygusal ihtiyaçlar güderler. Zaten size sorular sormalarının sebebi budur. Çocukların bu meraklı ihtiyaçlarına düzgünce ve saygılı cevap vermeniz onları cesaretlendirir. 

Cesaret sahibi çocuklar için gelecekte birçok şey kolaylaşır. Soru sorarken çekinmeyen çocukların zihin gelişimi çok daha iyi olur ve eylemlerinden emin olurlar. Bu sebepten ötürü çocukların duygusal ihtiyaçlarına saygı göstermeliyiz.

  • Zamanlamayı tutturmayı bilmelisiniz

Çocuklara cinsel konuları açıklarken en çok dikkat gerektiren konu budur. Cinsellik çocuğa anlatılırken bunun dozunu yaşa göre ayarlamak gerekir. Çocuğun anlayacağı alegoriler ve temsiller kullanılarak bunu yapmanız mümkün. 

Yaşa göre anlatım şekli ayarlandıktan sonra yapılması gereken çocuğu ciddiye alıp onunla konuşmaktır. Zaten çocuk sorularla sizi yönlendirecek ve size sadece bu sorulara cevap vererek çocuğun merakını gidermek kalacak. Orasını da biz iyice anlatıyoruz zaten. 

Çocuk nasıl yapılır: Çocuklara doğumu kolayca anlatmak

Bebekler dünyaya nasıl gelir?” sorusu çocukların kendini tanıma ve sorgulama dönemine girmiş olduğunu gösterir. Bu soru ile karşılaştığınızda leylek hikayelerini bir kenara bırakmalısınız ve kolay bir yöntem seçmelisiniz.

Çocuklara doğumu anlatmak ne kadar zor gelse kolay yolları da var. Bu yollar kullanılarak çocuğa bu süreci anlatmak hem kolay hem de çocuk gelişimine uygun olur. Çocuk dünyaya nasıl geldiğini hassas bir anlatımla öğrenirse bu tarz konularda daha sağlıklı düşünebilir. Önümüzdeki bölümde ise “Çocuk nasıl oluşuyor?” sorusuna uygun cevaplar vereceğiz. Haydi başlayalım!

Anne karnındaki bebeğin büyümesi

Annenin karnında farklı bir bireyin olacağını inancı her çocuğa ilginç gelir ve merakını cezbeder. Kendini keşfetmeye başlayan çocuk bunu gerek televizyonlarda gerekse internette görür. Bu da doğal olarak bir açıklama ihtiyacı doğurur. Peki anne karnında bir çocuk olması fikrini okul öncesi çocuğa nasıl anlatırız? Bu oldukça basit. 

Çocukların kendilerini en rahat hissettiği yerlerden biri evdir. Bu benzetme üzerinden çocuğa bu durum anlatılabilir. Anne karnının gelişmekte ve büyümekte olan bebeğin evi olduğu inancı çocuğa çok rahat anlatılabilir. 

Çocuğa “Bak, anne karnı bebeğin evi gibidir. Bebek orada büyür ve gelişir. Annenin karnındaki özel bir yerde büyüyor.” tarzında yapılan bir açıklama çocuğun merakını giderecektir. Bunun yanında çocuğa eksik veya yalan bilgi verilmemiş olur. 

Doğumun doğal bir süreç olduğunu vurgulama

Normal doğum anlatımına geçmeden önce çocuğa öncelikle doğum bilinci yerleştirilmelidir. Çocuklar doğum fikrine alıştırıldıktan sonra çocukların nasıl oluştuğunun anlatılması oldukça kolay olacaktır. 

Bunu çocuğa anlatabilmek için temel bilgilerle çocuk donatılmalıdır ki bu açıklama 4-6 yaşa cinsellik kavramını açıklarken bile yeterli olabilir. Çocuğa yapılan “Her insanın dünyaya gelmesi, annelerin karnında büyümesi ve doğması normal bir süreçtir. Bu sürecin adına ‘doğum’ diyoruz.” şeklindeki açıklama yeterlidir. 

Anne ve babanın birlikte çocuk yapması

Çocuğa bu kavramlar anlatıldıktan sonra bunun neden anne ve baba tarafından yapılıyor olduğu fikri açıklanmalı. Bu, çocuğun nasıl olduğunu anlatmadan önce yapılması gereken bir adımdır. Evlilik kavramını anlayan okul öncesi birey çocuk yapımına çok daha doğal ve her ailede olabilecek bir kavram olarak yaklaşır. 

Bu konuda açıklama yapmak ise çok basittir. “Çocuklar, anneler ve babalar bir araya geldiğinde oluşur. Anne ve baba birbirlerini çok sevdiklerinde ve birini büyütmeye hazırlarsa birlikte bir bebek yaparlar.” gibi bir açıklama gayet yeterli olacaktır. 

Normal doğumu anlatma

Çocuğa anne babanın birlikte çocuk yapmasının normal olduğunu anlattıktan sonra çocuğun aklına gelen ilk soru “Çocuk nasıl oluşuyor?” olacaktır. Buna verilen cevabın özenle üretilmesi gerekir. 

“Anne ve babanın birlikte sahip olmaya karar verdikleri çocuk anne karnındaki evinde doğduktan sonra gelişip dünyaya gelir” diye bir giriş yapın. Bebek doğarken annenin hastalanmış gibi görünebileceğini ancak hastalanmadığını ve vücudunun buna hazırlandığını söyleyebilirsiniz. 

“Bebek, annenin karnında büyüdükten sonra, bir gün doğmaya karar verir. Bu, annenin doğum yaptığı özel bir gün. Bebek, annenin karnından çıkarak dünyaya gelir.” şeklinde yapılacak bir açıklama çocuğa yeterli olacaktır. 

Cinsellik ve doğru terimleri kullanma

Çocuklar okul öncesi dönemde onlara söylenenleri taklit ettiğinden ötürü sorularına verilen cevapları direkt zihnine kazır. Bu da yapılan açıklamalarda duruma göre özel kelimeler kullanılmasını gerektirir. 

Bütün durumu anlattıktan sonra çocuk detaylara inmek isteyebilir. Bunun için ise çocuğa özel bir jargondan konuşulması gerekir. Bu açıklamalar yapılırken çocuğa söylenecek şeyler genel olarak bebek yaparken cinsellik yerine farklı kelimeler kullanmaktır. 

Bu durum için “Bebekler, anne ve babanın birbirlerini sevdiği ve bir araya geldiği özel bir zamanda oluşur.” fikrinden yola çıkılmalıdır. Bu özel zamanı anlatırken cinsellik gibi büyük kelimeler yerine, ‘aile olma’ veya ‘bir araya gelme’ gibi daha basit ifadeler kullanılabilir. Bu şekilde çocuk yatak odasının özel bir alan olduğunun da farkında olur. 

Çocuğun anlama düzeyine uygun dil kullanma

Çocukların anlama düzeyine göre bir dil kullanmak önceden de belirttiğimiz gibi önem arz eder. Nasıl olsa çocuk ileri derece biyoloji bilmiyor veya anatomi okumamış olabilir. Çocuğa açıklarken yine kelime değişimlerine veya farklı konseptlere yer verebilirsiniz. 

“Annenin karnında, minik bir tohum gibi başlar ve zamanla büyür. Bebek, büyüdükçe anne karnında kendine özel bir yer bulur ve bir gün doğmaya karar verir.” şeklinde yapacağınız açıklama doğum için gereken tüm temsilleri içerir. 

Resimler ve kitaplar kullanma

Dediğimiz gibi temsiller çocuklara doğumu anlatırken önemli bir yer tutar. Çocuğun nasıl yapıldığı ne kadar açık bir konu olsa da bunu anlatırken kullanılacak görsel temsiller çocuğa uygun olmalıdır. 

Çocuklara doğumu anlatmak için renkli resimler içeren kitaplar kullanabilirsiniz. Bu, çocuğunuzun görsel olarak konuyu daha iyi anlamasına yardımcı olabilir. Görselleri ise olabildiğince hassas içeriğe girmeden seçmeniz gerekir. Aksi takdirde çocuğun aklında yanlış temsiller oluşabilir. 

Ebeveyn misiniz? ve deneyiminizi paylaşmak istiyor musunuz?
Hikayenizi anlatmak için bize ulaşın.

Çocuklara doğumu anlatmak oldukça kolay

Çocuklara doğumu nasıl anlatacağını açıkladığımız yazımızın sonuna geldik. Yazımızda çocuklara yapacağınız açıklamaya dair ipuçları ve teknikler verdik. Yapacağınız açıklamanın önemli noktalarına dikkat ettiğinizde çocuğun nasıl yapıldığı konusunda merakı giderilmiş bir okul öncesi birey ile konuşuyor olabilirsiniz. 

Unutmayın, her çocuğun anlama düzeyi farklıdır. Bu yüzden onların sorularına ve ihtiyaçlarına göre anlatımınızı şekillendirebilirsiniz. Ayrıca bu konuda açık ve samimi olmak çocuğunuzun size duyduğu güveni artırabilir.

Verdiğimiz teknikler ışığında kendi üslubunuzu oluşturup doğum konusunda gerekli kelimeleri kullanarak bu konuda merakı gidermeniz gerekir. Bu yazıda verebileceğimiz teknikler ise bu kadar. Bir sonraki blogumuzda görüşmek üzere!

Sıkça sorulan sorular

Yazımızın sonunda her blogda olduğu gibi sıkça sorulan soruları yanıtladık. Karşınızda çocuklara doğumu anlatırken karşılaşabileceğiniz sorulara verilebilecek en iyi cevapları bir araya getirdik. 

Çocuklar nasıl dünyaya geldi?

Çocukların nasıl dünyaya geldiği en çok karşılaşılan sorudur. Bunu yanıtlamak için çocuğa belli metaforlar ışığında açıklama yapılabilir. Yapılan açıklama olabildiğince açık ve net olmalıdır. Samimi verilmeyen cevapları çocuklar anında anlayabilir. 

Çocuklara cinsel organ nasıl anlatılır?

Çocuklara cinsel organı anlatmak oldukça zor bir görevdir. Anlatırken asıl isimlerini kullanamayacağımız için farklı temsiller gerekir. Bunun için annenin bir yumurtaya sahip olduğu ve babanın da bu yumurtayı tohumlayacak bir şeye sahip olduğu söylenebilir

Cinsellik çocuğa kaç yaşında anlatılmalı?

Çocuğa öyle her şey kabaca söylenemez. Öncelikle seviyesi belirlenmeli ve buna göre davranılmalıdır. Çocuğun duygusal olgunluğuna bağlı olarak cinsellik konularının aşama aşama öğretilmesi gerektiğini vurgulamak önemlidir.

Novakid’le tanışın!

Çocuğunuzun İngilizce eğitimine katkı sağlamak istiyor ve bunun için bir yol mu arıyorsunuz? Bunu yapmak için başvurmanız gereken bir diğer yöntem ise kuralcı, ezberci anlayıştan kaçınıp bol bol konuşmak. Çocuklar için İngilizce kursu Novakid’de tam olarak bunu sunuyoruz. Uzman eğitmenlerimizle çocuklara eğlence ve konuşma dolu dersler veriyoruz. Siz de ücretsiz deneme dersinizi hemen alın!

1/5

Yorum yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlginizi çekebilir
Thomas Alva Edison , Ampul, Alexander Graham Bell, Telefon, Johannes Gutenberg, Matbaa, Ünlü mucitler ve icatları
Çocuklara ne, nasıl anlatılır
Uçurtması olan bir çocuk, rüzgarın ne olduğunu bir çocuğa nasıl açıklayacağı kavramı
Çocuklara ne, nasıl anlatılır
Bir dil seçin
Down arrow icon
Russia Global English Czech Republic Italy Portugal Brazil Romania Japan South Korea Spain Chile Argentina Slovakia Turkey Poland Israel Greece Malaysia Indonesia Hungary France Germany Global العربية Norway India India-en Netherlands Sweden Denmark Finland
Cookie icon
Web sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Siteye giriş yaparak çerezleri tarayıcınıza kaydetmeyi kabul ediyorsunuz.