Scrolltop arrow icon
Left arrow icon Tüm kategoriler
Close icon
Haberler
İngilizce öğrenme
Ebeveynler için Novakid
TR
TR flag icon
Mobile close icon
CTA background
Çocuğunuz için en iyi İngilizce derslerini planlayın
ÜCRETSİZ DENEYİN
Paylaş
LinkedIn share icon
8 Mart Dünya Kadınlar Günü neden vardır ve nereden çıkmıştır? Bu özel günün anlamı nedir?
Çocuğun eğitimi
Star icon
13.02.2024
Time icon 8 min
Comment icon 0 yorum

8 Mart Dünya Kadınlar Günü neden vardır ve nereden çıkmıştır? Bu özel günün anlamı nedir?

İçindekiler

Dünya Kadınlar Günü, her yılın 8 Mart tarihinde kadınlar tarafından coşkuyla kutlanan bir gündür. Hepsi bir araya gelir, şarkılar söylerler, sloganlar atarlar, yürüyüş yaparlar, seminerler düzenlerler, dans ederler, birbirlerine sarılırlar veya sosyal medya üzerinden kökleri 1800’lere dayanan bu özel günü kutlarlar.

Haydi şimdi kadınlar için en anlamlı günlerden biri olan 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nün neden kutlandığına, hangi olayla ortaya çıktığına, o günden bu zamana kadar nelerin değiştiğine ve değişmediğine bakalım. Bu yazımız, geleceğin harika kadınları olacak tüm kız çocuklarına gelsin!

“Dünya Kadınlar Günü” neden kutlanır?

“Dünya Kadınlar Günü” olarak kutlanan 8 Mart; kadınların sosyal hayattaki yerini, ekonomik ve siyasi haklarını vurgulamak açısından oldukça önemli bir gündür. 8 Mart gününde, dünyanın dört bir yanındaki kadınlar; kadın olmalarından kaynaklı olarak ortaya çıkan cinsiyet eşitsizliklerine karşı mücadeleyi görünür kılmaya çalışır.

Kısacası kadın haklarına dikkat çekmek, sosyal hayattaki eşitlik mücadelesini desteklemek ve cinsiyet adaletini sağlamak açısından önemli bir gün olduğu için her sene 8 Mart tarihinde “Dünya Kadınlar Günü” kutlanır.

8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nün hikâyesi

Kökleri 8 Mart 1857 tarihine kadar uzanan Dünya Kadınlar Günü’nün hikâyesi aslında işçi haklarına dayanıyor. Amerika Birleşik Devletleri’nin New York şehrindeki bir tekstil fabrikasında çalışan 40 bin kadın işçi, daha iyi çalışma şartları istedikleri için grev yapmaya başlamıştı. Yani işlerini, istedikleri hakları elde edene kadar bırakmışlardı.

Grev yapan kadınlar, polisler tarafından fabrikaya kilitlenmişti ve fabrikada yangın çıkmıştı. Haklarını arayan kadınlar, çıkan yangına rağmen fabrikada ne yazık ki mahsur bırakılmıştı. İşte bu acı olay, senelerdir mücadele edilen hakların bir direnişe dönüşerek isim koyulmuş bir gün hâline gelmesine ve kadınlar gününün anlamı olmasına sebep oldu.

8 Mart ne zaman dünya çapında tanındı ve popüler hâle geldi?

Az önce bahsettiğimiz üzücü olayın ardından, 8 Mart 1909 tarihinde Amerika’da, “Ulusal Kadınlar Günü” adı altında bir etkinlik düzenlendi. Daha sonra 1910 senesinde Almanya’nın Köln şehrinde düzenlenen “II. Uluslararası Sosyalist Kadınlar Konferansı”nda, 8 Mart’ın Dünya Kadınlar Günü olarak kutlanması kararı alındı. Kadın hakları savunucusu Clara Zetkin’in önerisi üzerine bu tarih; özellikle kadınların eşitlik, oy hakkı ve diğer sosyal ve ekonomik hakları için mücadeleleri açısından önemli bir gün olarak belirlendi.

1977 senesinde ise Birleşmiş Milletler (BM), 8 Mart’ı resmî olarak “Birleşmiş Milletler Dünya Kadınlar Günü” olarak kabul etti. Bu, uluslararası alanda kadın haklarına ve eşitliğe dikkat çekmek amacıyla büyük bir adım oldu.

İşte tüm bu gelişmeler, 8 Mart tarihinin Dünya Kadınlar Günü olarak kutlanmasında önemli rol oynadı. Şimdilerde farklı ülkelerde çeşitli etkinliklerle kutlanan bu gün, kadın haklarına ve eşitliğe odaklanmasıyla çok önemli bir yere sahip.

8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde kadınlar neler yapıyor?

Her ülke ve topluluk, 8 Mart gününü kendi kültürü çerçevesinde farklı şekillerde kutlayabiliyor ancak genel olarak bu gün; kadın hakları, cinsiyet eşitliği ve kadınların gücüne odaklanan etkinliklerle geçiyor. Haydi Dünya Kadınlar Günü’nde yapılan bu etkinliklere bir göz atalım!

  • Her yılın 8 Mart tarihinde; toplantılar düzenleniyor, seminerler ve paneller yapılıyor, kadın hakları savunucuları bir araya geliyor.
  • Birçok yerde, Kadınlar Günü’nün anlamı çerçevesinde; kadın yönetmenlerin eserlerini içeren ya da kadınları konu alan film gösterimleri ve film festivalleri düzenleniyor.
  • 8 Mart günü, dünyanın dört bir yanında; kadın sanatçıların eserlerini sergileyen galeri açılışları, tiyatro oyunları, dans gösterileri gibi sanatsal etkinlikler yapılıyor.
  • Pek çok ülkede kadınlar, haklara ve eşitliğe dair isteklerini yüksek sesle dile getirmek amacıyla Dünya Kadınlar Günü’nde bir araya gelerek yürüyüşler, gösteriler ve eylemler düzenliyor.
  • Toplumsal cinsiyet eşitliğini desteklemek için çeşitli kampanya ve bilinçlendirme etkinlikleri yapılarak, sosyal medya üzerinden kadın hakları temalı farklı içerikler hazırlayarak, hashtag akımları düzenleyerek 8 Mart’ta geniş kitlelere ulaşılmaya çalışılıyor.
  • 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde kadınlar; uzakta olsalar bile birbirlerinin yanında olduklarını paylaşıyor, dayanışma mesajları veriyor ve birlikte çok güçlü olduklarını vurguluyor.
Ebeveyn misiniz? ve deneyiminizi paylaşmak istiyor musunuz?
Hikayenizi anlatmak için bize ulaşın.

İlk 8 Mart olayından bu yana kadın haklarında neler değişti?

Kökleri 1800’lere kadar uzanan 8 Mart gününden bu yana dek kadınlar için, kadınların sayesinde değişen bir dizi olay oldu ve tüm bunlar, 8 Mart gününü her geçen yıl daha değerli kıldı. İşte o kazanımlardan bazıları:

  • Birçok ülkede kadınlar, 19. ve 20. yüzyılların ortalarında ve sonlarında seçme seçilme hakkı kazandılar.
  • 19. yüzyılın sonları ve 20. yüzyılın başlarında birçok ülkede kadınların eğitim hakları genişledi. Kadınlar, daha fazla eğitim alma ve üniversiteye gitme fırsatlarına sahip oldular.
  • Kadınların iş hayatındaki katılımı, 20. yüzyıl boyunca sürekli artış gösterdi. Başlarda genellikle sınırlı iş alanlarında çalışan kadınlar, zaman içinde bambaşka sektörlerde ve mesleklerde çalışmaya başladılar. Günümüzde pilot, taksi şoförü, inşaat mühendisi, makine mühendisi gibi mesleklerde pek çok kadın görmek mümkün ve eminiz ki bugünün kız çocukları, geleceğin de başarılı mesleklere sahip kadınları olacaklar!
  • Kadınlar, eski zamanlarda sosyal hayatta daha dar kalıplar içinde yaşıyorlardı. Bir kadının görevi yalnızca çocuğa bakmak, yemek yapmak ve eşine hizmet etmek olarak görülüyordu ancak bu algımız zamanla değişime uğradı. Ne yazık ki gelişmemiş toplumlarda hâlâ bu algıyı görmek mümkün ama bir gün değişeceğine inanıyoruz.

8 Mart olayından bu yana kadın haklarında neler değişmedi?

Yukarıda bahsettiğimiz gibi olumlu yönde değişen birçok şey olsa da ne yazık ki hâlâ dünya genelinde aşamadığımız bazı durumlar da var. Değişeceğine inandığımız ancak henüz tamamıyla üstesinden gelemediklerimiz ise şu şekilde:

  • Maalesef dünya genelinde kadına yönelik şiddet hâlâ çok ciddi bir sorun olarak devam ediyor. Fiziksel şiddetin yanında; kadınların ruhsal durumlarını, özgürlüklerini ve haklarını kısıtlayan psikolojik ve ekonomik şiddet de var.
  • Değişmeyen konulardan bir diğeri ise kadınlar ve erkekler arasındaki iş hayatında karşılaşılabilen ücret eşitsizliği. Bir erkek, yalnızca erkek olduğu için aynı iş yerinde ve aynı pozisyonda çalışan bir kadından daha yüksek maaş alırken bir kadın, yalnızca kadın olduğu için erkeklerden daha düşük ücretlerde çalıştırılabiliyor.
  • Erkekler ve kadınlar arasındaki sosyal hayattaki farklılıkları ifade eden toplumsal cinsiyet, genellikle kadınları daha aşağı konumlandırıp özgürlüğünü kısıtlarken erkekleri yükseltiyor. Bu cinsiyetçi davranış, kadınların belirli rollerle sınırlanmasına ve kariyerinin engellenmesine sebep olabiliyor. Maalesef bu da günümüzde varlığını sürdüren bir konu.
  • Kadınlar, toplumsal ve kültürel kalıplardan kaynaklanan birçok engelle karşılaşmaya devam ediyor. Böylece kadınların eşit haklara ulaşması zorlaşıyor. Tüm bunların önüne geçmek için kız çocuklarını ve kadınları, cinsiyet kalıplarına sokmadan özgür bırakmamız gerekiyor. Çünkü hepsi, her şeyi yapabilecek güçte!

8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde çocuklarla yapılabilecek aktiviteler

Dünya Kadınlar Günü’ne özel olarak çocuklar ile yapılabilecek ve bilinçlenmelerine katkı sağlayacak birçok etkinlik var. Haydi şimdi hem ebeveynlerin hem de çocukların 8 Mart’ta severek yapabileceği ve ilham alacağı bu etkinlik fikirlerine hep birlikte bakalım!

  • İlham verici kadınların hikâyelerini incelemek: Çocuklarla; başarılarıyla ve hayatlarıyla ilham kaynağı olan kadınların öykülerini okuyabilirsiniz ya da güçlü ve başarılı kadınları konu alan filmlerini izleyebilirsiniz.

8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde izleyebileceğiniz filmlerden bazıları:

  1. The Help (Duyguların Rengi)
  2. Frida
  3. Queen of Katwe (Katwe Kraliçesi)
  4. Barbie
  5. Mustang
  6. Mona Lisa Smile (Mına Lisa Gülüşü)
  7. Dangal (Güreşçi)
  8. 20th Century Women (20. Yüzyıl Kadınları)
  9. Girlhood (Kızlar Çetesi)
  10. Little Women (Küçük Kadınlar)
  • Kadın haklarıyla ilgili sohbet etmek: Çocuklarla, kadın haklarıyla ilgili sohbet etmek; erken yaşlarda farkındalık kazanmalarına, eşitlik değerlerini geliştirmelerine, kalıplaşmış düşüncelerini kırmalarına, empati duygularını güçlendirmelerine ve toplumsal konularda duyarlılık kazanmalarına yardımcı olur. Bunun için Dünya Kadınlar Günü’nde onlarla kadın hakları konusunda sohbet ederek geleceğin bilinçli çocuklarını destekleyebilirsiniz.
  • Kadınlara mektuplar yazmak ya da minik hediyeler hazırlamak: Çocuklar; çok küçük yaşlardan itibaren birçok insandan etkilenebilir. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde bu insanlar arasından öğretmenlerine, annelerine, ablalarına ya da hiç tanımadıkları ama sadece ilham aldıkları bir kadına; kadınlar günü için güzel sözleri içeren mektup yazabilirler ya da onları bu özel günde mutlu etmek için küçük hediyeler hazırlayabilirler.
  • Kadın haklarını temel alan oyunlar oynamak: Eğlenceli olduğu kadar öğretici de olan oyunlar aracılığıyla çocuklar ile kadın hakları ve eşitlik konularını vurgulayabilirsiniz. Örneğin; bir kadının bilim insanı, mühendis, üst düzey yönetici ya da pilot olduğu, “role-playing” denilen rol yapma oyunları oynayabilirsiniz.
  • 8 Mart günü düzenlenen etkinliklere katılmak: Çocuklarla; Dünya Kadınlar Günü’nde düzenlenen duyarlılık kampanyalarına, seminerlere, festivallere ve çocuklara uygun diğer etkinliklere katılabilirsiniz. Hatta diğer çocukların da katılabileceği bir etkinliği siz bile düzenleyebilirsiniz!

Sıkça sorulan sorular

İşte 8 Mart Dünya Kadınlar Günü ile ilgili sıkça sorulan sorular ve cevapları!

Dünya Kadınlar Günü ne zaman?

Dünya Kadınlar Günü, her yılın 8 Mart tarihinde çeşitli etkinliklerle kutlanır ve dünyanın dört bir yanındaki kadınlar, aynı gün bir araya gelir.

8 Mart’ta ne oldu?

New York’taki bir tekstil fabrikasında çalışan 40 bin kadın işçi, daha iyi çalışma şartları istedikleri için grev yapmaya başlamıştı. Haklarını arayan kadınlar, polisler tarafından fabrikaya kilitlenmişti ve fabrikada yangın çıkmıştı. Yangına rağmen ne yazık ki fabrikada mahsur bırakıldılar ve bir kısmı yanarak hayatını kaybetti.

Novakid’le tanışın!

Novakid, çocuklara ve ebeveynlere farklı konular hakkında içerikler sunarken uzman eğitmenler tarafından online İngilizce eğitimi de veriyor! Novakid’in ilk deneme dersini çocuğunuz için ücretsiz alarak İngilizceyi interaktif ve eğlenceli bir şekilde öğrenmesini sağlayabilirsiniz!

Rate this post

Yorum yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlginizi çekebilir
Çocuğun eğitimi
Bir dil seçin
Down arrow icon
Russia Global English Czech Republic Italy Portugal Brazil Romania Japan South Korea Spain Chile Argentina Slovakia Turkey Poland Israel Greece Malaysia Indonesia Hungary France Germany Global العربية Norway India India-en Netherlands Sweden Denmark Finland
Cookie icon
Web sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Siteye giriş yaparak çerezleri tarayıcınıza kaydetmeyi kabul ediyorsunuz.