Scrolltop arrow icon
Left arrow icon Tüm kategoriler
Close icon
Haberler
İngilizce öğrenme
Ebeveynler için Novakid
TR
TR flag icon
Mobile close icon
CTA background
Çocuğunuz için en iyi İngilizce derslerini planlayın
ÜCRETSİZ DENEYİN
Paylaş
LinkedIn share icon
Çocuklarda özgüven geliştirme: Uzman yorumları ve tavsiyeler!
Ebeveynler için Novakid
Star icon
31.01.2024
Time icon 8 min
Comment icon 0 yorum

Çocuklarda özgüven geliştirme: Uzman yorumları ve tavsiyeler!

İçindekiler

Çocukların yaşı ilerledikçe kişilik özellikleri de gelişir. Bu, çocuk gelişiminin duygusal boyutunu oluşturur. Çocuğun sağlıklı bir hayat sürebilmesi için de, ebeveynler tarafından bazı özelliklerin desteklenmesi uygun olur.

Çocukların duygusal olarak mutlaka edinmesi gereken bir özellik de özgüvendir. Fakat çocuklarda özgüven geliştirme, ebeveynler için çok da basit görünmeyebilir. Ebeveynlerin aklında bu konuya dair sorular olması gayet doğaldır.

Klinik Psikolog Gülizar Şehitoğlu adında uzmanın eşliğinde, eğer çocuklarda özgüven geliştirme, çocuklarda özgüven eksikliğiyle başa çıkma, çocuğun özgüvenini destekleme gibi konular hakkında sorularınız varsa doğru yerdesiniz. Bu içeriğimizde çocuklarda özgüvenle ilgili bilmeniz gereken her şeyi anlatacağız. Haydi başlayalım!

Çocuklarda özgüven nedir, neden önemlidir?

En başta, çocuklarda özgüven denince ne anlamamız gerektiğini bilmeliyiz. Dolayısıyla öncelikle “özgüven” kavramını iyi bir biçimde tanıyalım.

Özgüven, her şeyden önce kişinin kendi özelliklerini sağlıklı bir şekilde değerlendirebilmesiyle başlar. Bu da demek oluyor ki özgüven sahibi olan biri, bazı şeyleri iyi yapabileceğinin, bazı şeyleri ise doğal olarak yapamayacağının farkındadır. Fakat bir şeyleri yapamayacağını bilmek, özgüven sahibi kişiyi olumsuz etkilemez. Tam tersine özgüvenli kişiler, mevcut kabiliyetlerinden ötürü kendilerine güvenir ve diğer alanlarda da gelişebileceklerini fark ederler.

Özgüven geliştirmek, çocuk gelişiminde özel bir yere sahiptir. Çocuklar bazı konularda diğerlerinde oldukları kadar iyi performans sergileyemediklerini fark edince moralleri bozulabilir. Ancak bir diğer yandan, genç yaşlar, yeni kabiliyetlerin en kolay edinildiği vakitlerdir. Özgüven sahibi bir çocuk, öğrenme kabiliyetine güvenerek henüz iyi olmadığı alanlarda da kendini kolayca geliştirebilir. Yani özgüvenli çocuk, bir bakıma yetenekli çocuk da olacaktır!

Eğer bu konu hakkında daha detaylı bilgi edinmek isterseniz, blogumuzda daha önce yayınladığımız çocuklarda özgüven hakkındaki yazımıza göz atabilirsiniz.

Çocuklarda özgüven geliştirme: Ebeveynler neler yapmalı?

Özgüven arttırmanın çocuklar için öneminden kısaca bahsettik. Ancak elbette çocuklarda özgüven geliştirme, kendi kendine olup bitebilecek bir süreç değil. Bunun için ebeveynlerin çocuğu iyi yönlendirmesi ve özgüven arttırmayı pekiştirecek davranışlar sergilemesi oldukça önemli. Peki çocuklarda özgüven geliştirmek için ebeveynler ne yapmalıdır? Uzman yorumları eşliğinde öğrenelim.

1. İyi bir rol model olmak

Çocuklarda özgüven geliştirme konusunda ebeveynlere verilen başlıca tavsiye, çocuklara iyi bir rol model olmak. Uzmanlar bu durumu şu şekilde açıklıyor:

“Çocuklar yaşamı deneyimleyerek öğrenirler. Bu, mükemmel gibi görünmeniz gerektiği anlamına gelmez. İnsan olmanın doğasında deneyerek öğrenmek vardır. Bizim yaşamı nasıl deneyimlediğimiz, yaşadığımız zorluklarda gösterdiğimiz cesaret ve işlevsel baş etme sistemleri çocuklar tarafından uzun vadede içselleştirilir.”

 

Unutmamalıyız ki çocukların hayattaki ilk öğretmenleri, ebeveynleridir. Buna ek olarak, her ne kadar çok fark edemesek de çocuklar aslında çok iyi gözlem yeteneklerine sahiptir. Çocuklar, ebeveynlerini yaparken izledikleri birçok şeyi kendileri de öğrenirler. Elbette buna yalnızca fiziksel hareketler değil, aynı zamanda tavırlar da dahildir. Bu da demek oluyor ki ebeveynlerinin özgüvenli davrandığını görmek, çocuğun kendi özgüvenini arttırmasını sağlayacaktır.

2. Çocuğu yeni şeyler denemeye teşvik etmek

Çocuklarda özgüvenin, yeni kabiliyetler edinmekte önemli bir role sahip olduğunu söyledik. Aslına bakarsanız bu, tek taraflı bir ilişki değil. Özgüvenli olmak yeni yetenekler edinebilmeyi sağladığı gibi, yeni yetenekler edinmek de özgüven geliştirmeye yardımcı olabilir. Uzmanlar; yeni becerilere ulaşmanın, çocuklara kendilerini yetenekli hissettireceğini ve her türlü zorluğun üstesinden gelebileceklerine dair güven kazandıracağını söylüyor.

3. Çocuğun hata yapmasına yeterince alan tanımak

Belki en başta kulağa biraz tuhaf gelecek, ancak hata yapmak da çocuklarda özgüven arttırmada oldukça önemli bir yere sahiptir. 

Genellikle hata yapmanın çocuklar için moral bozucu bir şey olduğunu düşünürüz. Çocuklar hata yapınca utanacaklarını ve özgüvenlerinin kırılacağını, bu sebeple hata yapmamayı öğrenmeleri gerektiğini zannedebiliriz. Ancak uzmanlar böyle düşünmüyor. Çocuğunuzu başarısızlıktan koruma isteği oldukça doğaldır, fakat deneme-yanılmanın çocukların öğrenme yolu olduğunu da unutmamalıyız. Uzmanların aktardığına göre önemli olan, bir şeyi tek seferde doğru yapabilmek değil; motivasyonumuzu sürdürebilmek.

Bu bilgi, ebeveynlerin çocuğun hatalarına verdikleri tepkiye de yansımalı elbet. Hata yaptığında çocuğa bağırmak veya kızmak, hiçbir zaman yapılmaması gereken davranışlardır. Fakat hata hiç yapılmamış gibi davranmak da pek yardımcı olmayabilir. Bunun yerine çocuğa hata yapmanın normal olduğunu ve öğrenmek için gerekli olduğunu hissettirmek, özgüven arttırmakta daha etkili olacaktır.

Ebeveyn misiniz? ve deneyiminizi paylaşmak istiyor musunuz?
Hikayenizi anlatmak için bize ulaşın.

4. Çocuğun çabalarını fark etmek ve onu cesaretlendirmek

Çocuklarda özgüven geliştirmenin bir diğer olmazsa olmazı da motivasyondur. Motivasyonun birincil koşulu ise çabaların fark edilmesi ve takdir edilmesidir. Daha önceden de dediğimiz gibi, çocukların bazı alanlarda diğerlerine kıyasla başarısız olması gayet normaldir. Ancak önemli olan, hemen pes etmeyip elinden geleni yapmaktır. Bunun için de çocuklar, en başta ebeveynlerinin kendilerine güvendiğini hissetmelidir. Bu sayede devamlı bir motivasyonları olacak ve özgüvenleri gelişecektir.

Elbette çocuğunuzun çabalarını takdir ettiğinizi göstermenin en iyi yolu sözlü iletişimdir. Çocuğunuz daha önce yapamadığı bir şeyde ilerleme katettiğinde bunu açıkça övmekten çekinmeyin. Basit bir “Aferin!” sözü bile çocuğunuzun kendisini çok daha iyi hissetmesini sağlayacak ve özgüven geliştirmesine yardımcı olacaktır.

5. Çocuk için kısa ve uzun vadeli hedefler belirlemek

Çocuklarda özgüven arttırmakta çok önemli olan bir diğer unsur da hedefe ulaşma duygusudur. Çocuklar, önem verdikleri bir hedefe ulaşabildiklerini hissettiklerinde kendilerine olan güvenleri artar. Bu durumu uzmanlar şu şekilde anlatıyor:

“Hem büyük hem de küçük hedefleri açıklamak ve bunları başarmak, çocukları güçlü hissettirir. Çocuğunuzun istek ve hayallerini gerçekleştirmek için bir liste yapmalarını teşvik ederek, daha uzun vadeli hedefleri gerçekçi kılmak konusunda yardımcı olmaya çalışın. Bu, ilgilerini onaylamakla kalmaz, aynı zamanda hayat boyu hedeflerine ulaşmak için ihtiyaçları olan becerileri öğrenmelerine yardımcı olur.”

 

Çocuklarda özgüven geliştirme için hedef listesi belirlerken, çocuğun ilgi alanlarını da göz önünde bulundurursanız daha iyi sonuçlar elde edebilirsiniz. Örneğin, çocuğunuz futbola ilgiliyse 5 gol atmak, resim çizmeye ilgiliyse büyük bir manzara resmi çizmek gibi hedefler belirleyebilirsiniz. Böylece aynı anda çocuğun hem yetenekleri, hem de özgüveni gelişir.

6. Çocuğa her koşulda sevgi göstermek

Özgüven arttırma için ebeveynlerin yapması gereken belki de en önemli şey ise, çocuğa her daim sevildiğini hissettirmek. Çocuğunuz büyük bir hata yapsa dahi bunu anlayışla ve sevgiyle karşılamalı, ona her şeyin yolunda olduğunu hissettirmelisiniz. Böylece çocuk, ne olursa olsun her zaman arkasında onu destekleyen ve çok seven ebeveynlerinin olduğunu bilecek, özgüveni giderek kuvvetlenecektir.

Çocuklarda özgüven geliştirmek için aktiviteler

Çocuklarda özgüven geliştirme sürecinde ebeveynlerin gerçekleştirmesi gereken temel davranışlardan ve sahip olmaları gereken tavırdan bahsettik. Ancak elbette her şey bunlardan ibaret değil. Aynı zamanda çocukların özgüvenini arttırmada oldukça yardımı dokunabilecek bazı aktiviteler de mevcut. 

O halde gelin, boş zamanınızda çocuğunuzun hem eğlenmesini hem de özgüven geliştirmesini sağlayacak bazı aktiviteler uzmanlara göre nelermiş, öğrenelim:

  • Sporlar

Hem bireysel sporlar hem de takım sporları, çocukların fiziksel gelişimini desteklemenin yanı sıra özgüven arttırmakta da oldukça işe yarar. Sporlarda edinilen başarılar, çocuklarda özgüven geliştirmede etkili bir rol oynar.

Ancak takım sporları konusunda uzmanların bir uyarısını da akılda bulundurmak lazım:

“Takım sporları, sosyal becerileri geliştirebilir Ancak, takım sporları aynı zamanda öğrenme ve düşünme tarzı farklı olan bazı çocukları endişelendirebilir. Eğer kendilerini takımda yetersiz bir oyuncu olarak görüyorlarsa, reddedilmiş veya özgüvenini kaybetmiş hissedebilirler. Bu çocukların başka seçenekler olduğunu bilmeleri önemlidir.”

 

Dolayısıyla, çocuğun özgüvenini geliştirmek için sporlara başvuracaksak, çocuğa uygun sporu bulduğumuzdan da emin olmamız gerekir. Bireysel sporlarla uğraşmak isteyen bir çocuğu takım sporları yapmaya zorlamak, özgüven üzerinde olumsuz etkiye yol açabilir.

  • Doğa aktiviteleri

Doğa yürüyüşleri ve kamp gibi aktiviteler, çocukların çevre hakkındaki bilgilerini geliştiren özgün etkinlikler olmaları sebebiyle özgüven geliştirmekte etkilidirler. Doğada ne yapılması gerektiğine hakim olmak, bir çocuğun kendini bilgili ve becerikli hissetmesini sağlayacağından özgüveni üzerinde olumlu etkiye sahip olacaktır.

  • Problem çözme aktiviteleri

Çocukların özgüvenini oldukça iyi destekleyen bir diğer aktivite türü de satranç veya robotik kulübü gibi problem çözme aktiviteleridir. Bu tarz etkinlikler hem çocuklarda bilişsel gelişim için faydalı olacak, hem de çözülen her problemle birlikte özgüvenin daha da gelişmesini sağlayacaktır!

Çocuklarda özgüven geliştirme: Sıkça sorulan sorular

İşte çocuklarda özgüven arttırma hakkında sıkça sorulan sorular ve cevapları:

Özgüven nasıl yükseltilir?

Özgüveni yükseltmenin birçok farklı yolu vardır. Ancak özgüveni yükseltmek için en başta nelerde iyi olup nelerde iyi olunmadığını bilmek, ardından iyi olunmayan konularda gelişmek için motivasyon toplamak gerekir. Özgüveni yükseltmek için pes etmemek önemlidir.

Çocuğun özgüveni nasıl geliştirilir?

Çocuklarda özgüven geliştirmede ebeveynlerin rolü büyüktür. Çocuğun özgüvenini geliştirmek için ona iyi bir rol model olmak, hata yapmasına izin vermek, başarılarını takdir etmek, hedefler belirlemek ve her koşulda çocuğa sevgi göstermek gerekir.

Çocuklarda özgüven eksikliği nasıl giderilir?

Çocuklarda özgüven eksikliğini gidermek için ebeveynler çocuğa karşı destekleyici ve hoşgörülü bir tavır edinmeli, kendileri de özgüvenli davranarak ona rol model olmalıdırlar. Buna ek olarak çocuk, özgüven geliştirici etkinlikler yapmaya da teşvik edilebilir.

Benlik saygısı nedir?

Benlik saygısı, kişinin kabiliyetlerinin tamamıyla farkında olmasına, yapabileceklerini ve yapamayacaklarını değerlendirerek kendini hem kuvvetli hem de zayıf yönleriyle kabul etmesi durumuna verilen addır.

Novakid’le tanışın!

Novakid’de çocuk gelişimi hakkında ebeveynlerin merak ettiği tüm soruları cevaplıyoruz. Buna ek olarak, çocuklar için online İngilizce derslerimizde ailelere doğrudan yardımcı oluyoruz. Siz de çocuğunuzun eğlence dolu bir şekilde İngilizce öğrenmesini isterseniz hemen aramıza katılın! Üstelik deneme dersiniz ücretsiz!

Rate this post

Yorum yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlginizi çekebilir
Bir dil seçin
Down arrow icon
Russia Global English Czech Republic Italy Portugal Brazil Romania Japan South Korea Spain Chile Argentina Slovakia Turkey Poland Israel Greece Malaysia Indonesia Hungary France Germany Global العربية Norway India India-en Netherlands Sweden Denmark Finland
Cookie icon
Web sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Siteye giriş yaparak çerezleri tarayıcınıza kaydetmeyi kabul ediyorsunuz.