Scrolltop arrow icon
Bu fırsat kaçmaz!
BLOGTR25 promosyon kodu ile %25 indirim + 1 aylık ücretsiz konuşma pratiği dersleri kazanın!
CTA background
Online İngilizce dersleri: çocuklara eğlence, ebeveynlere rahatlık. Denemek ister misiniz?
Online İngilizce dersleri: çocuklara eğlence, ebeveynlere rahatlık!
ÜCRETSİZ DENEYİN
Paylaş
X share icon
27.03.2024
Time icon 10 dk.

Çocuklarınızla birlikte yapabileceğiniz en pratik Ramazan tarifleri!

İçindekiler

Ramazan, İslam kültüründe önemli bir yeri olan ve Türkiye’de de sevinçle karşılanan bir aydır. Yılın en güzel zamanlarından biri olan Ramazan, 1 ay boyunca sevdiklerinizle bir araya gelip güzel vakit geçirmeniz için güzel bir fırsat sunar.

Ramazan’da insanlar oruç tutar, ibadetlerine vakit ayırır, aileleriyle yakından zaman geçirir ve Ramazan’ın sonunda ise Ramazan Bayramı’nı, bir diğer adıyla da şeker bayramını kutlarlar. Bu süreç, çocuklar için de oldukça keyif alacakları bir atmosferin oluşmasını sağlayabilir.

Ramazan’da çocukların belli bir yaşa kadar oruç tutması sağlıklı değildir. Ancak yine de çocuklar, bu süreçte size eşlik etmek isteyebilir ve Ramazan’ın beraberinde getirdiği güzelliklerden faydalanmak isteyebilirler. Hatta bunun için, çocukların yalnızca öğle saatlerine kadar yemek yediği ve Türkiye’de ‘tekne orucu’ adıyla bilinen bir oruç bile var!

Çocuklarınız sizinle birlikte bütün gün oruç tutamasa da onlar size bu günlerde eşlik ederken onlarla birlikte yapabileceğiniz pratik ve eğlenceli Ramazan tarifleri bulunuyor. Biz de sizler için bu yazıda, çocuklarla beraber deneyebileceğiniz kolay iftar ve sahur tarifi önerilerinde bulunduk. 

Çocuklarla yemek yaparken alınması gereken önlemler!

En eğlenceli Ramazan tariflerine geçmeden önce, yemek yaparken mutfakta almanız gereken birkaç önleme değinmekte fayda var. Gelin, çocuklarla beraber mutfağa girdiğinizde nelere dikkat etmeniz gerekiyormuş bir görelim.

Kesici aletlere dikkat etmek

7 yaş ve altındaki çocuklarla yemek tarifleri denerken kesici aletleri çocuklardan olabildiğince uzak tutmak ve çocukların kesici aletlere erişimini engellemek en iyisi. Ancak 7 yaş ve üzerindeki çocukların, belirli önlemleri de alarak, bıçak kullanmasına izin verebilirsiniz.

İşte bu önlemlerden bazıları:

  • İlk önce kesici aletlerin ne olduğunu ve nasıl kullanıldığını, ne gibi zararlara yol açabileceğini çocuklarınıza öğretmelisiniz. 
  • Kesici alet kullanırken ne gibi hususlara dikkat edeceğini ona uygulamalı olarak gösterebilirsiniz.
  • Parmaklarını aletin kesici tarafından uzak tutması gerektiğini ve işi bittikten sonra bıçağı güvenli bir yerde muhafaza etmesi gerektiğini sık sık hatırlatmalısınız.

Sıcak cisimlerden uzak durmak

Ramazan tariflerini denerken dikkat etmeniz gereken önemli kurallardan biri de sıcak yüzeylere ve cisimleri kullanırken bilinçli hareket etmek. Yemek yaparken ocak, fırın, kettle gibi birçok cihaz aşırı sıcaklık nedeniyle oldukça dikkatli bir şekilde kullanılmalıdır. Bu konuda yapabilecekleriniz ise aşağıdaki gibi:

  • Çocuklara sıcak cisimlerin hangileri olduğunu göstermek ve onlara uzak durmaları gerektiğini sık sık hatırlatabilirsiniz.
  • Onlara bu konuyla ilgili akılda kalıcı ve öğretici oyunlar oynatabilirsiniz.

Hijyene önem vermek

Mutfakla ilgili en çok dikkate alınması gereken bir diğer şey ise hijyen. Çocuklara yalnızca mutfakta değil birçok alanda hijyen ve temizlik kurallarını öğretmek gereklidir. İşte bununla ilgili yapabileceğiniz bazı şeyler:

  • Çocuklara yemek yaptıktan sonra etrafı toparlaması için görevler verebilirsiniz.
  • Onlara sık sık ellerini yıkamaları gerektiğini ve bunun nedenlerini hatırlatmalısınız.
  • Yemek yaparken onlara temizlik malzemelerini nasıl kullanacaklarını gösterebilir ve bunu keyifle yapmaları için bir oyun haline gösterebilirsiniz.

Çocukları korumak ve görgü sahibi bir yetişkin olmaya hazırlamak bu gibi görevlerle kolaylaşır. Bu görevleri uygulamanın en iyi yöntemi ise onlara iyi birer örnek olmaktır. Onlarla birlikte mutfağa girmeden önce bunları kendinize hatırlatmak, evde eğitimin en önemli unsurlarından biridir.

Çocuklarla deneyebileceğiniz Ramazan tarifleri!

Mutfakta alınması gereken belirli önlemleri aldığınıza göre, artık çocuklarla yapılacak kolay iftar ve sahur tariflerine başlayabiliriz! Unutmayın, sahurda uzun süre tok tutan hafif yemekleri tercih ederken iftarda ise besleyici ana yemeklerle birlikte salata gibi sağlıklı ve taze eşlikçiler tüketebilirsiniz.

Ramazan pidesi

Ramazan pidesi, Ramazan boyunca en çok tüketilen ve Ramazan’ın sembolü haline gelmiş bir yiyecektir. Özellikle Türkiye’de, bütün bir ay boyunca herkes tarafından tüketilir ve oldukça lezzetli bir ekmek çeşididir. Ramazan pidesini fırından almak yerine evinizde kendiniz de yapabilirsiniz! İşte evde çocuklarla deneyebileceğiniz Ramazan pidesi tarifi

Gerekli malzemeler: 

  • 5 su bardağı un
  • 2,5 su bardağı ılık su
  • 1 paket instant maya
  • 1,5 tatlı kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı şeker
  • 1 yemek kaşığı yoğurt
  • 1 adet yumurta sarısı
  • Susam
  • Çörek otu
  • Bir tutam galeta unu

Hazırlanışı:

  • Ramazan pidesinin hamuru için ilk önce bir kapta un, maya, şeker ve tuzu karıştırmalısınız.
  • Bir araya getirdiğiniz malzemeleri iyice karıştırdıktan sonra ortasına bir çukur açıp ılık su eklemelisiniz.
  • Hamurunuz yumuşak bir kıvam aldıktan sonra tezgahta biraz yoğurmanız gerekiyor.
  • Yoğurduğunuz hamuru kaba geri koyduktan sonra üstünü bezle örtüp mayalanması için yaklaşık 40 dakika beklemeniz gerekir.
  • Tepsiye bir miktar galeta unu serptikten sonra hamurunuzu tepsiye yerleştirebilirsiniz.
  • Yumurta sarısı ve yoğurdu karıştırarak elde ettiğiniz karışımı pide hamurunun üzerine sürdükten sonra hamuru pide şeklini alacak şekilde açmalı ve bıçak yardımıyla şekillendirmelisiniz.
  • Pide şeklini alan hamurun üzerine tekrar yumurta sarısı sürüp bol bol çörekotu ve susam ekledikten sonra pişmesi için 230°C sıcaklıktaki fırına bırakalım.
  • Fırında kızarana kadar bekledikten sonra bu yumuşak ve sıcacık iftar tarifimiz yenmeye hazır!

Mantar sote

Potasyum açısından zengin olduğundan kalbi, kan basıncını, hafızayı ve bilişsel gelişimi destekeyen mantar, kolay Ramazan tariflerinde kullanabileceğiniz malzemeler arasında. İşte iftarlar ve sahurlar için çabucak hazırlayabileceğiniz mantar sote tarifi:

Malzemeler:

  • 400 gr mantar
  • 1 adet soğan
  • 1 diş sarımsak
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • Kırmızı toz biber
  • Karabiber
  • Tuz

Hazırlanışı:

  • Başlangıçta soğan ve sarımsakları ince ince doğrayalım.
  • Doğradığınız soğan ve sarımsakları bir tavaya aldıktan sonra zeytinyağıyla birlikte soğanlar ölene kadar kavurmalısınız.
  • Mantarları yıkamamanız önemli. Ama hijyenik olması için bir peçete yardımıyla hafifçe sildikten sonra kabuklarını soyabilirsiniz.
  • Mantarları sotelenecek şekilde doğradıktan sonra soğanların kavrulduğu tavaya atın.
  • Tereyağını da ekledikten sonra suyunu çekene kadar pişmesini beklemelisiniz.
  • Dilerseniz, bu Ramazan tarifini farklı baharatlar, sebzeler ya da patates püresi eşliğinde servis edebilirsiniz.

Az kalorili yumurtalı ekmek

Yumurta, sizi en uzun süre tok tutacak sağlıklı besinlerden birisidir. Bu yüzden sahur tariflerinizde yumurtalı yiyecekler tercih edebilirsiniz. Bununla birlikte, yüksek kalorisinden dolayı yumurtalı ekmek tüketmekten çekiniyorsanız bunun için kızartmadan hazırlayabileceğiniz bir tarifimiz var!

Malzemeler:

  • 12 dilim bayat ekmek
  • 6 adet yumurta
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ
  • Yarım çay bardağı süt
  • 1 kase kaşar peyniri rendesi
  • 1 çay kaşığı kırmızı toz biber
  • 1 çay kaşığı tuz
  • Bir tutam maydanoz

Hazırlanışı:

  • Uygun bir kasede yumurtaları çırptıktan sonra sıvı yağ, süt, tuz, kırmızı toz biber, ince kıyılmış maydanozu ve rendelenmiş kaşar peynirinin yarısını yumurtaya ekleyip bir güzel karıştıralım.
  • Dilimlediğiniz ekmekleri bolca yumurtalı karışıma batırdıktan sonra fırın kağıdını yerleştirdiğiniz tepsiye bir bir dizebilirsiniz.
  • Tepsiye dizilen ekmeklerin üzerine kalan peynirleri serptikten sonra 170°C’de kızarana kadar pişmeye bırakabilirsiniz. 
  • Kaşarlar eriyip ekmekler kızardığında bu lezzetli ve pratik sahur tarifimiz yemeye hazır! 
Şimdi kaydolun ve 1 ay boyunca ücretsiz konuşma pratiği dersleri kazanın!
Çocuğunuza İngilizce ile güven verin!

Omlet

Yumurtayla yapabileceğiniz en lezzetli ve doyurucu sahur tariflerinden biri de omlet. Hadi, sahurda nasıl lezzetli bir omlet yapabileceğimize bir göz gezdirelim.

Malzemeler:

  • 2 adet yumurta
  • 2 dilim beyaz peynir
  • 3 dal maydanoz
  • 1 çay bardağı süt
  • 2 tatlı kaşığı un
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • Yarım çay kaşığı karabiber
  • Yarım çay kaşığı kırmızı tatlı biber
  • Yarım çay kaşığı kekik

Hazırlanışı:

  • Bir kap içerisinde yumurtayla sütü iyice çırpalım.
  • Daha sonra üstüne parçaladığımız peyniri ve ince ince doğradığımız maydonozu ekleyerek çırpmaya devam edelim.
  • Ardından baharatları dilediğiniz şekilde ilave edebilirsiniz.
  • Sonra bu karışımı yağ koyduğumuz ve fırça ile her yerine yaydığımız tavaya alıp önce bir tarafını daha sonra ters çevirip diğer tarafını, kısık ateşte iyice pişirelim. İşte sahur için uzun süre tok tutan omlet tarifimiz hazır!

Güveçte kuru fasulye

Dünya mutfakları arasında en sevilenlerden biri olan Türk mutfağının vazgeçilmez tariflerinden biri, kuru fasulyedir. Ramazan’da iftar sofraları için en çok tercih edilen lezzetlerden güveçte kuru fasulyeyi nasıl hazırlayacağımızı bir görelim!

Malzemeler:

  • 2 su bardağı kuru fasulye
  • 1 adet büyük boy soğan
  • 2 yemek kaşığı salça
  • 1 tatlı kaşığı tuz 
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 3 yemek kaşığı tereyağı

Hazırlanışı:

  • Fasulyelerin iyi pişebilmesi için bir gün önceden suya bırakıp bekletmeniz gerekir.
  • Fasulyeyi hazırlamaya başlarken önce bir tavada küp küp doğranmış soğanları yağla birlikte kavurun.
  • Soğanlar piştikten sonra önce salçayı sonra da beklettiğiniz fasulyeleri ekleyebilirsiniz.
  • Tencereye, fasulyeleri geçene kadar su ekledikten sonra 20 dakika pişmeye bırakın.
  • Pişen yemeği güvece koyduktan sonra biraz daha pişmesi  için fırında 180 derece sıcaklıkta 30 dakika pişirin. İşte bu kadar!

İrmik helvası

Ramazan sofralarının vazgeçilmezlerinden biri de iftar sonrası yenen tatlılar! Dilerseniz, Türk mutfağının sevilen tatlılarından biri olan irmik helvasını nasıl yapabiliriz bir görelim.

Malzemeler:

  • 3 yemek kaşığı tereyağı
  • Yarım su bardağı çam fıstığı
  • 1,5 su bardağı irmik
  • 1,5 su bardağı süt
  • 1,5 su bardağı su
  • 1,5 su bardağı toz şeker

Hazırlanışı: 

  • Başlangıçta tavada tereyağını erittikten sonra çam fıstıklarını tavada kavurun.
  • Fıstıklar kavrulunca irmikleri de tavaya ekleyin ve kısık ateşte 20 dakika boyunca yavaş yavaş karıştırın.
  • Şerbeti için; su, şeker ve sütü küçük bir sos tenceresine alın. Karıştırdıktan sonra kısık ateşte kaynamaya bırakın.
  • İrmik iyice kavrulduktan sonra sıcak karışımı irmiğe ekleyebilirsiniz.
  • İrmiği bir süre karıştırdıktan sonra kapağını kapatıp kısık ateşte iyice pişmesini bekleyin.
  • Hazırladığınız helvayı dilediğiniz biçimde, dondurma, tarçın veya kaymak eşliğinde servis edebilirsiniz!

Domates çorbası

Türk kültüründe iftar yemeklerinin yanında en çok tercih edilen başlangıç ise çorbadır. İşte Ramazan sofraları için domates çorbası tarifi!

Malzemeler:

  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 2 çay bardağı sıcak süt
  • 5 adet büyük boy domates
  • 2 yemek kaşığı un
  • 4 su bardağı sıcak et suyu
  • 2 çay kaşığı tuz
  • 1 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri

Hazırlanışı:

  • Bir tencerede kokusu çıkana kadar unu tereyağıyla birlikte kavurun.
  • Rendelenmiş domatesleri de ekledikten sonra 5 dakika kadar pişirebilirsiniz.
  • Et suyunu da ekledikten sonra kesilmemesi için sütü yavaş yavaş ekleyip karıştırın.
  • Çorbayı kaynayana kadar orta ateşte ardından da kısık ateşte 15 dakika kadar pişirin. Daha pürüzsüz bir kıvam alması için blenderdan geçirebilirsiniz. Servis kaselerine aldığınız çorbayı, rendelenmiş kaşar peynir ilavesiyle sıcak olarak servis etmeyi unutmayın.

Köri soslu tavuk

Ramazan’da tercih edebileceğiniz en lezzetli iftar tariflerinden biri de körü soslu tavuk. Bakalım, nasıl yapılıyormuş: 

Malzemeler:

  • 600 gram tavuk
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 yemek kaşığı un
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 2 su bardağı soğuk süt
  • Yarım su bardağı sıcak su
  • 1 tatlı kaşığı köri
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı tuz

Hazırlanışı:

  • Sıvı yağını bir tavada kızdırın. Kuşbaşı doğranmış tavuk göğsünü aktarıp iyice kavurun.
  • Köri sosu hazırlamak için ayrı bir tavada tereyağını sos tenceresinde eritin.
  • Unu da üzerine ekleyin ve kokusu çıkıp, renk alana kadar karıştırarak kavurun.
  • Kavrulan una soğuk sütü ekleyin ve unun topaklanmaması için bir çırpıcı yardımıyla hızlıca karıştırın.
  • Sıcak su, köri, tuz ve karabiberi katın.
  • Sosu, kısık ateşte koyu bir kıvam alana kadar sürekli karıştırarak 4- 5 dakika pişirin.
  • Hazırladığınız sosu, kavrulan tavuklara ekleyin ve karıştırdıktan sonra pişirme işlemini 5 dakika kadar sürdürün. İşte bu kadar! 

Novakid’le tanışın!

Novakid, çocuklarınız için interaktif ve eğlenceli İngilizce dersleri sunmayı amaçlıyor. Çocuklar için online İngilizce derslerimizde uzman eğitmenlerimizle, alışılmışın dışında ve eğlence dolu bir İngilizce öğrenme deneyimi sunuyoruz. Siz de ücretsiz deneme dersinizi şimdi alın!

Yorum bırak

Yorum yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site reCAPTCHA tarafından korunmaktadır ve Google Gizlilik Politikası ile Hizmet Şartları geçerlidir.

Editörün seçimi
İlginizi çekebilir
Bir dil seçin
Down arrow icon
Argentina Brazil Chile Czech Republic Denmark Finland France Germany Global English Global العربية Greece Hungary India Indonesia Israel Italy Japan Malaysia Netherlands Norway Poland Portugal Romania Russia Slovakia South Korea Spain Sweden Turkey
Cookie icon
Web sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Siteye giriş yaparak çerezleri tarayıcınıza kaydetmeyi kabul ediyorsunuz.