Scrolltop arrow icon
Bu fırsat kaçmaz!
BLOGTR25 promosyon kodu ile %25 indirim + 1 aylık ücretsiz konuşma pratiği dersleri kazanın!
CTA background
İki dilli bir çocuk mu yetiştirmek istiyorsunuz? Ücretsiz deneme dersi için kaydolun!
ÜCRETSİZ DENEYİN
Paylaş
X share icon
28.12.2023
Time icon 9 dk.

8 yaş gelişim özellikleri nelerdir? 8 yaşındaki çocuğun gelişimi nasıl olur?

İçindekiler

Her ebeveyn, çocuğunun büyümesini izlemekten büyük keyif alır. Zaman ilerledikçe çocuklar yeni huylar edinir, yeni şeylerle ilgilenir, farklı duygular hisseder ve daha önce yapamadıklarını yapabilir. Bütün bunlar, doğal bir süreç olan çocuk gelişimini oluşturur.

Çocuk gelişiminde neler olduğu merak edilen bir vakit de 8 yaştır. Bu yaşta çocuk okula başlamış olacaktır ve daha önceden bulunmadığı birçok yeni çevrede yer alacaktır. Durum böyle olunca 8 yaş gelişim özellikleri de hâliyle ilginçleşir.

8 yaş gelişim özelliklerini bilmek, ebeveynlerin oldukça işine yarar. Eğer sizler de bu konuda “8 yaş çocuğun gelişim özellikleri nelerdir?”, “8 yaş çocuğuna nasıl davranılmalı?”, “8 yaş çocuğu neler yapabilir?” gibi sorular soruyorsanız, bu içeriğimizde aradığınız cevapları bulacaksınız.

Bu yaşta 8 yaşındaki çocuğun gelişim özelliklerinden detaylarıyla bahsedeceğiz. 8 yaş çocuk gelişiminin önemini anlatacak, 8 yaş özelliklerini fiziksel, bilişsel, duygusal ve iletişimsel alanlarda inceleyip örneklendirecek, ardından ebeveynlere 8 yaş gelişim özelliklerini desteklemek için yapabilecekleri birkaç aktivite fikri sunacağız. Haydi başlayalım!

8 yaşındaki çocuğun gelişimi neden önemlidir?

Başlangıç olarak 8 yaşındaki bir çocuğun gelişim özelliklerini anlamanın neden ebeveynler açısından önemli olduğunu açıklayalım.

Elbette ki çocuk gelişimini anlamak, yalnızca 8 yaş değil, her yaş için önemlidir. “Kilometre taşı” adı verilen, çocukların belirli yaşlarda edinilmesi beklenen gelişim özelliklerinden haberdar olmak ebeveynlere birçok alanda yardımcı olur. Bu konuda bilgiye sahip olan ebeveynler, çocuklarına yaşına göre nasıl davranması gerektiğini daha iyi kavrar. Ayrıca gelişim özelliklerini yakından takip etmek, olası bir gelişimsel geri kalmanın da erkenden fark edilmesine yardımcı olur.

Ancak kilometre taşı denen gelişim özelliklerinin sıkı kurallar olmadığını unutmamak gerekir. Her çocuğun gelişimi farklı olabilir. En sağlıklı sonuçlar için daima uzmanlarla iletişim içinde olunmalıdır.

Çocuk gelişiminde 8 yaş özelliklerinin ayrıca önemli olmasının sebebi ise bu vakitte çocukların her anlamda yeni bir çevreye alışmasıdır. Bu yaştaki bir çocuk, okula başlamıştır. Dolayısıyla hem yeni şeyler öğrenmeye devam edecektir, hem de giderek genişleyen bir sosyal çevreye sahip olacaktır. Tüm bu unsurlar, 8 yaş gelişim özelliklerini çeşitli şekillerde etkiler.

Dolayısıyla “8 yaş çocuğa nasıl davranılmalı?” sorusunu cevaplarken, 8 yaşın bir nevi alışma süreci olarak görülebileceğini unutmamalıyız. Bu yaşta çocuk yeni ilişkiler kurarken bir yandan da halen ebeveynlerine ihtiyaç duyar. Dolayısıyla bir yandan çocuğun bağımsızlığının desteklenmesi, diğer yandan da çocuğa yalnız olmadığının hissettirilmesi gerekir.

8 yaş gelişiminin önemini anladığımıza göre şimdi asıl merak edilenlere geçebiliriz. 8 yaş gelişim özellikleri nelerdir? 8 yaş çocuğu hangi yetenekleri edinir? Hep birlikte görelim!

8 yaş gelişim özellikleri: Fiziksel gelişmeler

8 yaş gelişim özelliklerini anlatmaya fiziksel gelişmeler kategorisiyle başlayalım. 8 yaşındaki çocuğun fiziksel gelişim özellikleri nelerdir? İşte birkaç örnek:

  • Bağcık bağlayabilmek

8 yaş fiziksel gelişim özellikleri arasında elleri kullanma becerisinin artması bulunur. Dolayısıyla bu yaştaki bir çocuğun bağcık bağlayabilmesi beklenir. Çocuğunuza çok şık bağcıklı ayakkabılar almanın tam zamanı!

  • Kendi kendine vücut bakımı yapabilmek

8 yaş özelliklerine kendi kendine vücuduyla ilgilenebilmek de dahildir. Örneğin 8 yaşındaki çocuk kendi kendine banyo yapabilir, rahatça dişlerini fırçalayabilir ve sıkıntı yaşamadan kıyafetlerini giyebilir. 

  • Enstrüman çalabilmek

Motor becerilerinin gelişmesiyle birlikte 8 yaş gelişim özelliklerinin arasına enstrüman çalabilmek de eklenir. Bu yaştaki çocuklar piyano, gitar, keman, flüt gibi çeşitli enstrümanlara başlayabilir. Çocuğunuz müzisyen ruhunu keşfetmeye hazırdır!

  • Spor aktivitelerinde gelişmeler

8 yaş çocuğu, çeşitli spor aktivitelerinde gitgide daha yetenekli bir hale gelecektir. Futbol, basketbol, voleybol gibi sporlar bu yaştaki bir çocuğun oldukça hoşuna gider. Sizler de çocuğunuzla top oynayarak ona destek olabilir, hep beraber eğlenebilirsiniz!

8 yaş gelişim özellikleri: Bilişsel gelişmeler

8 yaş gelişim özelliklerinde bir diğer önemli alan da bilişsel gelişimdir. 8 yaş çocuğun zekası ve bilişsel yetenekleri hızla artmaktadır. Peki 8 yaş çocuğun bilişsel gelişim özellikleri nelerdir? Görelim:

  • Soyut düşüncede gelişme

Okulda gördüklerinin de etkisiyle 8 yaş çocuğunun soyut düşünme kabiliyeti, büyük bir hızla artar. Çocuklar bu yaşta sayıları ve para gibi kavramları daha iyi anlamaya başlar. Elbette bunun üzerinde çocuğun matematik becerisinin gelişmesinin katkısı oldukça büyüktür.

  • Zamanı daha iyi kavramak

8 yaş çocuğun bilişsel gelişim özelliklerinden bir diğeri, zamanı daha iyi anlayabilmektir. 8 yaşındaki çocuklar, zaman aralıklarını daha iyi kavrayabilir. Örneğin, “10 dakika sonra gideceğiz.”, “5 gün sonra yola çıkacağız.” gibi cümlelerde verilen zamanları daha iyi çözümleyebilmeye başlarlar. Üstelik haftanın hangi gününde olduklarını ve o günün tarihini de daha kolay bir şekilde söyleyebilirler.

  • Problem çözme becerilerinde artış

Bilişsel alanda 8 yaş özelliklerine önemli bir örnek, problem çözme becerilerinin genel anlamda artmasıdır. 8 yaş çocuğu gerek sözel gerekse matematiksel problemleri daha iyi kavrar ve çözümler bulabilir. Okulda çocuğa çözdürülen problemler de bilişsel gelişim özelliklerini destekleyici niteliktedir.

8 yaş gelişim özellikleri: Duygusal gelişmeler

Daha önce de bahsettiğimiz gibi, çocuğun yeni ortamlara alışıyor olması sebebiyle 8 yaş, duygusal gelişim özellikleri bakımından da oldukça önemli bir dönemdir. Duygusal alanda 8 yaş gelişim özellikleri nelerdir? Örneklerimize bakalım:

  • Arkadaşlarla yakınlaşmak

Okulda bulunmanın ve yeni insanlarla tanışmanın 8 yaş özellikleri üzerinde büyük etkisi vardır. Akranlarıyla uzun süre aynı ortamda bulunan 8 yaş çocuğu, birçok yeni arkadaş edinir ve onlarla yakınlaşır. Arkadaşlarının duygu ve düşünceleri, 8 yaşındaki bir çocuk için çok önemlidir.

  • Grup aktivitelerine ilginin artması

Duygusal alanda 8 yaş gelişim özellikleri arasında genel olarak artan bir sosyallik duygusu bulunur. Birçok yeni arkadaş edinen 8 yaş çocuğu, ekip aktiviteleriyle daha çok ilgilenmeye başlar. Örneğin grup oyunları, bu yaştaki bir çocuğun ilgisini daha fazla çekmeye başlayabilir.

  • Sorumluluk duygusunda gelişme

8 yaş duygusal gelişim özellikleri, çocuğun sorumluluk duygusunda bir artışı da kapsar. 8 yaşındaki bir çocuk hem diğer insanların duygu ve düşüncelerini daha çok önemsemeye, hem de genel olarak kuralları daha iyi anlamaya başlar. Dolayısıyla sorumluluk ve disiplin duyguları kuvvetlenir.

Şimdi kaydolun ve 1 ay boyunca ücretsiz konuşma pratiği dersleri kazanın!
Çocuğunuza İngilizce ile güven verin!

8 yaş gelişim özellikleri: İletişimsel gelişmeler

Gelişim özelliklerinde oldukça önemli bir alan da iletişim becerileridir. İletişimsel alanda 8 yaş özellikleri, büyük ölçüde çocuğun çevresi tarafından şekillendirilir. Peki 8 yaşındaki bir çocuğun iletişimsel gelişim özellikleri nelerdir? İnceleyelim:

  • Deyimleri anlamak

Okuldaki derslerin ve okuma yazma bilmenin de etkisiyle çocukların dil becerileri hızla gelişir. Bu durum, 8 yaş iletişimsel gelişim özellikleri arasında çocuğun deyimleri anlamaya başlaması olarak karşımıza çıkar. 8 yaşındaki çocuğunuzla deyimler sözlüğünü karıştırarak oldukça ilginç ve zengin cümleler kurabilirsiniz!

  • Uzun komutları anlayabilmek

İletişim konusunda 8 yaş özellikleri arasında çocuğun kendisine söylenenleri genel olarak daha iyi takip edebilmesi bulunur. Bu yaştaki çocuklar gitgide daha fazla adım içeren komutları anlayabilir ve onlara uyabilirler. Ancak elbette 8 yaş çocuğunun inatçılık yapması da doğaldır. Ebeveynler bu durumda çocuğa karşı hoşgörülü ve sabırlı davranmalıdır.

  • Olayları sıralı şekilde anlatabilmek

8 yaş çocuğunun iletişim becerileri yalnızca anlama değil, aynı zamanda anlatma bakımından da gelişir. Bu yaştaki çocuklar, geçmişte yaşanan olayları doğru bir sıraya koyarak ve bir yere kadar detaylandırarak anlatabilirler. 

8 yaşındaki çocukla neler yapılabilir?

8 yaş gelişim özelliklerini fiziksel, bilişsel, duygusal ve iletişimsel olmak üzere dört farklı kategoride örneklerle birlikte inceledik. Ancak elbette bunlar saf bilgiden ibaret kalamaz. Gelişim özellikleri hakkında sahip olunan bilgiler, çocuğun gelişimine aktif bir biçimde destek olmak için pratiğe dökülmelidir.

Bunu nasıl yapacağınızı merak ediyorsanız endişelenmeyin. Sizler için, 8 yaş gelişim özelliklerini destekleyecek birkaç aktivite fikri derledik. 8 yaş çocukla neler yapılabileceğine hep beraber bakalım:

  • Çocuğa müzik enstrümanı öğretmek: 8 yaş gelişim özellikleri arasında enstrüman çalabilmeye başlamanın bulunduğunu gördük. Bu gelişmeden faydalanmak için çocuğunuzu seveceği bir enstrümanı öğrenmeye yönlendirebilirsiniz. Sizlere ufak bir konser bile verebilir!
  • Takım oyunları oynamak: 8 yaş özellikleri için ekip ortamları oldukça önemlidir. Buna ek olarak 8 yaş çocukları, spor aktivitelerinde de beceri kazanır. Bu gelişim özelliklerini birleştirerek çocuğunuzla takım oyunları oynayabilirsiniz. Ailecek ufak bir futbol maçı yapmak epey eğlenceli olacaktır!
  • Mektup yazmak: 8 yaşındaki bir çocuğun iletişim alanındaki gelişim özelliklerini desteklemek de oldukça önemlidir. Bu yaştaki bir çocuğun yazma becerisinden de faydalanarak beraber yakınlarınıza mektuplar yazabilirsiniz. Böylece çocuk hem daha da iyi yazabilir, hem de dil becerileri gelişir. Mektubun içeriği istediğiniz kadar yaratıcı tutabilirsiniz!

8 yaş gelişim özellikleri: Sıkça sorulan sorular

İşte 8 yaşındaki çocuğun gelişim özelliklerine dair sıkça sorulan sorular ve cevapları:

8 yaşındaki bir çocuk neler yapabilir?

8 yaşındaki bir çocuk takım sporları yapabilir, enstrüman çalmaya başlayabilir, zamanı daha iyi anlayabilir, bazı sözel problemler ve matematik problemleri çözebilir, deyimleri anlayabilir, sorumluluk duygusu edinebilir. 

8 yaş hangi gelişim dönemi?

8 yaş, ikinci çocukluk döneminin, diğer adıyla ilkokul döneminin bir parçasıdır. 

8 yaşındaki bir çocuğa nasıl davranmalı?

8 yaşındaki bir çocuk, okulda olmanın da etkisiyle yeni çevrelere alışma sürecinde olacaktır. Çocuk, etrafına uyum sağlayabilmeye başlasa da ebeveynlerine olan bağlılığı devam eder. Bu sebeple hem çocuğun bağımsızlığı desteklenmeli, hem de ona yalnız olmadığı hissettirilmelidir.

Novakid’le tanışın!

Çocuk gelişimine katkı sağlamanın en iyi yollarından biri de çocuğun İngilizce öğrenmesini sağlamak. Novakid’de uzman eğitmenlerimizin verdiği online İngilizce derslerinde çocuklara eğlence dolu ve aktif bir öğrenme deneyimi sunuyoruz. 

Çocuğunuzun İngilizce öğrenmesi bir bilim kurgu hikayesi gibi sürükleyici ve yaratıcı olsun! Novakid, dil öğrenimini geleceğin dünyasına çeviriyor. Aşağıdaki videomuzda bu yaratıcı dünyayı izleyin:

 

Siz de ücretsiz deneme dersinizi şimdi alın!

Yorum bırak

Yorum yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site reCAPTCHA tarafından korunmaktadır ve Google Gizlilik Politikası ile Hizmet Şartları geçerlidir.

Editörün seçimi
İlginizi çekebilir
Bir dil seçin
Down arrow icon
Argentina Brazil Chile Czech Republic Denmark Finland France Germany Global English Global العربية Greece Hungary India Indonesia Israel Italy Japan Malaysia Netherlands Norway Poland Portugal Romania Russia Slovakia South Korea Spain Sweden Turkey
Cookie icon
Web sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Siteye giriş yaparak çerezleri tarayıcınıza kaydetmeyi kabul ediyorsunuz.