Scrolltop arrow icon
Left arrow icon Tüm kategoriler
Close icon
Haberler
İngilizce öğrenme
Ebeveynler için Novakid
TR
TR flag icon
Mobile close icon
CTA background
Çocuğunuz için en iyi İngilizce derslerini planlayın
ÜCRETSİZ DENEYİN
Paylaş
LinkedIn share icon
Bebeklerde ve çocuklarda cilt bakımı ne zaman yapılmalı? Minikler için hassas cilt bakımı nasıl yapılır ve hassas cilde ne iyi gelir? İşte çocuklar için mevsimlerine göre cilt bakımı tavsiyeleri!
Çocuk sağlığı
Star icon
24.11.2023
Time icon 8 min
Comment icon 0 yorum

Bebeklerde ve çocuklarda cilt bakımı ne zaman yapılmalı? Minikler için hassas cilt bakımı nasıl yapılır ve hassas cilde ne iyi gelir? İşte çocuklar için mevsimlerine göre cilt bakımı tavsiyeleri!

İçindekiler

Çocukların cildi, yetişkinlere kıyasla genellikle daha hassas olur. Bu yüzden onlara günlük ve doğru bir cilt bakım rutini uygulamak oldukça önemli. 

Çocuğunuzun cildinin her zaman sağlıklı olmasını istiyorsanız mevsimsel cilt bakımı alışkanlık hâline getirip, hassas cilde neyin iyi geleceğini bilmeniz gerekir.

Çocukların cildi neden daha hassas olur?

Su kaybını önlemeye ve zararlı maddelerin cilde nüfuzunu engellemeye yarayan cilt bariyeri, çocuklarda henüz tam gelişmediğinden ince olur. Bu yüzden dış etkenlere karşı daha savunmasızdır.

Ayrıca, cilde rengini veren melanin, UV ışınlarına karşı da koruma sağlar. Çocuklarda ise melanin daha az üretilir ve böylece güneşten gelen zararlı etkilere karşı da daha savunmasız olurlar

Üstelik ciltlerinin pH’ı yetişkin cildine göre daha bazik olduğundan iklim koşullarına daha duyarlıdır. Cilt, çocuk büyüdükçe asitleşir ve böylece koruyucu bir tabaka görevi gören bu hidrolipidik filmi oluşur.

Sonuç olarak çocuklara, ciltlerine bakım yapmayı öğretmen çok önemlidir. Sağlıklı alışkanlıkları benimsemek, eğitimlerinin bir parçasıdır ve fiziksel, kişisel, zihinsel gelişimlerini de teşvik eder.

Mevsim farklılıkları, çocukların cildini nasıl etkiler?

  • İlkbahar: İlkbahar denince aklımıza şüphesiz ilk gelen çiçeklerdir. Bu aynı zamanda polen alerjilerinin artmasına da işaret eder. Polene karşı hassas çocuklar; kaşıntı, göz akıntısı ve ciltte kızarıklık gibi belirtiler gösterebilirler.
  • Yaz: Hepimizin bildiği üzere güneşin etkisini en çok yazın hissederiz. Çocukların hassas cildi, güneş yanıklarına daha meyillidir. Ayrıca sıcaklığın artmasıyla birlikte terleme de artınca ciltte tahriş ve mantar enfeksiyonları ortaya çıkabilir. Hatta nem seviyesine bağlı olarak bazı çocuklarda egzamayı bile tetikleyebilir.
  • Sonbahar: Yaz sıcağından sonra sıcaklık seviyelerinin düşüp havanın soğuması, adım adım cilt kuruluğuna gidebilir. Özellikle sonbahar alerjisi olan çocuklarda çeşitli cilt reaksiyonlarıyla da karşılaşılabilir.
  • Kış: Soğuk havalar beraberinde düşük nemi ve rüzgârı getirir. Bu da miniklerin cildinin kuruması sonucunda çeşitli problemlerin ortaya çıkmasına neden olur. Hassas ciltlerinde kaşıntı, kızarıklık ve pullanmanın yanı sıra rüzgârın etkisiyle ciltlerinde ve dudaklarında çatlaklar oluşur. Kısacası cilt tahriş olur.

Ancak tüm bunlardan korkmayın! Birazdan vereceğimiz tavsiyelerle çocuğunuz için hassas cilt bakımını nasıl yapabileceğini öğreneceksiniz!

İlkbahar mevsiminde çocuklar için cilt bakımı ipuçları

Kışın ardından ilkbahara geçişte güneşin etkileri artar. Bu yüzden çocuğunuz için en az 30 SPF, çinko oksit ya da titanyum dioksit içeren fiziksel bir güneş kremi tercih etmeniz ve her dışarı çıkmadan önce özellikle yüz ve boyun bölgesine uygulamanız gerekir.

Ayrıca alerjinin nüksetmesi muhtemel olan ilkbahar ayında, sık sık burun akıntısı ya da hapşırma yaşayan miniklerdeki su kaybıyla ciltteki kuruluk ya da döküntü gibi olumsuz etkileri önlemek için bol bol su içirilmelidir. 

İlkbahar aylarında çocuklar dışarıda genellikle daha fazla vakit geçirirler. Dışarıda geçen bir günün ardından eve geldiğinde, tüm gün cildine tutunan kirden kurtulmak için bir tonikle cildi nazikçe temizlenmelidir.

Çocuğunuz herhangi bir alerjene maruz kaldığında ise parfümsüz ve çok ağır olmayan bir cilt temizleyiciyle tampon yaparak temizlemeli ve kurulamalısınız. Kurulama sırasında ovarak değil, nazikçe tampon yapmanız önemlidir çünkü cildini tahriş edebilirsiniz.

Sıcaklık artışıyla gelen terleme, cildin kurumasına sebep olabilir. Hafif ve su bazlı bir nemlendiriciyi tercih ederek çocuğunuzun cildindeki kuruluğun önüne geçebilirsiniz. Eğer çocuğunuz veya bebeğiniz için nemlendirici tavsiyesi arıyorsanız Celenes’i tercih edebilirsiniz.

Yaz mevsiminde çocuklar için cilt bakımı ipuçları

Yaz aylarında yanınızda güneş kremi taşımak, çantanızın içindeki bir cüzdan kadar önemlidir. Yaşları gereği hareketli olan çocukların terlemesi de olasıdır. Bu yüzden her terleme sonrasında, en az 30 SPF güneş kremini yeniden uygulamanız gerekir. Aksi takdirde güneşin zararlı ışınları çocuğunuzun cildini olumsuz etkileyebilir, hatta güneş yanıklarına bile yol açabilir. 

Sıcak günlerde terlemenin yol açtığı su kaybını ve beraberinde getirdiği cilt kuruluğunu önlemek için çocuğunuza bol bol su içirmeli ve cilt tipine uygun, ağır olmayan nemlendiriciler kullanmalısınız. Ayrıca su içeriği yüksek meyve ve sebzelerle beslenmelerini teşvik etmelisiniz.

Sıcak havalarda çocuklara nefes alabilen, pamuklu, hafif ve açık renkli giysiler giydirip sentetik kumaşlardan kaçınmalısınız. Uygun kıyafetler giydirmezsiniz çocuğunuzun cildinde tahrişle karşı karşıya kalabilirsiniz.

Ebeveyn misiniz? ve deneyiminizi paylaşmak istiyor musunuz?
Hikayenizi anlatmak için bize ulaşın.

Sonbahar mevsiminde çocuklar için cilt bakımı ipuçları

Sonbaharın getirdiği rüzgâr ve soğuk hava, yetişkinlerde olduğu gibi çocuklarda da cilt kuruluğuna yol açar. Çocuğunuz için hafif ve su bazlı bir nemlendiriciyi tercih ederek cildinin nem dengesini korumasını sağlayabilirsiniz.

Serinleyen havalarda yumuşak ve pamuklu giysiler tercih ederek çocuğunuzu rüzgârdan ve soğuktan koruyabilirsiniz ancak fazla giydirmekten de kaçınmalısınız çünkü bu da ciltlerinde terlemeyle gelen kızarıklığa veya tahrişe neden olabilir.

Güneşin zararlı UV ışınları, sonbaharda da etkili olmaya devam eder. Bu yüzden çocuğunuz için güneş kremi kullanımına bu mevsimde de devam etmelisiniz. Doğa ve cilt dostu bir güneş kremi arıyorsanız Celenes veya The Purest’ı tercih edebilirsiniz. 

Kış mevsiminde çocuklar için cilt bakımı ipuçları

Kış aylarıyla gelen soğuk hava ve iç mekân ısıtıcıları, kuruluğa ya da pullanmaya yol açar. Çocuğunuzun hassas cildini nemlendirmek için hipoalerjenik bir nemlendirici kullanmanız gerekir. Banyodan sonra ya da yatmadan önce nemlendirici uygulamak, cildin nemini dengelemede önemli bir yere sahip.

Kış aylarında daha çok tercih edilen sıcak suyla duş, cildin doğal yağlarını kaybetmesine neden olabilir. Bu yüzden çocuklarınıza kısa ve ılık duşlar aldırmalısınız. Ayrıca banyo sırasında yumuşak ve sabun gibi kuruluk yapmayan temizleyiciler tercih etmelisiniz.

Nemin ciltte kalmasını sağlamak için çocuğunuz banyodan çıkıp kurulandıktan sonra cildini hafifçe nemli bırakıp nemlendirici uygulayabilirsiniz.

Ev gibi iç mekânlarda ısıtıcıların nem seviyesini korumak da cildin kurumasında ya da nemli kalmasında büyük rol oynar.

Yaz ayları kadar olmasa da kış aylarında da güneşin zararlı etkileri devam eder. Bu nedenle siz de çocuğunuza, dışarı çıkmadan önce güneş kremi sürmeye devam etmelisiniz.

Kışın içilen sıcak içecekler, su ihtiyacını azaltabilir. Çocuğunuzın sıcak içecekler dışında su da tüketmesini teşvik ederek cildinin nem dengesini korumasını sağlayabilirsiniz.

Yıl boyunca çocuklar için genel cilt bakımı ipuçları

Cilt temizliği yapmak, mevsim fark etmeksizin yılın her günü çok önemlidir. Hassas ciltlerine uygun, çocuk ya da bebek cilt bakım ürünlerini tercih ederek cilt temizliğini rutin hâle getirebilirsiniz. 

Çocukların cildi, vitamin ve minerallere bağlı olarak sağlıklı kalır. Mevsim sebzeleri ve meyveleri içeren bir beslenme düzeni oluşturmak bu açıdan oldukça önemlidir.

Zararlı güneş ışınları, mevsim fark etmeksizin karşımıza çıkar. Bu nedenle çocuğunuz dışarı çıkmadan önce en az 30 SPF, fiziksel bir güneş kremi kullanmayı rutin hâline getirmelisiniz.

Egzama gibi cilt sorunlarına eğilimli çocuklar için özel önlemler almalısınız. Doktorunuzun önerdiği nemlendirici ve tedavi yöntemlerini uygulamaya özen göstermelisiniz.

Bazı çocuklar, özellikle bebekler, cilde temas eden kimyasallara karşı daha duyarlı olabilirler. Parfümler, renklendiriciler ya da koruyucular gibi cilt ürünlerinde bulunan kimyasallar, çocukların cildini tahriş edebilir. Bu yüzden en saf içeriğe sahip çocuk ya da bebek cilt bakım ürünlerini tercih etmelisiniz.

Çocukların cildi, dış etkenlere karşı daha duyarlı olabilir. Bazı deterjanlar, aşırı sıcak, soğuk ya da kuru hava gibi faktörler miniklerin cildini olumsuz etkileyebilir. Bunun için hafif deterjanlar tercih edebilir ve çocuğunuz için mevsimsel cilt bakımına özen gösterebilirsiniz.

Mevsimlere göre doğru giysiler tercih etmek de epey önemlidir. Aksi takdirde; fazla terleme ya da üşüme gibi durumlarda çocuğunuzun cildi çeşitli reaksiyonlar gösterebilir.

Şunu unutmamak gerekir ki her çocuğun cilt tipi birbirinden farklıdır. Bu yüzden cilt bakım ürünlerini seçerken çocuğunuzun özel ihtiyaçlarını göz önünde bulundurmalısınız. Eğer çocuğunuz için yeni bir ürün kullanmaya başlayacaksanız ya da cildinde herhangi bir sorun varsa hassas cilt bakımı tedavisi için dermatoloğa danışmalısınız. 

Novakid’le tanışın!

Novakid olarak amaçlarımızdan biri, ebeveynlere merak ettikleri her konuda tatmin edici cevaplar verebilmek. Bunun yanında çocuklara İngilizceyi sevdirerek öğretmeyi de amaçlıyoruz. Uzman eğitmenler tarafından verilen online İngilizce dersleri için ücretsiz deneme dersinizi şimdi alabilirsiniz!

Rate this post

Yorum yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlginizi çekebilir
Bir dil seçin
Down arrow icon
Russia Global English Czech Republic Italy Portugal Brazil Romania Japan South Korea Spain Chile Argentina Slovakia Turkey Poland Israel Greece Malaysia Indonesia Hungary France Germany Global العربية Norway India India-en Netherlands Sweden Denmark Finland
Cookie icon
Web sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Siteye giriş yaparak çerezleri tarayıcınıza kaydetmeyi kabul ediyorsunuz.