Scrolltop arrow icon
Left arrow icon Tüm kategoriler
Close icon
Haberler
İngilizce öğrenme
Ebeveynler için Novakid
TR
TR flag icon
Mobile close icon
CTA background
Çocuğunuz için en iyi İngilizce derslerini planlayın
ÜCRETSİZ DENEYİN
Paylaş
LinkedIn share icon
Çocuklar neden havalı olmanın yollarını arar? Ebeveynler bu konuda ne yapmalı?
Ebeveynler için Novakid
Star icon
24.04.2024
Time icon 8 min
Comment icon 0 yorum

Çocuklar neden havalı olmanın yollarını arar? Ebeveynler bu konuda ne yapmalı?

İçindekiler

Gelişim çağındaki çocuklar, kendi karakterlerini oluşturmaya çalıştıkları uzun bir yoldan geçerler. Bu dönemde çocuklar farklı olgular üzerinden kendilerine kimlik yaratmak isteyebilirler.

Ebeveynler karakter gelişimiyle boğuşan çocuklarının duygu dünyasına dair sık sık endişeler duysa da bu sürecin çocukların bilişsel gelişiminin bir parçası olduğunu kendilerine sık sık hatırlatmalılardır.

Ancak yine de karakter gelişimi, bazı çocuklar için daha karamsar düşünceleri ve duygusal bozuklukları da beraberinde getirebilir.

Kendi karakterlerini yaratmak isteyen çocuklarda yaygın olarak gördüğümüz vakalardan biri de popüler olma arzusudur. 

Birçok farklı yaş grubundaki çocuklar okul ortamında, arkadaş çevresinde ve hatta tanımadıkları insanların arasında bile dikkat çekmek isterler, havalı olmanın yollarını ararlar ve kimi zaman bu istediklerini elde etmek için birçok şeyi yapmaya hazırlardır.

Çocukların popüler olma isteği başlangıçta masum ve zararsız gibi gözükse de bu durum daha karmaşık ve ciddiye alınması gereken bir konu olabilir. Peki, bunun nedeni nedir? Çocukların arkadaşları arasında popüler olmak istemesinin sebepleri ve sonuçları ne olabilir? Yazının devamında bu soruların cevaplarını daha yakından inceleyeceğiz.

Başlamadan önce şunu hatırlatmakta fayda var ki çocukların beğenilen, sevilen ve tanınan biri olmasını istemesinin doğrudan negatif bir sonucu yok. Ancak bu durum dolaylı olarak negatif ve pozitif olarak iki yönlü sonuçlar doğurabilir. Bu noktada ebeveynlerin üzerine düşen görev çocuklardaki bu eğilimi iyiye kullanmak. 

Popülerlik nedir?

İlk olarak popülerlik kavramının ne demek olduğuna ve çocuklar için ne ifade ettiğine odaklanabiliriz. Popülerlik, genel anlamıyla yaygın bir şekilde tanınmak ve sevilmek anlamına gelir. 

Bu terim, genellikle medyada, sosyal çevrelerde veya genel olarak toplumda bir şeyin ne kadar ilgi gördüğünü ve benimsenmiş olduğunu belirtmek için kullanılır.

Sosyal çevresi ve karakter gelişimi yavaşça düzene girmeye başlayan çocuklarda özellikle okul ortamında sevilme, tanınma ve saygı görme arzusunu gözlemleyebiliriz. Bu durumu da basitçe popüler olma isteği olarak adlandırmamız mümkün.

Popüler olma hevesi ilkokul ve ortaokul çağlarında yaygın olarak görülse de en çok lise çağlarındaki ergen çocuklar arasında önem taşır. Çünkü bu yaşlarda karakterleri ve dış görünüşüyle ilgili birçok kaygı taşıyan çocuklar, havalı olduklarında bununla başa çıkabileceklerine inanırlar.

Çocuklar neden popüler olmak isterler?

Daha fazla detaya inmeden çocukların popüler olma arzusunun ardında yatan bazı nedenlere odaklanmamızda fayda var. Çocukların bu gibi isteklerinin olmasının birçok farklı sebebi olabilir. Ancak bunlardan bazıları, ebeveynlerin çocukları için endişelenmesini gerektirebilir.

Öyleyse çocukların popüler olma isteğinin nedenlerine verebileceğimiz başlıca örnekler nelermiş bir görelim:

  • Kabullenme ve aidiyet arzusu

Çocuklarda popüler olma isteğinin temelinde çoğunlukla çevre tarafından kabullenmeye ve ait hissetme arzusu yatar. Yalnızca çocuklar değil birçok birey ise kabul edilmeye giden yolun birçok insan tarafından tanınmak ve takdir edilmek olduğunu düşünür.

  • Ailevi problemler

Kabullenme ve aidiyet arzusuyla ilişkili olan ailevi problemler de çocuklarda popüler olma içgüdüsünü uyandırabilir. Kısacası, ebeveynleri tarafından onaylanmadığını ya da takdir edilmediğini düşünen çocuklar çözümü farklı ortamlarda kabul görmekte ararlar.

  • Sosyal medya 

Filmler, sosyal medya içerikleri ve reklamlar gibi birçok dijital unsur da çocukları popüler olmanın oldukça önemli bir beceri olduğu kanısına itebilir. Bunun en temel nedenini ise sosyal medyadaki içeriklerin popülariteye göre şekillenmesi ve birçok dizi-film içeriğinde popüler karakterlerin öne çıkması olarak yorumlayabiliriz.

  • Arkadaşlık dinamikleri

Çocukların karakter gelişimleri, birbirlerininkini de doğrudan etkiler. Bu nedenle çocukların arkadaşlarının eğilimleri, karakterleri ve sosyal statüleri de popüler olma isteğini tetikleyebilir.

  • Özgüven eksikliği

Popüler olma isteğinin bir diğer nedeni de özgüven sorunları olabilir. Karakteriyle veya dış görünüşleriyle tam anlamıyla memnun olmayan çocuklar da bu eksikliklerini popüler olarak giderebileceklerine inanırlar.

Ebeveyn misiniz? ve deneyiminizi paylaşmak istiyor musunuz?
Hikayenizi anlatmak için bize ulaşın.

Popüler olmak isteyen çocuklarla nasıl konuşmak gerekir?

Ebeveynlerin popüler ve havalı olarak takdir kazanma isteği olan çocuklara bazı telkinlerde bulunması gerekir. Çünkü çocuklarda popüler olma arzusunun sebeplerini incelediğimizde bu durumun ebeveyn rehberliği ve desteği gerektirdiğini anlayabiliriz.

Bu konuda ebeveynlerin öncelik vermesi gereken ilk adım, çocuklara popüler olmanın beraberinde çok büyük bir başarı ve avantaj getirmediğini hatırlatmak. Popüler olmak elbette pozitif bir şeydir ancak çocukların okulda başarılı olmak, sosyal ilişkilerini düzeltmek ve düzenli olmak gibi daha faydalı hedeflerinin olması gerektiğini bilmeleri gerekir.

Çocuklara popüler olma konusuyla ilgili hatırlatılması gereken bir diğer husus da bu duruma yönelik edindikleri olumsuz deneyimlerin onları daha kötü bir insan yapmadığıdır. 

Çocukların özgüvenlerinin zedelenmemesi için onlara sık sık “Bu konuda yeterli olmak zorunda değilsin.”,”Seni seven bir sürü insan var.”,”Bu dünyanın sonu değil.” gibi daha olumlu ve pozitif cümleler kurabilirsiniz.

Bunlara ek olarak, popüler olmak istediğini dile getiren çocuklarda bu durumun nedenine inmeyi deneyebilir ve gerekirse uzmanlara danışabilirsiniz.

Popüler olmak isteyen çocuklara zarar vermeden onlara nasıl destek oluruz?

Bahsettiğimiz gibi, çocukların popüler olmak istemesi doğrudan negatif bir şey olarak algılanmamalıdır. Bu da demek oluyor ki çocuğunuzun popüler istediğini gözlemlemeniz ona engel olmak yerine ona destek olabileceğiniz anlamına gelir. 

Peki, ebeveynler popüler olmak isteyen çocuklarla nasıl konuşmalıdır? Çocuklara zarar vermeden ve onların hevesini kırmadan onlara nasıl yardımcı olabilirsiniz? Bu soruların cevaplarını bulabileceğiniz birkaç tavsiyeye bir göz atalım.

  • Doğru iletişim yolunu seçmek

Çocuklara yardımcı olmak istiyorsanız ilk adımda daima doğru iletişim yöntemini seçmek yatar. Bu noktada çocuklara görevler vermek veya onları kısıtlamak yerine teşvik edici konuşmalar yapabilirsiniz. 

  • Faydalı tavsiyeler vermek

Çocuklar popüler olma konseptini kimi zaman yanlış yorumlayabilirler. Bu noktada kimi zaman arkadaşlarını incitebilir veya akranlarına zorbalık uygulayabilirler. Ebeveynlere düşen görev ise çocukları bu yanlış tutumlardan uzaklaştırarak onlara daha faydalı tavsiyeler vermektir. 

Örneğin, arkadaşlarına yardım etmek, paylaşımcı olmak, temiz giyinmek veya derslerde başarılı olmak gibi daha erdemli davranış biçimlerinin popüler olmalarına yardımcı olacağını onlara hatırlatabilirsiniz.

  • Örnek olmak

Yukarıda bahsi geçen olumlu davranış biçimlerini çocuklarınıza aşılayarak takdir kazanmalarını sağlamanın en temel yolu ise onlara iyi birer örnek olmak. Dolaylı olarak popüler ve havalı olmakla ilişkilendirdiğiniz karakter özelliklerini çocuklarınızın içselleştirmesi için bu tutumu siz de onlara karşı sergilemelisiniz.

  • Desteğinizi hissettirmek

Çocukla yalnızca akranlarının değil, ebeveynlerinin de takdir ve onayına daima ihtiyaç duyarlar. Bu yüzden onların isteklerinizi onayladığınızı hatırlatmak, onlara destek vermek ve duygusal anlamda yanlarında olmak da çocuğunuzun bu eğilimini olumlu yönde etkileyecektir.

  • Kendilerini kabullenmelerini sağlamak

Okulda popüler ve havalı olmanın yollarını arayan çocuklar kimi zaman karakterlerini değiştirmek isteyebilirler. Bu çocuklar, başka birisi gibi olurlarsa akranları tarafından onay göreceklerine inanırlar. Ancak, çocukların onay almak için olmadıkları bir kimse gibi davranmaya ihtiyaçları yoktur ve bunu ebeveynleri tarafından duymaya ihtiyaç duyabilirler. 

Bu konuyla ilgili ebeveynlerin dikkat etmesi gereken bir diğer nokta ise başka birisi gibi davranmakla karakter gelişimi arasındaki ayrımın iyi yapılabilmesidir. Çocukların kimi zaman bazı davranışlarını düzeltmesi gerekebilir. Bu, başka birisi gibi davranacakları anlamına gelmez.

  • Popülerlik tanımını yapmak

Ebeveynlere düşen görevlerden biri de çocukların popülerlik algısını pozitif anlamda yönlendirmektir. Çünkü çoğunlukla çocuklar arasında popülerlik, negatif bir ün veya diğer popüler çocuklar tarafından kabullenmekle karıştırılabilir.

  • Sağlıklı ilişkilere teşvik etmek

Çocuklar için popüler olmaya giden en bir yol da sağlıklı ilişkiler kurabilmektir. Bu nedenle ebeveynler olarak çocuklarınızın sosyalleşmesine imkan tanımak, arkadaş ortamını denetlemek ve onları bazı sosyal aktivitelere teşvik etmek ona yardımcı olabilmenin en güzel yollarından.

Novakid’le tanışın!

Bir dili öğrenmek için o dilde sık sık pratik yapmanız gerekir. Novakid’de online İngilizce derslerimizde çocuklara bu fırsatı interaktif ve eğlenceli bir şekilde sunuyoruz. Siz de çocuğunuzun İngilizce öğrenmesini isterseniz ücretsiz deneme dersinizi şimdi alın!

Rate this post

Yorum yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlginizi çekebilir
Bir dil seçin
Down arrow icon
Russia Global English Czech Republic Italy Portugal Brazil Romania Japan South Korea Spain Chile Argentina Slovakia Turkey Poland Israel Greece Malaysia Indonesia Hungary France Germany Global العربية Norway India India-en Netherlands Sweden Denmark Finland
Cookie icon
Web sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Siteye giriş yaparak çerezleri tarayıcınıza kaydetmeyi kabul ediyorsunuz.