Scrolltop arrow icon
Left arrow icon Tüm kategoriler
Close icon
Haberler
İngilizce öğrenme
Ebeveynler için Novakid
TR
TR flag icon
Mobile close icon
CTA background
Çocuğunuz için en iyi İngilizce derslerini planlayın
ÜCRETSİZ DENEYİN
Paylaş
LinkedIn share icon
Frizbi nedir, nasıl oynanır? İşte çocuklar için frizbi oyunları!
Tüm aile için oyun ve aktiviteler
Star icon
23.04.2024
Time icon 8 min
Comment icon 0 yorum

Frizbi nedir, nasıl oynanır? İşte çocuklar için frizbi oyunları!

İçindekiler

Havaların ısınmasıyla beraber aileler dışarıda oynanan oyunlar hakkında düşünmeye başlıyor. Bu gibi zamanlarda çoğu ebeveyn, çocukları açık alanda nasıl en iyi şekilde eğlendirebileceğini merak eder. Bu soruyu cevaplarken de elbette akla oyuncaklar gelecektir.

Elbette herhangi bir oyuncaktan bahsetmiyoruz. Bizlere geniş bir alanda rahatça atıp tutabileceğimiz, çocukları fiziksel olarak aktif tutacak bir oyuncak gerekiyor. Bu özelliklere belki de  en iyi şekilde uyan şey ise, frizbi

Frizbi” kelimesini hepimiz mutlaka duymuşuzdur ve ne olduğunu da az çok biliyorsunuzdur. Peki ya frizbi kullanarak nasıl ailecek eğlencemize eğlence katabiliriz? Bu oyuncakla en iyi şekilde nasıl oynayabiliriz? Yalnızca frizbiyi atıp yakalamaktan başka yapabileceğimiz bir şey var mı?

Bu içeriğimizi tam da bu tarz soruları cevaplamak için hazırladık. Açıklamalarımız sayesinde frizbi oyuncağını biraz daha yakından tanımanıza yardımcı olacağız. Aynı zamanda, tanıtacağımız frizbi oyunları sayesinde eğlenceli aile aktivitesi fikirleri de edinebileceksiniz. O halde haydi başlayalım!

Frizbi oyunlarının çocuklara faydaları

En başta, frizbi oynamanın neden iyi bir fikir olduğuna dair birkaç sebep sunalım. Muhtemelen herkes hemfikir olacaktır ki çocuklar için en iyi oyunlar, hem onları eğlendiren hem de onlara fayda sağlayan oyunlardır. Aslına bakarsanız frizbi oyunları da tam olarak böyledir. Peki frizbi oynamanın çocuklara faydaları nelerdir? İşte birkaç örnek:

  1. Fiziksel aktivite

Elbette ki frizbi oyunlarının en belli faydası, oldukça iyi bir fiziksel aktivite fırsatı olmalarıdır. Geniş bir alanda sürekli bir uçtan diğerine uçan bir frizbiyi yakalamaya çalışmak çocukları biraz yorabilir, ancak bir o kadar da eğlendirecektir!

Buna ek olarak, frizbi oyunlarının çocuklarda motor becerileri için de destekleyici nitelikte olduğunu söyleyebiliriz. Atma, yakalama ve koşma esnasında farklı kas grupları çalışacağından özellikle de kaba motor becerileri pekiştirilmiş olacaktır. Elbette el-göz koordinasyonunun gelişeceğini söylemeden de geçemeyiz.

  1. Zihinsel aktivite

Frizbi oyunlarının fiziksel aktivite odaklı olduğu bir gerçek olsa da, aslına bakarsanız zihinsel aktivite bakımından da bir o kadar etkililerdir. Oyun oynamanın, çocuklarda bilişsel gelişim üzerinde olumlu etkileri olacağını zaten biliyoruz. Frizbi oyunları da çocukların bilişsel gelişimini destekleyen oyunlar için iyi birer örnektir.

Frizbi oyunları, diski nereye fırlatacaklarını hesaplarken çocukları zihinsel aktivitede bulunmaya teşvik eder. En başta hafif bir işmiş gibi görünebilir, ancak frizbinin havada izleyeceği yolu hayal etmeye çalışırken zihninizi epey aktif bir şekilde çalıştıracağınızdan emin olabilirsiniz!

  1. Sosyal etkileşim

Frizbinin esasında bir grup oyunu olduğunu da unutmamak lazım. Frizbi oyunları, ne kadar çok kişiyle oynanırlarsa o kadar eğlenceli olurlar. Ancak eğlenceye ek olarak, her ekip oyununda olduğu gibi, çocuklarda işbirliği ve iletişim becerilerinin de gelişmesini sağlarlar. 

  1. Stres atma ve eğlence

Son olarak tabii ki de her oyunda olduğu gibi, frizbi oyunları da stres atmak ve eğlenmek için oldukça iyi bir yöntem. Bu dediğimiz yalnızca çocuklar için değil, oyuna dahil olmak isteyen ebeveynler için de geçerli. Hep birlikte frizbi oynayarak güzel havanın tadını ailecek çıkarabilirsiniz!

Frizbi oynamak için ne gerekir?

Yukarıdaki sebepleri de düşünerek, ailecek frizbi oynamaya karar verdik diyelim. Peki frizbi oyunları için tam olarak neye ihtiyacımız var? Bunun basit bir soru gibi göründüğünün farkındayız, ancak yine de her şeyi bilmekte fayda var. İşte frizbi oynamak için gerekenler:

  • Frizbi: Elbette ki her şeyden önce frizbinin kendisine ihtiyacımız var. Her yaştan oyuncular için uygun frizbileri oyuncakçılarda ve spor mağazalarında bulabilirsiniz. Frizbiyi bazı yerlerde İngilizcedeki yazılışı olan “frisbee” şeklinde de görebilirsiniz.
  • Açık alan: Frizbiyi rahatça atıp yakalayabileceğimiz genişlikte bir alana da ihtiyacımız var tabii ki. Etrafta frizbinin takılabileceği engeller olmadığından ve yanlışlıkla başka insanlara çarpmayacağından emin olmalıyız.
  • Oyuncular: Son olarak da frizbi oyununu oynayacak oyuncular lazım. Genel olarak, frizbi ne kadar fazla kişiyle oynanırsa o kadar eğlenceli olur. Frizbi oyununa göre ister geniş takımlar halinde, isterseniz de herkes tek biçimde oynayabilirsiniz.

Frizbi nerede oynanır?

Frizbi oynamak için uygun bir açık alan gerektiğini söyledik. Peki frizbi oyunları için uygun yerlere bazı örnekler nelerdir? Gelin, örneklerimizi görelim:

  • Parklar: Büyük bir parkta yeterince geniş bir alan bulursanız doya doya frizbi oynayabilirsiniz! Ancak elbette, güzel havalarda parkların dolu olmasını bekleriz. Dolayısıyla frizbinin diğer insanları rahatsız etmemesine dikkat etmeliyiz.
  • Plajlar: Frizbi oyunları, plajda da sık sık oynanır. Genellikle frizbinin takılabileceği bir engel olmadığından, suya düşerse de kolaylıkla geri alınabileceğinden dolayı plajlar frizbi oynamak için gayet uygun mekanlardır. Hatta isterseniz frizbiyi denizde oynanan oyun olarak da tasarlayabilirsiniz! Elbette, tekrardan, diğer insanları rahatsız etmemek koşuluyla. 
  • Okul bahçeleri: Çocukların frizbi oynayabileceği bir başka yer de okul bahçeleridir. Öğretmenler izin verirse okul bahçesinde frizbi oynamak, çocukların yaşıtlarıyla arkadaşlık ilişkilerini geliştirmesi için iyi bir fırsat olacaktır.

Frizbi oyunlarına örnekler

Frizbi oynamanın neden iyi bir fikir olduğunu ve frizbi oynamak için nelere ihtiyacımız olduğunu öğrendik. Geriye ise frizbiyle tam olarak ne oynayacağımız sorusu kalıyor. Frizbi, dünya çapında ilgi gören bir oyuncak olduğu için zamanla birbirinden farklı frizbi oyunları türetilmiş. Haydi, biz de bunlardan birkaçını görelim:

  • Ultimate Frisbee (En İyi Frizbi): Daha önce görmemiş olabilirsiniz ancak tıpkı futbol ve basketbol gibi frizbi de rekabet içeren bir takım oyununa dönüştürülebilmektedir. Bu şekilde oynanan frizbi oyununun adı, “Ultimate Frisbee” yani “En İyi Frizbi” olarak bilinir.

Ultimate Frisbee oyununda amaç, iki takımın oyuncularının frizbiyle paslaşarak diski karşı takımın puan bölgesine ulaştırmaktır. Oyuncular frizbiyi tutarken yürüyemez ve koşamaz; diski yakalayan oyuncu yerinde durup takım arkadaşına pas atmalıdır. Elbette bunu yaparken frizbiyi karşı takıma kaptırmaması gerekir!

Eğer kalabalık bir grupsanız ve tatlı bir rekabetten hoşlanıyorsanız Ultimate Frisbee oyununu çok seveceksiniz!

  • Freestyle (Serbest Stil): Eğer frizbinizi kullanarak havalı numaralar yapmak istiyorsanız “Freestyle Frisbee”, yani “Serbest Stil Frizbi” oyunu tam size göre!

Bu frizbi oyununda amaç frizbiyi belli bir yere atmak değil. Daha bireysel bir frizbi oyunu olan Serbest Stil’de amaç, her oyuncunun frizbiyi en etkileyici şekilde kontrol etme becerilerini göstermesi. Bu oyunda frizbiyle yapacağınız akrobatik hareketler, yaratıcı fırlatma şekilleri ve numaralar sizlere puan kazandırıyor. Arkadaşlarınızı ne kadar etkileyebilirseniz o kadar puan alırsınız!

  • Disc Golf (Frizbi Golfü): Oldukça yaratıcı bir diğer frizbi oyunu ise, dünyanın çeşitli yerlerinde profesyonel frizbi turnuvalarında oynanan “Disc Golf” yani frizbi golfü.

Adından da anlaşılabileceği üzere bu oyun, golf mantığının ve kurallarının frizbiye uyarlanmış hali. Oyuncular, frizbiyi planlı bir şekilde fırlatarak hedef direklerine ulaştırmayı amaçlıyorlar. İşlerini zorlaştırmak içinde elbette aralara engeller konuluyor!

Aslında Disc Golf oynamak için özel sahalar ve direkler tasarlanıyor. Ancak bunu bir aile aktivitesi yapmak için frizbiyi ulaştırmanız gereken hedef noktalarını kendiniz belirleyip, bu frizbi oyununun eve uyarlanmış bir versiyonunu oluşturabilirsiniz.

Ebeveyn misiniz? ve deneyiminizi paylaşmak istiyor musunuz?
Hikayenizi anlatmak için bize ulaşın.

Frizbi oynarken dikkat edilmesi gerekenler

Buraya kadar gördüklerimiz sayesinde artık ailecek oynayabileceğimiz bir frizbi oyunu seçmeye hazırız! Ancak frizbiyle eğlenirken elbette aklımızda tutmamız gereken bazı güvenlik önlemleri de var. Frizbi oynarken eğlencemize devam edebilmek için aklımızda bulunması gereken bazı unsurları şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Doğru frizbiyi seçin: Frizbiler farklı boyutlarda ve farklı materyallerden üretilmiş olabilirler. Çocuklarla oynamak için frizbi seçerken diskin boyutuna, ağırlığına ve ne kadar sert olduğuna dikkat etmeliyiz.
  • Engellere dikkat edin: Daha önce de bahsettiğimiz üzere frizbi oynarken diskin herhangi bir engele çarpmadığından emin olmalıyız. Buna ağaçlar, direkler, ve hatta yolda geçen insanlar dahil olabilir.
  • Diğer oyunculara saygılı olun: Özellikle de Ultimate Frisbee gibi bir takım oyunu oynuyorsak, her oyunun temel kralı olan saygıyı ve sportmenliği aklımızda bulundurmamız gerekir.
  • Su içmeyi unutmayın: Aslına bakarsanız bu öneri, dışarıda oynanan her oyun için geçerlidir. Frizbiyi yakalamak için de oradan oraya koştururken yeterince su tükettiğimizden emin olmalıyız. Özellikle de çocukların sağlığı için bu fazlasıyla önemlidir! 

Frizbiye benzer oyunlar

Frizbi oynamak gerçekten de çok eğlenceli bir aktivitedir. Hatta bazı oyuncular frizbi oyunlarını öylesine eğlenceli bulabilir ki, frizbiye benzeyen başka oyunları da merak ederler. Veya belki de bazı oyuncular, frizbiyi fırlatmaya alışamadığı için aynı mantığa dayanan ama disk ile oynanmayan oyunlar arayabilirler. Sebep fark etmeksizin, bu konuda da sizlere yardımcı olabiliriz. İşte frizbiye benzeyen bazı oyunlar:

  • Tut Yakala: Ele geçirilen cırt cırtlı raketlerle oynanan bu top yakalama oyununu birçok oyuncakçıda bulabilirsiniz.
  • Kağıttan uçak atma: Eğer bir şeyleri frizbi gibi uzağa fırlatacağınız bir oyun istiyorsanız, kağıttan uçak oyunları ilginizi çekebilir. Üstelik bunun için blogumuzda bir kağıttan uçak yapma rehberi de bulunuyor!
  • Halka atma oyunu: Halka atma oyunu da mantık olarak frizbiye epey benzer. Epey popüler olan bu oyundaki amaç, elimizde bulunan halkaları fırlatarak bir direğe geçirmek.

Frizbi oyunları: Sıkça sorulan sorular

İşte frizbi oyunları hakkında sıkça sorulan sorular ve cevapları:

Frizbi nasıl oynanır?

Frizbi oynamanın temel mantığı bir kişinin diski atması ve diğerinin tutmasıdır. Ancak daha farklı kurallarla Ultimate Frisbee, Serbest Stil Frizbi ve Disc Golf gibi frizbi oyunları da oynanabilir.

Frizbiyi kaç kişi oynayabilir?

Aslına bakarsanız frizbi oyunları için bir oyuncu limiti yoktur. En az iki kişi tavsiye edilir. Takımlı oynanıyorsa da eşit bölünebilen bir sayı olması önemlidir.

Frizbi bir spor mudur?

Evet, frizbi oyunları spor sayılmaktadır. Dünyada Freestyle Frisbee, Ultimate Frisbee, Disc Golf ve hatta köpekle frizbi gibi oyunlardan oluşan profesyonel frizbi turnuvaları düzenlenmektedir.

Novakid’le tanışın!

Novakid’de ebeveynlere ve çocuklara ailecek eğlenebilecekleri aktivite önerileri sunuyoruz. Buna ek olarak, online İngilizce derslerimizde çocukların severek İngilizce öğrenmesini sağlıyoruz. Eğer siz de çocuğunuzun yabancı dil öğrenmesini isterseniz ücretsiz deneme dersinizi şimdi alın!

Rate this post

Yorum yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlginizi çekebilir
Bir dil seçin
Down arrow icon
Russia Global English Czech Republic Italy Portugal Brazil Romania Japan South Korea Spain Chile Argentina Slovakia Turkey Poland Israel Greece Malaysia Indonesia Hungary France Germany Global العربية Norway India India-en Netherlands Sweden Denmark Finland
Cookie icon
Web sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Siteye giriş yaparak çerezleri tarayıcınıza kaydetmeyi kabul ediyorsunuz.