Scrolltop arrow icon
Left arrow icon All categories
Close icon
Haberler
İngilizce öğrenme
Ebeveynler için Novakid
TR
TR flag icon
Mobile close icon
CTA background
Çocuğunuz için en iyi İngilizce derslerini planlayın
ÜCRETSİZ DENEYİN
Share
LinkedIn share icon
21.02.2024
Time icon 8 min

Çocuğunuza karşıdan karşıya geçmeyi nasıl öğretebilirsiniz?

Table of contents

Çocukların günlük hayatta daima güvende olmalarını sağlamak, ebeveynlerin en büyük sorumluluklarındandır. Ebeveynler, özellikle de evden dışarı çıkıldığında çocuklarının tehlikeden uzak durmasına dikkat etmeli, onlara güvenliklerini sağlayacak kuralları mutlaka öğretmelidir.

Günlük hayata dair çocuklara öğretilmesi gereken önemli bilgilerden biri de trafik kurallarıdır. Çocuklar için trafik kurallarının belki de en önemlisi ise karşıdan karşıya geçerken yapılması gereken şeylerdir. 

Peki, trafikte uyulması gereken kuralların başında gelen karşıdan karşıya geçme kurallarını çocuklara nasıl öğretebiliriz? Eğer bunu merak ediyorsanız doğru yerdesiniz. Bu yazımızda çocukların karşıdan karşıya geçerken ne yapması gerektiğini detaylıca anlatacak, unutulmaması gereken kurallardan bahsedecek ve birkaç genel tavsiye vereceğiz. Haydi başlayalım!

Çocuklar karşıdan karşıya geçerken hangi kuralları bilmeli?

Çocuklar evden çıkmadan önce trafikte uyulması gereken kuralları önceden oldukça iyi bilmelidir. Özellikle de karşıdan karşıya geçerken uyması gereken kurallar her çocuğun aklında olmalıdır. Peki ya bu kurallar nedir? Hep birlikte görelim:

  1. Sağa ve sola bakmak

Karşıdan karşıya geçerken ilk yapmamız gereken şey, yerimizde durduktan sonra sağımıza ve solumuza bakmaktır. Ancak bunu sadece hızlı bir göz atma şeklinde yapmamalıyız elbet. Etrafımızı iyice kontrol etmeli ve iki yöne de dikkatlice bakmalıyız.

Karşıdan karşıya geçerken önce sola, sonra sağa, sonra tekrar sola bakmamız gerekir. Bunun sebebi, biz yolda dururken bize doğru gelen araçların sol taraftan gelecek olmasıdır.

Baktığımız yönlerin önceliği, yolun neresinde olduğumuza göre değişebilir. Yukarıda bahsettiğimiz sıralama, genel durumlarda geçerlidir. Fakat bu hareketi ezberden yapmamalıyız. Karşıdan karşıya geçerken, bize doğru gelen araçların ne taraftan geldiğini anlamamız gerekir. Örneğin trafiğin tek yönde aktığı, tek şeritli bir yolda duruyorsak arabalar sağ taraftan bize doğru geliyor olabilir. Bu durumda karşıdan karşıya geçerken önce sağa, sonra sola, sonra tekrar sağa bakarız.

Etrafımıza iyice baktıktan sonra, yolda bize yaklaşmakta olan bir araç bulunmadığından eminsek karşıdan karşıya güvenle geçebiliriz.

  1. Yaya geçidini kullanmak

Mutlaka aklımızda olması gereken bir diğer trafik kuralı da, karşıdan karşıya geçerken nerede bulunduğumuzdur. Karşıdan karşıya geçerken, bu amaç için özellikle oluşturulan yaya geçidini kullanmaya dikkat etmeliyiz.

Yaya geçidinin karşıdan karşıya geçmek için güvenli bir yer olmasının birkaç sebebi vardır. Örneğin, çizgili desenleri sayesinde sürücüler tarafından kolayca fark edilebilirler. Buna ek olarak tabelalarla da gösterilirler. Ayrıca birçok yaya geçidinin yanında trafik lambası da bulunur, bu sayede arabalar er ya da geç durarak karşıdan karşıya geçmemize izin verirler.

Okul bölgelerinin yanında, özel bir çeşit yaya geçidi diyebileceğimiz okul geçidiyle karşılaşırız. Bu geçitleri, yanlarında bulunan okul yolu levhasından tanıyabiliriz. Okul geçidi bulunan yerlerde arabalar yavaş olmak zorundadır. Geçiş önceliği yayalara ve bisikletlilere aittir.

Bunların yanı sıra, yolda yayalar için bir üst geçit veya alt geçit bulunuyorsa mutlaka bu seçenekleri kullanmalıyız. Bu alanlar yalnızca yayalar için oluşturulduğundan, herhangi bir araç tehlikesi bulunmadan rahatça karşıdan karşıya geçmemizi sağlarlar.

  1. Trafik ışığını beklemek

Trafik kurallarının yerine getirilmesinde trafik ışıkları önemli bir rol oynar. Trafik ışıkları, hem sürücülerin hem de yayaların güvenliğinde ön plandadır.

Karşıdan karşıya geçerken yakınımızda bir trafik lambası olması, bize oldukça yardımcı olacaktır. Yaya geçitlerinde bulunan trafik lambaları, belirli aralıklarla arabalara durmalarını işaret eder ve yayalara da geçebileceklerini belirtir. Bunun için karşıdan karşıya geçerken trafik ışığını dikkatlice izlemeliyiz.

Yaya trafik ışıklarının mantığı, normal trafik ışıklarıyla aynıdır. Yaya işareti kırmızı olduğunda yerimizde beklememiz gerekir. Yaya işareti yeşile döndüğünde ise geçiş hakkı bizdedir. Ancak elbette emin olmak için bir kez daha sağımıza ve solumuza bakmamız gerekir.

  1. Koşmak yerine yürümek

Karşıdan karşıya geçerken dikkat etmemiz gereken bir başka önemli unsur da hareketlerimizin kontrollü olmasıdır. Karşıdan karşıya geçerken acele etmemeli, etrafımızın güvenli olduğundan emin olunca rahatça yürümeliyiz.

Yolda karşıdan karşıya geçerken koşmamak, çeşitli açılardan önemli bir trafik kuralıdır. Bunların başında hareketlerimizi sürücüler için tahmin edilebilir kılmak gelir. Eğer yayalar aniden koşarak yola atlarsa, sürücülerin de onlara tepki vermek için daha az zamanı olacaktır. Buna ek olarak, yolda koşarken dengemizi kaybetmemiz de bir olasılıktır.

  1. Etrafımızı dikkatle dinlemek

Karşıdan karşıya geçerken, bakmak kadar dinlemek de önemli. Yolun her iki tarafına bakmış olsak dahi kulaklarımızı daima açık tutmalı, araç seslerini duyabilmeliyiz. Bazı araçlar hızlı hareket ediyorlarsa onları en başta göremeyebiliriz. Bu durumda seslerini duymamız, güvende kalmamızı sağlar.

Bu, karşıdan karşıya geçerken kulaklık takmamamız ve telefonla konuşmamamız gerektiği anlamına da geliyor. Bu tarz unsurlar, karşıdan karşıya geçerken dikkatimizi dağıtacaklardır. Fakat trafikte en önemli şey, dikkattir.

Tehlikeli sürücüler konusunda ne yapmalıyız?

Karşıdan karşıya geçerken uymamız gereken kuralları gördük. Fakat elbette yalnızca kuralları bilmek kendi başına yeterli olmayabilir. Maalesef, özellikle de büyük şehirlerde, trafik kurallarına uymayan tehlikeli sürücüler günlük hayatın bir parçası olabilmektedir. Bu sebeple karşıdan karşıya geçerken her alanda fazladan tedbir almamız gerekir. Peki çocukların tehlikeli sürücülerden güvende olmasını nasıl sağlayabiliriz? İşte tavsiyeler:

  • Çocuklara daima bir yetişkin eşlik etmeli: Özellikle de yolların kalabalık ve yoğun olduğu şehirlerde, çocuklar karşıdan karşıya geçerken yanlarında mutlaka bir yetişkinin bulunması gerekir. Yetişkin, çocuğun elini tutmalı ve yola aniden çıkmasını engellemelidir.
  • Trafik ışıklarına ve levhalara her zaman dikkat edilmeli: Bu kuraldan az önce de bahsettik, fakat tekrardan önemini vurgulamakta fayda var. Karşıdan karşıya geçerken yalnızca yaya trafik ışıklarını değil, araçlara yönelik ışıkları izlemek de yardımcı olabilir. Örneğin, arabalara sarı yandığında hareket etmeyip arabaların tamamen durmasını bekleyebiliriz.
  • Etrafa tekrar tekrar bakılmalı: Vurgulamak istediğimiz bir diğer trafik kuralı da karşıdan karşıya geçerken etrafa bakmak. Bakışlarımız yalnızca yakın mesafeyle kısıtlı olmamalı, aynı zamanda uzak mesafeyi de kapsamalıdır. Karşıdan karşıya geçerken yoldaki araçların tamamını görebilmeli ve ne kadar hızlı olduklarından emin olmalıyız.
Ebeveyn misiniz? ve deneyiminizi paylaşmak istiyor musunuz?
Hikayenizi anlatmak için bize ulaşın.

Çocukların bilmesi gereken temel trafik kuralları

Çocuklar karşıdan karşıya geçerken elbette genel trafik kurallarını da bilmelidirler. Peki çocuklar için trafik kurallarından en önemlileri hangileridir? İşte kısa bir liste:

  • Caddelerde ve sokaklarda mutlaka kaldırımdan yürünmelidir.
  • Karşıdan karşıya geçerken yaya geçidi, alt geçit ve üst geçitler kullanılmalıdır.
  • Trafik lambası kırmızıyken durulmalı, sarıyken hazırlanılmalı, yeşilken geçilmelidir.
  • Yolda koşulmamalı, ani hareket yapılmamalıdır.
  • Trafik işaretlerine ve levhalara her zaman uyulmalıdır.
  • Yolda trafik varsa mutlaka yönergelerine uyulmalıdır.

Çocukların bilmeleri gereken en temel trafik kurallarından bazıları bunlardır. Bu konuda daha detaylı bilgi almak isterseniz, çocuklar için trafik işaretleri ve yol güvenliği konulu yazımıza göz atabilirsiniz!

Çocuklar trafik kurallarına uymak istemezse ne yapılmalı?

Çocuklar, doğal olarak yaşları ilerledikçe bağımsız hissetmek isterler. Bu sebeple genel olarak kendilerine anlatılan kuralları çiğnemeye, bu konuda inatçılık yapmaya meyilli olabilirler. Ancak trafik kurallarına karşı çıkmak, çocukları tehlikeye atacaktır. Bu sebeple trafik kurallarına uymak istemeyen çocukları bu tavırdan vazgeçirmek oldukça önemlidir. Peki bunu nasıl yapabiliriz? İşte tavsiyeler:

  • Kurallara uymamanın tehlikesini açıklayın: Elbette en başta trafik kurallarının ciddiyeti çocuklara anlatılmalıdır. Çocuğunuza trafik kurallarına uymamanın kazalara yol açacağından, insanların can güvenliğini tehlikeye atacağından bahsederek başlayabilirsiniz.
  • Trafik kurallarını oyunla öğretin: Oyun oynamak, çocuklara önemli bilgiler aktarmakta oldukça etkili bir yöntemdir. Evinizde trafik kurallarıyla ilgili basit bir oyun uydurursanız çocuğunuz kuralları eğlenerek öğrenecek, onlara uymamaktan vazgeçecektir. Örneğin, çocuğunuzun oyuncak arabaları varsa bu arabaları ona trafik kurallarını öğretmek için kullanabilirsiniz!
  • Çocuğa rol model olun: Çocuklar her ne kadar en başta inatçılık yapsa da, bir davranışı ebeveynlerinin sergilediğini görünce eninde sonunda kendileri de yapmaya başlayacaklardır. Çocuğunuza trafik kurallarına uyduğunuzu göstermek, onu olumlu etkileyecektir.

Elbette rol model olma konusunda ebeveynlerin dikkat etmesi gereken başka şeyler de vardır. Çocuklar, neredeyse her konuda ebeveynlerini izler ve onları taklit ederek öğrenmeye çalışır. Bu sebeple, çocuğunuzun yanındayken trafik kurallarını çiğnemediğinizden mutlaka emin olmanız gerekir. Çocuğunuzla trafikteyken daima sakin ve rahat olun; tüm kurallara uymaya dikkat edin.

Çocuklar için karşıdan karşıya geçmek: Sıkça sorulan sorulan

İşte çocuklara karşıdan karşıya geçmeyi öğretmek hakkında sıkça sorulan sorular ve cevapları:

Trafik kuralları nelerdir?

Trafik kuralları, trafik güvenliğini sağlayan kurallardır. Karşıdan karşıya geçerken yaya geçidini kullanmak, kırmızıda durup yeşilde geçmek, yolda koşmamak, aşırı hız yapmamak gibi kurallar, trafik kurallarına birer örnektir.

Karşıdan karşıya geçerken nelere dikkat etmeliyiz?

Karşıdan karşıya geçerken yaya geçidini, alt geçidi veya üst geçidi kullanmalıyız. Geçmeden önce sağımıza ve solumuza bakıp yolun güvenli olduğunu teyit etmeliyiz. Trafik ışıklarına ve levhalara dikkat etmeliyiz. Kulaklık takmamalı, telefonla konuşmamalıyız.

Karşıdan karşıya güvenli geçiş yerleri nerelerdir?

Karşıdan karşıya güvenli geçiş yerleri; yaya geçidi, okul yolu, alt geçit ve üst geçittir. Bu alanlar genellikle kendilerini belirten levhalar sayesinde kolayca fark edilebilirler.

Karşıdan karşıya geçerken hangi yöne bakmalıyız?

Karşıdan karşıya geçerken önce arabaların bize doğru geldiği tarafa, sonra ters tarafa, ardından tekrar arabaların geldiği tarafa bakmalıyız. Bu, standart bir yolda önce sola, sonra sağa, sonra tekrar sola bakmamız anlamına gelmektedir.

Novakid’le tanışın!

Novakid’de hem ebeveynlerin hem de çocukların mutlaka bilmesi gereken konularda içerikler üretiyoruz. Buna ek olarak, online İngilizce derslerimizde çocuklara eğlence dolu bir dil öğrenme fırsatı sunuyoruz. Siz de çocuğunuzun ana dili İngilizce olan eğitmenler eşliğinde etkili bir şekilde dil öğrenmesini isterseniz, ücretsiz deneme dersinizi şimdi alın!

Rate this post

Leave a comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You might also like
Choose a language
Down arrow icon
Russia Global English Czech Republic Italy Portugal Brazil Romania Japan South Korea Spain Chile Argentina Slovakia Turkey Poland Israel Greece Malaysia Indonesia Hungary France Germany Global العربية Norway India India-en Netherlands Sweden Denmark Finland
Cookie icon
Web sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Siteye giriş yaparak çerezleri tarayıcınıza kaydetmeyi kabul ediyorsunuz.