Scrolltop arrow icon
Bu fırsat kaçmaz!
BLOGTR25 promosyon kodu ile %25 indirim + 1 aylık ücretsiz konuşma pratiği dersleri kazanın!
CTA background
Karmaşık konuları daha rahat kavramak için ücretsiz bir deneme dersi planlayın
ÜCRETSİZ DENEYİN
Paylaş
X share icon
15.07.2024
Time icon 9 dk.

Evrim teorisi çocuklara nasıl anlatılır? Çocuklara hep birlikte evrimi öğretelim!

İçindekiler

Çocuklar, doğal olarak sürekli bir şeyleri merak ediyor. Yaşları ilerledikçe ve etraflarında olup biteni daha iyi anlamak istiyorlar ve bunun için bol bol soru soruyorlar. Bazen de bu sorular öyle geniş kapsamlı konulara yönelik oluyor ki, yetişkinler dahi tam olarak nasıl cevaplamaları gerektiğini bilmiyor.

Buna çok iyi bir örnek de, çocuğun “İlk insan nasıl oluştu?” gibi bir soru sorması. Bu tarz bir soruyu cevaplamanın elbette birçok yolu var. Ancak eğer modern bilimin cevabını çocuğunuza aktarmak isterseniz, tabii ki de evrim teorisinden bahsetmeniz gerekecek. Bunu yapması da hiç kolay değil!

Farkındayiz ki evrim teorisi gibi bir kavramı çocuklara anlatmaya başlamak, başlı başına zor bir görev. Bilgileri hem yeterince basitleştirmemiz, hem de doğruluklarından ödün vermememiz gerekiyor. Sonuçta evrim teorisi, günümüzde bilim dünyasındaki en önemli konulardan biri ve çocuğun bunu oldukça iyi öğrenebilmesini isteriz.

Bu yazımızda sizlere tam da bu konuda yardımcı olacağız. Evrim teorisi nedir, çocuklara nasıl anlatılır, ipuçlarıyla açıklayacağız. Böylece çocukların “İlk insan nasıl oluştu?”, “Evrim neden olur?”, “Canlılar neden ve nasıl değişir?” gibi sorularını kendimizden emin bir şekilde cevaplayabileceğiz!

Çocuklar için evrim teorisinin temelleri

Dediğimiz gibi, evrim teorisi oldukça geniş kapsamlı ve derine indikçe de ağırlaşan bir çalışma alanı. Günümüzde dahi araştırmacılar, hem insanın hem de diğer tüm canlıların evrimini somut kanıtlara dayanarak detaylı şekilde aydınlatmaya çalışıyor. Biz ise elbette çocuklarla konuştuğumuz için konuyu biraz basite indirgeyip en başta temelleri anlatmalıyız.

Peki ya evrim teorisinin en temel unsurları nedir? Çocuklara evrim teorisini anlatırken unutmamamız gereken bazı anahtar bilgileri açıklamaya başlayalım!

  • İnsanın da bir hayvan olması

Özellikle de “İlk insan nasıl oluştu?” sorusunu cevaplamak amacıyla çocuklara evrim teorisini anlatıyorsak, en başta insanın da bilimsel olarak bir hayvan olduğundan bahsetmemiz gerekiyor. Bu en başta çocuklara biraz tuhaf gelebilir. Sonuçta hayvanlar bizden daha az zeki ve bizden çok daha farklı görünüyorlar. Üstelik maalesef günlük hayatta “hayvan” kelimesi hakaret olarak da anlaşılabiliyor.

Ancak tüm bunlara rağmen, tamamen bilimsel bir perspektifte, insan da bir hayvan. Evet, kedilerden, kuşlardan, balıklardan çok farklı görünüyor ve davranıyor olabiliriz. Ancak tıpkı diğer hayvanlar gibi beynimiz, kalbimiz, sindirim sistemimiz gibi fiziksel özelliklerimiz var. Üstelik hücresel boyutta da hayvanlarla aynıyız. Bir mikroskobun altında insandan aldığınız hücreyle, örneğin bir kuştan aldığınız hücrenin büyük ölçüde benzer olduğunu görürsünüz!

Kısacası, en başta şaşırtıcı bir bilgi olabilse de teknik olarak insan da bir hayvan. Bu bilgiyi aklımızda bulundurduğumuzda evrim teorisini insanlara rahatça uyarlayabilir ve “İlk insan nasıl oluştu?” sorusunu cevaplayabiliriz.

  • Doğal seçilim

Evrim teorisinin anahtar kavramlarından biri, doğal seçilim. Hatta evrim teorisinin temeli doğal seçilimdir dersek abartmış olmayız. Peki ya doğal seçilim nedir? Çocukların anlayabileceği şekilde bu kavramdan nasıl bahsedebiliriz?

En basit şekilde, her canlının bulunduğu çevrenin koşullarına uyması gerektiğini söyleyerek başlayalım. Mesela, dünyanın farklı iklimlerindeki canlıları düşünelim. Örneğin develer ve kutup ayıları, birbirinden epey uzak koşullarda yaşayan canlılar. Peki ya bir deveyi alıp kutuplara, bir kutup ayısını da alıp çöle koyarsanız hayatta kalabilirler mi? Tabii ki de hayır!

Bu temel mantığa göre anlayabiliriz ki canlılar, bulundukları çevreye göre hayatta kalmalarını kolaylaştıracak şekilde fiziksel değişiklikler ediniyorlar. Develer hörgüçleri sayesinde çöl sıcaklıklarıyla başa çıkabilirken kutup ayıları da kürkleri sayesinde soğuk havadan kendini koruyor. Bu, doğal seçilimin ve dolayısıyla evrim teorisinin temelinde yatan fikir.

Ancak dahası da var! Evrim teorisinin bir diğer önemli kısmı da, işe yarar özelliklerin gelecek nesillere aktarılması. Her ortama göre canlının hayatta kalmasına en çok yardımcı olan özellik neyse, o canlının yavrularında da bu özelliğin olmasını bekleriz. Sonuçta hayvanın yalnızca kendisi değil, çocukları da aynı şekilde hayatta kalmaya çalışacak! 

Kısacası, canlılar çevrelerine göre işe yarar özellikler ediniyor ve bunu çocuklarına aktarıyorlar. Evrim teorisinin temelinde yatan doğal seçilim, temelinde basit olduğu kadar önemli bir fikir de.

  • Ortak atalar

Evrim teorisi hakkında bahsetmek istediğimiz son bir temel özellik de, aslında evrim hakkında doğru bilinen yanlışlardan biriyle alakalı. Bu da evrim teorisi bağlamında “ortak atalar” kavramı.

Evrim teorisiyle dalga geçmek isteyen veya teoriye pek hakim olmayan insanların “Evrim teorisine göre eskiden maymunmuşuz!” gibi iddialarda bulunduğunu duymuş olabilirsiniz. Tabii ki böyle söyleyince insanlar, maymuna benzetildiklerini zannediyor ve evrim teorisini akıl dışı buluyor. Ancak bu iddia hiç de doğru değil!

Evet, evrim teorisine göre bazı maymun türleriyle teknik olarak akraba olduğumuz doğru. Ancak bu akrabalık, milyonlarca yıl önceki bir ortak ataya dayanıyor! 

Bir başka şekilde diyecek olursak, hayır, evrim teorisine göre maymundan gelmedik. Milyonlarca yıl önce yaşamış bir canlının soyu farklı dallara ayrıldı. Bunların bir kısmı maymun türleri olurken, bir dal eninde sonunda biz insanlara dönüştü.

Çocuklara evrim teorisi nasıl kolayca anlatılır?

Evrim teorisinin bazı anahtar kavramlarından bahsettik. Bu kavramları iyice tanımamız, evrim teorisini hatasız bir biçimde çocuklara anlatmamız için bir temel oluşturuyor. O halde şimdi de teoriyi anlatma kısmının kendisine geçelim. 

Dediğimiz gibi, çocuklara evrim teorisini anlatıp “İlk insan nasıl oluştu?” gibi soruları cevaplarken hem yeterince bilgilendirici hem de yeterince basit bir açıklama oluşturmamız gerekiyor. Bunu rahatça yapabilmek için izleyebileceğiniz bazı adımlardan bahsedelim ve çocuklar için evrim teorisini nasıl basitleştirebileceğiniz hakkında ipuçları verelim.

  1. Temel kavramları sıralı şekilde anlatın

Çocuklara evrim teorisini anlatırken bilgileri kolay anlaşılabilecek şekilde sıralamak fazlasıyla önemli. Yukarıda bahsettiğimiz unsurları baz alarak, sizlere evrim teorisindeki anahtar kavramları anlatmanın bir sıralamasını önerebiliriz.

Öncelikle deve ve kutup ayısı örneğimizde olduğu gibi canlılar arasındaki farklılıkları, yani varyasyon kavramını anlatmakla başlayabilirsiniz. Bunun ardından, evrim teorisinin temelinde yatan doğal seçilim ve adaptasyon kavramlarına kolayca geçiş yapabilirsiniz. Böylece çocuk önce varyasyonun ne olduğunu, sonra da nasıl ortaya çıktığını rahatça anlayacaktır.

Varyasyon ve doğal seçilim kavramları çocuğun zihnine oturduğunda ortak atalar kavramından bahsedebilirsiniz. Bunu yapmadan önce çocuğa insanın da bir hayvan olduğunu öğretmekte fayda olacaktır. Ortak atalar kavramını açıklarken evrim teorisinin bize maymun demediğini, yalnızca çok uzak bir geçmişte soylarımızın aynı hayvana bağlandığını vurgulamayı da unutmayın!

Şimdi kaydolun ve 1 ay boyunca ücretsiz konuşma pratiği dersleri kazanın!
Çocuğunuza İngilizce ile güven verin!

Bu noktada çocuk, insanın diğer hayvanlardan farklı olduğunu söyleyip neden evrim teorisine göre hayvanlardan ayrı incelenmediğini merak ederse, farklı hayvanların kendilerine has özelliklerinden bahsedebilirsiniz. Örneğin biz çok zeki olabiliriz, ancak bir çita kadar hızlı veya bir fil kadar güçlü değiliz. Dolayısıyla yalnızca insanın değil, her hayvanın kendine has kuvvetli yanları olabileceğini çocuğa açıklayabiliriz. Bu da elbette evrim teorisinin kalbinde yatan adaptasyon kavramıyla doğrudan ilgili!

2. Benzetmeler yapın ve somut örnekler verin

Evrim teorisini anlatırken günlük hayattan benzetmelere başvurmak, çocuklar için oldukça yardımcı olacaktır. Örneğin, varyasyon kavramı için bir soy ağacı, iyi bir örnek olabilir! Büyük bir ailede tek yumurta ikizleri hariç herkes, birbirinden farklı görünecektir. Bunun aynısını devasa bir ölçeğe uyarladığında varyasyon kavramını anlayabiliriz. Üstelik bu sayede evrim teorisi ve çocuklar için genetik konularını birleştirmiş oluruz!

Bir diğer örnek de severek yediğimiz meyveler olabilir. Örneğin yaz meyveleri arasında favorilerden biri olan karpuz, eskiden çok daha farklı görünüyordu. Yaklaşık 3000 yıl öncesinden bir karpuz tabağınızda olsa, yenilebilir olduğunu dahi düşünmezdiniz! Ancak tarih boyunca çiftçilerin uğraşları sayesinde karpuz meyvesinin belli özellikleri seçildi ve bugünkü haline evrilmesi sağlandı.

Son olarak, evrim teorisini daha iyi anlamak için çocuklarla beraber fosilleri inceleyebilirsiniz. Örneğin tarih boyunca keşfedilen farklı insan türlerinin iskeletlerini karşılaştırarak “İlk insan nasıl oluştu?” sorusunu görsel unsurlardan destek alarak cevaplayabilirsiniz. Fosillerin arasındaki farkları bulmak da eğlenceli bir aktivite olabilir!

3. Kitaplardan faydalanın

Biliyoruz ki kitap okumanın çocuk gelişimine etkisi oldukça olumlu. O halde evrim teorisini çocuğunuza anlatmak için kitaplardan faydalanmaya ne dersiniz? İşte çocuklara evrim teorisini anlatmak için bazı kitap önerileri!

Evrim teorisi canlıların ortaya çıkmasını açıklamanın tek yolu mu?

Yazımızın sonuna yaklaşırken, evrim teorisi hakkında tartışmalara yol açabilen oldukça önemli bir konuyu ele alalım. En başta da dediğimiz üzere “İlk insan nasıl oluştu?”, “Canlılar nasıl ortaya çıktı?” gibi soruları yanıtlamanın farklı yolları var. Bunlardan biri gördüğümüz üzere evrimken, diğeri de yaratılış. 

Örneğin İslam dinine göre insan da dahil tüm canlıları Allah yarattı. Aynısı Hristiyanlık, Musevilik ve daha birçok din için de geçerli. Farkındayız ki bu da evrim teorisine tersmiş gibi görünüyor. Peki o halde evrim teorisi, dini inançları ret mi ediyor? Canlılığa dair bu iki açıklamayı göz önünde bulundururken neye dikkat etmeliyiz?

Evrim teorisinin birçok somut delille desteklendiği doğru. Ancak bu, evrimi kabul etmenin dini reddetmek olduğu anlamına gelmek zorunda değil. Aslına bakarsanız birçok dini alim de tıpkı evrim teorisinde olduğu gibi canlıların aşama aşama, zamanla en iyi şekli alacak şekilde yaratılmış olabileceğini söylüyor. Yani dini bir bağlamda dahi, canlıların bir tanrı tarafından yaratıldığını ve bu yaratılışın aşamalar halinde ilerlediğini savunarak evrim teorisini açıklamak mümkün.

Çocuklar için evrim teorisi: Sıkça sorulan sorular

Çocuklara evrim teorisini anlatmanın püf noktalarından bahsettik. O halde şimdi de bu konuda sıkça sorulan sorulardan bazılarını cevaplayarak yazımızı bitirelim.

Evrim nasıl anlatılır?

Evrim teorisini çocuklara anlatırken konuyu yeterince basitleştirmemiz ama bir yandan da doğru bilgiler vermemiz gerekir. Bunun için temel kavramlar belirleyip birbirleriyle bağlantılı şekilde anlatabiliriz, günlük hayattan örnekler verebiliriz, somut örnekler sunabiliriz veya evrim teorisiyle ilgili kitaplardan destek alabiliriz.

Evrim nedir kısaca özet?

Evrim teorisi, canlıların içinde bulundukları çevrenin koşullarına göre uzun bir zaman aralığına yaygın olacak şekilde fiziksel ve davranışsal gelişimler edinmelerini ve hayatta kalma şansını artıran değişiklikleri gelecek nesillere aktararak gelişmeye devam etmelerini açıklayan bilimsel kuramdır.

Evrim okumaya nereden başlanmalı?

Çocuklar için evrim teorisi hakkında okuma yapmaya “Çocuklar İçin Evrim”, “Yaşam Ağacı”, “İnsanın Evrimi”, “Yaşamın Evrimi” veya “Genç Paleontoloğun El Kitabı” eserlerinden başlanabilir. Daha ileri bir seviye içinse Charles Dawkin’in “Türlerin Kökeni” adlı eseri, evrim teorisi için en önemli kitaptır.

Evrim teorisi nedir?

Evrim teorisi, canlıların uzun bir zaman aralığına yayılmış şekilde yaşadıkları çevreye fiziksel ve davranışsal olarak adapte olduğunu, bu doğrultuda genetik değişiklikler edindiklerini ve bu değişiklikleri gelecek nesillere aktararak soylarını devam ettirdiklerini açıklayan kuramın adıdır.

Novakid’le tanışın!

Novakid’de çocukların aklına gelebilecek her türlü soruyla alakalı anlaşılır bilgiler veriyoruz. Buna ek olarak, online İngilizce derslerimizde çocukların bol bol eğlence ve oyunla yabancı dil öğrenmesine yardımcı oluyoruz. Eğer çocuğunuzun İngilizcesini dili yaşayarak geliştirmesini istiyorsanız siz de ücretsiz deneme dersinizi şimdi alın!

5/5

Yorum yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site reCAPTCHA tarafından korunmaktadır ve Google Gizlilik Politikası ile Hizmet Şartları geçerlidir.

Editörün seçimi
Thomas Alva Edison , Ampul, Alexander Graham Bell, Telefon, Johannes Gutenberg, Matbaa, Ünlü mucitler ve icatları
Çocuklara ne, nasıl anlatılır
İlginizi çekebilir
Türk bayraklı bir kız çocuğu, illüstrasyon, konsept - Cumhuriyet Bayramı çocuklara nasıl anlatılır
Çocuklara ne, nasıl anlatılır
Gökkuşağı nasıl oluşur, genç kız, gökkuşağı illüstrasyonu
Çocuklara ne, nasıl anlatılır
Bir dil seçin
Down arrow icon
Argentina Brazil Chile Czech Republic Denmark Finland France Germany Global English Global العربية Greece Hungary India Indonesia Israel Italy Japan Malaysia Netherlands Norway Poland Portugal Romania Russia Slovakia South Korea Spain Sweden Turkey
Cookie icon
Web sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Siteye giriş yaparak çerezleri tarayıcınıza kaydetmeyi kabul ediyorsunuz.