Scrolltop arrow icon
Left arrow icon Tüm kategoriler
Close icon
Haberler
İngilizce öğrenme
Ebeveynler için Novakid
TR
TR flag icon
Mobile close icon
CTA background
Çocuğunuz için en iyi İngilizce derslerini planlayın
ÜCRETSİZ DENEYİN
Paylaş
LinkedIn share icon
İngilizcede ulaşım araçları nelerdir? Ulaşım İngilizce nasıl anlatılır? İşte ulaşımla ilgili kelimeler!
Kelimeler
Star icon
19.02.2024
Time icon 7 min
Comment icon 0 yorum

İngilizcede ulaşım araçları nelerdir? Ulaşım İngilizce nasıl anlatılır? İşte ulaşımla ilgili kelimeler!

İçindekiler

İngilizce öğrencileri, dili öğrenirken kendini birçok farklı alanda ifade etmeyi amaçlar. Günlük hayatta kendimizi sık sık içinde bulduğumuz durumlar hakkında yeterli bir İngilizce kelime dağarcığına sahip olmak oldukça önemlidir.

Günlük hayatta sıkça karşılaştığımız pratik meselelerden biri de ulaşımdır. Gerek yol tarifi verirken olsun, gereken seyahat ederken olsun, gerek günlük rutinimizi kullanırken olsun, kendimizi er ya da geç ulaşımdan bahsederken buluruz. Peki ulaşım İngilizcede nasıl ifade edilir?

İngilizcede ulaşım ile ilgili kelimeleri merak ediyorsanız doğru yere geldiniz. Bu yazımızda İngilizcede ulaşım araçlarını tanıttık. Aynı zamanda bu araçlarla ilgili fiillerden bahsetmeyi de unutmadık. O halde haydi, hep birlikte öğrenelim!

İngilizcede ulaşım: Temel kelimeler

En başta, ulaşım konusundaki en temel kelimelerin İngilizcedeki karşılıklarını verelim. Buna “ulaşım” kelimesinin kendisiyle başlayabiliriz. “Ulaşım” İngilizcede “transport” demektir.

Elbette ulaşımdan bahsederken çeşitli ulaşım türlerinden de bahsederiz. Örneğin kara yolu, hava yolu, deniz yolu gibi. Tüm bu kelimelerin de İngilizcede karşılıkları mevcuttur:

Kara yoluyla ulaşım için “land transport” kelimesini, demiryolu ile ulaşım için “rail transport” kelimesini, hava yoluyla ulaşım için “air transport” kelimesini, deniz yoluyla ulaşım içinse “sea transport” kelimesini kullanırız.

Ulaşım araçları” kelimesinin İngilizce karşılığı “means of transport” şeklindedir. Yalnızca “araç” ya da “taşıt” demek istiyorsak da “vehicle” kelimesini kullanabiliriz.

İngilizcede ulaşım hakkındaki temel kelimelerimiz bunlar. O halde şimdi, ulaşım türlerine göre taşıma araçlarından daha detaylı bir biçimde bahsetmeye başlayalım!

İngilizcede kara yolu ve demiryoluyla ulaşım

İngilizcede ulaşım araçları listemize karada kullanılan araçlarla başlayalım. Listemizin bu kısmı için demiryolunu da kara yoluyla ulaşım araçlarına dahil ettik. İşte İngilizcede kara üzerindeki taşıma araçları:

  • Bisiklet

İngilizcede kara ulaşım araçlarına ilk örneğimiz, çocukların favorilerinden olan bisiklet olsun. Bisiklet, İngilizcede iki şekilde ifade edilebilir: “bicycle” ve aynı zamanda bunun bir kısaltması olan “bike”.

İngilizcede “bisiklet sürmek” demek için ise “to ride a bike” ifadesini kullanırız. Dikkat edelim: Birçok öğrenci en başta “drive a bike” dese de İngilizcede böyle bir kullanım yoktur!

  • Otobüs

Toplu ulaşım denince akla ilk gelen kelimelerden biri olan otobüs, İngilizcede “bus” şeklinde ifade edilir. Bazı öğrenciler bunun yerine “autobus” diyebilir, ancak bu yanlıştır!

İngilizcede “otobus yolculuğu” demek için “bus ride” kelimesini kullanabilirsiniz. “Otobüs durağı” demek için ise “bus stop” ifadesi kullanılır.

İngilizcede “otobüse binmek” demenin farklı yolları vardır. En yaygın olanlar, “to ride the bus” ve “to take the bus” şeklindeki kullanımlardır. “Otobüsü sürmek” için ise, diğer birçok araçta olduğu gibi “to drive a bus” deriz.

  • Araba

Kara yoluyla ulaşım deyip de arabadan bahsetmemek olmaz elbette. “Araba” kelimesinin İngilizcesi, “car” şeklindedir.

İngilizcede “araba sürmek” fiili için, “drive a car” ifadesini kullanırız.

  • Tren

Demiryoluyla ulaşım dediğimizde ise tabii ki aklımıza en başta tren gelir. İngilizcede “tren” demek için, Türkçesine de oldukça benzeyen “train” kelimesi kullanılır.

Trenin akla gelen bir diğer çeşidi de hızlı trendir. İngilizcede “hızlı tren” demek için “high-speed train” veya high-speed rail” ifadelerini kullanabiliriz.

“Trene binmek” fiili ise İngilizcede genellikle “to ride the train” veya “to take the train” şeklinde söylenir. Trene biniş anından bahsederken de “to board the train” diyebiliriz.

  • Tramvay

Demiryoluyla ulaşım denince akla gelen diğer isim de tramvaydır. Tramvay, İngilizcede “tram” şeklinde söylenir.

Öğrenciler, kimi zaman İngilizcede tramvay demek için “tramway” kelimesini kullanır. Ancak bu doğru değildir! İngilizcede “tramway” kelimesi, yalnızca tramvayın üzerinde gittiği yolu ifade eder!

“Tramvaya binmek” demek istiyorsak da, tıpkı trende olduğu gibi “to ride the tram” veya “to take the tram” ifadelerinden yararlanabiliriz. 

  • Motosiklet

Kara yoluyla ulaşımın bir diğer popüler ismi de motosiklettir. İngilizcede “motosiklet” demek için “motorcycle” veya “motorbike” kelimelerini kullanabiliriz. Günlük konuşmada bazı insanlar motosiklet için, aslında “bisiklet” anlamına gelen “bike” kelimesini de kullanır.

İngilizcede “motosiklet sürmek” demek istiyorsak “to ride a motorcycle/motorbike” ifadesini kullanmamız gerekir. “To drive a motorcycle/motorbike” ise hatalı bir kullanımdır!

  • Kamyon

Oldukça sık karşılaştığımız kara ulaşım türlerinden biri de kamyondur. İngilizcede “kamyon” demek için “truck” kelimesini kullanırız. Buna ek olarak, Birleşik Krallık İngilizcesinde kimi zaman “lorry” ifadesi de kullanılabilmektedir.

Bunun yanı sıra, “pickup truck” kelimesi de kamyonet anlamına gelmektedir. 

İngilizcede “kamyon sürmek” demek istersek “to drive a truck” dememiz gerekir.

Kara yoluyla ulaşım araçlarının detaylı bir listesini eğlenceli animasyonlar eşliğinde öğrenmeye devam etmek isterseniz, Novakid olarak sizler için hazırladığımız İngilizcede kara ulaşım araçları videomuza göz atabilirsiniz!

İngilizcede hava yoluyla ulaşım

Hava yoluyla ulaşımda kullanılan taşıma araçlarının İngilizcelerini öğrenerek devam edelim. İşte İngilizcede hava ulaşım araçlarının isimleri:

  • Uçak

Hava yoluyla ulaşım denince şüphesiz akla gelen ilk araç, aynı zamanda en hızlı ulaşım türü olan uçaktır. Uçağın İngilizcesi ise “plane” veya “aeroplane” şekillerinde karşımıza çıkar. 

İngilizcede farklı uçak türleri için de farklı kelimeler bulunur. Örneğin planör için “propeller plane”, yolcu uçakları için “airliner” veya “passenger aircraft” kelimelerini kullanırız. Jet uçaklarındansa doğrudan “jet” şeklinde bahsedebiliriz.

İngilizcede “uçağa binmek” demek için genellikle “to fly on an airplane” kalıbı kullanılır. Ancak uçağa biniş anından bahsederken “to board a plane” deriz.

  • Helikopter

Hava ulaşım araçları arasında helikopter de oldukça popülerdir. İngilizcede “helikopter” demek için “helicopter” kelimesini kullanırız. Görebildiğimiz üzere, bu kelime Türkçedeki haliyle neredeyse tıpa tıp aynı olduğu için oldukça basittir.

İngilizcede “helikoptere binmek” demek istersek, “to ride a helicopter” dememiz gerekir.

  • Roket

Özellikle astronot olma hayali kuran çocukların hemen aklına gelecek bir ulaşım aracı, rokettir. Roket kelimesinin İngilizcesi de Türkçeye olan benzerliğinden dolayı oldukça kolaydır: “rocket”.

Tabii ki günlük hayatta rokete binmediğimiz için “rokete binmek” fiilinin İngilizcedeki kesin bir karşılığından bahsedemeyiz. Ancak “roket fırlatmak” demek için “to launch a rocket” ifadesini kullanmak mümkündür.

  • Balon

Pek yaygın bir ulaşım aracı olmasalar da, sıcak hava balonları da özellikle Kapadokya’da kullanılmalarıyla aklımıza gelebilir. Ulaşım aracı olan balondan İngilizcede “hot air balloon” şeklinde bahsederiz.

“Sıcak hava balonuna binmek” demek istiyorsak da “to ride a hot air balloon” ifadesini kullanmamız mümkündür.

  • Zeplin

Günümüzde çok kullanılmayan bir hava ulaşım aracı da zeplindir. Zeplin, İngilizcede “airship” veya “blimp” kelimeleriyle ifade edilebilir.

Zeplinler bir zamanlar ulaşım aracı olarak kullanılmaya çalışılmıştır, ancak tehlikeli olduklarının fark edilmesi sebebiyle günümüzde çoğunlukla reklam amaçlı kullanılmaktadırlar.

Tüm bu kelimelere ek olarak, İngilizcede genel olarak hava taşıtlarından bahsetmek için “aircraft” sözcüğünü de kullanabiliriz.

Ebeveyn misiniz? ve deneyiminizi paylaşmak istiyor musunuz?
Hikayenizi anlatmak için bize ulaşın.

İngilizcede deniz yoluyla ulaşım

Listemizi, İngilizcede deniz yoluyla ulaşımda kullanılan taşıma araçlarını öğrenerek sonlandıralım. İşte İngilizcede deniz ulaşım araçları:

  • Gemi

“Gemi” kelimesinin İngilizcesi biraz kafa karıştırıcı olabilir. Bunun sebebi, İngilizcede gemilerin arasında Türkçede yapmadığımız bir ayrım yapılıyor olmasıdır. 

İngilizcede “gemi” demek için hem “boat” hem de “ship” kelimelerini kullanabiliriz. Ancak “ship” kelimesi genellikle büyük boyutlu gemiler için kullanılırken, “boat” kelimesi her çeşit gemiyi ifade edebilir.

Örneğin, “vapur” demek istersek de, “tekne” demek istersek de “boat” kelimesini kullanmamız mümkündür. Ancak kargo gemileri veya cruise gemileri gibi büyük araçlar için “boat” kelimesi tuhaf duyulabilir. Bunun yerine sırayla “cargo ship” ve “cruise ship” ifadelerini kullanabiliriz.

İngilizcede “gemiye binmek” demek istersek “to ride on a boat/ship” kalıbını kullanmamız mümkündür. Gemiye biniş anından bahsetmek için ise “to board a ship/boat” ifadesi kullanılabilir.

  • Kayık

Deniz ulaşımında her gün görmesek de oldukça bildiğimiz bir diğer araç da kayıktır. İngilizcede “kayık” demek için “rowboat” kelimesi kullanılır.

Kayığın küreklerinden bahsetmek için çoğul olan “oars” kelimesini kullanırız. “Kürek çekmek” demek istiyorsak da “to row a boat” ifadesini kullanmamız gerekir.

  • Feribot

Deniz yoluyla toplu ulaşımda sık duyulan bir kelime, feribottur. İngilizcede “feribot” demek için, “ferry” ifadesini kullanabiliriz. Kimi zaman bu kelimenin uzun hali olarak “ferry boat” denebilse de, “ferry” kullanımı daha yaygındır.

  • Denizaltı

Deniz yoluyla ulaşımda günlük olarak kullanamadığımız, ancak yine de akla gelebilen bir diğer araç da denizaltıdır. “Denizaltı” kelimesinin İngilizcesi ise “submarine” olarak karşımıza çıkar. Aslına bakarsanız, bu kelimenin tarihsel kökenini incelediğimizde “denizin altı” ifadesinin doğrudan bir çevirisi olduğunu görürüz!

Elbette günlük hayatta denizaltı kullanmadığımız için “denizaltı sürmek” gibi bir ifadenin İngilizceye kolayca çevrilmesini bekleyemeyiz. Ancak yine de bundan bahsetmek isterseniz “to operate a submarine” tarzında bir ifade kullanabilirsiniz.

İngilizcede ulaşım: Sıkça sorulan sorular

İşte İngilizcede ulaşımla ilgili kelimeler hakkında sıkça sorulan sorular ve cevapları:

İngilizce dilinde ulaşım nedir?

İngilizcede “ulaşım” demek için “transportation” kelimesi kullanılır.

İngilizcede toplu ulaşım ne demek?

İngilizcede “toplu ulaşım” demek için “public transport” veya “mass transit” ifadeleri kullanılabilir.

İngilizce boat ve ship farkı nedir?

İngilizcede hem “boat” hem de “ship” kelimeleri, gemi anlamına gelebilir. Ancak “boat” kelimesi her çeşit gemiyi ifade ederken, “ship” kelimesi genelde büyük boyutlu gemilerden bahsetmek için kullanılır.

İngilizce uçağa binmek nasıl denir?

İngilizcede “uçağa binmek” demek için “to fly on a plane” diyebiliriz. Uçağa biniş anından bahsetmek içinse “to board a plane” kalıbı kullanılır.

Novakid’le tanışın!

İngilizcede günlük hayatta işimize yarayacak kelimeler öğrenmek, dil becerileri açısından oldukça önemli. Ancak bir dilde gelişmenin en iyi yolu, onu hevesli bir şekilde ve bol bol eğlenceyle öğrenmek. Novakid’de online İngilizce derslerimizde çocuklar için tam da bu hizmeti sunuyoruz. Siz de çocuğunuzun severek İngilizce öğrenmesini isterseniz ücretsiz deneme dersinizi şimdi alın!

Rate this post

Yorum yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlginizi çekebilir
Bir dil seçin
Down arrow icon
Russia Global English Czech Republic Italy Portugal Brazil Romania Japan South Korea Spain Chile Argentina Slovakia Turkey Poland Israel Greece Malaysia Indonesia Hungary France Germany Global العربية Norway India India-en Netherlands Sweden Denmark Finland
Cookie icon
Web sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Siteye giriş yaparak çerezleri tarayıcınıza kaydetmeyi kabul ediyorsunuz.