Scrolltop arrow icon
Bu fırsat kaçmaz!
BLOGTR25 promosyon kodu ile %25 indirim + 1 aylık ücretsiz konuşma pratiği dersleri kazanın!
CTA background
Dünyanın dört bir yanından çocuklara ana dil olarak İngilizce öğretiyoruz! Bize katılmak ister misiniz?
Dünyanın dört bir yanından çocuklara ana dil olarak İngilizce öğretiyoruz!
ÜCRETSİZ DENEYİN
Paylaş
X share icon
24.04.2023
Time icon 7 dk.

İngilizcedeki en yaygın internet ve sosyal medya kısaltmaları

İçindekiler

Günümüzün dijital çağında, sosyal medya platformları, milyarlarca insanın birbirleriyle iletişim kurduğu bir ortam haline geldi. Sosyal medyanın yaygın kullanımı arttıkça kısaltmaları da daha fazla görmeye başladık. 

Kullanıcılar, karakter sınırı veya hızlı iletişim kurma isteği gibi sebeplerden dolayı bu İngilizce kısaltmaları artık sık sık kullanıyorlar. Ancak bu kısaltmaların anlamları ve kullanım yerleri bazen anlaşılmayabiliyor. Fakat yetişkinlere veya çocuklara İngilizce öğretirken dilin büyük bir parçası hâline gelen bu kısaltmalara da artık yer vermemiz gerekiyor.

Bu yazıda, sosyal medyada en sık kullanılan İngilizce kısaltmalardan, bu kısaltmaların anlamlarından, açılımlarından ve kullanılabilecekleri durumlardan bahsedeceğiz. Haydi başlayalım! 

İngilizce internet kısaltmaları

İngilizce internet kısaltmalarını sosyal medya platformlarında yaygın biçimde görüyoruz. Bunlardan en çok kullanılan bazılarını aşağıda anlamları ve açılımlarıyla birlikte listeledik.

LOL (Laughing Out Loud) 

Görebileceğiniz belki de en yaygın kısaltma olan LOL, peki LOL ne demek

İngilizcede “Laughing out loud” kalıbının kısaltması olarak karşımıza çıkıyor. Bu kalıp, Türkçeye çevirmemiz gerekirse “Sesli güldüm” gibi bir anlama geliyor.

LOL kısaltması, tahmin edebileceğiniz üzere komik bir şakanın ardından veya eğlenceli gönderilerin altında kullanılabiliyor. Bu kısaltmayı İngilizcede mesajlaşırken de kullanabilmeniz mümkün, tıpkı aşağıdaki örnekteki gibi:

  • Did you watch the last stand-up show of Cem Yılmaz?
  • Cem Yılmaz’ın son stand-up şovunu izledin mi?
  • Yes, it was amazing! The joke about his co-worker was the best LOL 
  • Evet, muhteşemdi! İş arkadaşıyla ilgili olan şaka en iyisiydi, haha

Komik sosyal medya sayfaların gönderilerinin altındaki yorumlarda da LOL kısaltmasının sürekli kullanıldığını görebilirsiniz.

IDK (I Don’t Know)

Genelde kişiler arası iletişimde kullanılan, mesaj kısaltmaları arasında en yaygın kalıplardan olan IDK de İngilizce öğrenirken kesinlikle bilmeniz gereken kalıplardan bir tanesi. Peki IDK ne demek?

“I don’t know” kalıbının kısaltması olan IDK’nin anlamı esasen oldukça kolay: “Bilmiyorum.” Mesajlaşırken karşınızdaki kişiye bir şeyi bilmediğinizi söylemek için basitçe “IDK” yazmanız yeterli olacaktır.

Bu kalıbın bir benzeri olan “IDC” ise “I don’t care” cümlesinin kısaltması olarak karşımıza çıkıyor. Onun anlamı ise “Umrumda değil.” 

Bu kısaltmaları günlük iletişiminizde, mesajlaşmalarınızda kullanarak işinizi kolaylaştırabilirsiniz.

ILY (I Love You)

Eğer ILY ne demek diye merak ediyorsanız cevap sizi şaşırtabilir, çünkü bu ifade aslında neredeyse hepimizin bildiği bir cümle olan “I love you”nun kısaltması. Yani ILY kısaltması, “Seni seviyorum.” anlamına geliyor.

En yaygın İngilizce internet kısaltmaları arasında bulunan bu ifadenin arkadaşlar, sevgililer, yakın akrabalar arasında sevgiyi, yakınlığı ifade etmek için mesajlarda kullanıldığını görebilirsiniz.

Bu kısaltmanın biraz daha uzun, daha güçlü olan bir versiyonu ise ILYSM olarak karşımıza çıkıyor. O versiyon ise “I love you so much,” yani “Seni çok seviyorum” cümlesinin kısaltması. 

Duygularınızı ne şekilde ifade etmek istediğiniz size kalmış, dilediğiniz kısaltmayı kullanın!

IMO (In My Opinion)

Şu ana kadar bahsettiğimiz sosyal medya kısaltmaları kadar sık olmasa da kesinlikle karşınıza çıkabilecek önemli ifadelerden bir tanesi de IMO, yani “In my opinion.” Bu kısaltma, Türkçede aşağı yukarı “Bence”, “Benim fikrime göre” anlamlarına geliyor.

IMO kısaltmasının bir diğer versiyonu ise IMHO, bu da “In my humble opinion” ifadesinin kısaltması. Eğer bu şekilde kullanırsanız işin içine biraz da mütevazılık katıyorsunuz. İfadenin Türkçede birebir bir karşılığı bulunmuyor, fakat aşağı yukarı “Dürüst olmak gerekirse” gibi bir anlam taşıdığını söyleyebiliriz.

IMO kısaltmasını öznel bir fikir belirtmeden önce kullanarak söyleyeceğiniz şeyin sizin fikriniz olduğunu vurgulayabilirsiniz, tıpkı aşağıdaki örnekteki gibi:

  • What do you think about Tarkan’s new single “Geççek”?
  • Tarkan’ın yeni teklisi “Geççek” hakkında ne düşünüyorsun?
  • Not bad at all IMO!
  • Hiç fena değil bence!

FYI (For Your Information)

Eğer FYI ne demek diye merak ediyorsanız sizi anlatıyoruz. Kısaltmaları genellikle arkadaşlar arasında kullanılırken, resmi olmayan durumlarda görürüz. Fakat “For your information” kalıbının kısaltması olan FYI ile iş e-postalarında karşılaşmamız da mümkün.

FYI kısaltması, “Bilginize” anlamına geliyor. Bu kısaltmayı birine gerekli bir bilgiyi vermenizin ardından kullanabilirsiniz. Aşağıdaki örneğe göz atın:

  • Hello, Mr. Smith. The document that you requested is ready, FYI.
  • Merhaba, Bay Smith. İstediğiniz dosya hazır, bilginize.

Tabii böyle bir örnek vermemiz sizi yanıltmasın, bu kısaltmayı aynı zamanda arkadaşınıza bir şeyi bildirirken de “Haberin olsun” anlamında kullanabilirsiniz, FYI!

ASAP (As Soon As Possible)

Şimdi kaydolun ve 1 ay boyunca ücretsiz konuşma pratiği dersleri kazanın!
Çocuğunuza İngilizce ile güven verin!

İngilizce mesaj kısaltmaları arasında en yaygın ifadelerden biri olan ASAP, sadece mesajlarda kalmayıp konuşma diline de bir kelime olarak geçti diyebiliriz. ASAP kısaltması, “As soon as possible,” yani “Mümkün olan en kısa sürede” anlamına geliyor.

Tahmin edebileceğiniz üzere bu kısaltmayı bir şeyin aciliyetinden bahsederken kullanıyoruz. Hem konuşma dilinde hem mesajlaşmada kullanabileceğiniz ASAP’i aşağıdaki örneğe bakarak zihninizde daha iyi pekiştirebilirsiniz.

  • Hey, mom! Is my shirt ready for tonight? I need it ASAP!
  • Selam, anne! Gömleğim bu akşam için hazır mı? Ona bir an önce ihtiyacım var!

NVM (Never Mind)

“Never mind” kalıbının kısaltması olan NVM’yi de İngilizce mesajlaşırken sık sık kullanmanız mümkün. Konuşma dilinde yaygın bir şekilde karşımıza çıkan “Never mind” ifadesi, Türkçede “Boş ver” anlamına geliyor. 

Kullanım örneğini görmek için aşağıdaki mesajlara göz atın!

  • Hello, can you send me the homework file?
  • Merhaba, bana ödev dosyasını gönderebilir misin?
  • NVM, I just found it.
  • Boş ver, şimdi buldum onu.

NVM kalıbı aynı Türkçedeki “Boş ver” gibi kullanıldığı için kafanızı çok yormanıza gerek yok, uygun gördüğünüz yerde yararlanabilirsiniz.

AFAIK (As Far As I Know)

Günlük hayattaki İngilizce yazışmalarda bolca görebileceğiniz mesaj kısaltmalarından bir tanesi de AFAIK. Bu kısaltma, İngilizcedeki “As far as I know” kalıbını ifade ediyor. Türkçe anlamı ise “Bildiğim kadarıyla”.

Eğer bir bilgi verirken tam emin değilseniz bu durumu vurgulamak için AFAIK kalıbını kullanabilirsiniz. İşte bir örnek:

  • Do you know how much a bottle of milk costs now?
  • Şu an bir şişe süt ne kadar, biliyor musun?
  • Not sure, it should be at least 20 TL AFAIK.
  • Emin değilim, bildiğim kadarıyla en az 20 TL olmalı.

Bu kısaltmayı emin olmadığınız herhangi bir durumda kullanmanız mümkün. Örneğin arkadaşınız size İngilizce bir kelimenin anlamını sordu. Bir fikriniz varsa ama tam olarak emin değilseniz AFAIK kalıbını kullanarak hem cevap verip hem de karşınızdaki kişiyi emin olmadığınız konusunda uyarabilirsiniz.

HBU (How About You?)

HBU kısaltmasıyla daha çok arkadaşlar, yakın kişiler arasındaki günlük mesajlaşmalarda karşılaşmanız mümkün. İngilizcede “How about you?” kalıbının kısaltması olan HBU’nun Türkçe anlamı ise “Ya sen?”.

Bu kısaltmanın bir diğer versiyonu ise “What about you?” yani WBU. Eğer bu şekilde görürseniz kafanız karışmasın, tamamen aynı şekilde kullanılabiliyorlar.

HBU veya WBU kısaltmasını karşınızdaki kişiden aldığınız soruyu ona geri yönlendirirken kullanabilirsiniz. Örnek vermek gerekirse biriyle karşılaşıyorsunuz, selamlaşıyorsunuz ve size nasıl hissettiğinizi soruyor. Cevap verdikten sonra ona da aynı soruyu yöneltmek için “What about you? veya “How about you?” diyebilirsiniz.

İşte bu kısaltmanın yazışmada görebileceğiniz bir örneği:

  • Hey, Gamze! How are you?
  • Hey, Gamze! Nasılsın?
  • Hello, I’m pretty well, HBU?
  • Selam, gayet iyiyim, ya sen?

BTW (By The Way)

Sosyal medya platformlarında, mesajlaşmalarda sıklıkla kullanılan, Türkçe konuşmaların içine de ara sıra sıkıştırılan BTW kısaltması, İngilizcede “By the way” anlamına geliyor. Bu kalıbın Türkçe karşılığı ise tam olarak “Bu arada”.

Arkadaşınızla konuşurken bir konudan bahsettiğinizi düşünün. Birden aklınıza başka bir konu geliyor ve sohbetin yönünü değiştiriyorsunuz. İşte tam olarak bu noktada BTW, yani “Bu arada” diyebilirsiniz.

BTW ne demek?

BTW kısaltmasının kullanımını daha iyi anlayabilmek için aşağıdaki diyalog örneğine göz atın:

  • Our homework is so hard, isn’t it?
  • Ödevimiz çok zor, değil mi?
  • Yeah, right. BTW, have you heard that Ahmet has a new girlfriend now?
  • Evet, doğru. Bu arada Ahmet’in yeni bir kız arkadaşı varmış, duydun mu?

BTW, hazır kısaltmalardan bahsetmişken İngilizce öğrenirken kullanabileceğiniz, işinizi kolaylaştıracak dil öğrenme teknikleri için ilgili yazımıza göz atmayı unutmayın! 

IRL (In Real Life)

Sanal alemin bu kadar yaygınlaştığı bir dönemde bazen gerçek hayatla sanal dünyanın ayrımını yapmak durumunda kalıyoruz. Bu sebeple “In real life” yani “Gerçek hayatta” anlamına gelen IRL kısaltmasına da sık sık rastlayabiliyoruz.

Bu ifadenin çeşitli şekillerde kullanıldığını görmeniz mümkün. Bir oyunda olan eşyanın veya karakterin gerçek hayatta canlandırılmasında da IRL kullanabiliriz, sadece sanal ortamda gördüğümüz biriyle gerçek hayatta karşılaşacakken de. İşte IRL kısaltmasının kullanıldığı bir örnek:

  • Do you personally know Orhun?
  • Orhun’u kişisel olarak tanıyor musun?
  • I haven’t met him IRL, but he seems like a cool guy.
  • Onla gerçek hayatta tanışmadım ama iyi bir çocuğa benziyor.

BRB (Be Right Back)

Yazışma esnasında hemen bir işinizi halledip geri dönmeniz gerekiyorsa “Hemen döneceğim” anlamına gelen, “Be right back” ifadesinin kısaltması olan BRB’yi kullanabilirsiniz. Bu ifadeyi hem yazışmada hem de konuşma dilinde görmeniz mümkün.

İşte bir mesaj kısaltması olarak kullanabileceğiniz BRB ifadesinin mesajlaşmada karşılaşabileceğiniz bir örneği:

  • My mom is calling, BRB!
  • Annem arıyor, hemen döneceğim!

TTYL (Talk To You Later)

Bir yazışmayı bitirirken karşınızdaki kişiye sonra görüşeceğinizi belirtmek için TTYL, yani “Talk to you later” ifadesini kullanabilirsiniz. Türkçeye aşağı yukarı “Sonra konuşuruz” olarak çevirebileceğimiz bu ifadeyi, konuşma dilindeki kalıplardan çok mesaj kısaltmaları arasında görebiliriz.

Diyelim ki biriyle uzunca bir sohbete daldınız. İşin sonunda ise sohbet kabak tadı verdi veya meşgul olduğunuz için gitmeniz gerekiyor. Kendisiyle vedalaşırken TTYL diyerek sonra tekrar konuşacağınızı belli edebilirsiniz.

Sosyal medya kısaltmaları

Günlük mesajlaşmada iletişim için kullanabileceğiniz bu tarz mesaj kısaltmalarının yanında sosyal medya platformlarının isimlerinin de kolaylık için sık sık kısaltıldığını görüyoruz. 

  • Örneğin IG ne demek diye soracak olursanız bu kısaltmanın Instagram anlamına geldiğini söyleyebiliriz. 
  • YT kısaltması ise sık sık kullandığımız video platformu olan YouTube’u ifade etmekte.
  • FB ise tahmin edebileceğiniz üzere sosyal medya kısaltması olarak kullanıldığında Facebook’u işaret ediyor.

Novakid’le tanışın!

Eğer siz de çocuğunuzun alanında uzman eğitmenlerle, interaktif derslerle, ezbercilikten uzak bir yaklaşımla İngilizce öğrenmesini istiyorsanız uzaktan İngilizce kursu Novakid’i hemen deneyin. 

Çocuğunuzun İngilizce öğrenmesi bir uzay gemisiyle yapılan keşif kadar heyecan verici olsun! Novakid, dil öğrenimini evrenin derinliklerine uzanan bir maceraya çeviriyor. Aşağıdaki videomuzda bu uzay keşfini izleyin:

 

Üstelik denemek istiyorsanız ilk ders tamamen ücretsiz!

Yorum bırak

Yorum yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site reCAPTCHA tarafından korunmaktadır ve Google Gizlilik Politikası ile Hizmet Şartları geçerlidir.

İlginizi çekebilir
Bir dil seçin
Down arrow icon
Argentina Brazil Chile Czech Republic Denmark Finland France Germany Global English Global العربية Greece Hungary India Indonesia Israel Italy Japan Malaysia Netherlands Norway Poland Portugal Romania Russia Slovakia South Korea Spain Sweden Turkey
Cookie icon
Web sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Siteye giriş yaparak çerezleri tarayıcınıza kaydetmeyi kabul ediyorsunuz.