Scrolltop arrow icon
Left arrow icon Tüm kategoriler
Close icon
Haberler
İngilizce öğrenme
Ebeveynler için Novakid
TR
TR flag icon
Mobile close icon
CTA background
Çocuğunuz için en iyi İngilizce derslerini planlayın
ÜCRETSİZ DENEYİN
Paylaş
LinkedIn share icon
Uzay gemisi, bir çocuk evcil hayvanlarıyla uzaya seyahat ediyor, konsept 12-13 yaş çocuklar için bilim kurgu kitapları
Tüm aile için oyun ve aktiviteler
Star icon
16.10.2023
Time icon 9 min
Comment icon 0 yorum

12-13 yaş çocuklar için bilim kurgu kitapları: İşte hayal gücünü besleyen öyküler!

İçindekiler

Kitap okumak çocuklara keskinlikle kazandırılması gereken bir alışkanlık. Okuma alışkanlığı kazanan ve yeni dünyaları keşfeden çocuklar okul hayatında da birçok alanda kolaylık yaşar. Bu alışkanlığı kazanmaları için de bilim kurgu kitapları önemli bir yere sahip. 12-13 yaşa uygun kitaplar da bunu sağlıyor. 

Bu yazımızda özellikle 12-13 yaş roman kitaplarını derledik çünkü 13 yaş grubu okuma kitapları ile alışkanlık kazanmaya çok daha yatkın. Türkçe ve İngilizce şeklinde ayıracağımız kitaplar ile hem okuma alışkanlığı hem de okurken öğrenmeye yönelik bir liste hazırladık. Haydi başlayalım!

Çocukları bilim kurgu kitaplarıyla okumaya nasıl teşvik edebilirsiniz?

Çocuklara herhangi bir alışkanlık kazandırırken olduğu gibi kitap okuma alışkanlığı kazandırırken de birçok püf nokta var. Bilim kurgu kitapları 12 yaş sonrasının ilgisini çektiğinden ötürü de alışkanlık kazanmaları kolaylaşıyor. Peki çocuklar için bilim kurgu kitapları okumalarına nasıl başlanır? Çocuklar nasıl teşvik edilir? Sıralayalım!

  • Kitap seçimi ve çocuğun ilgi alanları

Asıl yapılması gereken şey çocukların ilgi alanlarının tespit edilmesi. İlgi alanları tespit edildikten sonra çocuğa okutulmaya başlanan kitap ona daha sürükleyici gelecektir. Zaten kitap okumanın bir defa tadına vardıktan sonra bir daha kopamayacak. 

  • Aile okuma saatleri

Çocuklar için bilim kurgu kitabı seçildikten sonra onu yalnız bırakmak olmaz. “Sen al bunu oku.” gibi bir tutum çocuğun istediğini köreltebilir. Ailedeki herkes kendi kitabını seçtikten sonra düzenlenen aile okuma saati çocuğun okuma isteğini arttırır. 

  • Ödüllendirme sistemi

Günümüz dünyasında maalesef ki hiçbir şey ödülsüz işlemiyor. Çocuğu bir kitaba başlatıp kitabı bitirince ona verilen bir ödül kitap okumayı onun için çok daha tatlı bir deneyim haline getirecek. Tabii ki ödülleri de abartmamak gerek.

  • Kitap kulüpleri ve toplulukları

Çocuğun kitap kulüpleri ve topluluklarında bulunması onu oldukça teşvik eder. Çocuğunuzu bu tarz topluluklara gitmeye teşvik edin. Etrafında gördükleriyle çok daha fazla kitap okumak isteyecek olan çocuk bundan olumlu etkilenecektir. 

Çocuklar neden bilim kurgu kitapları okumalı?

Kitap okumanın etkisi bir yana, özellikle bilim kurgu kitaplarının birçok faydası bulunuyor. Çocuklar için bilim kurgu kitapları alışkanlığı perçinlemesinin yanı sıra düş dünyasına yaptığı katkıyla edebi yönden de onları geliştiriyor. Faydalarından bazılarını paragraflar halinde anlatalım.

Hayal gücünü geliştirir ve düşünsel yetkinliği arttırır. Bilim kurgu kitapları sahip oldukları eşsiz dünyaları ile bizi büyülüyor. 12-13 yaş bilim kurgu kitaplarının anlaşılabileceği bir yaş olduğundan çocuklar için bilim kurgu kitapları ise onların gerçeğin ötesine edebiyat ile geçilebileceği hissini yaratması ile eşsiz bir yer tutuyor. 

Farklı perspektifler sunar. 12-13 yaş, bilim kurgu kitapları için en uygun dönemdir. Bu tür kitaplar onların farklı yönlerine dokunur. Özellikle çeşitli alternatif gelecekler sunmasıyla çocukların düşünsel dünyasına katkıda bulunur.

Unutulmaz okuma deneyimleri oluşturur. 13 yaş için kitaplar seçildikten sonra bu çocukların giriş yaptığı farklı evrenler onların zihninde farklı bir yere sahip olur. Kitabı bitirdikten sonra bile akıllarında kalır. 

Ebeveyn misiniz? ve deneyiminizi paylaşmak istiyor musunuz?
Hikayenizi anlatmak için bize ulaşın.

12-13 yaş için en iyi bilim kurgu kitapları

Geldik önereceğimiz kitaplar kısmına. Bu bölümde 12-13 yaş çocuklara uygun bilim kurgu kitaplarını derledik. Hem Türkçe hem de İngilizce kitaplardan oluşan bu bölümde 12 adet kitap sıraladık. Haydi başlayalım!

Çocuklar için Türkçe bilim kurgu kitapları 

12-13 yaş grubundaki çocuklar aşağıdaki popüler bilim kurgu kitaplarını Türkçe olarak okuyaibilir.

Otostopçunun Galaksi Rehberi

Kötü bir perşembe sabahını iyiye çevirmenin en sağlıklı yolu yerinde bir otostop çekmektir. Baş karakter Arthur Dent de tam olarak bunu yaptı. Dünya’nın havaya uçtuğu sırada yakındaki bir uzay gemisine baş parmak kaldıran Arthur Dent ve Ford Prefect yolculuklarına başka sistemlerde devam etti. 

Douglas Adams tarafından yayımlanan bu çocuk bilim kurgu kitabı en beğenilenler arasında yer alıyor. 1979 yılında yaptığı çıkış ile büyük bir yankı uyandırdı. Üstüne çektiği dikkati de eşsiz hikayesine borçlu gibi. 

Yenilmez

Yenilmez, Stanislaw Lem’in kaleminden çıkan bir bilim kurgu eseri. İnsanlığın yaşadığı en büyük ikilemlerden birini konu alan yapım seçimlerin güvenilirliğine değiniyor. Edebi yönüne çok da eğilmek istemezsek sürükleyici ve merak uyandıran yapısıyla çocuklara da uygun nitelikler taşıyor. 

Kitabın baş kahramanı Rohan, Regis III gezegenindeyken birden tüm iletişim ağları kesilen Yenilmez adlı uzay kruvazörünün kaptanıdır. Kitabın devamında bu gezegende geçmişten kalma kalıntılar olduğunu fark eden mürettebat içine düştükleri olayın büyüklüğünü sonradan fark edecektir. 

Açlık Oyunları serisi

Suzanne Collins tarafından yazılan roman tamamen distopik bir evrende geçiyor. Suzanne’in yarattığı gelecekte belirgin bir sosyal ayrım bulunmakta. Belli aralıklarla yapılan Açlık Oyunları adlı etkinlik ise sizi farklı evrenlere açabiliyor. Bunun yanında 13 yaş okuma kitapları arasında yer alıyor.

Kaybettiğiniz mücadelenin sonucunun kesin bir ölüm olduğu bir mücadelede elinizde hiçbir şey yok. Kazandığınızda ise sınıf atlayacağınız Açlık Oyunları’nı beyaz perdede de izlemek mümkün. 2012 yılında aynı isimle uyarlanan yapım büyük bir başarı yakaladı. 

Tron Efsanesi

Sam Flynn, Sam henüz bir çocukken ortadan kaybolan bilgisayar programcısı Kevin Flynn’in 27 yaşındaki asi oğludur. Sam babasının kayboluşunu araştırırken kendisini babasının neredeyse 25 yıldır yaşadığı acımasız programlar ve gladyatör oyunları dünyasının içine çekilmiş bulur. 

Kevin’in sadık sırdaşı Quora ile birlikte Kevin Flynn ve oğlu Sam, Clu’ya ve onun dijital dünyadaki hükümdarlığına bir son vermek için görsel olarak çarpıcı bir siber evrende ölüm kalım yolculuğuna çıkar. Beyaz perdeye de uyarlanan kitap Brian Daley tarafından 1982 yılında yayımlandı. 

Dünyanın Merkezine Yolculuk

Jules Verne tarafından yayımlanan Dünyanın Merkezine Yolculuk bir çocuk klasiği. 12-13 yaş çocuklar için bilim kurgu kitapları önerilerimiz arasında ise en eskisi. Beyaz perdeye de uyarlanan yapım bu yaş grubu çocuklara farklı bir bakış açısı sunuyor. 

Kitapta gizemli maceralara atılmak için can atan bir profesörün yeğenini de yanına alıp Dünya’nın merkezine yaptığı yolculuğu okuyoruz. Bu yolculuk süresince çeşitli zorluklarla karşılaşan ikili bu zorlukları çeşitli şekillerde aşıyor. 

Ay’a Yolculuk

Yine Jules Verne tarafından yayımlanan kitap döneminin hayallerinden birini konu almakta. Çocuklar için bilim kurgu kitaplarının temellerinden olan Ay’a Yolculuk adlı eserde sıkılan bir ekibin sınırları zorlamasını okuyoruz. 

Savaştan çıkan topçu birliğinin canı biraz sıkılır ve yapacak bir şey, uğraşacak bir meşgale ararlar. Buldukları o “şey” ise Ay’a gitmektir. Bunun için çeşitli zorlukları aşmaları ve dirayetli olmaları gerekmektedir. 

Çocuklar için İngilizce bilim kurgu kitapları

Bu eserler yalnızca çocuklara okuma alışkanlığı kazandırmıyor. Bunun yanında 12-13 yaş çocuklar için bilim kurgu kitapları İngilizce eğitimine de katkıda bulunuyor. Novakid’in de aktif olarak kullandığı CLIL (İçerik ve Dil Odaklı Dil Öğrenimi) metodu bu konuda birebir.

CLIL metodu yabancı dil öğrenimi için oluşturulmamış otantik metinler (dergi, roman, makale vb.) aracılığıyla bu sürece katkıda bulunur. Okunan otantik metinler belli bir kitlenin okuması için oluşturulduğundan ötürü kendine has bir kelime havuzu barındırıyor. Bu öğrenme metoduna işaret eden 13 yaş kitap önerilerini derledik. 

A Wrinkle in Time 

Tesseract zamanda bir kırışıklıktır. Daha fazlasını anlatmak okuyucuyu L’Engle’ın sıradışı kitabının keyfinden mahrum bırakacaktır. Ancak yine de anlatalım. A Wrinkle in Time (Türkçe ismi: Zamanda Kıvrılma) Madeleine L’Engle tarafından 1962 yılında yazıldı. Bu eser, bir arayış hikayesini konu alıyor. 

1963’te Newbery Madalyası kazanan A Wrinkle in Time; Meg, Charles Wallace ve Calvin O’Keefe’nin (sporcu, öğrenci ve lisenin en popüler çocuklarından biri) uzay ve zamanda yaşadıkları maceraları anlatıyor. Meg’in babası zaman kırılmalarını araştırmak için devlet tarafından görevlendirilen bir bilim adamıdır. Üç arkadaş da bu adamı aramaya koyulur.

Moon Base Alpha serisi

Dashiell Gibson 12 yaşındadır ve canı çok sıkılmaktadır. Çocukların ay yüzeyine çıkmasına izin verilmiyor. Yani zamanlarını geçirecek neredeyse hiçbir şey olmadan küçük Ay üssünün içine hapsolmuş durumdalar. Dash’in yaşındaki diğer tek çocuk tüm zamanını sanal gerçeklik oyunlarında geçiriyor.

Bu sıkıcılık sürerken Ay Üssü Alfa’nın en iyi bilim adamı ölü bulunur. Dash ortada bir cinayet olduğunu hisseder ama kimse ona inanmaz. Herkes Dr. Holtz’un ay yüzeyine kaskını düzgün takmadan gittiğini kabul eder. Ancak Dash, Dr. Holtz’un önemli bir keşfin eşiğinde olduğunu ve bu keşfin Ay’da yaşayanlar için her şeyi değiştirebilecek bir sır olduğunu öğrenir.

The Last Kids on Earth

Canavar kıyameti kasabayı vurduğundan beri on üç yaşındaki sıradan Jack Sullivan, tepeden tırnağa mancınıklarla ve bir hendekle donanmış ağaç evinde yaşar. Ona eşlik eden yalnızca video oyunları ve terk edilmiş dükkanlardan topladığı enerji içecekleri ile bisküviler var. 

Jack yalnızca elindekilerle, kendisine saldıran sürülere dayanamaz. Bu yüzden Jack bir ekip kurar. Bu ekipte en iyi arkadaşı Quint, ortaokulun kabadayısı Dirk, Jack’in sadık evcil canavarı Rover ve Jack’in tanıdığı en vahşi kız June bulunuyor. Onların yardımıyla Jack, baş düşmanı yenmek ve bu kıyameti sonlandırmaya çalışıyor. 

Explorer Academy: The Nebula Secret

Cruz, dünyanın dört bir yanından 23 yetenekli çocuğa katılmak ve Kaşif Akademisi’nde dünyanın önde gelen bilim insanlarıyla eğitim alarak yeni nesil büyük kaşifler olmak için Hawaii’deki sakin evini terk eder. 

Baş kahramanımızı farklı tehlikeler bekler. Akademi’ye varır varmaz ailesinin organizasyonla geleceğini tehlikeye atabilecek gizemli bir geçmişi olduğunu keşfeder. Kod kırma ve havalı dersler, yeni arkadaşlar ve artırılmış gerçeklik keşiflerinin ortasında Cruz bu sorunun üstesinden gelmek zorundadır. 

MiNRS

Christopher Nichols ve ailesi Melming Madencilik’in dünyayı kurtarmaya yönelik Büyük Görevi’nin kolonistleri olarak yeni bir gezegen olan Perses’te yaşamaktadır. En yakın arkadaşı Elena Rosales gibi Christopher ailesi gibi düzinelerce aile de yer değiştirmiştir.

Dünya ile iletişim kesilir ve tüm Perses üç ay boyunca tek başına kalır. Bu bir sorun değil çünkü koloniciler hayatta kalmak için yiyecek ve kaynak stoklayarak hazırlandılar. Ancak bir saldırıya hiç hazırlıklı değiller.

Saldırganlar olarak adlandırılan Lander’lar, metal ve ham cevheri çalmak için koloniyi yok eder. Şimdi zamana karşı bir yarış içinde olan Christopher, hayatta kalan küçük bir grupla birlikte maden tünellerinin labirentine girmeye zorlanır. 

Daughter of the Deep

Ana Dakkar; dünyanın en iyi deniz bilimcilerini, deniz savaşçılarını, navigatörlerini ve su altı kaşiflerini mezun eden beş yıllık bir lise olan Harding-Pencroft Akademisi’nde birinci sınıf öğrencisidir. Ana’nın anne ve babası iki yıl önce bilimsel bir keşif gezisindeyken ölmüştür ve ailesinden geriye kalan tek kişi yine akademide öğrenci olan ağabeyi Dev’dir. 

Ana’nın birinci yılı, sınıfın hafta sonu denizde yapacağı ve ayrıntıları gizli tutulan denemeyle doruğa ulaşır. Tek umudu başarılı olmak için gerekenlere sahip olmasıdır. Gemiye giden otobüste Ana ve okul arkadaşları, hayatlarının gidişatını değiştirecek korkunç bir trajediye tanık olunca tüm endişeleri suya düşer.

Novakid’le tanışın!

Bilim kurgu kitapları okuma alışkanlığı kazandırmanın en etkin yöntemlerinden biri. Özenle seçilen kitaplar da İngilizce eğitimine katkıda bulunabilir. Bunun için tek yapmanız gereken ezberden ve kuralcı anlayıştan uzak bir yöntem belirlemek. Çocuklar için İngilizce kursu Novakid’de tam olarak bunu sunuyoruz. Uzman eğitmenlerimizle çocuklara eğlence ve konuşma dolu dersler veriyoruz. Siz de ücretsiz deneme dersinizi hemen alın!

Rate this post

Yorum yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlginizi çekebilir
Tüm aile için oyun ve aktiviteler
Tüm aile için oyun ve aktiviteler
Bir dil seçin
Down arrow icon
Russia Global English Czech Republic Italy Portugal Brazil Romania Japan South Korea Spain Chile Argentina Slovakia Turkey Poland Israel Greece Malaysia Indonesia Hungary France Germany Global العربية Norway India India-en Netherlands Sweden Denmark Finland
Cookie icon
Web sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Siteye giriş yaparak çerezleri tarayıcınıza kaydetmeyi kabul ediyorsunuz.