Scrolltop arrow icon
Left arrow icon Tüm kategoriler
Close icon
Haberler
İngilizce öğrenme
Ebeveynler için Novakid
TR
TR flag icon
Mobile close icon
CTA background
Çocuğunuz için en iyi İngilizce derslerini planlayın
ÜCRETSİZ DENEYİN
Paylaş
LinkedIn share icon
Üç çocuk bir şey arıyor, heyecan verici arka plan, konsept - çocuklar için uygun korku filmleri, illüstrasyon
Tüm aile için oyun ve aktiviteler
Star icon
16.10.2023
Time icon 8 min
Comment icon 0 yorum

Çocuklar için en uygun korku filmleri nelerdir? Çocuklarınızın gönül rahatlığıyla izleyeceği filmler ve animasyonlar!

İçindekiler

Çocuklar için korku filmi ararken ebeveynlerin dikkat etmesi gereken pek çok nokta var. Gerilim dolu sahneler ve korkunç karakter tasarımları çocuğunuzu ürpertebilir. Ancak doğru korku filmini bulmak çocuğunuzun bilişsel gelişim sürecine katkı sağlayabilir. 

Elbette ebeveynlerin çocuk korku filmleri seçerken dikkat etmesi gereken pek çok nokta var. Örneğin çocukların yaş sınırı filmi izlemeye uygun olsa bile bazı korku filmlerinden kaçınmak gerekiyor. Diğer yandan uluslarası ölçütlerden geçmiş, korku türündeki çeşitli içerikleri de gözden tamamen çıkarmamak gerek. 

Çünkü bazı korku filmleri uzmanların “sağlıklı korku” olarak tanımladığı hisleri ortaya çıkarıyor. Bu tür filmle der çocuklarda “korkuya karşı direnci artırma” refleksini çalıştırıyor.

Peki bunu en iyi yapan çocuk korku filmleri nelerdir? Çocuğunuzu hem eğlendirecek hem de heyecanlandıracak filmlere göz atalım.

En uygun çocuk korku filmlerini listeyelim!

Özellikle Sevimli Canavarlar gibi pek çok korku animasyon filmleri çocuklar için şahane bir seyir zevki sunabiliyor. Bu tür filmler her ne kadar korku temasına sahip olsa da çocuğunuzu bol bol güldürecek eğlenceli sahnelerle dolu. 

  • Coco

Yaş Aralığı: 6 yaş ve üstü

Yayın Yılı: 2017

Ülke: ABD

Coco, Meksika kültürünü kutlayan ve aile, miras ve ölülerin anılması gibi önemli konuları işleyen şahane bir animasyon filmi. Geçtiğimiz yıllarda birçok ödül alan filmin en iyi korku animasyon filmleri arasında olduğunu söyleyebiliriz.

Coco “aile olma” anlayışını rengarenk ve büyüleyici sahnelerle anlatıyor. Dolayısıyla tam olarak bir korku animasyon filmi değil. Ancak bazı karakterlerin tasarımları ve “yaşamdan sonrayı” ele alıyor olduğundan çok küçük çocuklar için uygun bir film olmayabilir. Fakat bu durum altı yaş ve üstündeki çocuklar için bir problem olmayacaktır.

  • Scared Shrekless

Yaş Aralığı: 6 yaş ve üstü

Yayın Yılı: 2010

Ülke: ABD

Scared Shrekless, Shrek ve arkadaşlarının Cadılar Bayramı hikayelerini paylaştığı kahkahalarla dolu bir animasyon filmi. Film, animasyon dünyasının ikonik karakteri Shrek’i ve arkadaşlarını tekrar karşımıza çıkarıyor.

Kısa süresiyle hem “sağlıklı korku” anları hem de eğlenceli sahneler vadeden Scared Shrekless, ailecek izlenecek korku filmleri arasında kendine yer buluyor. 

  • Wallace ve Gromit Yaramaz Tavşana Karşı

Yaş Aralığı: 6 yaş ve üstü

Yayın Yılı: 2005

Ülke: İngiltere

Wallace ve Gromit Yaramaz Tavşana Karşı komik ve eğlenceli bir stop-motion animasyon olarak öne çıkıyor. Hikaye, ebeveynlerin hatırlayacağı ikonik Wallace ve Gromit’i birbiriyle buluşturuyor.

2005 çıkışlı film, hem küçük yaştaki çocukların hem de ebeveynlerin severek izleyeceği bir film. Sevimli animasyonları ve tatlı karakter tasarımları stop-motion türündeki filmi ideal bir aile içeriği yapıyor.

Filmde insandan tavşana dönüşme sahnesi ve 6 yaş altı çocuklar için korkutucu bazı sekanslar olabilir. Dolayısıyla uluslararası ölçütler Wallace ve Gromit Yaramaz Tavşana Karşın animasyonunu 7 yaş korku filmleri kategorisine eklemiş.

  • Sevimli Canavarlar (Monsters Inc.)

Yaş Aralığı: 7 yaş ve üstü

Yayın Yılı: 2001

Ülke: ABD

Sevimli Canavarlar, birbirinden ilginç canavarların yaşadığı hayali bir dünyayı resmediyor. Hikaye, korkuları toplayan bir enerji şirketinde çalışan canavarları konu alıyor. Sully ve Mike gibi sevimli canavarlarla tanışırken çocuklar için de harika bir seyir keyfi sunuyor.

Sevimli Canavarlar’ın aynı zamanda en popüler korku animasyon filmlerinden biri olduğunu söyleyebiliriz. Animasyonun devam filmi olan Sevimli Canavarlar Üniversitesi de en az ilki kadar eğlenceli. 

Her ne kadar renkli karakter tasvirleri olsa da 5 yaş altı çocukların Sevimli Canavarlar filmlerini izlememesini öneriyoruz. Bazı sahnelerdeki hızlı efektler ve ani ses yükselişleri özellikle 4-5 yaşındaki çocuklar için ürkütücü olabilir.

  • Noel Gecesi Kabusu (The Nightmare Before Christmas)

Yaş Aralığı: 8 yaş ve üstü

Yayın Yılı: 1993

Ülke: ABD

Ebeveyn misiniz? ve deneyiminizi paylaşmak istiyor musunuz?
Hikayenizi anlatmak için bize ulaşın.

12 yaş korku filmleri arayışınızda Noel Gecesi Kabusu ideal bir seçenek olacak. Tim Burton’un dehasını konuşturduğu şahane korku filmi ürpertici ve bir o kadar da büyüleyici bir dünya çiziyor.

Burton imzalı Noel Gecesi Kabusu aynı zamanda korku animasyon filmleri arasında bir yıldız. Hem karakterleri hem de takdir uyandıran animasyonlarıyla çocuğunuzun hatırasında özel bir yer edineceği kesin.

Filmin hikayesi ise Cadılar Bayramı kasabasının lideri Jack Skellington’un etrafında şekilleniyor. Rutin hayatından sıkılan Jack, Noel Kasabası’nı keşfediyor ve bu süreçte de “kendisiyle mutlu olmanın” yollarını buluyor. 

Noel Gecesi Kabusu her ne kadar olumlu bir mesaj verse de 8 yaş ve altı çocuklar için uygun değil. Karakter tasarımları ve bazı şiddet sahneleri de filmi ebeveyn denetiminde 12 yaş korku filmleri listesine taşıyor. Çocuğunuzun hayal gücünü besleyecek film sizi keşfedilmemiş dünyalara götürecek!

  • Frankenweenie

Yaş Aralığı: 9 yaş ve üstü

Yayın Yılı: 2012

Ülke: ABD

Frankenweenie, Tim Burton imzasını taşıyan bir başka animasyon filmi. Ailecek izlenecek korku filmleri arasında yer alan filmi çocuğunuz severek izleyecek.

Ünlü yönetmenin korku filmi çocuk seyirciler için ebeveyn şefkati ve hayvan sevgisini benimsetecek mesajlara sahip. Köpeği Sparky’yi kaybeden Victor’un öyküsünü anlatan filmde dostluk, aile ve özgünlük gibi kavramlar da yer alıyor.

Fakat olumlu mesajlarına rağmen Frankenweenie çok küçük yaştaki seyirciler için korkutucu olabilecek sahnelere sahip. Dolayısıyla Frankenweenie’nin anne baba denetiminde 9 – 12 yaş korku filmleri arasında olduğunun altını çizelim. 

  • Coraline (2009)

Yaş Aralığı: 10 yaş ve üstü

Yayın Yılı: 2009

Ülke: ABD

2009 yapımlı korku animasyon filmi Coraline, mutsuz bir genç kızın gizemli ve karanlık macerasını konu alıyor. Yeni bir eve taşınmalarıyla iyice mutsuz hale gelen Coraline aynı zamanda ebeveynlerinin kayıtsız tavırlarına da çok üzülüyor.

Mutsuz hayatını geride bırakmak isteyen genç kahraman ilginç bir oyuncak bebek sayesinde kendisini yeni bir dünyada buluyor. Coraline’in keşfettiği dünya başta şahane görünse de yavaş yavaş korkutucu yüzünü göstermeye başlıyor.

Coraline karanlık atmosferi sebebiyle 10 yaş altı çocuklar için izlemeye uygun değil. Ancak filmi ebeveyn denetiminde izlenebilecek 10-13 yaş korku filmleri arasında listeleyebiliriz. Bununla birlikte filmde kaybolma ve anne-babadan ayrı kalma gibi konseptlerin olduğunu da belirtelim.

  • Ruhların Kaçışı (Spirited Away)

Yaş Aralığı: 13 yaş ve üstü

Yayın Yılı: 2001

Ülke: Japonya

Ruhların Kaçışı hem çocukları hem de yetişkinleri kendine bağlayacak büyüleyici bir masalı konu alıyor. Studio Ghibli’nin ustalıkla yaratılmış başyapıtı, Chihiro adlı genç bir kızın ve ailesinin gizemli bir ruhlar diyarındaki serüvenini anlatıyor.

Ruhların Kaçışı’nın korku animasyon filmleri arasında yer aldığından şüphe yok. Ancak filmin korku unsurlarından çok bir çocuk için uygun olmayacak farklı yönleri de var. Örneğin filmin pek çok animasyona kıyasla daha uzun olduğunu söyleyebiliriz. 2 saati aşkın süresinin yanı sıra Ruhların Kaçışı’nda pek çok karmaşık sahne de yer alıyor.

Uzun süresi, anlaması güç öyküsü ve bazı korkutucu anlarıyla Ruhların Kaçışı 13 yaş korku filmleri arayanlar için iyi bir seçim olabilir. Ancak 13 yaşının altındaki çocuklar için ebeveyn denetimi şart. 

  • Canavar Ev (Monster House)

Yaş Aralığı: 13 yaş ve üstü

Yayın Yılı: 2006

Ülke: ABD

Çocuklar için korku filmi denince akla Canavar Ev’in gelmemesi güç. Çünkü hem hikayesi hem de animasyon düzeyiyle Canavar Ev gerçekten de listemizdeki en ürkütücü animasyonlardan biri.

Canavar Ev üç arkadaşın mahalledeki ilginç bir evi keşfetmek istemesiyle başlıyor. Evin huysuz sahibine rağmen bir türlü pes etmeyen üç kafadar, kendilerini hiç beklemedikleri bir tehlikenin ortasında buluyor. 

Bu tür sekanslardan dolayı filmi 13 yaşının altındaki çocukların izlememesinde fayda var. Canavar Ev her ne kadar arkadaşlık ve cesaret gibi temalara yer verse de bazı sahneleri dolayısıyla gerçek bir korku animasyon filmi. 

  • Cruella

Yaş Aralığı: 14 yaş ve üstü

Yayın Yılı: 2021

Ülke: ABD

Cruella, 101 Dalmaçyalı’nın kötü karakteri Cruella de Vil’in gençlik yıllarını konu alıyor. Moda dünyası ve karakterin dönüşümünü ele alan filmi çocuk korku filmleri arasında değerlendirmek güç. Fakat filmin özellikle 14 yaş üstü çocuklar için keyifli bir deneyim sunacağını söyleyebiliriz.

Hareketleri sahneler arasındaki uzunluk ve yer yer sert kelimelerin kullanımı Cruella’yı çocuklar için korku filmi arayışınızda iyi bir tercih yapmayacak. Özellikle dikkat süresi nispeten düşük çocuklar Cruella’yı sevmeyebilir.

Pedagogların “sağlıklı korku” olarak tanımladığı etkiyi başarıyla sunan en iyi çocuk korku filmlerine bu listede yer verdik. Yaş sınırlamalarına uyarak bu filmleri çocuklarınızla birlikte gönül rahatlığıyla izleyebilirsiniz.

Novakid’le tanışın!

Film izlemek aile olarak zaman geçirmek için en faydalı etkinliklerden biri. Faydalarını artırmak için filmleri İngilizce altyazıyla izleyebilirsiniz. Böylece çocuğunuzun İngilizce öğrenme sürecinde oldukça verimli bir yöntem uygulamış olursunuz. Tam olarak bunu hedefleyen, kuralcı ve ezberci anlayıştan uzak bir İngilizce eğitimi için Novakid’le tanışın. Ücretsiz deneme dersinizi hemen alın!

Rate this post

Yorum yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlginizi çekebilir
Çocuklar için zorlayıcı zeka soruları ve bilmecelerin faydaları!
Tüm aile için oyun ve aktiviteler
Tüm aile için oyun ve aktiviteler
Bir dil seçin
Down arrow icon
Russia Global English Czech Republic Italy Portugal Brazil Romania Japan South Korea Spain Chile Argentina Slovakia Turkey Poland Israel Greece Malaysia Indonesia Hungary France Germany Global العربية Norway India India-en Netherlands Sweden Denmark Finland
Cookie icon
Web sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Siteye giriş yaparak çerezleri tarayıcınıza kaydetmeyi kabul ediyorsunuz.