Scrolltop arrow icon
Bu fırsat kaçmaz!
BLOGTR25 promosyon kodu ile %25 indirim + 1 aylık ücretsiz konuşma pratiği dersleri kazanın!
CTA background
İki dilli bir çocuk mu yetiştirmek istiyorsunuz? Ücretsiz deneme dersi için kaydolun!
ÜCRETSİZ DENEYİN
Paylaş
X share icon
22.02.2024
Time icon 6 dk.

Çocuklarda tırnak yeme hastalığıyla nasıl başa çıkılır? 

İçindekiler

Ebeveynlerin en büyük kaygılarından biri, çocuklarına doğru birer örnek olmak ve onları kötü alışkanlıklarından kurtarmaktır. Çocukların karakterine ve eğilimlerine göre değişkenlik gösteren kötü alışkanlıkların ise tehlikeli sonuçlar doğurma ihtimali yüksektir.

Bazı kötü alışkanlıklar dışarıdan masum ve başa çıkabilir gibi gözükse de birçok kötü alışkanlıktan kurtulmak, zamanla oldukça zor bir hal alabilir. Tırnak eti yeme alışkanlığı ise çocuklarda sık sık gözüken ve kurtulması zor kötü alışkanlıklar arasında. 

Biz de Novakid olarak, tıpkı diğer yazılarımızda yaptığımız gibi bilinçli çocuk yetiştirmenin önemine odaklanarak çocuklarda tırnak yeme problemine ilişkin detaylara değineceğiz. 

Tırnak yeme hastalığı hakkında

Tırnak yeme alışkanlığı, başlangıçta ciddi bir sorun gibi gelmese de oldukça yaygın görülen, zararlı etkileri bulunan ve birtakım sebeplere dayanan bir hastalık çeşidi olarak kabul edilebilir. Bu alışkanlıkla boğuşan insanlar genelde istemsizce tırnak etlerini ısırarak kopartıyor ve hatta kimi zaman onları yutuyor. 

Her ne kadar tırnak yeme alışkanlığı ara sıra görülen bir eylem gibi düşünülse de farklı kaynaklara göre nüfusun %30’dan fazlasının tırnak yeme hastalığından muzdarip olduğu belirtiliyor. 

Tırnak yeme ergenlikte ve sonrasında da yetişkinlikte yaygınlaşsa bile küçük yaşlarda ortaya çıkabiliyor ve çocukların fiziksel gelişimini olumsuz etkileyebiliyor. Tırnak yeme alışkanlığını tetikleyen sebepler arasında ise birçok farklı dış etkenler var. Yazımızın devamında, bu kötü alışkanlığın sebeplerini ve sonuçlarını daha derinden inceleyecek, bununla nasıl başa çıkabileceğimizi göreceğiz.

Tırnak yemek neden zararlıdır?

Tırnak yemeyi tetikleyen dış sebeplere geçmeden önce, tırnak yemenin neden kötü bir alışkanlık olduğunu anlayabilmemiz için bu alışkanlığın zararlarını iyi kavramamız gerekir. İşte bu alışkanlığın neden olduğu olumsuz sonuçlardan bazıları:

  • Tırnak yeme, tırnak ve çevresindeki dokunun zarar görmesine neden olarak tırnakların sağlıklı bir biçimde büyümesini engeller ve kötü gözükmesine neden olur. Bu da özellikle ergenlik çağındaki çocukların kendini kaygılı hissetmesine veya özgüven eksikliği yaşamasına neden olabilir.
  • Tırnak yemek aynı zamanda ağız ve diş yapınızın gelişimini de olumsuz etkileyebilir. Sürekli olarak tırnak etlerinizi ısırmak ve çiğnemek, bir süre sonra çenenizin normal bir şekilde kapanmaması (maloklüzyon), diş etinde aşınma veya çatlama gibi olumsuz fiziksel sonuçları doğurabilir.
  • Kötü sonuçlar doğurabilecek bir alışkanlığa sahip olduğunuzun bilincinde olmak sizi aynı zamanda psikolojik anlamda da olumsuz etkileyebilir. Kurtulması gerektiği bir alışkanlığının olduğunu düşünen ve bununla boğuşan insanlar, dönem dönem zihinsel bir buhran yaşadıklarını belirtiyor.
  • Tırnakların sürekli olarak ağızla temas halinde olması, farklı enfeksiyon hastalıkları riskini de beraberinde getirir. Bununla birlikte, birçok bakteriyi bünyesinde bulundurduğu bilinen tırnak etlerinizin midenize kadar gitmesi de sağlık açısından oldukça risklidir.
  • Bütün bunların yanı sıra, ağzınızın sürekli olarak tırnağınızda olması, tırnak ve ağız bölgesinde bazı aşınma ve yaralanmalara sebep olabilir. Tırnak yemeye bağlı olarak gelişen enfeksiyon hastalıkları da bunu tetikleyebilir.
Şimdi kaydolun ve 1 ay boyunca ücretsiz konuşma pratiği dersleri kazanın!
Çocuğunuza İngilizce ile güven verin!

Tırnak yeme hastalığı neden kaynaklanabilir?

Tırnak yeme alışkanlığıyla mücadele etmek, yalnızca davranışla başa çıkma yöntemlerini anlamakla sınırlı değildir, aynı zamanda bu alışkanlığın altında yatan psikolojik ve duygusal faktörleri de keşfetmeyi gerektirir. Öyleyse tırnak etlerini yiyen insanların böyle bir eğilime neden sahip olabileceğini gelin inceleyelim:

  • Tırnak yeme hastalığının ardında yatan en büyük sebeplerden biri stres, kaygı ve endişe bozukluklarıdır. Bu tarz psikolojik sorunlarla boğuşan insanlar, genelde dikkatlerini dağıtmak için saçla oynama, sigara içme veya tırnak yeme gibi kötü alışkanlıklara başvururlar. Kısacası, çocuğunuz eğer sık sık tırnak kemirmek gibi dikkate bağlı eylemlere yöneliyorsa, onu üzüyor veya endişelendiriyor olabilecek dış etkenlere odaklanabilirsniz.
  • Buna ek olarak, dikkat dağınıklığı olan insanlar da farklı şeylerle uğraşarak bununla başa çıkma eğilimindedirler. Tıpkı stres bozukluklarıyla uğraşan insanlar gibi dikkat dağınıklığı problemleri olan insanlar da ellerini, ayaklarını veya ağızlarını kullanarak farklı eylemlere yönelmek isterler.
  • Tırnak yeme alışkanlığını tetikleyen bir diğer etken ise, besin eksikliği olabilir. Yeteri kadar besin alamayan bazı çocuklar, tırnak içerisinde bulunan bazı mineral ve besinlerden ötürü istemsizce tırnak etlerini yemek isteyebilirler.
  • Tırnak yeme alışkanlığına bazı genetik faktörler de sebep olabilir. Birçok bilim insanı, kötü alışkanlıkların kalıtsal anlamda aktarılabileceğini öne sürüyor.
  • Bununla beraber, bazı kötü alışkanlıklar çocukların tamamen ebeveynlerini veya çevrelerindeki yetişkinleri taklit etme arzusundan da kaynaklanabilir.

Tırnak yeme hastalığından kurtulmak için ipuçları

Tırnak yeme hastalığının ne gibi sebeplerden kaynaklanabileceğini ve ne gibi kötü sonuçlar doğurabileceğini öğrendik. Artık bu hastalığı iyice tanıdığımıza göre, sırada nasıl başa çıkabileceğimizi öğrenmek var. Şimdi dilerseniz, gelin tırnak yeme hastalığından kurtulmaya yarayan bazı ipuçlarını inceleyelim. 

  • Uyarmak

Uyarmak her ne kadar başlangıçta basit ve etkisiz bir yöntem gibi gözükse de ebeveynleriyle iletişim kurmaya, onların sözünü dinlemeye eğilimli çocuklarda işe yarayabilir. Bu nedenle, onlara baskı kurmak yerine pozitif bir disiplin, otorite kurmak ve onlarla zaman zaman konuşmak, çocukların kötü alışkanlıklarından kurtulmalarına yarayabilir. 

  • Bilişsel terapi

Çocuklarla nasıl iletişim kuracağınızı bilmediğiniz durumlarda uzman görüşlerinden yararlanmak veya çocukların bizzat uzmanlarla iletişim kurmasını sağlamak da faydalı olacaktır. Terapi, çocuklarda tırnak yemenin beraberinde getirdiği bazı utanç, kaygı, endişe gibi olumsuz duyguların açığa çıkmasını sağlayacaktır. 

Ayrıca bilişsel terapi, birçok kişinin davranışlarının arkasında yatan tetikleyicilerle ilgili bilinç edinmesine de katkı sunar. Bununla birlikte, bazı durumlarda alışkanlığı tersine çevirme eğitimi veya hipnoterapi de önerilir.

  • Kişisel bakım ve rahatlama

Dengeli ve sağlıklı beslenme, spor yapma ve yeterli miktarda uyuma gibi zihinsel ve fiziksel gelişimi olumlu etkileyen kişisel bakım aktiviteleri zihninizi boşaltarak stres gibi bilişsel bozukluklarla başa çıkmanızı sağlar, daha zinde ve özgüvenli hissetmenize neden olur ve dolaylı yoldan tırnak yeme alışkanlığıyla başa çıkmanıza yarar.

Tırnak yemek aynı zamanda güçlü bir dürtüyü tatmin eder, bu nedenle zihninizi susturmak ve dürtünün yarattığı gerilimi azaltmak için meditasyon, günlük tutma ve yoga yapma da bu gibi durumlarda önerilir.

  • Sosyal yardım

Tırnaklarınızı yeme isteği hissettiğinizde size destek olmaya hazır bir arkadaşınızla konuşmak stres anındaki gerginliğinizi azaltmanıza da yardımcı olabilir. Ayrıca buna yönelik olarak farklı insanlarla iletişime geçmenize ve alışkanlığınızla başa çıkmanızı sağlayacak bazı kurum, vakıf ve etkinlikler de bulunmaktadır.

  • Psikolojik hastalıklarla başa çıkmak

Kronik tırnak yeme sorunu olan kişiler, ilgili bir durumu ele almak için ilaçlara veya davranış terapisine de ihtiyaç duyabilir. Şu koşullara sahip kişilerin sıklıkla tırnak yeme hastalığından da muzdarip olduğu psikoloji alannda uzmanlaşmış kişiler tarafından biliniyor: Dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu, karşı gelme bozukluğu, anksiyete bozukluğu, Tourette sendromu.

  • Acı oje sürmek

Tırnak yemeyle fiziksel olarak başa çıkmanın en kolay yolu ise acı oje sürmek. Tırnak yeme alışkanlıklarıyla başa çıkmaya çalışan insanlar için üretilen bu oje türü, bilinçli olarak kötü bir tada sahip olmasını sağlayan bazı içeriklerle birlikte üretiliyor. Böylece, acı oje süren insanlar ağızlarını tırnaklarına değdirmekten çekiniyorlar.

Tırnak yeme hastalığından kurtulmanın yolları başlıca bunlar. Bu tarz alışkanlıklarla başa çıkabilmek için sorunun kökenine inmek, sonuçlarını iyi bilmek ve buna bağlı olarak çocuklarla iletişim kurabilmek önemli. Bu gibi durumlarda uzman pedagogların ve psikiyatristlerin görüşlerinden faydalanarak çocuklarınıza yardımcı olmanız da her zaman mümkün. 

Sıkça sorulan sorular

Yazımızı sonlandırmadan önce, diğer birçok yazımızda yaptığımız gibi bu konuyla ilgili sorulan bazı sorulara değindik ve cevapların verdik.

Tırnak yemek neden olur?

Tırnak yeme hastalığının başlıca nedenleri arasında stres ve kaygı, bilişsel bozukluklar veya ebeveynleri taklit etme arzusu bulunabilir. 

Tırnak yemek nasıl engellenir?

Tırnak yeme gibi kötü alışkanlıklarla başa çıkabilmek için birçok yöntem bulunuyor. Bunlar arasında terapi almak, dikkat dağıtıcı başka unsurlarla ilgilenmek veya sosyal yardım almak bulunuyor.

Tırnak yiyen çocuğa ne yapmalı?

Tırnak yiyen çocuklarla verimli bir şekilde etkileşime geçebilmek için önce kötü alışkanlıkları ardında yatan nedenleri iyice anlamalı, sonuçları değerlendirmeli ve buna yönelik bir tutum sergileyerek bu süreçte onların yanında olmalısınız.

Novakid’le tanışın!

Novakid’de çocukların sağlıklı ve bilinçli yetiştirilmesine dair faydalı bilgiler ve ipuçları sunuyoruz. Buna ek olarak, çocuklar için online İngilizce derslerimizde çocukların eğlenerek yabancı dil öğrenmesine yardımcı oluyoruz. Siz de çocuğunuzun İngilizce öğrenmesini isterseniz ücretsiz deneme dersinizi şimdi alın!

Yorum bırak

Yorum yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site reCAPTCHA tarafından korunmaktadır ve Google Gizlilik Politikası ile Hizmet Şartları geçerlidir.

Editörün seçimi
İlginizi çekebilir
Bir dil seçin
Down arrow icon
Argentina Brazil Chile Czech Republic Denmark Finland France Germany Global English Global العربية Greece Hungary India Indonesia Israel Italy Japan Malaysia Netherlands Norway Poland Portugal Romania Russia Slovakia South Korea Spain Sweden Turkey
Cookie icon
Web sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Siteye giriş yaparak çerezleri tarayıcınıza kaydetmeyi kabul ediyorsunuz.