Scrolltop arrow icon
Left arrow icon Tüm kategoriler
Close icon
Haberler
İngilizce öğrenme
Ebeveynler için Novakid
TR
TR flag icon
Mobile close icon
CTA background
Çocuğunuz için en iyi İngilizce derslerini planlayın
ÜCRETSİZ DENEYİN
Paylaş
LinkedIn share icon
Çalışma masası sandalyesi, çalışma masası görüntüsü, konsept bir çocuk için sandalye nasıl seçilir, illüstrasyon
Çocuğun eğitimi
Star icon
31.08.2023
Time icon 7 min
Comment icon 0 yorum

Çocuğunuzun çalışma masası için en iyi sandalye nasıl seçilir?

İçindekiler

Kaliteli bir çocuk masa sandalye seti çocuğunuzun ortopedik sağlığı için oldukça önemlidir. Bu yüzden ebeveynler olarak masa ve sandalye alışverişinde daha dikkatli olmakta fayda var. 

Örneğin çocuğunuz için alacağınız çalışma masasının ölçülerine dikkat etmeniz gerekiyor. Bununla birlikte ergonomik bir sandalye de omurilik sağlığı için kritik bir önem taşıyor. Ancak kaliteli bir çocuk masası ve çalışma sandalyesi seçmek pek çok faydayı da beraberinde getiriyor.

Kaliteli bir çalışma seti seçmek çocuğunuzun verimli ders çalışmasını da sağlayacak. Eğer “çocuğum verimli ders çalışsın, sırt ağrısı çekmesin” diyorsanız, bu rehberi takip etmenizde yarar var!

Kaliteli çocuk masa sandalye seti seçerken nelere dikkat etmeli?

Kapsamlı bir okul alışverişi sadece kitap, defter ve ergonomik bir çantayla bitmiyor. Okul hayatı da günün sadece belirli bir kısmıyla sınırlı değil. Çünkü öğrenme süreci aslında evde de devam ediyor.

İşte bu yüzden anne babaların verimli bir öğrenme ortamı sunması oldukça önemli. Verimli bir ortamın anahtarı da kaliteli çocuk masa sandalye seti seçmekle başlıyor. İşte bu bağlamda dikkat etmeniz gereken bazı noktalar!

  • Çocuğunuzun sandalyesinde saatlerce oturacağını unutmayın.

Çocuklarımız da günün büyük bir kısmını bizler gibi, hatta belki de bizden daha fazla, oturarak geçiyor. Özellikle ofis çalışanı anne babalar bir sandalyenin önemini anlayacaktır. Yetişkinlerin omuriliği ergonomik olmayan sandalyelere alışabiliyor. 

Hatta çoğu zaman omurilik çoktan zarar görmüş oluyor. Ancak konu çocuk omurilik sağlığı olduğunda çok daha kritik bir hale geliyor. Çocuğunuz da sandalyede saatlerce oturacağı için bel desteği (lumbar support) bulunan bir sandalye almalısınız. 

  • Sırt ve yüksekliğin ayarlanabilir olduğundan emin olun.

Çocuğun ders çalışma masası ve sandalyesi aynı zamanda ayarlanabilir olmalıdır. Her ebeveyn çocukların oldukça hızlı büyüdüğüne ilk elden şahit olacaktır. Sadece birkaç ay içerisinde çocuğunuzun boyu hızlıca uzar.

Dolayısıyla masa ve sandalye hızlıca kullanılmaz hale gelebilir. Ancak uzunluğu ve sırtı ayarlanabilir bir sandalye tercih ederseniz bu çok daha verimli bir alışveriş olacaktır. 

  • Çocuğunuza çalışma sandalyesi alırken neye dikkat etmelisiniz?

Çalışma sandalyeleri, sırt ve yükseklik noktasında mekanizmalara sahip olan mobilyalardır. Bu tür sandalyeler uzun süreli kullanım için özel olarak tasarlanır. Üreticiler çalışma sandalyesi üretiminde kesintisiz çalışma sürecini göz önünde bulundurur. Dolayısıyla ebeveynler de çocuk aktivite masa sandalye seti için çalışma kategorisinde ürünler tercih etmelidir.

  • Çocuk sandalyesi tekerlekli mi tekerleksiz mi olmalı?

Uzmanlar çocukların sandalyesinin tekerleksiz olmasını öneriyor. Çünkü özellikle hareketli çocuklar sandalyeyle oda içerisinde gezinmek isteyebiliyor. Dolayısıyla dilerseniz siz de tekerleksiz bir sandalye tercih edebilirsiniz. Ancak sandalyeyi çok amaçlı bir şekilde kullanmak istiyorsanız tekerlekli tasarımlara göz atabilirsiniz. 

  • Çocuk çalışma sandalyesi hangi materyalden olmalı?

Uzmanların da belirttiği gibi çocukların omurilik sağlığı oldukça hassastır. Öyle ki çocuğunuzun kalitesiz bir sandalyede oturması omurgasında ciddi sorunlara sebep açabilir. Bununla beraber mobilyanın materyali de cilt sağlığı açısından önem taşır. 

Çocuk cildi yetişkin cildine göre çok daha hızlı tahriş olur. Aynı zamanda alerjilere karşı daha hassas olan çocuk cildi için mobilya materyallerine dikkat etmek gerekir. Bu yüzden sıkı örülmüş kumaş ya da mikrofiber materyaller tercih edebilirsiniz.  

  • Çocuk masası hangi materyalden olmalı?

Sandalyenin yanı sıra masanın neyden yapıldığına da dikkat etmelisiniz. Masanın hangi materyalden imal edildiği çok önemlidir. Aksi halde kendinizi kısa bir süre sonra yeni bir masa alışverişinde bulabilirsiniz.

  • Çocuğun sandalye boyu ne kadar olmalı?

Sandalyenin çok alçak olmadığından emin olmak için çocuğunuzun dizlerine bakın. Bacaklarının 90 derecelik bir açıyla durduğundan emin olun. Eğer çocuğunuz yere yetişmekte güçlük çekiyorsa bel ağrıları çekebilir. Yine 90 dereceden fazla bir bükülme halinde uzun vadede sırt ağrıları başlayacaktır.

  • Ayarlama mekanizmalarına önem verin.

Öğrenci sandalyesi dirseklikleri ve yüksekliği ayarlanabilen rahat bir sandalye olmalıdır. Uzun süreli kullanımlara dayanıklı olması da önemlidir. Bunun yanı sıra bir öğrenci çalışma sandalyesi aynı zamanda ergonomik olmalıdır. Dinlenme sürecinde geriye yaslanan öğrenciyi bel desteği ile desteklemelidir.

  • Vücut ölçülerine göre alışveriş yapın.

Çocuklar için çalışma masası ve sandalyesi seçerken vücut ölçüleri ilk plandadır. Çocuğunuzun yaşı ve boyu sandalye ölçümleri noktasında size ipucu verecektir. Bununla beraber ayarlanabilen bir sandalye almanızı da kesinlikle öneririz. Böylece çocuğunuz için en uygun duruş pozisyonu için sandalyeyi ayarlayabilirsiniz. 

Tercih edebileceğiniz çocuk sandalyesi materyalleri

Aşağıdan çocuğunuz için tercih edebileceğiniz farklı materyallere ve özelliklerine göz atabilirsiniz.

MDF (Orta yoğunluklu lif levhası)

Birbirine bastırılan ağaç parçalarıyla imal edilen MDF çocuğunuzun ders masası için en iyi seçenek olacak. Üzerine sıvı döküldüğünde kolay kolay şişmeyen bu materyal masa sandalye setleri için harika.

Suntalam

Nispeten daha uygun fiyatlı masalar genelde suntalamdan imal ediliyor. Ancak bu malzemeden yapılan mobilyalar suya ve neme karşı daha dayanıksız olabiliyor. Yine de uygun fiyatlı çocuk masa sandalye seti için tercih edebilirsiniz.

Ahşap

Ahşap masaların çocuğunuzun odasına estetik bir hava katacağı kesin. Ancak estetik tercihler bu tür alışverişlerde ikinci planda kalıyor. Çünkü ahşap masaların sıklıkla temizlenmesi gerekebiliyor. 

Bunların yanı sıra cam, plastik ya da bambu materyallerinden kaçınmak oldukça önemli. Cam masa kırılma riskinden dolayı kesinlikle bir çocuk odasına ait değil. Plastikten imal edilen çalışma masası ise maalesef dayanıklılıktan uzak. Aynı zamanda cilt sağlığı için de risk oluşturduğunun altını çizelim.  

Ebeveyn misiniz? ve deneyiminizi paylaşmak istiyor musunuz?
Hikayenizi anlatmak için bize ulaşın.

Çocuk çalışma masası ölçüleri nasıl olmalı?

Bir aktivite ya da çalışma masası alırken ideal masa sandalye ölçülerine dikkat edin. Çünkü dar ya da alçak bir masa çocuğunuzun sırt sağlığı için felakete yol açabilir. Bununla beraber masanın yeterli derinliğe sahip olması da gerekir. Dar bir yüzeyde ders çalışmak zor olacağından çocuğunuz ders çalışmaktan soğuyabilir.

Tüm bu sebeplerden dolayı ebeveynlere kaliteli bir çocuk masası almasını öneriyoruz. Elbette burada da tüm çocuklar için geçerli bir masa ölçüsünden bahsedemeyiz. Bir çalışma masası ve sandalyesi almadan önce çocuğunuzun boyunu göz önünde bulundurun. 

Aşağıda bebek masa sandalye seti de dahil olmak üzere ideal ölçüleri listeledik.

Yaklaşık Yaş Aralığı Çocuk Masası Yüksekliği Çocuk Sandalyesi Yüksekliği
6 – 12 ay 30 – 33 cm 13 – 15 cm
1 – 2 yaş 33 – 35 cm 15 – 18 cm
2 yaş 35 cm 18 cm
2 – 3 yaş 40 cm 20 cm
2 – 4 yaş 43 cm 23 cm
3 – 5 yaş 46 cm 25 cm
4 – 6 yaş 48 cm 28 cm
6 – 8 yaş 50 cm 30 cm
6 – 9 yaş 53 cm 33 cm
9 – 10 yaş 56 cm 35 cm
9 – 11 yaş 58 – 63 cm 38 cm
10 – 11 yaş 61 – 66 cm 41 cm
12 – 13 yaş 61 – 74 cm 43 cm
13 yaş 66 – 76 cm 46 cm

 

İşte ideal çalışma masası ölçüleri hakkında bilmeniz gerekenler!

Çocuk masa sandalye seti almadan önce denemenin faydaları

Çocuk aktivite masa sandalye seti satın almadan önce mümkünse çocuğunuza denettirmelisiniz. Çünkü günün sonunda mobilya setini en çok çocuğunuz kullanacaktır. Denerken çocuğunuzun sırt pozisyonunu inceleyin. Varsa dirsekliklerin ayarlanabilir olmasına özen gösterin.

Bazı sandalyelerdeki dirseklikler sabit olarak tasarlanır. Bu tür sandalyelerde çocuğunuz sadece kollarını dirsekliklere yerleştirir ve belini boşta bırakır. Böyle bir oturma pozisyonu da uzun vadede omurilik sorunlarına yol açabilir.  

Sandalyenin ve masanın sağlamlığı da unutmamanız gereken konulardan biri. Dolayısıyla burada en güvenilir markaların ürünlerini tercih etmekte fayda var. 

Aynı zamanda masanın genişliğine de dikkat etmelisiniz. Ebeveynler çocuğun ders çalışma masası için alışveriş yaparken genelde dar masalar alır. Ancak burada evladınızın hem ders çalışacağını hem de aktivite yapacağını unutmayın. “Odada çok yer kaplamasın” diye alacağınız dar yüzeyli bir masa çocuğunuzun hayal gücünü kısıtlayabilir.

Evet, doğru okudunuz. Çocuğunuz için alacağınız masanın yeteri kadar derinliğe sahip olması gerekir. Öyle ki masayı boş bir tuval olarak düşünebilirsiniz. Dolayısıyla geniş bir çocuk çalışma masası tercih etmenizde fayda var. 

Masa ve sandalye arasında da 30 cm’lik bir boşluk olması gerekir. Özellikle çalışma sürecinde daha az mesafe gözlere ve omuriliğe zarar verebilir. Masadan 30 cm’den fazla uzakta kalmak da skolyoz gibi hastalıklara yol açabilir.

Novakid’le tanışın!

Eğer rehberimizi sevdiyseniz ebeveynllik ve çocuk gelişimine dair benzer rehberler paylaştığımız blogumuza göz atmalısınız. Eğer Çocuklar için İngilizce kursu arıyorsanız keyifli derslerle dolu Novakid’deki programlarımıza göz atmanızda fayda var. Üstelik ilk deneme dersiniz tamamen ücretsiz!

5/5

Yorum yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlginizi çekebilir
Bir dil seçin
Down arrow icon
Russia Global English Czech Republic Italy Portugal Brazil Romania Japan South Korea Spain Chile Argentina Slovakia Turkey Poland Israel Greece Malaysia Indonesia Hungary France Germany Global العربية Norway India India-en Netherlands Sweden Denmark Finland
Cookie icon
Web sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Siteye giriş yaparak çerezleri tarayıcınıza kaydetmeyi kabul ediyorsunuz.