Scrolltop arrow icon
Prop 1 Prop 2
1 gün
17 saatler
0 dakika
Çocuğunuz için İngilizce özel derslerinde %45 İNDİRİM. Acele et!⏳ Promosyon kodu: BLOG45
Left arrow icon Tüm kategoriler
Close icon
Haberler
İngilizce öğrenme
Ebeveynler için Novakid
TR
TR flag icon
Mobile close icon
CTA background
Karmaşık konuları daha rahat kavramak için ücretsiz bir deneme dersi planlayın
ÜCRETSİZ DENEYİN
Paylaş
LinkedIn share icon
13.05.2024
Time icon 9 min

Dünya Çocuk Günü ne zaman? İşte dünyanın farklı yerlerinde çocuk günlerinin kutlanışı!

İçindekiler

Dünya üzerindeki birçok kişiye, millete, topluluğa ve benzeri gruplara atfedilmiş özel günler vardır. Bu günler, o insanların hatırlanmasını ve özel olduklarını hissetmelerini sağlar. 

Dünyadaki bu özel günlere Kadınlar Günü, Babalar Günü veya Öğretmenler Günü’nü örnek olarak verebiliriz. Bunların yanı sıra Çocuklar Günü de çocukların özel olduğunu bir kez daha hatırlamamız ve onlar için etkinlikler yapmamız için güzel bir fırsattır.

Ancak dünya genelinde çocuklara hediye edilen birçok farklı gün var ve bunlar çeşitli ülkelerde değişik şekillerde kutlanıyor.

Bugün bu yazımızda dünyadaki çocuk günlerine ve tarihlerine göz atacağız, ardından “Dünya Çocuk Günü etkinlikleri nelerdir?” sorusunun yaratıcı cevaplarını arayacağız.

Dünya Çocuk Günleri ne zaman?

Yukarıda bahsettiğimiz gibi dünya üzerinde çocuklara adanmış birçok gün bulunuyor. Bunların hepsinin ardında yatan bir hikaye ve tarih var. Gelin, hep birlikte bunlara bir göz atalım.

1 Haziran Dünya Çocuklar Günü

Uluslararası Çocuk Günü fikri ilk kez, 1925 yılında Cenevre’de yapılan Çocukların Refahı için Dünya Konferansı’ndan sonra ortaya atılmıştır. 

54 ülkenin katılımıyla gerçekleşen bu konferansta çocukların korunmasına yönelik Cenevre Bildirgesi kabul edilmiştir. 

Bildirgede esas olarak yoksulluk, çocuk işçiliği, eğitim gibi dünya çocuklarının refahını ilgilendiren konular ele alınmıştır. 

Konferanstan sonra pek çok ülke, çocukların sorunlarına ilişkin olarak kamuoyunun dikkatini çekmek ve onları mutlu etmek adına bu günü Dünya Çocuklar Günü olarak belirlemiştir. 1 Haziran tarihi, 21 ülkede olmak üzere, en yaygın Çocuk Günü’dür.

Bu sebeple bu tarih, 1 Haziran Dünya Çocuk Günü adıyla çocuklar arasında ortak duygular oluşmasını, ulusların barış içinde yaşama özlemlerinin pekişmesini amaçlar.

20 Kasım BM Dünya Çocuk Hakları Günü

20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü, ilk olarak Birleşmiş Milletler (BM) tarafından 1954 yılında evrensel bir gün olarak kabul edilmiştir. 

Bu tarih, uluslararası birlikteliği, dünya çapındaki çocuklar arasında farkındalığı teşvik etmek ve çocukların refahını artırmak amacıyla günümüzde kutlanıyor.

20 Kasım, 1959 yılında BM Genel Kurulu’nun Çocuk Hakları Bildirgesi’ni kabul ettiği tarih olması nedeniyle önemli bir tarihtir. Bu, aynı zamanda BM Genel Kurulu’nun 1989’da Çocuk Hakları Sözleşmesi’ni onayladığı tarihtir.

1990 yılından bu yana, Dünya Çocuk Günü aynı zamanda BM Genel Kurulu’nun hem Çocuk Hakları Bildirgesi’ni hem de Çocuk Hakları Sözleşmesi’ni kabul ettiği tarihin yıldönümü olarak kutlanır.

Bu gün her birimize çocuk haklarını savunmak, tanıtmak ve kutlamak, çocuklar için daha iyi bir dünya inşa edecek ortamlar oluşturma fırsatı sunan özel günlerden bir tanesi.

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı

Ülkemizde bazı önemli tarihi olaylara dayanan ve günümüzde coşkuyla kutlanan birçok milli bayram vardır. Bunlar arasında en önemlilerinden biri de hepimizin bildiği 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı.

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin (TBMM) 23 Nisan 1920’de açılışı, Türkiye’nin bağımsızlığı ve ulusal egemenliği açısından tarihi bir dönüm noktasıdır. Mustafa Kemal Atatürk, bu özel günü tüm dünya çocuklarına armağan etmiş ve her yıl kutlanmasını sağlamıştır.

Bu bayramda çocuklar çeşitli etkinliklerle bu özel günü kutlarlar. Okullar genellikle törenler, gösteriler ve yürüyüşlerle bu günü coşkuyla karşılar. 

Aynı zamanda, Türkiye dışından çocukların da katılımıyla uluslararası etkinlikler düzenlenir ve bu da bayrama küresel bir boyut katar.

Dünyadaki diğer çocuk günleri

Dünyada yalnızca çocuk günü adı altında kutlanmayan fakat çocuklarla ilgili olan bazı günler de vardır. Bu günler nelermiş onlara da bir göz gezdirelim!

12 Haziran Dünya Çocuk İşçiliğiyle Mücadele Günü

12 Haziran, Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) tarafından küresel sorunlardan biri olarak ele alınan çocuk işçiliğini önlemek amacıyla 12 Haziran 2002’den bu yana “Dünya Çocuk İşçiliği ile Mücadele Günü” olarak kabul edilir.

Bu tarih, böylelikle dünya genelinde çocuk işçiliği sorununa dikkat çekmek ve bu olumsuz durumu sona erdirmek için farkındalık oluşturmayı amaçlayan uluslararası bir gün haline gelmiştir.

11 Ekim Dünya Kız Çocukları Günü

11 Ekim tarihi, Birleşmiş Milletler’e üye ülkeler tarafından alınan kararla 2012 yılından itibaren “Dünya Kız Çocukları Günü” olarak kutlanmaya başlamıştır.

Bu kararla birlikte kız çocuklarının kendilerini etkileyecek kararların alınmasına katılımı açısından desteklenmelerinin önemi vurgulanmış ve kız çocuklarının yaşadığı zorluklar gündeme getirilmiştir.

19 Kasım Dünya Çocuk İstismarını Engelleme Günü

2000 yılında Dünya Kadın Konferansı, Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Bildirgesi’nde yer alan Madde 19 ve 34 konularında daha aktif rol almalarını sağlamak için, 19 Kasım’ı Dünya Çocuk İstismarını Önleme günü olarak ilan etmiştir

BM Çocuk Hakları Bildirgesi’ndeki bu iki madde, her çocuğun her türlü şiddet ve istismara maruz kalmadan yaşama hakkı olduğundan bahsedip bu tarz durumların önlenmesi gerektiğine dikkat çekiyor.

Böylece bu tarih, günümüzde çocukların yaşadığı zorluklardan bir tanesine yönelik farkındalığı sağlamak adına oldukça önemli.

Ebeveyn misiniz? ve deneyiminizi paylaşmak istiyor musunuz?
Hikayenizi anlatmak için bize ulaşın.

Dünya Çocuklar Günü’nde neler yapılır?

Dünya’da çocukların anıldığı özel ve önemli günlerin çoğu hakkında bilgi edindik. Şimdiyse dünyadaki farklı kültürlerde çocuk günleri nasıl kutlanıyormuş görelim.

Türkiye

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nda Türkiye genelinde birçok etkinlik ve kutlama düzenlenir. Bu gün, hem Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin kuruluşunu kutlamak hem de çocuklara adanmış bir bayram olması nedeniyle çeşitli coşkulu etkinliklerle geçer.

23 Nisan kapsamında okullarda çeşitli kutlamalar düzenlenir. Öğrenciler şiirler okur, şarkılar söyler, dans gösterileri yapar ve skeçler sergiler. Bunlarla birlikte çoğunlukla bayrak törenleri yapılır ve İstiklal Marşı okunur.

Japonya

Koinobori adı verilen renkli flamalar Japonya’da çocuk bayramının kutlanışının sembolleridir ve evlerin dışındaki direklere asılır.

Bu bayramda evin içinde güç ve cesaret gibi güçlü özellikleri temsil eden figürler sergilenir. Kötü ruhları uzak tutmak için evin çevresinde “Shobu” (iris çiçekleri) sergilenir ve yüzen iris yapraklarıyla banyo yapmak da geleneklerin bir parçasıdır.

Japonya’da Dünya Çocuk Günü’nde ayrıca Tokyo’daki ulusal Kasumigaoka Stadyumu’nda binlerce çocuğun ve ebeveynlerinin yarışlara katıldığı Çocuk Olimpiyatları da düzenlenir.

Meksika

Meksika’da Çocuk Bayramı her 30 Nisan’da oldukça renkli bir biçimde ve eğlence dolu aktivitelerle kutlanır.

Çocuklar bu tarihte okula devam etse de derslere sıklıkla ara verilir ve okul günü oyun oynayarak, “piñata” yapıp parçalayarak, müziğin keyfini çıkararak ve daha pek çok etkinlikle geçer.

Aileler okuldan sonra genellikle o gün çocuklara ücretsiz giriş imkanı sunan çocuk müzeleri, sinemalar ve hayvanat bahçeleri gibi yerlere giderler. 

Güney Kore

“Eolin-inal” ise Güney Kore’de 5 Mayıs’ta kutlanan bir ulusal bir bayramdır. Bu günün kutlamaları arasında geçit törenleri, gösteriler, partiler, piknikler ve Tekvando gösterileri yer alır. 

Bu tarihte çocuklar geleneksel kıyafetler giyer ve aileleriyle birlikte müzelere, parklara ve filmlere giderler; pek çok yer özel günler için ücretsiz giriş imkanı sunar. 

Dünya çocuklar günü: Siz neler yapabilirsiniz?

“Dünya genelindeki çocuk günlerinin özellikleri nelerdir?”, ”Bu günlerde neler yapılır?” gibi sorularını cevapladık. Bakı bu güzel günler geldiğinde siz ailecek neler yapabilirsiniz? Gelin, son olarak çocuk günleri için aile bireyleriyle ne gibi etkinlikler yapılır bir görelim.

  • Evi süslemek

Milli bayram ya da uluslararası günler için kutlama hazırlıklarına evi dekore ederek başlayabilirsiniz. Ev ortamını küçük dekorasyonlarla süslemek, evdeki miniklerin bayram coşkusunu artırırken bir yandan da onlara el becerilerini geliştirebileceği bazı aktivite imkanları sunar.

  • Kutlamalara katılmak

Dünya Çocuklar Günü ülkemizde aktif olarak kutlanmasa da 23 Nisan Ulusal Egemenlik Bayramı kapsamında birçok etkinlik ve gösteri gerçekleştirilmektedir. Çocuklarınızla birlikte bu etkinliklere katılmak onlara hem bu bayramların önemini gösterir hem de kaliteli zaman geçirmelerini sağlar.

  • Bu günlerin öneminden bahsetmek

Dünyadaki farklı çocuk günlerinin tarihi arka planlarından ve anlamlarından bahsettik. Çocukların bu bayramların neden bu kadar önemli olduklarını daha iyi anlayabilmeleri için onlara bunları anlatabilir ve onları bu anlamda bazı belgesel, kısa film, hikaye gibi eğitici içeriklerden faydalanmaya teşvik edebilirsiniz.

  • Fotoğraf/video çekmek

Çocuklarla birlikte bu özel günlerde neler yaptığınızı ve bu günler hakkında neler düşündüğünüzü kaydettiğiniz küçük vloglar veya fotoğraf albümleri oluşturabilirsiniz. Böylece çocuklara eğlenceli deneyimler yaşatırken bu deneyimleri asla unutmamalarına yardımcı olursunuz.

  • Açık alan aktiviteleri yapmak/seyahat etmek

Eğer çocuk günleri hafta sonuna denk geliyorsa ya da bir milli bayramsa, kutlamalara katıldıktan sonra yakın bir bölgeye seyahat ederek ve açık alan aktiviteleri yaparak çocuklara hediye edilen bu günleri çocukların keyifle geçireceği bir şekilde değerlendirebilirsiniz.

Novakid’le tanışın!

Çocuklar için ezberci anlayıştan uzak, interaktif ve eğlenceyle dolu online İngilizce kursu arayışındaysanız Novakid bunun için doğru adres! Siz de ilk deneme dersinizi ücretsiz alın!

Rate this post

Yorum yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site reCAPTCHA tarafından korunmaktadır ve Google Gizlilik Politikası ile Hizmet Şartları geçerlidir.

Editörün seçimi
Thomas Alva Edison , Ampul, Alexander Graham Bell, Telefon, Johannes Gutenberg, Matbaa, Ünlü mucitler ve icatları
Çocuklara ne, nasıl anlatılır
İlginizi çekebilir
Gökkuşağı nasıl oluşur, genç kız, gökkuşağı illüstrasyonu
Çocuklara ne, nasıl anlatılır
Bir dil seçin
Down arrow icon
Argentina Brazil Chile Czech Republic Denmark Finland France Germany Global English Global العربية Greece Hungary India Indonesia Israel Italy Japan Malaysia Netherlands Norway Poland Portugal Romania Russia Slovakia South Korea Spain Sweden Turkey
Cookie icon
Web sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Siteye giriş yaparak çerezleri tarayıcınıza kaydetmeyi kabul ediyorsunuz.