Scrolltop arrow icon
Bu fırsat kaçmaz!
BLOGTR25 promosyon kodu ile %25 indirim + 1 aylık ücretsiz konuşma pratiği dersleri kazanın!
CTA background
Çocuğunuz için en iyi İngilizce derslerini planlayın
ÜCRETSİZ DENEYİN
Paylaş
X share icon
29.09.2023
Time icon 7 dk.

Keşfedilmemiş dünyalara gidin: En iyi çocuk macera kitaplarını derledik!

İçindekiler

Kitap okumanın çocuklar için faydalı olduğunu hepimiz biliyoruz, fakat çocuklara kitap okumayı sevdirmek o kadar da kolay değil. Bunun için çocukların seveceği heyecanlı çocuk kitaplarına veya aksiyon romanlarına başvurmak, onları eğlendirerek bu alışkanlığa yönlendirmek gerekiyor.

Biz de bu sebeple bu içeriğimizde kitap okumanın çocuk gelişimindeki rolünü anlatarak çocukların kitap sevgisi yönüne katkıda bulunacak en iyi çocuk macera kitaplarını derledik. Haydi başlayalım!

Neden çocuk macera kitapları?

Kitap okumak genel olarak çocukların yaratıcı tarafına dokunan bir etkinlik. Özellikle macera kitapları bu işlevi yerine getirmekte bire bir. Çocukların erken yaştan itibaren okuduğu kitaplar, onların duygusal zekalarını ve hayal güçlerini geliştirmeye yardım ediyor.

Çocuklar için özel olarak seçilen macera kitapları hayal güçlerini geliştirmenin yanında çocukların ufkunu açarak vizyonunu geliştirir. Vizyonu gelişen çocukların hayata bakışı değişir ve okuma iştahları da artar. 

Macera kitapları, çocuklara sıra dışı karakterler, yerler ve olaylar sunarak hayal güçlerini kullanmalarını sağlar. Bu durum, çocukların kendi dünyalarını ve hikayelerini yaratmalarına olanak tanır. Bu tür kitaplar çocuklara ayrıca empati kurma ve başkalarının bakış açılarını anlama yeteneği kazandırır, bu da sosyal becerilerinin gelişmesine yardımcı olur.

Macera kitapları genellikle karakterlerin zorlu durumlarla ve engellerle karşılaştığı senaryolar içerir. Çocuklar, karakterlerle birlikte bu zorlukları aşarken problem çözme ve karar verme becerilerini geliştirirler. Çocuklar, kitapları okuyup karakterlerin yaşadığı zorlukları çözmeye çalışırken analitik düşünme becerilerini keskinleştirirler.

Çocukları kitap okumaya teşvik etme yolları

Çocukları kitap okumaya teşvik etmek aslında temel bir ebeveynlik görevi. Bunun için birçok yöntem bulunmakta. Peki bu yöntemler nelerdir, ebeveynler olarak çocuklara kitap sevgisi aşılamak için neler yapabilirsiniz?

Öncelikle kitapları erişilebilir kılmanız önemli. Bunun için kitapları çocuklarınızın ulaşabileceği yerlerde tutabilir, gerekirse bir okuma köşesi de oluşturabilirsiniz.

Aile olarak çocuğa örnek olmanız da çok önemli, sonuçta çocuklar alışkanlık edinirken ebeveynlerinin söylediklerinden çok yaptıklarını dikkate alıyor. Bunun için ailecek bir okuma saati düzenlemek iyi bir fikir olabilir.

Çocuklarınızla kütüphaneleri ziyaret ederek, onlara istedikleri kitapları seçme özgürlüğü tanıyarak, sevdiği kitaplar hakkında sohbet ederek de onlara kitap sevgisi aşılamanız mümkün.

Çocuklarda kitap sevgisi ile ilgili blogumuza göz atarak bu konuda ebeveynler olarak yapmanız gerekenleri daha detaylı bir şekilde incelemenizi öneririz.

Şimdi dilerseniz 12 yaşına kadar çocuklar için en iyi macera kitaplarını derlediğimiz bölüme geçelim!

Şimdi kaydolun ve 1 ay boyunca ücretsiz konuşma pratiği dersleri kazanın!
Çocuğunuza İngilizce ile güven verin!

12 yaşına kadar çocuklar için en iyi macera kitapları!

Bu bölümde kendi seçkilerimiz olan çocuk macera kitaplarını derledik. Çocuklara sürükleyici gelen aksiyon kitapları da barındıran bu listeyi çok seveceksiniz. Haydi başlayalım!

Küçük Prens

Fransız yazar Antoine de Saint-Exupéry tarafından yazılan bu mini-roman belki de çocuk kitapları arasında en çok bilineni. Yapımda sarı saçlı, pilot ve bir gül ile tilkiyi arkadaş edinmiş arkadaşımızın maceraları konu alınıyor. 

Küçük Prens bir çocuk kitabı olarak anılsa da altında birçok anlam barındırıyor. Yapımda bir çocuğun yetişkinlerin dünyasını nasıl gördüğünü okuyoruz. Kitapta Sahra Çölü’ne düşen bir uçağın pilotu Küçük Prens ile karşılaşır ve Küçük Prens ona maceralarını anlatır. 

Ayrıca, Küçük Prens’i okumak çocukların bizim dünyamızı nasıl gördüğünü anlamak konusunda da bize belli dersler veriyor. Bu yüzden Küçük Prens’in yalnızca bir 13 yaş macera kitaplarından biri olarak değil ebeveynlerin de okuyabileceği bir yapım olması önemli.

Tom Sawyer’in Maceraları

Çocuk klasiklerinden başka bir örnek ile karşınızdayız. Tom Sawyer’in Maceraları 1876 yılında yayımlandığından itibaren her yaştan insanın ilgisini çekmenin yanında içeriği ile de miniklerimizi kendine çekiyor. 

Mark Twain tarafından kaleme alınan kitap Missouri Mississippi Nehri çevresinde büyüyen bir çocuğun Huckleberry Finn ve Joe Harper adlı arkadaşlarıyla giriştiği maceraları anlatıyor. Bunun yanında mağarada kaybolan korsanın kahramanlıklarını konu alıyor. 7-12 yaş klasikler içerisinde bulunan yapım listemizin önemli parçalarından. 

Ay’a Yolculuk

İç Savaş sonrası Amerika’yı konu alan yapımda aslında bir icadın temelleri konu alınıyor. Jules Verne tarafından 1865 yılında kaleme alınan kitabın ilginç bir özelliği var. O da Ay’a gerçekten gidilmeden 100 sene kadar önce yayımlanmış olması. Bir icadı anlatsana aksiyon kitapları arasında da sayılabiliyor.

Kitabın konusu ise oldukça ilginç. ABD İç Savaş’ı bitince Topçu Kulübü yapacak bir şeyler arar. Akıllarına ise Ay’a büyük bir insan topluluğu göndermek gelir. Orijinal adıyla “De la Terre à la Lune” adlı kitabın çıkışının üstünden 150 yıldan yakın süre geçmesine rağmen halen çocuk macera kitapları denince akla gelen ilk kitaplardan.

Dedemin Bakkalı

Çok eskilere gittik, biraz da yenilere göz kırpalım. Şermin Yaşar’ın 2016 yılında kaleme aldığı “Dedemin Bakkalı” diğer çocuk kitaplarında rastlanmayan bir konuya sahip. Peki o konu ne?

Usta-çırak ilişkisinde çırakların da bir şeyler yapabileceğini ve çocukların da girişimci olabileceğini anlatan kitap küçük bir kızın dedesinin bakkalına yardım etmesini konu alıyor. 

Gulliver’in Seyahatleri

Gulliver’in Seyahatleri aslında işi seyahat etmeye çok da benzemeyen bir doktorun yaptığı seyahatlerin birinde kaza geçirmesini anlatıyor. Kazanın güç bela kurtulan doktor bir adaya sığınır ve İngiltere’ye göre olağan üstü bir zaman-mekan durumuna sahip olan bir bölgede kalır. 

Jonathan Swift tarafından 18. yüzyılda yayımlanan yapım 7-12 yaş arası Çocuk Klasikleri listesinde yer almasının yanında Gulliver ismini genel lugata katmasıyla da göze çarpıyor. 

Mutlu Prens

Mutlu Prens bir heykelin hikayesini anlatıyor ve heykelin arkadaşı da bir kırlangıç. İlginç geldi değil mi? Haydi biraz daha bakalım!

Bir Oscar Wilde yapımı olan kitap mücevherlerle süslenmiş altın bir heykelin ve yakın arkadaşı kırlangıcın bulundukları şehirde yaşayan fakirlere yardım etmesini konu alıyor.

1888’de ilk defa yayımlanan yapımın farklı bir anlam taşıdığına inananlar da var. Bu yardım halinin bir kapitalizm eleştirisi olduğunu düşünenler olsa da çocuklara eğlenceli geldiği gerçeğini değiştirmiyor. 

Pinokyo

Pinokyo, İtalyan yazar Carlo Collodi tarafından yazılan ünlü çocuk kitabı “Pinokyo’nun Serüvenleri” adlı kitabın baş karakteridir aslında. Kitap ilk kez 1883 yılında “Le Avventure di Pinocchio” adıyla yayımlandı. 

Ahşap bir kuklanın gerçeğe dönüşmesini anlatan kitap, Pinokyo’nun yaramazlık yapması ve yalan söylemesi nedeniyle başına gelen maceraları ve onun gerçek bir insan olma arzusunu konu alıyor. Kitap aynı zamanda karakterin kendi kendini keşfetme ve olgunlaşma sürecini anlatarak önemli bir öğretici unsura sahip olmasıyla da öne çıkıyor. 

“Pinokyo’nun Serüvenleri” dünya çapında çocukların ve yetişkinlerin sevgisini kazanmasının yanında popülerliğini yıllar içinde sürdürmüş klasik bir eser olarak kabul ediliyor. Ayrıca eser macera romanları arasında da ayrı bir yere sahip.

Alice Harikalar Diyarında

İngiliz yazar Lewis Carroll tarafından yazılan ve 1865 yılında yayımlanan yapım Alice’in giriştiği maceraları anlatıyor. Ünlü çocuk macera kitabı, genç bir kız olan Alice’in tavşan deliğinden girdiği dünyada karşılaştığı tonla absürt olayı fantastik bir dille konu almasının yanında kendine has bir anlatım da barındırıyor.

Alice bu diyarda gezerken çeşitli arkadaşlar ediniyor, boyutlar arası yolculuklar yapıyor ve çeşitli maceralara atılıyor. Kitap; size rüya ve gerçeklik arasındaki sınırları sorgulatıyor ve çocukların hayal gücünü zenginleştirmesinin yanında onların eğlenceli vakit geçirmesine yardımcı oluyor.

Tüm bunların yanında filmlere de konu olan kitap hâlâ farklı uyarlamalarla gerek beyaz perdede gerekse televizyonda karşımıza çıkıyor. Tabii ki bunu sürükleyici macera hikayelerinden biri olmasıyla başarıyor.

Pollyanna

Pollyanna 1913 yılında Amerikalı yazar Eleanor H. Porter tarafından kaleme alınan ünlü bir çocuk kitabıdır. Hikaye annesini ve babasını kaybettikten sonra sosyal çevreden soyutlanmış teyzesinin yanında yaşamaya giden Pollyanna’yı konu alıyor. Bunun yanında heyecanlı çocuk kitaplarından da biri.

Pollyanna oldukça iyimser, güzel yürekli ve insanlarla iletişime geçmeyi seven bir insan ancak kendi hayatında çok böyle şeyler görmüyor. “Mutluluk Oyunu” diye bir oyun oynayarak sürekli neşesini yerinde tutan ve bunu etrafına da saçan Pollyanna başlı başına bir deyim olarak kullanılıyor. 

“Her olaya iyi bir gözle bakmak ve tamamen iyi bir perdeden düşünmek” diye özetleyebileceğimiz “Pollyannacılık” deyimi de Eleanor H. Porter’ın yapımından çıktı. 

Dünyanın Merkezine Yolculuk

Yine Jules Verne’den bir çocuk klasiği ile karşınızdayız. Daha önce de anlattığımız “Ay’a Yolculuk” kitabından yaklaşık 1 sene önce yayımlanan “Dünyanın Merkezine Yolculuk” adlı yapımdan belli oluyor ki Jules Verne insanları gezdirmeye doyamıyor. 

Kitapta, maceralara atılmak için can atan bir profesör ile yeğeninin gizemli bir haritayı takip ederek çıktıkları yolculuk konu alınıyor. Bu gizemli harita ise onlara çok da kolay bir yol sunmuyor.

7-12 Yaş Çocuk Klasikleri arasında bulunan yapım sizi yaşadığınız yerden alıp dünyanın merkezine götürüyor. 2008 yılında sinemaya uyarlanan yapım birçok popüler kültür ögesiyle de bağdaşmasıyla dünya mirası sayılabilecek bir eser.

Çocuklara kitap seçerken dikkat edilmesi gerekenler

Daha önce belirttiğimiz gibi, seçeceğiniz kitabın çocuğun ilgi alanlarına uygun olması çok önemli. Özellikle de kitap okuma alışkanlığı henüz tam olarak gelişmemiş bir çocuğun heyecanlı çocuk kitapları okuması faydalı olabilir, sonuçta alışkanlık edinmek için sevdiği kitaplar okuması gerekir.

Bir diğer nokta ise seçeceğiniz kitabın içeriğinin ve dilinin çocuğa uygun olması. Dilin çok ağır olması çocukları zorlayıp kitaptan soğutabilir, uygunsuz içerik de çocukların gelişimini kötü etkileyebilir. Yazımızın üst kısmından 12-13 yaş grubu için derlediğimiz uygun macera ve aksiyon kitaplarına göz atabilirsiniz. 

Novakid’le tanışın!

Kitap okumak aynı zamanda yabancı dil geliştirmenin de en etkili yollarından bir tanesi. Bunu yapmak için başvurmanız gereken bir diğer yöntem ise kuralcı, ezberci anlayıştan kaçınıp bol bol konuşmak. 

Çocuğunuzun İngilizce öğrenmesi bir galaksi keşfi kadar büyüleyici ve gizemli olsun! Novakid, dil öğrenimini yıldızların arasında geçen bir maceraya çeviriyor. Aşağıdaki videomuzda bu galaktik keşfi izleyin:

 

Çocuklar için İngilizce kursu Novakid’de tam olarak bunu sunuyoruz. Uzman eğitmenlerimizle çocuklara eğlence ve konuşma dolu dersler veriyoruz. Siz de ücretsiz deneme dersinizi hemen alın!

Yorum bırak

Yorum yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site reCAPTCHA tarafından korunmaktadır ve Google Gizlilik Politikası ile Hizmet Şartları geçerlidir.

İlginizi çekebilir
Bir dil seçin
Down arrow icon
Argentina Brazil Chile Czech Republic Denmark Finland France Germany Global English Global العربية Greece Hungary India Indonesia Israel Italy Japan Malaysia Netherlands Norway Poland Portugal Romania Russia Slovakia South Korea Spain Sweden Turkey
Cookie icon
Web sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Siteye giriş yaparak çerezleri tarayıcınıza kaydetmeyi kabul ediyorsunuz.