Scrolltop arrow icon
Left arrow icon Tüm kategoriler
Close icon
Haberler
İngilizce öğrenme
Ebeveynler için Novakid
TR
TR flag icon
Mobile close icon
CTA background
Çocuğunuz için en iyi İngilizce derslerini planlayın
ÜCRETSİZ DENEYİN
Paylaş
LinkedIn share icon
İngilizce sebzeler nelerdir? İşte İngilizcede sebze isimleri ve test!
Kelimeler
Star icon
29.12.2023
Time icon 8 min
Comment icon 0 yorum

İngilizce sebzeler nelerdir? İşte İngilizcede sebze isimleri ve test!

İçindekiler

İngilizce öğrencileri, kelime dağarcıklarına bir noktada mutlaka İngilizce yiyecek isimlerini ekler. Yiyecek isimlerinin iyi bilinmesi gereken bir alt kategorisi de sebze isimleridir. 

İngilizce sebzelerin nasıl söylendiğini bilmek, günlük hayatta birçok durumda kullanışlıdır. Örneğin sağlıklı beslenme hakkında konuşurken sebze isimlerinden örnekler verebiliriz. Veya bir restoranın menüsündeki sebze yemekleri hakkında bilgi almak isteyebiliriz.

Bu yazımızda bir sebzeler listesi oluşturup İngilizce sebzelerin nasıl söylendiğini göstereceğiz. “Sebze isimleri İngilizce nasıl söylenir?”, “İngilizce sebzeler ne demektir?” gibi soruları hep birlikte cevaplayacağız. Ardından sebzelerle yapılabilecek aktivitelere birkaç örnek verecek, en sonda da öğrendiklerimizi bir testle sınayacağız. O halde haydi başlayalım!

İngilizce sebze isimleri listesi

En yaygın sebzeler listesi şeklinde İngilizce sebzelerin isimlerini öğrenelim! İşte İngilizce sebze isimleri:

  • Havuç

Havucun İngilizcesi, “carrot”tır. Bu sebzeyi A vitamini açısından zengin olmasıyla biliriz. Hem pişmiş, hem de çiğ hali oldukça lezzetlidir!

  • Patlıcan

Patlıcanın İngilizcesi, Amerikan İngilizcesinde ve İngiliz İngilizcesinde farklılık gösterir. İngiliz İngilizcesinde patlıcan, “aubergine” olarak bilinir. Amerikan İngilizcesinde ise patlıcan, “eggplant” demektir. 

  • Ispanak

Ispanak İngilizce “spinach” demektir. Kış sebzeleri için oldukça popüler bir örnek olan ıspanak, yüksek demir içeriğiyle ve sağlığa faydalarıyla tanıdığımız bir sebzedir.

  • Patates

Patates, İngilizcede “potato” demektir. Bu kelimenin de Türkçesi ve İngilizcesi birbirine çok benzerdir. Patates, birçok farklı şekilde tüketilebildiği için çeşitli yemek isimlerinde karşımıza çıkar. Örneğin İngilizcede patates püresi için “mashed potatoes” deriz. Patates kızartması ise İngiliz İngilizcesinde “chips”, Amerikan İngilizcesinde “fries” veya “French fries” şeklinde söylenir.

  • Brokoli

Brokoli İngilizce “broccoli” demektir. Bu sebzeyi çocukların genellikle pek sevmediği söylenir, ancak oldukça sağlıklı bir sebze olmanın yanı sıra doğru şekilde hazırlanırsa oldukça lezzetlidir de! Üstelik brokoli, hem pişmiş hem de çiğ haliyle birçok faydaya sahiptir.

  • Domates

Teknik olarak domates bir meyve sayılır, ancak birçok kişi tarafından sebze olarak kabul edildiği için sebzeler listesine dahil ettik.

Domates, İngilizce “tomato” demektir. İngilizce sebzeler konusunda kafa karıştırıcı bir konu ise domatesin İngilizce okunuşudur. İngiliz İngilizcesinde “tomato” kelimesi, tıpkı yazıldığı gibi okunur. Amerikan İngilizcesinde ise bu kelime “tomeyto” şeklinde okunur.

  • Bamya

Bamya İngilizce “okra” demektir. İngilizce konuşulan ülkelerde bu kelime daha çok kavanozların üzerinde görülür, çünkü bu ülkelerde bamya genellikle konserve veya kavanoz halinde satılır.

  • Sarımsak

Sarımsak, İngilizce “garlic” demektir. Sarımsak, birçok farklı yiyecekte aroma verici olarak kullanıldığı için “garlic” kelimesiyle çeşitli yiyecek isimlerinde karşılaşmak mümkündür. Örneğin sarımsaklı ekmek anlamına gelen “garlic bread”, oldukça popüler bir yiyecektir. 

  • Maydanoz

Maydanoz İngilizce “parsley” demektir. Yemeklerde ve salatalarda sık sık karşılaştığımız bu sebze, hem pişmiş hem de çiğ olarak tüketilebilir ve oldukça sağlıklıdır.

  • Lahana

Lahana, İngilizcede “cabbage” demektir. Yeşil lahana İngilizce “green cabbage” veya sadece “cabbage” olarak bilinirken, mor lahana İngilizcede “red cabbage” şeklinde söylenir. Dikkat edelim: Türkçede “mor” derken İngilizcede “kırmızı” diyoruz!

  • Brüksel lahanası

İngilizce sebze isimleri arasında kafa karıştırıcı olabilen bir örnek, Brüksel lahanasıdır. Lahana “cabbage” demek olduğu için, İngilizce öğrencileri Brüksel lahanası demek için “Brussels cabbage” diyebileceğini zannedebilir, ancak bu yanlıştır! Brüksel lahanası, İngilizcede “Brussels sprout” şeklinde söylenir.

  • Enginar

Enginar İngilizce “artichoke” demektir. Sebzeler listesinde akla ilk gelen örnekler arasında olmayabilir, ancak enginar, özellikle de zeytinyağlı olarak hazırlandığında hem lezzetli hem de oldukça faydalı bir sebzedir. 

  • Bezelye

Bezelye, İngilizce “pea” demektir. Ancak bu kelime İngilizcede neredeyse her zaman çoğul halinde, yani “peas” şeklinde kullanılır, çünkü çok taneli bir sebzedir. Örneğin İngilizce “Bezelye yedim.” demek istersek, “I ate peas.” dememiz gerekir. Bu kelime İngilizcede “green peas” veya “sweet peas” olarak da karşımıza çıkabilir.

  • Soğan

Soğan, İngilizcede “onion” demektir. Soğanın da farklı çeşitleri olduğunu biliyoruz. Bu farklı çeşitler için de İngilizcede farklı sebze isimleri bulunur: İngilizcede beyaz soğan için “white onion”, kırmızı soğan için “red onion”, arpacık soğan için “shallot”, kahverengi soğan için “yellow onion”, taze soğan için ise “spring onion”, “scallion” veya “green onion” isimleri kullanılır. Türkçede kahverengi derken İngilizcede sarı dememize ve taze soğan için üç farklı isim kullanabiliyor olmamıza dikkat etmeliyiz.

  • Karnabahar

Karnabahar, İngilizce “cauliflower” demektir. İngilizce sebzeler arasında bu kelime, içinde bulunan “flower” sözcüğü sayesinde dikkat çekebilir. Bu İngilizce kelime, tarihi olarak Latince “lahana çiçeği” anlamına gelen bir kelimeden türemiştir, çünkü insanlar karnabaharı lahananın ortasında yetişen bir çiçeğe benzetmiştir!

  • Marul

Marul, İngilizce “lettuce” demektir. Lahana ve marul, görünüşlerinin benzer olması sebebiyle İngilizce sebze isimleri konusunda da kafa karıştırabilmektedir. Bu iki kelimenin İngilizce karşılıklarını birkaç kere tekrar etmek gerekebilir.

  • Salatalık

Aslında teknik olarak meyve olan, ancak çoğu kişi tarafından sebze olarak bilinmesi sebebiyle sebzeler listesine dahil ettiğimiz bir diğer isim de salatalık. Salatalığı, tıpkı isminde de bulunduğu gibi salatalarda görmeye oldukça aşinayız.

Salatalığın İngilizcesi ise “cucumber” demektir. Salatalık turşusu da İngilizce konuşulan ülkelerde en yaygın turşu çeşididir. Bu sebeple İngilizcede “pickles” dendiğinde doğrudan “salatalık turşusu” demek olduğunu anlayabilirsiniz. Diğer sebzelerin turşusu içinse “pickled (sebze ismi)” şeklinde bir kalıp kullanılır.

  • Mısır

Mısır, İngilizcede “corn” demektir. Popüler yaz sebzeleri arasında bulunan mısır, birçok farklı şekilde tüketilebilir. Bu farklı şekiller için de İngilizcede farklı sebze isimleri görürüz. Örneğin koçan mısıra genellikle “sweet corn” denir, pişmiş koçan mısır için ise “corn on the cob” terimi kullanılır. Hepimizin aşina olduğu ve çocukların çok sevdiği patlamış mısır ise “popcorn” olarak bilinir.

  • Biber

Tekniken meyve olan, ancak popüler görüş sebebiyle sebzeler listesine dahil olan bir diğer isim de biber. Biber, aynı zamanda İngilizce sebze isimleri konusunda kafa karıştırıcı bir örnek de olabiliyor, çünkü farklı biber çeşitleri için farklı kelimeler kullanılıyor.

“Pepper” kelimesi genel anlamıyla biber anlamına gelir, ancak dikkatli olmalıyız, çünkü İngilizcede “pepper” kelimesinin oldukça yaygın bir kullanımı, spesifik olarak “karabiber” anlamını verir! Örneğin, tuz ve karabiber demek için “salt and pepper” denir. 

İngilizcede biber için diğer kelimeler ise şu şekildedir: dolmalık biber için “bell pepper”, acı biber için “chilli pepper” veya “cayenne pepper”, yeşil biber için ise “green pepper”. Genel anlamda “biber” demek için kullanılabilen bir diğer kelime de “paprika” kelimesidir.

Ebeveyn misiniz? ve deneyiminizi paylaşmak istiyor musunuz?
Hikayenizi anlatmak için bize ulaşın.
  • Fasulye

Fasulye, İngilizce “bean” demektir. Tıpkı bezelyede olduğu için, tanecikli olması sebebiyle bu kelime de neredeyse her zaman çoğul olarak, yani “beans” şeklinde kullanılır.

Ancak fasulye, İngilizce sebzeler konusunda kafa karıştırabilen bir örnektir. Çünkü İngilizce konuşulan ülkelerde tek başına “beans” dendiğinde genellikle kuru fasulye anlaşılır. İngilizcede taze fasulyeden bahsetmek istersek, “green beans” dememiz gerekecektir.

İngilizcede fasulye kelimesini kullanan ilginç deyimler de mevcuttur. Örneğin “spill the beans”, yani “fasulyeleri dökmek”, gizli kalması gereken bir bilgiyi istemeden belli etmek anlamına gelir. Türkçedeki “ağzından baklayı çıkarmak” deyimine oldukça benzerdir.

  • Kereviz

Kereviz, İngilizce “celery” demektir. Çocukların favorisi olmayabilir, ancak oldukça sağlıklı olan, hem yaprakları hem de sapı tüketilebilen bir sebzedir. Üstelik İngilizce sebze isimleri arasında da oldukça yaygın kullanılan bir sözcüktür.

  • Kuşkonmaz

Kuşkonmaz, İngilizcede “asparagus” demektir. Sebzeler listesinin akla ilk gelen isimlerinden olmayabilir, ancak İngilizce sebzeler arasında kulağa ilginç gelen bir sözcük olması sebebiyle dikkat çeken bir örnektir.

Sebze isimlerini öğrenmek için aktiviteler

İngilizce sebze isimlerini bir sebzeler listesi halinde öğrendik. Ancak bu kadar çok kelimeyi anında ezberlemenizi bekleyemeyiz. Özellikle de çocuklar, genellikle sebzelerle pek ilgili olmadıkları için İngilizce sebzeleri çok çabuk öğrenemeyebiliyor. Bu durumda öğrenmeyi eğlenceli hale getirecek birkaç aktivite bulmak oldukça yardımcı olacaktır. Biz de tam olarak bunun için birkaç fikir sıraladık. İşte sebze isimlerini öğrenmek için sebzelerle yapılabilecek aktiviteler:

  • Sebzelerle boyama: Patates veya kereviz gibi sebzelerle çocukların oldukça eğleneceği boyama etkinlikleri yapılabilir. Bu etkinlikleri yaparken olabildiğince İngilizce konuşmak ve kullanılan sebzenin ismini tekrar etmek gerekir.
  • Sebze yetiştirmek: Havuç, soğan, maydanoz gibi bazı sebzeler evde kolayca yetiştirilebilmektedir. Bu tarz sebzeleri saksıda yetiştirebilir, saksının üzerine sebzenin İngilizcesini yazarak çocukların İngilizce sebze isimlerini daha iyi öğrenmesine yardımcı olabilirsiniz.
  • Manav rolü yapmak: Çocuğunuzla tıpkı manavdaymışsınız gibi konuşup birkaç sebze alıyormuş gibi yapmasını söyleyerek İngilizce sebzeleri daha iyi öğrenmesini sağlayabilirsiniz.

İngilizce sebze isimleri: Sıkça sorulan sorular

İşte İngilizce sebzeler hakkında sıkça sorulan sorular ve cevapları:

Sebze İngilizcesi ne?

Sebzenin İngilizcesi “vegetable”dır.

Sebze adları nelerdir?

İngilizce sebze adlarına örnekler carrot, tomato, cabbage, eggplant, spinach, onion, peas, broccoli, cauliflower, beans, pepper, asparagus, celery, artichoke, corn, Brussels sprout, okra, garlic, cucumber, parsley, potato, lettuce gibi kelimeler örnek verilebilir.

İngilizce sebze isimleri: Test!

İngilizce sebzeler nasıl söylenir öğrendik. Peki ya öğrendiklerimizin ne kadarı aklımızda kalmış? Şimdi de bunu görme zamanı. Haydi testimizi çözelim!

İngilizcede biber çeşitleri için hangi kelime kullanılmaz?
İngilizcede “pickles” diyen biri muhtemelen neyi kast eder?
Hangisi İngilizcede bir soğan çeşidi değildir?
Brüksel lahanası İngilizcede nasıl denir?
Taze fasulye İngilizcede nasıl denir?
Bamya İngilizcede nasıl denir?
Yesterday, we bought sweet corn and cooked it. We all enjoyed some ___!
Rabbits love this vegetable. What is it called?
What is ketchup made of?
When this vegetable is fried, some people call it “chips” and some call it “fries”. What is it?
Yanıtlara Bak
Yanıtları İnceleyin

Novakid’le tanışın!

İngilizce öğrenirken kelime bilmek oldukça işe yarar. Fakat dil öğrenirken en önemli şey, o dili yaşayabilmek. Novakid’de online İngilizce derslerimizde çocuklara tam olarak bu deneyimi sunuyoruz. Siz de ücretsiz deneme dersinizi şimdi alın!

Rate this post

Yorum yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlginizi çekebilir
Bir dil seçin
Down arrow icon
Russia Global English Czech Republic Italy Portugal Brazil Romania Japan South Korea Spain Chile Argentina Slovakia Turkey Poland Israel Greece Malaysia Indonesia Hungary France Germany Global العربية Norway India India-en Netherlands Sweden Denmark Finland
Cookie icon
Web sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Siteye giriş yaparak çerezleri tarayıcınıza kaydetmeyi kabul ediyorsunuz.