Scrolltop arrow icon
Left arrow icon Tüm kategoriler
Close icon
Haberler
İngilizce öğrenme
Ebeveynler için Novakid
TR
TR flag icon
Mobile close icon
CTA background
Çocuğunuz için en iyi İngilizce derslerini planlayın
ÜCRETSİZ DENEYİN
Paylaş
LinkedIn share icon
Türk bayraklı bir kız çocuğu, illüstrasyon, konsept - Cumhuriyet Bayramı çocuklara nasıl anlatılır
Çocuklara ne, nasıl anlatılır
Star icon
16.10.2023
Time icon 8 min
Comment icon 0 yorum

Cumhuriyet Bayramı’nın önemini çocuklara nasıl anlatabiliriz?

İçindekiler

Çocukların tarih öğrenmesi, insanlığın hikayesini ve kültürel kimliklerini kavramalarına yardımcı olur. Bu sayede insanların binlerce yıllık deneyimlerini, serüvenlerini ve hatalarını anlarken eleştirel düşünme kabiliyeti edinir ve içerisinde bulundukları toplumu daha iyi tanırlar. 

Buna bağlı olarak, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş tarihini simgeleyen 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nı ve önemini anlatmak, çocukların kültürel benliklerini anlayabilmeleri ve sahiplenebilmeleri açısından önemlidir.

Bu sebeple, Cumhuriyet Bayramı’nın kutlanış tarihini ve önemini farklı başlıklar altında inceleyebileceğiniz ve çocuklarınıza öğretebileceğiniz bir yazı hazırladık. 

Cumhuriyet ve Cumhuriyet Bayramı nedir?

Cumhuriyet bayramı nedir?” sorusuna cevap vermeden önce, cumhuriyetin ne olduğunu öğrenmemiz gerekiyor. Cumhuriyet basitçe, bir ülkenin yönetim şeklini ifade eder. Cumhuriyet sistemiyle yönetilen ülkelerde, ülkenin lideri halkın oylarıyla seçilir. Aynı zamanda yasalara göre herkes eşittir ve herkesin alınan kararlarda fikir belirtme hakkının olduğu demokratik bir sistem söz konusudur. 

Dilerseniz, çocuklar için cumhuriyetin ne olduğunu ve hayatımızı nasıl etkilediğini anlatan bu videoyu da çocuklarınıza izletebilirsiniz.

Cumhuriyetin ne olduğunu öğrendiysek, 29 Ekim’in ne bayramı olduğunu ve bizim için neden bu kadar önemli olduğunu daha yakından inceleyebiliriz.

29 Ekim’de neyi kutlarız?

Türkiye Cumhuriyeti’nin varlığı, resmi olarak Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) tarafından 29 Ekim tarihinde ilan edilmiştir. Yani bu tarihte yapılan anayasa değişikliği, ülkemizin kuruluşunu temsil eder. 

Osmanlı Devleti’nin yıkılmasıyla sonuçlanan I. Dünya Savaşı’nın ardından Gazi Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde başlayan Kurtuluş Savaşı dönemi’nde de Atatürk, yönetimin halkın egemenliğine dayanacağından zaten bahsetmiştir. 

Bu doğrultuda, İstanbul’un işgal edilmesi ve Mebusan Meclisi’nin dağılması üzerine, Büyük Millet Meclisi 23 Nisan 1920’de Ankara’da toplandı. Ve yine bu tarihte meclisin kabul ettiği yasayla birlikte egemenliğin halka ait olduğu bildirildi ve 23 Nisan 1920 cumhuriyetin ilanı olarak kayıtlara geçti. Yaklaşık 2 yıl sonra 1 Kasım 1922’de de saltanatın kaldırılmasıyla birlikte ise kişisel egemenlik tarihe karıştı. 

Bundan 1 yıl sonra, 13 Ekim 1923’te, TBMM’de kabul edilen başka bir yasayla Ankara, devletin başkenti ilan edildi. Ve böylece, cumhuriyetin kuruluşu için son adımlar da atılmış oldu. Türkiye’nin yönetim şeklinin cumhuriyet olarak belirlendiği oturumun sonucunda da Gazi Mustafa Kemal Atatürk, yeni cumhuriyetin cumhurbaşkanı olarak seçildi.

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk, bu günü, Türk halkı tarafından yüzyıllarca kutlanacak bir bayram olarak kendisinden sonraki nesillere bir miras olarak bırakmıştır. Böylece 1925’te 29 Ekim’in resmi olarak tatil ilan edilmesinden bu yana yaklaşık 100 yıldır 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı, Türk vatandaşları tarafından coşkuyla kutlanır. 

“Efendiler, yarın Cumhuriyet’i ilan edeceğiz!”

Mustafa Kemal Atatürk, cumhuriyetin ilanını duyurduğu geceyi, “Nutuk” adlı eserinde şöyle anlatır: 

“İsmet Paşa ile Kâzım Paşa’ya ve Fethi Bey’e de Çankaya’ya benimle birlikte gelmelerini söyledim. Çankaya’ya gittiğim zaman, orada, beni görmek üzere gelmiş bulunan Rize Milletvekili Fuat, Afyonkarahisar Milletvekili Ruşen Eşref Bey’lerle karşılaştım. Onları da yemeğe alıkoydum. Yemek sırasında: “Efendiler, yarın Cumhuriyet’i ilân edeceğiz” dedim. Orada bulunan arkadaşlar, derhal düşünceme katıldılar. Yemeği bıraktık. O dakikadan itibaren, nasıl hareket edileceği konusunda kısa bir program yaparak arkadaşları görevlendirdim.”

Cumhuriyetin kuruluş tarihiyle ilgili detaylı bilgileri edindik. Şimdi, cumhuriyetin bizim için neden bu kadar önemli olduğunu ve hayatımıza ne gibi değişiklikler kattığını inceleyebiliriz!

Ebeveyn misiniz? ve deneyiminizi paylaşmak istiyor musunuz?
Hikayenizi anlatmak için bize ulaşın.

Cumhuriyetin ilanı Türkiye’de neleri değiştirdi?

29 Ekim’de Atatürk’ün cumhuriyeti ilan etmesiyle, Türk halkının yalnızca yönetim biçimi değişmedi, aynı zamanda hukuki ve sosyal anlamda ülkemizde büyük çaplı gelişmeler oldu. Bunların neler olduğunu teker teker alt başlıklar halinde inceleyebiliriz.

Laik devlet anlayışının kazandırılması

1924 Anayasası’nın da kabul edilişiyle birlikte, Cumhuriyet’in getirdiği ilk yenilik kabul edilmiş oldu. 1928 yılında ise anayasadan, “Türkiye Devleti’nin dini İslam’dır” hükmü çıkarılarak din ve devlet işleri birbirinden ayrılmıştır. Böylece, laik devlet anlayışı Türkiye’ye kazandırılmıştır ve farklı dini inançlara sahip bütün vatandaşlar hukuki anlamda eşit konuma gelmiştir. 

Kıyafette modernleşme

Şapka ve Kıyafet kanunun ilan edilmesiyle birlikte, modern giyim tarzı halka tanıtılmıştır. 1925’te kabul edilen bu yasa, beraberinde mesleki kıyafetlerde bazı değişimleri sağlamıştır. Medeni olarak kabul edilen giyim tarzı çeşitli devlet dairelerine ve kamusal alanlara yansıdıktan sonra, halk tarafından da benimsenmiştir.

Kadınlara seçme seçilme hakkının verilmesi

Cumhuriyetin kuruluş tarihi olan 1923 tarihinden tam 11 yıl sonra, halkın yönetilişinin tamamen halka bağlı olduğu ilkesine dayanarak Mustafa Kemal Atatürk, kadınlara da seçme ve seçilme hakkını vermiştir. Böylece Türk kadını, demokraside ilk kez söz sahibi olan kadınlar arasında olmuştur.

Türkiye ekonomisinin gelişmesi

Bu dönemde, bütün dünyayı halihazırda etkilemiş olan Sanayi Devrimi de Atatürk sayesinde Türkiye’nin lehine çevrilmiştir. Bu anlamda birçok önemli hamle yapılmış ve Türkiye’yi canlandıracak fabrikalar kurulmuştur.

Bu gelişmelerden birçoğu, Türkiye’nin ekonomisini kötü etkileyen savaş sonrasında halkın yaralarını sarmış ve Türkiye’nin kalkınmasına destek olmuştur. Bu sayede Türkiye’nin canlanan ekonomisini daha da verimli hale getirebilmek için Atatürk liderliğinde birçok banka ve ilk milli sigorta şirketi kurulmuştur. 

Bunlara ek olarak, yabancıların yönetimindeki demiryollarının satın alınmasıyla Türkiye’deki demiryolları iki katına çıkmış ve toprak reformlarıyla tarım canlanmıştır. 

Türkiye’nin modernleşmesi ve dünyayla bütünleşmesi

Her alanda görülen hukuki ve sosyal yetenekler aracılığıyla Türkiye’de ciddi bir modernleşme söz konusu olmuştur. Bu sayede Türkiye, dünya çapında takdir toplarken birçok gelişmiş ülkeye de örnek olmuştur. Buna göre, Türk insanına verilen haklar sayesinde daha medeni bir toplum haline gelerek başta muasır medeniyetler seviyesine geldiğimizi de belirtebiliriz.

Bu maddeler, yalnızca “Cumhuriyet bayramı nedir?” sorusuna cevap vermiyor, aynı zamanda cumhuriyetin doğrudan veya dolaylı olarak hayatımıza kattığı şeyleri de gösteriyor. Cumhuriyet sonrasında yapılan yenilikler ve reformlar elbette bununla sınırlı değil. Aşağıdaki listede, cumhuriyet döneminde başlıca ne gibi yenilikler olduğunu görebilirsiniz.

  • Saltanatın kaldırılması (1922)
  • Hilafetin kaldırılması (1924)
  • Öğretimin birleştirilmesi (1924)
  • Medreselerin kapatılması (1924)
  • Uluslarası takvim ve ölçü birimlerinin kabulü (1925)
  • Harf devriminin kabulü (1928)
  • Soyadı Kanunu (1934)
  • Lakap ve unvanların kaldırılması (1934)

Cumhuriyet döneminde modernleşmemizi sağlayan en büyük reform ve inkılaplardan birkaçı bu şekilde. Cumhuriyet bayramının bizim için ne denli önemli olduğunu öğrendiğimize göre, bu değerli bayramı çocuklarla nasıl kutlayacağımıza dair birkaç ipucuna göz atabiliriz.

Cumhuriyet bayramını çocuklarla nasıl kutlarız?

Cumhuriyet bayramını her yıl, Türk vatandaşları olarak coşkuyla kutluyoruz. Peki bu ulusal bayramı çocuklarımız için nasıl daha eğlenceli ve akılda kalıcı hale getirebiliriz? Hadi inceleyelim!

Şarkı söylemek ve dans etmek

Bu kıymetli bayramı, çocuklar için daha dikkat çekici hale getirebilmemiz için onlara hitap etmemiz önemli. Bunun için, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı ile ilgili çocukların ilgisini çekebilecek şarkılar bulmak, bu şarkılar eşliğinde özgürce dans edip eğlenirken Cumhuriyet Bayramı’nın önemini anlamalarını sağlamak oldukça verimli bir seçenek. 

Evde Türk Bayrağı yapmak

Ev içinde veya sınıfta yapacağınız kutlamalar öncesinde, ortamı çocuklar için daha ilginç hale getirmek için ortamı bayrama uygun olarak dekore etmeyi düşünebilirsiniz. Bunun için en uygun çocuk aktivitelerinden biri de geri dönüştürülebilir kağıt atıklarla Türk bayrağı yapmak. Bu sayede çocuklar için heyecan verici bir aktivite aracılığıyla cumhuriyet bayramını kutlarken çocuklara geri dönüşümün önemini öğretmiş olursunuz.

Eğitici içerikler kullanmak

Cumhuriyetin kaç yaşında olduğunu, ne olduğunu ve neden önemli olduğunu çocuklara internetten ulaşabileceğimiz görsel ve işitsel kaynaklar aracılığıyla öğretebilirsiniz. Aynı zamanda onlara, kitap okuma alışkanlığı kazandırmak ve araştırma yapma kabiliyeti edindirmek için internetteki yazılı içeriklere veya elinizdeki yazılı kaynaklara başvurabilirsiniz. 

Sanatsal aktiviteler

Cumhuriyet’in ilanı veya Mustafa Kemal Atatürk’ün hayatıyla ilgili tiyatrolar düzenleyerek hem çocuklarla birlikte Cumhuriyet Bayramı’nı kutlayabilir, hem de bu sanatsal aktiviteyle çocukların gelişimine de katkıda bulunabilirsiniz. 

Bunun yanında şiir okumak, resim çizmek gibi sanatsal aktiviteler de 29 Ekim’i çocuklara uygun bir şekilde kutlarken onların gelişimine katkıda bulunmanıza yardımcı olacaktır.

Bu sayede milli bayramlar aracılığıyla onlara önemli alışkanlıklar kazandırırken ulusal değerlerini kavramalarına da yardımcı olabilirsiniz.

Novakid’le tanışın!

Çocuklar için ezberci anlayıştan uzak, interaktif ve eğlenceyle dolu online İngilizce kursu arayışındaysanız Novakid bunun için doğru adres! Siz de ilk deneme dersinizi ücretsiz alın!

3.7/5

Yorum yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlginizi çekebilir
Çocuklara ne, nasıl anlatılır
Çocuklara ne, nasıl anlatılır
Bir dil seçin
Down arrow icon
Russia Global English Czech Republic Italy Portugal Brazil Romania Japan South Korea Spain Chile Argentina Slovakia Turkey Poland Israel Greece Malaysia Indonesia Hungary France Germany Global العربية Norway India India-en Netherlands Sweden Denmark Finland
Cookie icon
Web sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Siteye giriş yaparak çerezleri tarayıcınıza kaydetmeyi kabul ediyorsunuz.