Scrolltop arrow icon
Left arrow icon All categories
Close icon
Haberler
İngilizce öğrenme
Ebeveynler için Novakid
TR
TR flag icon
Mobile close icon
CTA background
Çocuğunuz için en iyi İngilizce derslerini planlayın
ÜCRETSİZ DENEYİN
Share
LinkedIn share icon
29.11.2023
Time icon 9 min

Okulun son günü ne zaman, okullar hangi tarihte açılıyor? Çocuklarınızla tatilde yapılabileceğiniz eğlenceli ve verimli aktiviteler neler? İşte tüm bu soruların cevapları ve öneriler!

Table of contents

Ara tatilleri yakın zamanda biten, yoğun ders temposu ile eğitimlerine geri dönen ve dört gözle tatili bekleyen milyonlarca öğrencinin  araştırdığı iki soru var; “Okulun ara tatili veya son günü ne zaman?”, “2023-2024 eğitim öğretim yılı takvimi nasıl?”. 

Haydi yarıyıl tatilinin ne zaman başlayıp biteceğine, ikinci dönemde çocukları bekleyen tatil günlerine ve onlarla yapabileceğiniz eğlenceli aktivitelere bakalım!

2023-2024 eğitim ve öğretim yılı, ikinci dönem takvimi:

Bu eğitim öğretim yılının ikinci döneminin başlangıç ve bitiş tarihlerine, tatil takvimine aşağıdan göz atabilirsiniz:

  • Yarıyıl tatili başlangıcı ve bitişi: 22 Ocak 2024 Pazartesi – 2 Şubat 2024 Cuma
  • İkinci dönem başlangıcı ve bitişi: 5 Şubat 2024 Pazartesi – 14 Haziran 2024 Cuma 
  • İkinci dönem ara tatili başlangıcı ve bitişi: 8 Nisan 2024 Pazartesi – 12 Nisan 2024 Cuma

2023-2024 eğitim ve öğretim yılı, ikinci döneme denk gelen tatiller

Her yıl çocuklar, meraklı bir şekilde “Bu dönemki tatillerin hangileri hafta içine denk geliyor?” sorusu sorar. Ne kadar resmi tatil, o kadar eğlence demektir!

  1. döneme denk gelen özel günlerden bazıları ise şu şekilde:
  • 23 Nisan 2024 Salı: 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı
  • 1 Mayıs 2024 Çarşamba: 1 Mayıs İşçi Bayramı
  • 19 Mayıs 2024 Pazar: 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı
  • 09 – 12 Nisan 2024 (3,5 gün): Ramazan Bayramı

Tatilde ve okulun son gününde yapılabilecek aktiviteler

Yoğun bir eğitim temposu ile öğrenimlerine devam eden öğrencilerin rahatlamak, dinlenmek ve eğlenceli vakit geçirmek için bir fırsat olarak gördüğü ara tatil ve sömestr tatilleri, gün geçtikçe yaklaşıyor. 

Bu tarihlerin yaklaşması, ebeveynlerin ve öğrencilerin aklında tatillerini nasıl daha verimli ve eğlenceli geçirebileceklerine dair sorular ortaya çıkarıyor. Gelin hep beraber okulun son gününde ve tatilde neler yapılabileceğine bakalım! 

Spor etkinlikleri düzenlemek

Okulun spor salonunda ya da uygun bir kapalı alanda mini bir futbol veya voleybol turnuvası düzenlenebilir. Böylece çocuklar, okulun tatile girmesinin heyecanını yaşarken dönem boyunca yaşadıkları stresi de enerjileriyle üstlerinden atar.

Eğer okulun badminton ya da masa tenisi için uygun bir yeri varsa öğrenciler gruplara ayrılıp oynayabilirler. Hatta turnuva hâline getirerek rekabeti artırıp daha heyecanlı bir oyuna çevirebilirler!

Piknik yapmak

Ara tatil, havanın soğuk olduğu günlere denk gelse de kapalı alanlarda piknik yapmak mümkün! Karnelerini alan öğrenciler ve velileri, önceden ayarlanmış bir mekâna giderek burada kendi yaptıkları ya da getirdikleri yiyecek ve içecekleri paylaşabilirler.

Hatta önceden güzel bir şekilde planlanırsa mekâna çeşitli süslemeler, fotoğraf çekme köşeleri yapılarak piknik etkinliği daha eğlenceli bir boyuta taşınabilir!

Anı defteri oluşturmak ve hatıra fotoğrafları çekmek

Çocuklar, eğitim öğretim yılı boyunca birçok insan ile tanışır ve birçok anı biriktirir. Siz ebeveynlerin de bildiği üzere bu hatıraların bazıları çok net bir biçimde aklınızda kalırken bazıları silinip gider. Özel günlerde sınıfça veya okulca gerçekleştirilen aktiviteleri fotoğraf çekimi ile ölümsüzleştirmek ve bir defterde saklamak, çocukların bu anıları ilerleyen yıllarda güzel bir şekilde hatırlamasına epey yardımcı olur.

Oluşturulan bu anı defterinde öğrenciler birbirlerinin defterlerine mesajlar bırakarak ve düşüncelerini, duygularını aktararıp yıllar içerisinde edindikleri arkadaşlıkların ve hatıraların ölümsüzleştirilebilmesi için harika bir yol izlemiş olur!

Ödül törenleri ve yarışmalar

Eğitim ve öğretim yılı içerisinde çeşitli etkinlikler, yarışmalar ve turnuvalar düzenlebilir. Öğretmeler ve idare tarafından “en iyi sporcu”, “en iyi arkadaş” , “sınıfın en komiği” gibi kategoriler oluşturulup yıl sonunda bir oylama yaparak elde edilen sonuçlar, okulun son gününde düzenlenen bir tören ile açıklanabilir. Seçilen kişiler, öğretmenler ve idare tarafından seçilen hediyeler veya madalyalarla ödüllendirilebilir.

Okulda böyle bir etkinliğin düzenlenmesi öğrencilerin hem sınıf içinde hem de sınıflar arası iletişimini artırır. Düzenlenen etkinlik, öğrencilerin aklında sadece güzel bir anı olarak kalmaz, aynı zamanda onlara başkaları ile nasıl iletişim kurulması gerektiğini, kazanmanın ve kaybetmenin nasıl bir duygu olduğu gibi edinimleri aşılamaya da yardımcı olur. 

Ebeveyn misiniz? ve deneyiminizi paylaşmak istiyor musunuz?
Hikayenizi anlatmak için bize ulaşın.

Çocuklar ile tatili nasıl daha eğlenceli hâle getirebilirsiniz?

Ara tatiller ve sömestr tatili, sadece öğrencilere arkadaşları ile vakit geçirmek için zaman tanımaz; aynı zamanda velilerin çocukları ile kaliteli vakit geçirebilmesi için çok güzel bir fırsat sunar. 

Tatillerin; kış ve yaz mevsimlerinde gerçekleşmesi, ailelerin beraber yapabileceği birçok etkinliğin de önünü açar. Gelin hep beraber iç mekanlarda ve dış mekanlarda çocuğunuzla yapılabilecek etkinliklere bir göz atalım! 

Film gecesi

Soğuk kış günlerinde ya da yorucu bir günün ardından siz ebeveynlerin dinlenmek, sakin vakit geçirmek istemesi kadar doğal bir şey yok. Bu vakitleri zenginleştirmek için ailecek bir film gecesi düzenleyebilirsiniz. 

Her bir aile üyesi sevdiği, izlemek istediği çocuk filmlerini seçerek ortak bir liste oluşturabilir ve aileniz ile sakin bir akşam yaşayabilirsiniz. Ortak bir liste hazırlanması çocuklarınıza hem isteklerinin ve düşüncelerinin dikkate alındığını gösterir hem de yorgun olsanız bile onlara vakit ayırdığınızı fark etmelerine neden olarak sahip olduğunuz bağı güçlendirecektir. 

Çocuğunuzla izleyebileceğiniz bazı film tavsiyeleri:

  • Haçiko
  • Aslan Kral
  • Yukarı Bak
  • Ejderhanı Nasıl Eğitirsin
  • Deha

Oyun gecesi

Ailecek geçirdiğiniz akşamlara eğlence katmak için oyun geceleri düzenleyebilirsiniz. Bir masa ya da kart oyunu seçerek veya kendiniz bir oyun kurarak geçireceğiniz bir akşamı; kahkahalar ile dolu, çocuklarınızın ileride gülümseyerek hatırlayacağı anılara dönüştürebilirsiniz. 

Oyun geceleri düzenlemeniz sadece ailece güzel hatıralar biriktirmenize katkı sağlamaz, aynı zamanda çocuklarınıza oyun aracılığıyla birçok şey öğretecek bir etkinlik hâline de dönüşebilir. Siz ebeveynlerin de bildiği üzere çocukken hayata dair tecrübelerimizin çoğunu oyunlar aracılığı ile ediniriz. Evinizde oynayacağınız oyunlarla çocuklarınıza rekabeti ve kazanma/kaybetme duygusunu kazandırabilirsiniz.

Çocuğunuzla oynayabileceğiniz eğlenceli kutu veya kart oyunları:

  • Scrabble
  • Tabu
  • UNO
  • Monopoly
  • Monopoly Deal
  • Ben Neyim?

Gezi, seyahat veya doğa yürüyüşleri

Doğa yürüyüşleri ve seyahatler, çocukların doğanın güzelliklerini keşfetmesini sağlar. Bu deneyim, onların doğaya olan merakını artırır ve çevreleri hakkında bilinçlenirler. Ayrıca yürüyüş yapmak, miniklerin fiziksel olarak aktif ve sağlıklı olmalarına da katkı sağlar.

Doğa, çoğunlukla stresi azaltır. Açık havada yapılan bu yürüyüşler, çocukların rahatlamalarına ve okul dönemi boyunca yaşadıkları stresten uzaklaşmalarına yardımcı olur. 

El sanatları ve “kendin yap” etkinlikleri

El sanatları, miniklerin hayal güçlerini geliştirirken kendi yaratıcı fikirlerini üretmelerine de fayda sağlar. Farklı malzemeler ile çalışmak ve kendi projelerini oluşturmak, miniklerin düşünce süreçlerini ve bilişsel gelişimlerini zenginleştirir.

Ayrıca el sanatları etkinliği sırasında ortaya çıkabilecek problemleri çözmek, çocukların problem çözme yeteneklerini geliştirmelerine de yardımcı olur. Farklı teknikler ya da materyaller; çocuklara, sorunlara farklı açılardan yaklaşma becerisi kazandırır.

Mutfakta birlikte zaman geçirme

Çocuklarınız ile vakit geçirmenizin başka bir ortamı ise mutfağınız olabilir. Beraber yemek yapmanız veya yeni tarifler denemeniz hem eğlenceli hem de öğretici bir etkinlik hâline gelebilir. Kendilerini yaralamayacakları, sizin gözetiminiz altında, uygun gördüğünüz görevleri çocuklarınıza vererek onlara aşılayabileceğiniz ilk şey sorumluluk bilincidir. 

Örneğin çocuğunuzdan sofrayı hazırlamasını istemeniz onun da evin bir üyesi olduğunu ve ev işlerinde bir sorumluluğu olduğu bilincini kazanmasına yardımcı olur. Bu kazanım ilerleyen yaşlarında, örneğin üniversite yıllarında, daha kolay bir hayat yaşamasını sağlar. Bununla birlikte çocuklar için yemek tarifleri ile de hem ona sorumluluk aşılayabilir hem de beraber yemek yapıp keyifli bir vakit geçirebilirsiniz.

Gönüllü çalışmalar

Gönüllü çalışmalara katılan çocuklar, başkalarının ihtiyaçlarını anlama ve empati kurmada deneyim sahibi olurken duyarlı birer birey olarak yetişmeleri de sağlanır. Ayrıca gönüllü faaliyetler; çocukların iletişim ve takım çalışmaları becerilerinin de geliştirilmesine teşvik eder.

Gönüllü bir faaliyete katılan çocuklar, bir şeyler başarmanın ve topluma faydalı bir etki bırakmanın gururunu hissederler ve öz güvenleri artar.

Çocuklarla katılabileceğiniz gönüllü çalışmalar:

  • Barınak ziyaretleri: Bulunduğunuz şehirde hayvan hakları için çalışan derneklere katılarak onlarla barınak ziyaretleri yapabilir, bir köpeğin başını okşamanın ve yaşam alanını iyileştirmenin mutluluğunu yaşayabilir, hatta belki içlerinden birine yuvanızı açabilirsiniz! Böylece çocuğunuza hem hayvan sevgisini aşılamış olursunuz hem de onlara diğer canlılara karşı sorumluluk duygusunu kazandırırsınız.
  • Çevre temizliği: Plaj, park ya da mahalle temizliği gibi çevre temizliği etkinliklerine katılarak çocuklarınızın çevreye karşı duyarlılıklarını geliştirebilirsiniz. Ülkemizde TEMA Vakfı, çevre temizliği etkinlikleri düzenliyor.

Sıkça sorulan sorular

İşte 2023-2024 eğitim ve öğretim yılıyla ilgili sıkça sorulan sorular ve cevapları!

2023 ve 2024 eğitim öğretim yılı ara tatil ne zaman?

2023 ve 2024 eğitim öğretim yılı ara tatili, 8 Nisan 2024 Pazartesi günü başlayıp 12 Nisan 2024 Cuma günü sona erecek.

2023-2024 okul ne zaman kapanacak?

2023-2024 eğitim ve öğretim yılı, 14 Haziran 2024 Cuma tarihinde sona erecek ve öğrenciler yaz tatiline giriş yapacak.

Novakid’le tanışın!

Novakid, ebeveynler ve çocuklar için merak edilen sorulara tatmin edici cevaplar sunarken uzman eğitmenler tarafından online İngilizce dersleri de veriyor! Siz de ilk deneme dersini ücretsiz alarak çocuğunuzun tatilde İngilizceyi interaktif ve eğlenceli bir şekilde öğrenmesini sağlayabilirsiniz.

Rate this post

Leave a comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You might also like
Çocuklar, su, voleybol. Havuzda su voleybolu oynayan çocuklar, su oyunları
Tüm aile için oyun ve aktiviteler
Tüm aile için oyun ve aktiviteler
Choose a language
Down arrow icon
Russia Global English Czech Republic Italy Portugal Brazil Romania Japan South Korea Spain Chile Argentina Slovakia Turkey Poland Israel Greece Malaysia Indonesia Hungary France Germany Global العربية Norway India India-en Netherlands Sweden Denmark Finland
Cookie icon
Web sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Siteye giriş yaparak çerezleri tarayıcınıza kaydetmeyi kabul ediyorsunuz.