Günümüzde, birçok insan farklı kültür veya dillerden insanlarla tanışma ve arkadaş olma fırsatına sahip. İngilizce, insanları birbirine bağlayan bir köprü görevi görüyor. İngilizce biliyorsak dünyanın her yerinde iletişim kurabilir ve farklı kültürler hakkında bilgi sahibi olabiliriz.
Bu içeriğimizde İngilizce öğrenmenize yardımcı olacak çeşitli etkili yöntem ve teknikleri sizlerle paylaşacağız. Hem başlangıç seviyesinde olanlar hem de yeteneklerini geliştirmek isteyenlerin kullanabileceği bu yöntemleri kendi ihtiyaçlarınıza göre uyarlayabilirsiniz.
İngilizce en kolay nasıl öğrenilir?
Sizlere İngilizce öğrenmeyi kolaylaştıracak birkaç teknikten bahsedeceğiz. Hepimizin bildiği gibi teknoloji ile gelişen dünyada artık bir yere gitmek zorunda kalmadan, evimizden bilgisayar, akıllı telefon ya da tabletler üzerinden eğitim alma imkanımız var. Tabii ki bu imkanlardan faydalanmak gerekir. En kolay İngilizce öğrenme yöntemlerinden biri olarak sizlere Novakid’den söz ederek başlayalım.
Novakid, modern yöntemlerden yararlanan bir online İngilizce kursudur. Farklı yaşlardaki çocukların psikolojik özelliklerini dikkate alır. Deneme dersinde öğretmen çocuğun seviyesini yaşına ve bilgi birikimine göre belirler. Novakid öğretmenleri ve metodoloji uzmanları, ilerlemeyi izler ve tüm öğrenme süreci boyunca programı çocuğun ihtiyaçlarına göre belirler.
Kolay İngilizce öğrenme teknikleri
Gelin bazıları Novakid’de kullanılan ve sizin de kolayca İngilizce öğrenmek için kullanabileceğiniz 15 yönteme, tekniğe, tüyoya veya genel yaklaşıma göz atalım.
1. Bütüncül fiziksel tepki yöntemi (Total physical response)
Türkçede bütüncül fiziksel tepki yöntemi olarak bilinen bu metoda göre, yabancı dil öğretiminde el, kol, vücut hareketleri ve mimikler kullanılır. Hedef dilin ögeleri bu hareketlere bağlı olarak sunulur ve öğrencilerden bu hareketleri yapmaları istenir. Böylelikle İngilizceye yeni başlayanlar için bile sadece bu dili kullanarak iletişim kurabilmek mümkün hâle gelir.
Basit bir örnek vermek gerekirse öğretmen adının ne olduğunu söylerken kendini gösterir, sonrasında öğrenciye adını sorarken de öğrenciyi işaret edebilir. Bu sayede öğrenciler söylenen cümlenin karşılığını bilmese bile fiziksel tepkilerden yardım olarak iletişim kurmayı başarabilirler.
TPR sadece çocuklara yönelik değildir, her yaş grubu için uygun şekilde kullanıldığında etkili bir yöntemdir.
Bu yöntem kapsamında aşağıdaki unsurlar bulunur:
- İlk aşamada dinleme ve anlama becerileri geliştirilir; konuşma ise doğal olarak gerçekleşir.
- Çocuklar hareket, vücut dili, jest ve mimiklere daha hızlı ve iyi yanıt verir ve bu da öğrenmeyi hızlandırır.
- Hareketlerin tekrarlanması, bilginin daha kalıcı olmasını sağlar.
2. İletişimsel yöntem
Novakid’de kullanılan bir diğer etkili İngilizce öğrenme yöntemi ise iletişimsel metot olarak adlandırılır. Adından da anlaşılacağı üzere iletişime ve konuşmaya dayalı bir yaklaşımdır. Bu yaklaşımı geleneksel anlayıştan ayıran özellikleri şunlardır:
- Öğrencilerin aktif katılımını teşvik eden, öğrenci merkezli bir yöntemdir.
- Doğal bir konuşma ortamı yaratılarak öğrenme desteklenir.
- Kullanılan materyaller, hedef dilin kültürüyle ilişkili olup günlük yaşamda kullanılabilecek ifadeleri içerir.
- Dilbilgisi yapısı ve kuralları, doğrudan değil; diyaloglar ve etkinlikler aracılığıyla dolaylı olarak öğretilir.
3. Seslerle okuma yöntemi
En kolay İngilizce öğrenme yöntemlerinden bir diğeri ise seslerle okuma yöntemidir. İngilizce, yazıldığı gibi okunmayan ve düzensizliklerle dolu bir dil olduğu için harflerden ziyade seslerin kendisine odaklanan bu yöntemin önemi büyüktür. İngilizce telaffuz kurallarının anlaşılmasına yardımcı olur.
- Bu yaklaşımda doğru telaffuz için seslerin doğru öğretilmesi esastır.
- Öncelikle sesler öğretilir, ardından bu seslerin yer aldığı kelimeler üzerinde durulur. Bu sayede öğrencilerin hem telaffuzu hem de kelime bilgisi gelişir.
4. Dil ortamına yoğunlaşma
Novakid’de kullanılan ve genel anlamda İngilizce öğrenmenin en iyi yolu olan yöntem ise “immersion” olarak da adlandırılan dil ortamına yoğunlaşma metodudur. Bu yaklaşımda öğrencilerin bir dile mümkün olduğunca doğal bir şekilde maruz kalması ve dili bu şekilde öğrenmesi hedeflenir. Özellikleri şunlardır:
- Öğrenme sürecinde hedef dilde günlük hayatın neredeyse tüm yönlerini deneyimleme imkanı sunar.
- Öğrenciler, anadili İngilizce olan kişilerle etkileşime geçerek dil becerilerini sürekli olarak geliştirme fırsatı sağlar.
- Anadili İngilizce olan öğretmenler sayesinde kitaplardaki klişelerden çok dilin gerçek hâlini görme ve kullanma imkanı elde edilir.
5. Flash kartlar
Flash kart kullanmak, kelime öğrenimini kolaylaştıran etkili bir yöntemdir. Bu kartların bir yüzüne İngilizce kelime, diğer yüzüne ise bu kelimenin Türkçe anlamı veya görsel bir temsili yerleştirilir.
Öğrenilmek istenen kelimeler mobil uygulamalar veya fiziksel kartlar kullanılarak düzenli olarak tekrar edildiğinde, kelime dağarcığı hızlı bir şekilde genişler ve hatırlama süreci güçlenir. Bu kartları kullanmak, öğrenme sürecini oyunlaştırarak daha eğlenceli hale getirir.
6. Aralıklı tekrar sistemi
Aralıklı tekrar sistemi, öğrenilen bilgilerin belirli aralıklarla tekrar edilmesini sağlayan bir yöntemdir. Bu tekniğin hedefi, bilgiyi uzun süreli hafızada daha kalıcı tutabilmektir.
Öğrenciler, belirli zaman aralıklarında kelimeleri veya ifadeleri gözden geçirirler; bu aralıklar öğrenilen bilginin pekişme sürecine göre ayarlanır. Dijital uygulamalar, bu süreci otomatikleştirerek her öğrencinin ihtiyaçlarına uygun bir tekrar zamanlaması sunar.
Aralıklı tekrar sistemini istediğiniz çalışma yöntemiyle birleştirerek öğrendiklerinizi sistematik bir şekilde daha kalıcı hâle getirebilirsiniz.
7. İngilizce film ve dizi izleme
İngilizce film ve dizi izlemek, dil öğrenimini keyifli hâle getirir. İngilizce öğrenmenin en yaygın yollarından biri olan bu yöntemden faydalanarak doğal konuşma dilini, deyimleri ve kültürel referansları ve İngilizce telaffuz kurallarını daha rahat bir şekilde öğrenebilirsiniz. Bunu yaparken İngilizce altyazı kullanarak dinleme becerilerinizle birlikte kelime dağarcığınızı da geliştirmeniz mümkün.
8. Gölgeleme (shadowing) tekniği
Gölgeleme, İngilizce konuşma pratiğini geliştirmek için kullanılan bir tekniktir. Bu yöntemde, öğrenci dinlediği İngilizce cümleyi veya konuşmayı aynı anda tekrarlayarak her şeyini kopyalayıp sesli olarak tekrar eder. En kolay İngilizce öğrenme yöntemleri arasında bulunan bu süreç, öğrenciye doğru bir telaffuz, akıcılık ve ritim kazandırmaya yardımcı olur.
Gölgeleme tekniğini uygulayan bir öğrenci aynı zamanda dili aktif olarak takip ettiği için dinleme becerilerini de güçlendirir. Bu yöntemi düzenli uygulayarak konuşma özgüveninizi artırabilir ve dilin doğal akışını daha kolay kavrayabilirsiniz.
9. Konuşma kulüpleri (Speaking clubs)
Günlük hayatınızda doğal bir şekilde İngilizce pratiği yapamıyorsanız bir konuşma kulübüne katılmak harika bir seçenek! Bu etkinliklerde farklı seviyelerdeki İngilizce öğrencileri, bazen de ana dili İngilizce olan kişiler bir araya gelir. Kurulan sosyal etkileşimler, öğrencilerin öğrendikleri dil kalıplarını gerçek konuşmalarda kullanabilmelerini sağlar.
Bu tür buluşmalar, öğrencilere aktif konuşma pratiği yaptırmanın yanı sıra kültürel alışverişe de olanak tanır. Böyle bir sosyal etkinliğe düzenli olarak katılarak özgüveninizi artırabilir, İngilizce pratiğinizi çok daha doğal şartlar altında gerçekleştirebilirsiniz. Sonuçta İngilizce öğrenmenin en iyi yolu, bol bol konuşmaktan geçiyor.
10. Yazma egzersizleri (Günlük tutma, kompozisyonlar)
Yazma alıştırmaları yapmak, aktif İngilizce becerilerinizi geliştirmenin etkili yollarından biridir. Günlük tutarak günlük yaşamınızı İngilizce ifade edebilir, kompozisyon yazarak ise daha karmaşık düşüncelerinizi düzenli bir şekilde sunabilirsiniz.
Bu aktiviteleri yaparak kelime dağarcığınızdaki kelimeleri pekiştirirken dilbilgisi kurallarının da pratiğini yapmış olursunuz. Yazdıklarınızı öğretmenlerinizle veya akranlarınızla paylaşarak geri bildirim almanız ise hatalarınızı görüp düzeltmenize, böylelikle aşama aşama daha da iyiye gitmenize yardımcı olur.
11. Kelime listeleri ve zihin haritalama
Kolay kelime öğrenme tekniklerinden bir tanesi de zihin haritalarıyla birlikte kelime listeleri kullanmak.
Bu yöntemde belirli temalar etrafında veya bazı ortak özelliklere sahip olan kelime listeleri oluşturarak birbiriyle ilintili kelimeleri hep birlikte öğrenirsiniz. Zihin haritalama ise kelimeler arasındaki bağlantıları görselleştirmenizi sağlar. Merkezi bir tema belirleyip, ilgili kelimeleri dallandırarak hafızanızda daha sağlam yer edinmelerini sağlarsınız.
Bunu yapmak için belli başlı kelimeleri zıt anlamlı hâlleriyle birlikte öğrenebilir, aynı ekle başlayan kelimelere birlikte göz atabilir veya birbiriyle anlam olarak ilgili olan kelimelere hep beraber çalışabilirsiniz.
Yapılan çalışmalar, İngilizceyi kolayca öğrenebilmenize yardımcı olan bu yöntemin öğrenmeyi çocuklar için daha ilgi çekici hâle getirdiğini ve kelime hatırlama oranını artırdığını ortaya koymuştur.
12. SMART hedefler belirleme
SMART hedefler belirlemek, İngilizce öğrenirken başarıya ulaşmanızı kolaylaştırır. SMART kısaltması aşağıdaki İngilizce sıfatlardan oluşur:
- Specific (Spesifik)
- Measureable (Ölçülebilir)
- Achievable (Ulaşılabilir)
- Related (Alakalı)
- Time-bound (Zaman sınırlı)
Hedeflerinizi belirlerken ne olduklarını kesin olarak belirlemek, ulaşılabilir ve faydalı olduklarından emin olmak ve kendinize bu hedefler için bir zaman sınırı koymak daha verimli çalışmanıza yardımcı olur.
Örnek vermek gerekirse “İngilizce kelime öğreneceğim” demek yerine “Her hafta belirli bir konuyla ilgili 15 kelime öğreneceğim” diye bir hedef belirlemek, bu hedefin günün sonunda daha etkili olmasını sağlar.
13. İçerik temelli öğrenme (Content-based learning)
İngilizce öğrenmenin eğlenceli yollarından olan içerik temelli öğrenme yöntemi, öğrencilerin İngilizce öğrenimlerini dilbilgisi ve bağlamsız kelime öğrenimiyle sınırlı bırakmadan, çeşitli içerikler aracılığıyla geliştirmelerini hedefler. Örnek olarak İngilizce ders kitaplarındaki bilim hikâyelerini veya İngilizce geliştirmek için bir kitap okumayı gösterebiliriz.
Bu yaklaşım, öğrencilerin dil becerilerini doğal ve işlevsel bir bağlamda kullanmalarını teşvik ederken aynı zamanda geniş bir bilgi yelpazesi edinmelerini sağlar. Hem geleneksel ders kitaplarında hem de yenilikçi online kurslarda bu yöntemden faydalanıldığını görebiliriz.
14. Proje temelli öğrenme (Project-based learning)
Proje temelli öğrenme yöntemi, öğrencilerin gerçek dünyadaki problemlerini çözmek ve somut projeler üretmek için İngilizceyi kullanmalarını teşvik eden etkili bir dil öğrenme yaklaşımıdır. Kalıcı öğrenme teknikleri arasında bulunan yaklaşım, öğrencilerin dil becerilerini aktif ve doğal bir şekilde kullanarak hep birlikte çalışmalarını ve yaratıcı çözümler geliştirmelerini gerektirir.
Öğrenciler belli bir tema veya problem etrafında gruplar halinde çalışır ve projelerini planlama, tasarlama, yürütme ve sonuçlandırma süreçlerinden geçirirler. Bu süreç boyunca İngilizce, araştırma yapma, sunum hazırlama ve eleştirel düşünme gibi beceriler kullanılır.
Bu yöntemin bazı faydalarını aşağıdaki şekilde sıralayabiliriz:
- Öğrenciler, dil becerilerini gerçekçi ve anlamlı bağlamlarda kullandığı için dil öğrenimine daha istekli yaklaşırlar.
- Grup çalışması ve işbirliği, sadece dil yeteneklerini değil, öğrencilerin sosyal becerilerini de geliştirir.
- Proje sürecinde karşılaşılan problemleri çözmeleri gereken öğrencilerin yaratıcı ve eleştirel düşünme becerileri de gelişir.
15. İşitsel-dilsel yöntem (Audio-lingual method)
İşitsel-dilsel yöntem, temel dil becerilerinden olan dinleme ve konuşmaya odaklanır. Bu yaklaşımda, dil yapıları, kalıplar ve kelimeler sistematik olarak sunulur ve öğrencilerden bunları tekrar etmeleri beklenir. Böylece dil öğrenimi, yineleme ve alıştırmalara dayalı bir sürece dönüşür.
Yöntemin temel özellikleri şunlardır:
- Dil öğrenimi, dinleme ve konuşma üzerine kurulur. Okuma ve yazma becerileri daha sonra geliştirilir.
- Yeni dil yapıları parça parça öğretilir ve pekiştirilir.
- Öğrencilerden, öğretilen dilbilgisi kalıplarını ve kelimeleri tekrar etmeleri ve ezberlemeleri beklenir.
- Öğretmen, aktif bir rol oynar ve öğrencilerin etkinliklere katılımını yönlendirir.
- Dil öğrenimi, belirli alıştırma ve pratiklere dayalı olarak gerçekleşir.
Özellikle yeni başlayanların hızlı İngilizce öğrenmesi için ve İngilizce telaffuz kurallarını öğrenmek için faydalı olan işitsel-dilsel yöntem, temel dil yapılarının ve kelime dağarcığının hızlı bir şekilde edinilmesini sağlar. Ancak öğrencilerin yaratıcı, bağımsız ve günlük hayatta kullanılabilir dil becerilerini geliştirmekte yetersiz kalabileceği için başka yöntemlerle birlikte kullanılması önerilir.
Novakid’le tanışın!
Novakid’de çocukların İngilizceyi kurallardan uzak, doğal bir şekilde öğrenebilmesi için kullandığımız modern yöntemlerle eğlence ve konuşma dolu online İngilizce dersleri veriyoruz. Üstelik ilk deneme dersi ücretsiz!
İngilizce öğrenmek