Scrolltop arrow icon
Bu fırsat kaçmaz!
BLOGTR25 promosyon kodu ile %25 indirim + 1 aylık ücretsiz konuşma pratiği dersleri kazanın!
CTA background
Online İngilizce dersleri: çocuklara eğlence, ebeveynlere rahatlık. Denemek ister misiniz?
Online İngilizce dersleri: çocuklara eğlence, ebeveynlere rahatlık!
ÜCRETSİZ DENEYİN
Paylaş
X share icon
15.04.2024
Time icon 8 dk.

Uçurtma nasıl uçurulur? Çocuklar için uçurtma uçurmanın püf noktaları!

İçindekiler

Yaz aylarının gelmesiyle birlikte açık havada yapılabilecek aktivitelerin de sayısı artıyor. Bu durum özellikle de çocukları epey mutlu ediyor, çünkü daha güzel havalar, daha çok dışarıda oynanan oyun demek! Fakat işin zor kısmı, bu günlerde tam olarak hangi aktiviteyi yapacağımıza karar vermek.

Bu vakitlerde her yaş grubundan insanın seve seve yapabileceği bir etkinlik, uçurtma uçurmak. Eğer hem havanın açık olduğunu, hem de dışarıda hoş bir rüzgar olduğunu fark ederseniz uçurtmanızı kapıp dışarı çıkabilir, ailecek eğlence dolu vakit geçirebilirsiniz! Uçurtma uçuran çocukların mutluluğunu paylaşmanın tam zamanı!

Ancak elbette bunun için önce uçurtma nasıl uçurulur bilmek gerekiyor. Bu yazımızı sizlere tam da bu konuda yardımcı olmak için hazırladık. Uçurtma uçurmak hakkında merak edilenleri, yapılması gerekenleri ve uçurtma uçurmanın püf noktalarını açıkladık. O halde haydi, hep birlikte uçurtma uçurmayı öğrenelim!

Uçurtma çeşitleri nelerdir? Hangi uçurtma daha kolay uçar?

Her şeyden önce, uçurtma tiplerini tanıyarak başlayalım. Eğer bizim için doğru uçurtmayı seçmeyi başarırsak, uçurtma uçurmak hem çok daha kolay hem de çok daha eğlenceli olacaktır. İşte uçurtma çeşitleri ve temel özellikleri:

  1. Elmas uçurtma: Elmas şeklindeki uçurtmalar, uçurtma uçurmaya yeni başlayanlar için oldukça iyi bir seçimdir. Hem kurulumlarının kolay olması hem de rüzgarı iyi yakalayabilmeleri sebebiyle yaygın olarak tercih edilirler. Hafif ve orta şiddette rüzgarda en iyi şekilde uçarlar.
  2. Delta uçurtma: Eğer uçurtmanızın şekli bir üçgene benziyorsa, buna delta uçurtma adı verilir. Tıpkı elmas uçurtmalar gibi, delta uçurtmalar da yeni başlayanlar için idealdir ve hafif ya da orta şiddette rüzgarda iyi uçarlar. Geniş kanatlı yapıları sayesinde rüzgarda rahatça süzülürler.
  3. Altıgen uçurtma: En yaygın uçurtma çeşitlerinden biri de, altıgen uçurtmalardır. Bu tarz uçurtmaları uçurmak da epey rahattır. Şekilleri oldukça basit olduğu için, genellikle evde yapılan uçurtmalar da altıgen şeklinde olur. Altıgen uçurtmanın üstüne resim çizerek çocuğunuzun uçurtmasını daha da çok sevmesini sağlayabilirsiniz!
  4. Kutu uçurtma: Diğer uçurtma tiplerinden farklı olarak, kutu uçurtmalar ortası delik üç boyutlu küp şeklinde olurlar. Gökyüzünde oldukça etkileyici dururlar, ancak yapıları sebebiyle bu uçurtmaları uçurmak biraz daha zordur. Yeni başlayanlara pek tavsiye etmeyiz.
  5. Paraşüt tipi uçurtma: Adından da anlaşılabileceği üzere bu tarz uçurtmalar, paraşüt şeklindedir. Aralarında boşluklar bulunan iki katmandan oluşan bu uçurtmalar, rüzgarda tıpkı bir paraşüt gibi şişer ve süzülmeye başlar. Diğer uçurtmaların aksine genelde çift ipli olurlar. Tıpkı kutu uçurtmalar gibi, oldukça hoş görünseler de bu tipten bir uçurtma uçurmak biraz zordur.

Bizler, yazımızın devamında herkese hitap edebilmek adına elmas, delta ve altıgen gibi basit yapılı uçurtmaları kullanmayı anlatacağız. 

Birçok hobi malzemesi dükkanında ve oyuncakçılarda çeşitli hazır uçurtmalar satılmaktadır. Beğendiğiniz hazır uçurtmayı aldıktan sonra, paketten çıkan yönergeleri takip ederek kısa sürede uçurmaya hazır hale getirebilirsiniz. 

Bunun yanı sıra basit şekilli uçurtmalar evde de yapılabilir. Bunun için yeterince ince ve büyük kaplama kağıdına, uçurtmayı sabitlemek için yeterli adette çıtaya ve bağlamak için yeterince uzun iplere ihtiyacımız var. Malzemeleri edindikten sonra hayalinizdeki uçurtmayı kendiniz tasarlayabilirsiniz! Uçurtma yapmak aynı zamanda çocuklar için sanat etkinliği olarak da oldukça iyidir!

Uçurtma uçurtmak için uygun mekan ve hava koşulları

Uçurtma uçurmanın püf noktalarından bahsederken elbette mekan ve hava koşullarını es geçemeyiz. Hepimizin tahmin edebileceği gibi, uçurtma uçurmak için açık bir mekana ve yeterli seviyede rüzgara ihtiyacımız var. Bu bilgileri biraz daha detaylandıralım:

  1. Açık alan: Uçurtma uçururken en baştan dikkat etmemiz gereken unsurlardan biri, uçurtmanın havadayken bir yerlere takılmaması ve bir şeye çarpmaması. Uçurtmayla istediğimiz her an keskin manevralar yapamayabiliriz, dolayısıyla alanın olabildiğince açık olduğundan emin olmalıyız. Bu sebeple uçurtma uçurmak için yüksek binalardan ve ağaçlardan uzak bir alan seçmeliyiz.
  2. Rüzgar hızı: Bir diğer önemli unsur da uçurtma uçurmak için gereken rüzgar hızı. Aynı anda hem uçurtmayı havalandırmaya yetecek kadar rüzgar olduğundan, hem de bu rüzgarın uçurtmaya zarar verecek kadar şiddetli olmadığından emin olmalıyız. Uçurtma uçurtmak için genellikle saatte 8 ila 24 kilometre arası bir rüzgar hızı idealdir. Eğer hazır uçurtma aldıysanız, pakette bu konuda daha fazla detay yazıyor olabilir.
  3. Hava durumu: Tahmin edebileceğiniz üzere, yağmurlu ve fırtınalı havalarda uçurtma uçurmak iyi bir fikir değildir. Bu hem uçurtmaya, hem de uçurtmayı uçuran kişiye zarar verebilir. Benjamin Franklin, fırtınalı havada uçurtma uçurduğu oldukça tehlikeli bir deneyle elektriğin doğasını araştırmıştı ve eğer şanssız olsaydı kendisini yıldırım çarpabilirdi!

Uçurtma nasıl uçurulur: Adımlar

Uçurtma çeşitleri ve uçurtma uçurmak konusunda temel bilgileri edindiğimize göre asıl eğlenceli kısma geçebiliriz. Hem uçurtmamız elimizde, hem de hava ve mekan koşulları uygun; o halde geriye yalnızca uçurtmayı uçurmak kalıyor! İşte uçurtma uçurmak için gereken adımlar:

1. Uçurtmanın kuyruğunu çözün: Öncelikle, uçurtmanın kuyruğunu çözdüğümüzden emin olalım. Uçurtmalar, kuyrukları sayesinde rüzgara karşı dengelerini koruyabilir ve sabit bir şekilde uçabilirler. Uçurtmaların kuyruğu epey uzun olur, dolayısıyla hiçbir yere takılmadığından iyice emin olmalıyız!

2. Rüzgara göre pozisyon alın: Uçurtmamız hazır olduktan sonra, kendimizi rüzgara göre doğru bir şekilde konumlamalıyız. Bu adım, uçurtmayı tek başımıza uçuruyorsak farklı, bir arkadaşımız varsa farklı şekilde uygulanabilir. İki senaryoyu da açıklayalım:

  • Tek başına: Uçurtmayı ortasından tutun ve rüzgarı arkanıza alarak havaya kaldırın.
  • Arkadaşınızla: Arkadaşınızın uçurtmayı tutup sizden yaklaşık 10-20 metre kadar uzaklaşmasını isteyin. Ardından arkadaşınız yüzünü rüzgara doğru dönmeli ve uçurtmanızı elinde tutarak havaya kaldırmalıdır. 

3. Uçurtmayı bırakın: Bu adımda uçurtmamızı bırakarak havalanmasına izin vereceğiz. Tekrardan, hem yalnız başımıza hem de bir arkadaşımızın desteğiyle bunu yapmayı açıklayalım:

  • Tek başına: Uçurtmanızın rüzgarı yeterince yakalayabildiğini hissediyorsanız bırakın ve kendi kendine havalanmasına izin verin. İpi sıkıca tuttuğunuzdan ve elinizden kaçırmadığınızdan emin olun!
  • Arkadaşınızla: Rüzgar yeterli olduğunda arkadaşınıza uçurtmayı bırakmasını söyleyin. Arkadaşınız uçurtmayı bıraktığı anda, uçurtmanın ipini hızlıca kendinize doğru çekin. Uçurtmanızın birden havalandığını göreceksiniz!

4. Uçurtmayı kontrol edin: Uçurtma havalandıktan sonra kontrol sizde! Elinizdeki ipi yavaşça salarak uçurtmanın yükselmesini, daha fazla dolayarak ise alçalmasını sağlayabilirsiniz. Uçurtmanın yüksekliğini etraftaki nesnelere ve rüzgar şiddetine göre ayarlamanızda fayda vardır.

Bu noktada isterseniz koşarak, isterseniz de elinizdeki ipi oynatarak uçurtmanızla eğlenceli manevralar yapabilirsiniz! Eğer çift ipli bir uçurtma kullanıyorsanız daha da keskin hareketler sergileyebilirsiniz.

5. Uçurtmayı toplayın: Eğlenceniz sona erdiğinde uçurtmayı yeniden yere indirip toplamak gerekir. Bunun için ipinizi yavaşça sarmaya başlayın. Bunu yaparken aynı zamanda uçurtmanızın bulunduğu konuma doğru yürüyün ve yeterince yaklaştığında onu yakalayın. Böylece güvenli bir şekilde uçurtmanızı indirebilirsiniz. Elbette kuyruğunu toplamayı da unutmayın!

Şimdi kaydolun ve 1 ay boyunca ücretsiz konuşma pratiği dersleri kazanın!
Çocuğunuza İngilizce ile güven verin!

Uçurtma uçururken dikkat edilmesi gerekenler

İşte uçurtma uçurmak bu kadar basit ve bir o kadar da eğlenceli! Fakat her etkinlikte olduğu gibi uçurtma uçurmak için de aklımızda bulundurmamız gereken bazı güvenlik önlemleri mevcut. Bu güvenlik önlemlerini de uçurtma uçurmanın püf noktalarına dahil edebiliriz. Uçurtma uçururken dikkat edilmesi gereken unsurları şu şekilde özetleyebiliriz:

  • Güvenli bir yer seçin: Daha önce de bahsettiğimiz gibi, uçurtma uçurmak için güvenli bir yer seçmek fazlasıyla önemli. Elektrik kablolarından, yüksek binalardan, yoğun yollardan ve uzun ağaçlardan uzak durun.
  • Ellerinize ve gözlerinize dikkat edin: Uçurtma uçururken elinizde sürekli ince bir ip tutacağınızı unutmayın. İpin sürtünme yoluyla elinize zarar vermemesi için koruyucu bir eldiven takabilirsiniz. Bunun yanı sıra, uçurtmamızı izlemek için havaya bakarken gözlerimizi güneşten korumamız da gerekir. Bu sebeple güneş gözlüğü takmak yardımcı olabilir.
  • Hava değişikliklerine dikkat edin: Uçurtma uçurmak için dışarı çıktığımızda hava çok güzel olabilir, ancak ani değişikliklere dikkat etmek gerekir. Eğer rüzgar fazla şiddetlenirse veya yağmur yağacak gibi olursa uçurtmayı toplamak iyi bir fikirdir.
  • Doğal hayata saygılı olun: Tüm bunların yanı sıra, uçurtma uçururken diğer canlıları da aklımızda bulundurmalıyız. Özellikle de kuşların yoğun olarak bulunduğu bir bölgede uçurtma uçurmak, onlara zarar verebilir. Tüylü dostlarımızı rahatsız etmeden güzelce eğlenelim!

Uçurtma uçurmak: Sıkça sorulan sorular

İşte uçurtma uçurmak hakkında sıkça sorulan sorular ve cevapları:

Uçurtma nasıl havada uçurulur?

Uçurtmayı havada uçurmamıza rüzgar yardım eder. Uçurtmayı rüzgara karşı bırakarak havalanmasını sağlarız. Ardından elimizdeki ipi salarak veya dolayarak yükselip alçalmasını sağlayabiliriz.

Uçurtma ne zaman uçurulur?

Uçurtma, havanın açık olduğu ancak yeteri kadar rüzgar olan zamanlarda uçurulur. Yağmurlu ve fırtınalı havalarda uçurtma uçurulmaz. Uçurtma uçurmak için ideal rüzgar hızı ise saatte 8 ila 24 kilometre arasındadır. Tüm bunları göz önünde bulundurarak uçurtma uçurmak için en iyi zaman ilkbahar ve yaz aylarıdır denebilir.

Kaç çeşit uçurtma vardır?

Elmas, delta, altıgen, kutu ve paraşüt tipi olmak üzere beş çeşit temel uçurtma vardır. Profesyonel uçurtmalar ise daha farklı ve özel çeşitlere ayrılabilir.

Kuyruksuz uçurtma uçar mı?

Evet, bazı kuyruksuz uçurtma modelleri mevcuttur, ancak bunun için uçurtmanın şeklini özel olarak tasarlamak gerekir. Kuyruklu bir uçurtma, kuyruksuz uçurtmaya kıyasla daha kolay ve daha rahat uçurulabilir.

Uçurtma oyuncak mı?

Teknik olarak uçurtmayı da bir çeşit oyuncak sayabiliriz. Ancak uçurtmalar, diğer oyuncaklara kıyasla çok daha kişiselleştirebilir bir özelliğe sahiptir. Özellikle de evde yapılan uçurtmaları dilediğiniz gibi süsleyebilirsiniz. Üstelik elbette uçurtma, diğer çoğu oyuncak gibi evin içinde kullanılamaz.

Novakid’le tanışın!

Novakid’de uçurtma uçurmak gibi, tüm aileyi eğlendirecek aktiviteler konusunda detaylı bilgiler ve fikirler veriyoruz. Buna ek olarak sizlere doğrudan yardımcı olabileceğimiz bir diğer alan, online İngilizce eğitimi. 

Çocuklar için İngilizce öğrenmenin en etkili yolu Novakid’de! Onların ilgisini çekecek eğlenceli derslerle dolu bu platformu keşfetmek için videomuzu izleyin:

 

Çocuğunuzun eğlence dolu derslerde severek İngilizce öğrenmesini isterseniz, ücretsiz deneme dersinizi şimdi alın!

Yorum bırak

Yorum yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site reCAPTCHA tarafından korunmaktadır ve Google Gizlilik Politikası ile Hizmet Şartları geçerlidir.

Editörün seçimi
İlginizi çekebilir
Tüm aile için oyun ve aktiviteler
Evcil hayvanlar, kedi ve köpek, soru işareti, çocuklar için hayvanlar hakkında bilmeceler
Tüm aile için oyun ve aktiviteler
Bir dil seçin
Down arrow icon
Argentina Brazil Chile Czech Republic Denmark Finland France Germany Global English Global العربية Greece Hungary India Indonesia Israel Italy Japan Malaysia Netherlands Norway Poland Portugal Romania Russia Slovakia South Korea Spain Sweden Turkey
Cookie icon
Web sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Siteye giriş yaparak çerezleri tarayıcınıza kaydetmeyi kabul ediyorsunuz.