Scrolltop arrow icon
Left arrow icon Tüm kategoriler
Close icon
Haberler
İngilizce öğrenme
Ebeveynler için Novakid
TR
TR flag icon
Mobile close icon
CTA background
Çocuğunuz için en iyi İngilizce derslerini planlayın
ÜCRETSİZ DENEYİN
Paylaş
LinkedIn share icon
Çocuklar için en iyi dışarıda oynanan oyunlar nelerdir? Sizler için sıraladık!
Tüm aile için oyun ve aktiviteler
Star icon
23.01.2024
Time icon 8 min
Comment icon 0 yorum

Çocuklar için en iyi dışarıda oynanan oyunlar nelerdir? Sizler için sıraladık!

İçindekiler

Ebeveynlerin çocuklarla daha kaliteli vakit geçirebilmek konusundaki kaygıları çok doğal. Bu nedenle siz de işlerimizden ve diğer sorumluluklarımızdan arta kalan vaktinizi nasıl değerlendirebileceğinizi sık sık düşünüyor olabilirsiniz.

Bu durumda akla ilk gelen seçeneklerden biri, özellikle güneşli günlerde çocuklarınızla dışarı çıkmak ve açık alan aktiviteleri yapmak olabilir. Çocukların gelişimine ve sosyalleşmesine doğrudan birçok fayda sağlayacak açık hava oyunlarına ise birçok örnek verilebilir.

Peki çocuklar için arkadaşlarla dışarıda oynanacak oyunlar nelerdir ve ne gibi faydaları vardır? Gelin bu soruları hep birlikte cevaplayalım.

Dışarıda oynanan oyunların çocuklara faydaları nelerdir?

Çocukların bilişsel yeteneklerinin pekişmesi ve gelişimlerinin desteklenmesi için sosyalleşmesi, yeni deneyimler edinmesi ve çeşitli uyaranlara maruz kalması gerekir. Dışarıda oynanan oyunlar da bu anlamda çocuklara büyük bir katkı sunar.

Bunun yanı sıra açık hava oyunları, fiziksel olarak çocukların daha fazla hareket etmesini sağladığı için motor becerilerinin gelişmesini de hızlandırır. Fiziksel aktivitelerin sağladığı desteklere dinç ve zinde kalma, vücut gelişimini destekleme ve çeviklik gibi örnekler de verilebilir.

Dışarıda bol bol oyun oynayarak vakit geçiren çocuklar, gün içerisinde yeterli miktarda yoruldukları için de geceleri daha sağlıklı ve verimli bir uyku çekebilirler. Açık hava oyunları aynı zamanda çocukları dijital ekrandan uzak tutarak da uyku kalitesini artırır.

Bunlarla birlikte, çocuklar için dışarıda zaman geçirmek sosyalleşmek ve aile bağlarını güçlendirmek için de oldukça faydalı bir yöntemdir. Peki dışarıdaki vaktimizi nasıl değerlendirebiliriz? Dışarıda oynanan eğlenceli oyunlar nelerdir? Gelin bu soruların cevabını hep birlikte inceleyelim.

Dışarıda oynanan oyunlar neler?

Çocukların dışarıda güzel vakit geçirmesine katkı sağlayacak sayısız açık hava oyunu bulunuyor. Dilerseniz, bu örneklerden birkaç tanesi nelermiş bir görelim:

Yağ satarım bal satarım

Bu oyun, en çok tercih edilen okul öncesi açık hava oyunlarından birisidir. ‘Yağ satarım bal satarım’ oyununu oynamak için bir mendil dışında gerekli malzeme veya belirli kişi sayısı sınırı yoktur. Ancak, en az 5 kişiyle birlikte oynanması daha uygundur.

Oynanışı ise şu şekilde:

  • İlk önce oyuncuların hepsi bir çember oluşturacak şekilde yere oturur.
  • Daha sonra aralarından bir ebe seçerler.
  • Ebe, elindeki mendil ile çemberin etrafında dolaşır.
  • Çemberin etrafında dolaşan ebe şu tekerlemeyi söyler: “Yağ satarım, bal satarım! Ustam ölmüş ben satarım! Ustamın kürkü sarıdır, satsam on beş liradir! Zambak zumbak dön arkana iyi bak!”
  • Bir süre sonra ebe, elindeki mendili diğer oyunculardan birinin arkasına bırakır. 
  • Mendilin kendi arkasında olduğunu fark eden oyuncunun ebeyi yakalamak için ayağa kalkması gerekir. Bu esnada ebe ise yakalanmadan ayağa kalkan oyuncunun yerine oturmalıdır.
  • Ebe eğer ayağa kalkan oyuncunun boş bıraktığı yere oturmayı başarabilirse, ebe ayakta kalan oyuncu olur ve oyun bu şekilde devam eder.

Trafik oyunu

Oynanışı oldukça basit olan bu açık hava oyununun amacı, çocuklara trafik kurallarını olabildiğince eğlenceli bir şekilde öğretmek. Trafik oyununu oynayabilmek için ise bisiklet veya scooter gibi tekerlekli araçlara ve araba trafiğinin olmadığı güvenli bir yola ihtiyacınız var.

Oynanışı:

  • Oyuna başlamadan önce farklı oyunculara yaya, sürücü veya trafik polisi gibi rollerin verilmesi gerekir.
  • Ardından oyunculara uyması gereken trafik kuralları da öğretildikten sonra bisiklet sürmek, karşıdan karşıya geçmek veya trafiği kontrol etmek gibi görevler verilir.
  • Böylelikle oyun sayesinde bir trafik ortamını canlandıran çocuklar, trafik kurallarını 

uygulamalı bir şekilde öğrenmiş olurlar.

Bayrak kapmaca oyunu

Dışarıda oynanan eğlenceli oyunlar arasında en bilinen ve oynanışı en basit olanlardan biri de: Bayrak kapmaca oyunu. Bu oyun için gerekli olanlar, iki adet bayrak ve iki grup oluşturacak kadar yeterli oyuncu.

Oynanışı:

  • Öncelikle oyunun başlaması için en az 3’er kişilik iki grup oluşması gerekir.
  • Sahip olduğunuz alana bağlı olarak iki farklı grubu iki ayrı konuma yerleştirebilirsiniz.
  • Gruplar konumlandıktan sonra ise her grubun kendine ait olan bayrağının gruba yakın olacak şekilde yerleştirilmesi gerekir.
  • Oyun başladıktan sonra, grupların diğer grubun bayrağını ele geçirmesi gerekir.
  • Karşı takım tarafından ebelenen oyuncular, diskalifiye olur. Bu nedenle, hareket halindeki oyuncuların daima temkinli olması gerekmektedir.

Tenekeyi tekmeleme oyunu

Oynanışı oldukça eğlenceli olan bu oyun, hepimizin bildiği saklambacın farklı bir versiyonu olarak da görülebilir.

Oynanışı:

  • Öncelikle, oyuncular arasından bir ebe seçilir.
  • Ebe, diğer oyunculara arkasını dönerek boş tenekeyi tekmelemeye başlar ve 100’e kadar sayması gerekmektedir.
  • 100’e kadar saymayı bitiren oyuncu, diğer oyuncuları aramaya başlar.
  • Oyunculardan birisini bulursa ebe, o oyuncunun ismini yüksek sesle söyler ve iki oyuncu tenekeye doğru koşmaya başlar.
  • Eğer ebe, yerini bulduğu oyuncudan önce tenekeye ulaşmayı başarırsa oyun devam eder. Aksi takdirde, saklanan oyuncular oyunu kazanır.
  • Geriye kalan oyuncuların amacı da ebeye fark ettirmeden ondan önce tenekeyi tekmelemektir ve oyun bu şekilde devam eder.

Kırmızı ışık yeşil ışık

Basit ve eğlenceli açık hava oyunlarından bir tanesi de ‘Kırmızı ışık yeşil ışık oyunu’. 

Oynanışı:

  • Bu oyun için oyunculardan birinin trafik ışığı olarak görevlendirilmesi gerekmektedir.
  • Geriye kalan oyuncular trafik ışığı olarak seçilen oyuncunun yaklaşık 5-6 metre gerisinde durmalıdır.
  • Oyun başladığında, trafik ışığı görevindeki oyuncu “Yeşil ışık!” diye bağırır. Böylece oyuncular yavaşça hareket etmeye başlar.
  • Bir süre sonra aynı oyuncunun “Kırmızı ışık!” diye bağırmasıyla birlikte diğer oyuncuların olduğu yerde hareketsiz durması gerekir.
  • Bir sonraki yeşil ışığa kadar hareketsiz kalması gereken oyuncular arasında eğer hareket eden olursa oyunu kaybeder.

Tavşan kaç, tazı tut!

Sırada rekabete dayalı ve oldukça eğlenceli bir koşmalı oyun var: “Tavşan kaç, tazı tut!”

Oynanışı:

  • İlk önce çocuklar arasından bir tavşan ve bir tazı seçilir. Ardından geriye kalan oyuncular bir çember oluşturur.
  • Tavşan olarak seçilen oyuncunun halkanın içinde, tazı olarak seçilen oyuncunun ise halkanın dışında durması gerekir.
  • Oyun başladığında oyuncular hep bir ağızdan şarkı söyler ve oynarlar. Bir süre sonra, “Tavşan kaç, tazı tut!” diye bağırmaya başlandığında tavşanın halkanın içinden çıkarak kaçması gerekir. 
  • Tavşan belli bir süre uzaklaştıktan sonra çemberin içine geri dönebilirse kazanır. Eğer tazı, tavşanı yakalayabilirse oyunu kazanır ve tazıyla tavşan değişir. Oyun bu şekilde devam edebilir.

Kurt baba oyunu

Fiziksel hareket gerektiren bir diğer eğlenceli açık hava oyunu da ‘Kurt baba oyunu’. 

Oynanışı:

  • Öncelikle çocuklar arasından bir kurt baba ve anne seçilir. Geriye kalan oyuncular da annenin çocukları olur.
  • Daha sonra anne, kurt babaya duyurmadan çocuklarına birer renk verir.
  • Sonrasında annenin ve çocuklarının yanına gelen kurt baba ve anne arasında şu diyalog geçer: “Tık tık!”, “Kim o?”, “Ben kurt baba!”, “Ne istiyorsun?”, “Bir yumurta!”, “Hangi renk?”. Bu sorunun ardından kurt babanın bir renk seçmesi gerekir.
  • Kendi rengini duyan oyuncu bunu duyar duymaz kaçmalıdır. 
  • Kaçmaya çalışan oyuncu annesinin yanına geri döndüğünde kazanır. Eğer kaçamaz ve kurt baba tarafından yakalanırsa, kaybeder ve kurt baba yerine geçer.
Ebeveyn misiniz? ve deneyiminizi paylaşmak istiyor musunuz?
Hikayenizi anlatmak için bize ulaşın.

Dışarıda oynanan oyunlarla ilgili dikkat edilmesi gerekenler

Dışarıda çocuklarla oyun oynamanın çocuklara sağladığı birçok katkı var. Bu katkıların neler olduğunu ve çocuklarla dışarıda neler oynayabileceğiniz gördük. Ancak, bu konuyla ilgili dikkat edilmesi gereken birçok husus da var.

Öncelikle, çocukların bağışıklık sisteminin yetişkinlere kıyasla daha hassas olduğunu hatırlatmakta fayda var. Bu nedenle doğru hava koşullarında dışarı çıktığınızdan ve hijyen kurallarına uyduğunuzdan emin olmalısınız.

Bunun yanı sıra, dışarıda çocuklar için güvenli bir ortam oluşturmak evde oluşturmaktan hayli daha zor. Bu yüzden bulunduğunuz çevrenin koşullarının çocuklar için yeterli seviyede güvenli olup olmadığını değerlendirmelisiniz. Bunun için kalabalık ortamlardan veya çocukların hareket kabiliyetini kısıtlayacak engellerin olduğu alanlardan kaçınmalısınız.

Bunların dışında bir yetişkin olarak çocukların ihtiyaçlarını gözetmek, yorulduklarında dinlenmeleri için zaman tanımak veya kavga etmeleri durumunda arabulucu görevi görmek gibi sorumluluklarınızın olduğunu da aklınızda daima bulundurmayı unutmayın.

Sıkça sorulan sorular

İşte dışarıda oynanan oyunlarla ilgili sıkça sorulan sorular ve cevapları:

Açık hava oyunu nedir?

Açık hava oyunları, sevdiğiniz insanlarla bir araya gelerek dışarıda oynayabileceğiniz ve çocuklarınızla geçirdiğiniz vakti daha kaliteli hale getirebileceğiniz oyunlardır.

Çocuklar açık havada hangi oyunları oynar?

Çoklu oyuncular halinde oynanabilen ve fiziksel hareket gerektiren oyunlar, açık havada tercih edilen oyunlardır.

Popüler açık hava oyunları hangisidir?

Saklanbaç, kutu kutu pense, ip atlama veya ebelemece çocuklar arasında en popüler ve bilinen dışarıda oynanan oyunlar arasındadır.

Novakid’le tanışın!

Novakid’de çocuk gelişimi hakkında merak edilen birçok konuyla ilgili bloglar yayımlıyoruz. Bununla birlikte, çocuk gelişimine dair hedeflerimizden biri de İngilizce öğrenmeyi eğlenceli hâle getirmek. Online İngilizce derslerimizde çocuğunuzun eğlenerek dil öğrenmesini isterseniz ücretsiz deneme dersinizi şimdi alabilirsiniz!

Rate this post

Yorum yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlginizi çekebilir
Tüm aile için oyun ve aktiviteler
Bir dil seçin
Down arrow icon
Russia Global English Czech Republic Italy Portugal Brazil Romania Japan South Korea Spain Chile Argentina Slovakia Turkey Poland Israel Greece Malaysia Indonesia Hungary France Germany Global العربية Norway India India-en Netherlands Sweden Denmark Finland
Cookie icon
Web sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Siteye giriş yaparak çerezleri tarayıcınıza kaydetmeyi kabul ediyorsunuz.