Scrolltop arrow icon
Left arrow icon Tüm kategoriler
Close icon
Haberler
İngilizce öğrenme
Ebeveynler için Novakid
TR
TR flag icon
Mobile close icon
CTA background
Çocuğunuz için en iyi İngilizce derslerini planlayın
ÜCRETSİZ DENEYİN
Paylaş
LinkedIn share icon
İlkokulda başarılı olmanın yolları nelerdir? Çocuğumuzun başarılı olması için ne yapılmalı? 
Ebeveynler için Novakid
Star icon
22.01.2024
Time icon 7 min
Comment icon 0 yorum

İlkokulda başarılı olmanın yolları nelerdir? Çocuğumuzun başarılı olması için ne yapılmalı? 

İçindekiler

Ebeveynlerin görmekten en çok gururlandığı tablo, çocuğunun eğitim hayatında başarılı olmasıdır. Ancak çocukların okulda başarılı olmasında yalnızca çocuklara değil, anne-babaya da büyük rol düşüyor. Ebeveynlerin tutumu ve çocukları yönlendirmesi bu başarıda büyük pay sahibi.

Gelin şimdi çocukların başarısının artırılması için neler yapılabileceğine, dersleri zayıf olan çocuklara nasıl davranılması gerektiğine, çocukların akademik performansını desteklerken ailelere düşen role hep birlikte bakalım.

Çocukların okulda başarılı olması neden önemlidir?

İlkokul 1. sınıftan itibaren çocukların okulda başarılı olması, hayatının devamı için önemlidir. Sosyal becerilerden tutun, ekonomik geleceğe kadar birçok etkisi vardır. Bu faktörleri daha detaylı bir şekilde açacak olursak:

  • Ekonomik gelecek inşa etme: Günümüzde iyi bir eğitim, iyi bir geleceğin kapısını açar. Çocukların okulda başarılı olması, daha iyi iş fırsatlarına sahip olmalarını destekler. Bu yüzden okul döneminden itibaren ekonomik olarak daha güçlü bir gelecek inşa etmeye başlarlar.
  • Toplumsal katılım sağlama: Eğitim düzeyi, bireylerin topluma daha etkin bir şekilde katılmalarını sağlar. Bugünün eğitimli çocukları, geleceğin topluma daha katkılı insanları olur ve toplumsal sorunlara daha etkili çözümler üretebilirler.
  • Öz güven kazanımı: Başarılı bir akademik performans, çocukların öz güvenini artırırken başarıya duydukları motivasyonu da güçlendirir. Ancak akademik başarıda öz güven ve öz güvensizlik arasında ince bir çizgi vardır. Yanlış müdahaleler, çocuğu öz güvensizliğe de itebilir.
  • Sosyal becerileri geliştirme: Okul, çocukların belki de ilk ve en büyük sosyal etkileşim alanıdır. İlk kapsamlı iletişimlerini burada geliştirirler. Başarılı bir okul performansı; çocukların grup içinde çalışma, empati kurma ve iş birliği yapma gibi hayatın her alanında lazım olacak sosyal becerilerini geliştirmelerinde yardımcı olur.
  • Sağlık ve refah düzeyi: Eğitimli ve başarılı bireyler genellikle toplumda daha yüksek refah seviyelerine ulaşır. İyi bir eğitim, yüksek refah seviyesinin ve sağlık imkânlarının kapılarını aralar.
  • Bireysel gelişim katkısı: Okulda başarılı olan çocuklar; öğrenme süreçlerini anlama, problem çözme, eleştirel düşünebilme ve iletişim becerisi kazanma gibi avantajlar elde ederler. Tüm bu beceriler, bireysel gelişimlerini inşa eder.

Çocukların akademik performansını desteklemek için ailelerin rolü nedir?

En başta da belirttiğimiz üzere, çocukların okulda başarılı olması için yapılması gerekenler konusunda ebeveynlere büyük pay düşüyor. Onlara karşı davranışınız, başarılarını olumlu veya olumsuz yönde etkilemeye çok açık bir alan.

Siz de bilinçli anne babalar olarak çocuğunuzun okul başarısının artırılması için neler yapabileceğinizi merak ediyorsanız bilimsel araştırmaların ışığında hazırladığımız bazı pratik önerilerimiz var.

Ebeveyn misiniz? ve deneyiminizi paylaşmak istiyor musunuz?
Hikayenizi anlatmak için bize ulaşın.
  • Sosyal yetenekleri konusunda daha dikkatli davranın: Çocukların ilgi alanları veya okulda başarılı olduğu alanlar, geleceklerini şekillendirebilir. Bir ilkokul 1. sınıf öğrencisinin başarılı olduğu konular bile genel başarısıyla ilgili birçok ipucu verebilir.

Bu başarı, ilerideki dönemlerde farklı alanlara kayabilse de sürekli takip içinde olmak çocuklarınızı doğru alanlara yönlendirmenizi sağlar. Matematik zekâsı çok gelişmişse ve doğru yönlendirilirse belki de ileride çok başarılı bir mühendis olacaktır.

  • Onları övmeyi ihmal etmeyin: Çocuğunuzun başarısızlıklarına odaklanmak yerine sık sık başarılarını övün. Yapılan araştırmalara göre, başarı elde etmek için çocukların doğuştan gelen yeteneklerini övmektense sonradan edindiği yetenekleri ve başarıları övmek gerekiyor. 

Örneğin çok çalıştığı bir sınavdan yüksek mi aldı? “Gerçekten çok çalıştın ve hak ettin, başaracağını biliyordum!” deyin. Haftalardır antrenmanlarına gittiği spor turnuvasında kazanan takımda mıydı? “Seni tebrik ediyorum. Maçı kazanmak için bu kadar çalışmanın karşılığını aldın.” deyin.

  • Ne kadar kızarsanız kızın, onlardan vazgeçmeyin: Özellikle ilkokul 1. sınıf gibi okulun ilk dönemlerinde eğitim, hem ebeveynler hem çocuklar için çok zorlayıcı olabiliyor. Çocuğunuz; okumakta zorlanabilir, beklendiği şekilde yazamayabilir, matematik işlemlerini anlamayabilir. Burada ailelere düşen görev ise onlardan asla vazgeçmemektir.

Küçük bir göz devirme hareketi bile çocuğunuzun kendine olan güvenini zedeleyebilir. Bu yüzden her zaman onlara inancınızı taze tutmalısınız ve yaptığı hatalar ne kadar çok olursa olsun destekleyici davranmalısınız.

  • Bir sorunla karşılaştıklarında her zaman onların tarafında olun: Ebeveynler için en büyük kafa karışıklıklarından biri de çocuklar bir problemle, acıyla ya da hatayla karşılaştıklarında nasıl davranmaları gerektiğidir. Yardım mı etmelisiniz yoksa üstesinden kendi kendilerine gelmelerini mi beklemelisiniz?

Bu konuda yapılan araştırmalar gösteriyor ki problemin karşısında çocuğunuzun yanında olmak daha faydalı bir çözüm. Bu, onların bütün problemlerini çözmeniz anlamına gelmiyor ancak yanlarında olduğunuzu bilmeleri gerek.

  • Çocuğunuza çalışma alanı oluşturun: Çocuğunuzun; kendine ait bir odası, en azından bir çalışma masası ve sandalyesi olmalı. Çalışma alanına oturduğunda, dikkat dağıtıcı herhangi bir dış etkene maruz kalmamalı. Bunun için etrafında çocuğunuzun dikkatini yöneltebileceği herhangi bir şey varsa kaldırabilirsiniz ve o ders çalışırken ses yaparak veya bölerek dikkatini dağıtmamaya özen gösterebilirsiniz.
  • Ödevlerin size değil, ona verildiğini unutmayın: Elbette ebeveynler de çocuklarının ödevlerine destek olmalı ve zorlandığı kısımlarda yardım etmeli. Ancak burada yapılan en büyük hata, anne-babaların tüm ipleri eline alarak ödevi yönetmesi. Bunu yapmak yerine, tıkandığı kısımlarda küçük ipuçları ve fikirler verip ne kadar iyi gittiğini konusunda onu cesaretlendirebilirsiniz.
  • Çocuğunuzun durumu hakkında sık sık bilgi alın: Dışarıdan bakınca her şey normal görünse de unutmayın ki çocuğunuz gününün büyük bir kısmını okulda geçiriyor ve orada sosyalleşip orada performans sergiliyor. Tüm bunlar olurken yanında olan kişiler ise öğretmenleri.

Bu yüzden gerek telefonla, gerek yüz yüze; öğretmenlerden, çocuğunuzun durumu hakkında bilgi almalısınız ve size vereceği önerileri, çocuk gelişimi ve eğitim ışığında ölçüp biçerek uygulamalısınız.

  • Okulun nasıl geçtiğini düzenli olarak çocuğunuza sorun: Çocuklara “Bugün okul nasıl geçti?” diye sorduğunuzda “İyi.” veya “Her zamanki gibi.” tarzında detay içermeyen cevaplar almanız muhtemeldir. Bunun en büyük sebebi, okulda çok fazla şey olması.

Bu nedenle daha spesifik sorular sorabilirsiniz. Örneğin; “Bugün Türkçe dersinde hangi konuyu öğrendiniz?”, “Öğle teneffüsünde kiminle, nasıl vakit geçirdin?”, “Bugün okulda seni sinirlendiren/mutlu eden/üzen herhangi bir olay yaşandı mı?” gibi sorularla daha iyi iletişim kurabilirsiniz.

Çocukların ilkokulda başarılı olmasının yolları nelerdir?

Özellikle eğitim hayatının temelleri atılan ilkokul, gelecekteki hayatlarının yollarını inşa eder. Yaşamının yeni bir dönemine atılan ilkokul 1. sınıf öğrencilerinin okul başarısını etkileyebilecek birçok faktör vardır. Gelin okul başarısı için pratik önerileri gözden geçirelim.

  • Okuma alışkanlığı geliştirmeli: Okumak; yalnızca Türkçe gibi derslerde değil, insanın hayatın tüm alanında kendini geliştirmesini sağlar. İlkokul 1. sınıfta okuma ve yazma öğrenen çocuklar, okumayı sevmeli ki her zaman bu alışkanlığını devam ettirsin.

Okuma ve yazma öğrenen çocuklara, onların ilgi alanlarına yönelik kitaplar almak ve okumaya teşvik etmek, bu aktiviteyi kalıcı hâle getirmeyi sağlayabilir. Günün bazı saatlerini ailecek okuma yapmaya ayırabilirsiniz.

  • Okumanın yanında okuduğunu anlama becerisini de geliştirmeli: Okumak, kitaplarla okuma çalışması yapmak kadar basit değildir. Hiçbir şey anlamadan sayfalarca okuyabilir. Önemli olan, anlatılanları anlamasıdır.

Çocuğunuzun okuduğunu anlama becerisini geliştirmesi için, okuduğu kitabın üzerine sohbet edebilir ve sorular sorabilirsiniz. Hatta bu etkinliği, ailecek yaptığınız bir kitap gecesine dönüştürebilirsiniz.

  • Sözcük dağarcığını genişletmeli: Özellikle ilkokul dönemindeki birçok çocuğun kelime kapasitesi günlük dilde kullanılan sözcüklerle sınırlıdır. Bu yetersiz sözcük dağarcığı, okuduğunu anlamamasına ve kendini yeterince ifade edememesine sebep olabilir.

Kelime dağarcığını genişletmenin en iyi yolu ise çok okumaktır. Bu okumayı yaparken çocuğunuzdan bilmediği kelimelerin altını çizmesini isteyebilir, bazı sözcüklerin eş ve zıt anlamlılarını sorabilirsiniz.

  • Yazmayı sevmeli: Çocukları; düşüncelerini yazmaya yöneltmek, içsel dünyalarına bir kapı açar. Not tutma, günlük yazma veya kendi hikâyelerini, kitaplarını yazmaya teşvik etmek hem eğlenceli bir yöntem olur hem de okul başarılarınını olumlu yönde etkiler.

Hatta hikâyeler için çeşitli oyunlar geliştirebilirsiniz. Örneğin ebeveynler olarak siz bir hikâyenin girişini yaparsınız ve sonra ondan devam ettirmesini istersiniz. Bu döngü, öykü bitene kadar devam edebilir. Böylece çocuklar, yazma becerilerinin yanı sıra yaratıcılıklarını da geliştirirler.

  • Sorumluluklar almalı: Sorumluluk almak, erken yaşta öğrenildiği takdirde bütün hayatta işe yarayacak bir alışkanlıktır. Sorumluluğun teşviğine, küçük adımlarla başlanabilir. Örneğin sabahları okula kalkmak için kendi alarmını kendi kurabilir.

Bu sorumluluklar yavaş yavaş artarak, hayatındaki her alana yayılabilir. Kahvaltısını kendi hazırlar, ödevlerini siz söylemeden yapar, okuluna vaktinde gider… Tabii ki bir çocuk olarak hepsiyle aynı anda başa çıkamayacağı durumlar da olabilir. Ebeveynlerinden yardım istediğinde destekçi olmak ve yardımına koşmak gerekir.

  • Çalışma planına sadık kalarak ders çalışmalı: Öğretmeniyle veya sizinle hazırladığı çalışma planı; hem sorumluluklarını yönetmeye katkı sağlarken hem de planlı ve düzenli çalışmasına yardımcı olacaktır.

Sıkça sorulan sorular

İşte ilkokulda başarılı olmanın yollarıyla ilgili sıkça sorulan sorular ve cevapları!

Çocuğumun okuldaki başarısını nasıl destekleyebilirim?

Çocuğunuzun okulda başarılı olması için yapılması gerekenler; sosyal yetenekleri konusunda daha dikkatli davranarak bu yeteneklere göre yönlendirilmesi, çalışarak kazandığı başarılarda övgünün ihmal edilmemesi, ne kadar hata yaparsa yapsın ondan vazgeçilmemesi ve karşılaştıkları sorunlarda yanlarında olunmasıdır.

Başarılı bir öğrenci olmanın anahtarı nedir?

Okul başarısı için pratik önerilerden bazılarını sıralayacak olursak; öğrenciler, 1. sınıftan itibaren okuma alışkanlığı geliştirmeli, yazı yazmayı sevmeli ve sorumluluk almayı bilmeli.

Bunun için çocukların seveceği ve ilgi duyacağı kitaplar alınabilir, hikâye yazma oyunları düzenlenebilir, küçük adımlarla başlayarak sorumluluk bilinci aşılanabilir.

Okul başarısını etkileyen faktörler nelerdir?

Okul başarısını etkileyen faktörlerin arasında ailelerin tutumu önemli bir rol oynar. Aileler; çocuklarını gerekli seviyede sorumluluk almaya yönlendirmeli, onları yazı yazmaya teşvik etmeli ve okuma alışkanlığı edinmelerini sağlamalılardır. Çok çalışarak başardığı konularda ise övgüyü eksik etmemelidir.

Novakid’le tanışın!

Novakid, ebeveynler ve çocuklar için merak edilen sorulara tatmin edici cevaplar sunarken uzman eğitmenler tarafından online İngilizce dersleri de veriyor! Siz de ilk deneme dersini ücretsiz alarak çocuğunuzun tatilde İngilizceyi interaktif ve eğlenceli bir şekilde öğrenmesini sağlayabilirsiniz.

Rate this post

Yorum yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlginizi çekebilir
Bir dil seçin
Down arrow icon
Russia Global English Czech Republic Italy Portugal Brazil Romania Japan South Korea Spain Chile Argentina Slovakia Turkey Poland Israel Greece Malaysia Indonesia Hungary France Germany Global العربية Norway India India-en Netherlands Sweden Denmark Finland
Cookie icon
Web sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Siteye giriş yaparak çerezleri tarayıcınıza kaydetmeyi kabul ediyorsunuz.