Scrolltop arrow icon
Bu fırsat kaçmaz!
BLOGTR25 promosyon kodu ile %25 indirim + 1 aylık ücretsiz konuşma pratiği dersleri kazanın!
CTA background
İki dilli bir çocuk mu yetiştirmek istiyorsunuz? Ücretsiz deneme dersi için kaydolun!
ÜCRETSİZ DENEYİN
Paylaş
X share icon
27.12.2023
Time icon 9 dk.

6 yaş gelişim özellikleri nelerdir? 6 yaş çocuk gelişimi nasıl olur?

İçindekiler

Ebeveynlik deneyiminin en özel hissettiren kısımlarından biri, çocuğun büyümesini izlemektir. Çocuklar yaşları ilerledikçe yeni şeyler yapmayı öğrenirler, yeni ilgi alanları edinirler ve farklı davranışlar sergilemeye başlarlar. Bütün bu değişimler, çocuk gelişimi dediğimiz süreci oluşturur.

Çocuk gelişiminde önemli bir yaş da 6 yaştır. Bu yaşta çocuklar, okul öncesi dönem ile okul yaşının tam ortasında bulunmaktadır. Bu sebeple 6 yaş gelişim özellikleri, çocuğun daha ileride kullanacağı birçok kabiliyeti barındırır.

Doğal olarak, 6 yaşında çocuğu olan ebeveynlerin aklına birkaç soru gelebiliyor. Sizler de “6 yaş gelişim özellikleri nelerdir?”, “6 yaş çocuğa neler öğretilmeli?”, “6 yaş çocuğu neler yapabilir?” gibi sorulara sahipseniz doğru yere geldiniz.

Bu yazımızda 6 yaş çocuk gelişiminden detaylarıyla bahsedeceğiz. Bu yaşın çocuk gelişimi açısından önemini anlatacak, 6 yaş gelişim özelliklerine örnekler gösterecek, ardından ebeveynlere 6 yaş çocukla yapılabilecek birkaç aktivite fikri vereceğiz. Haydi başlayalım!

6 yaş çocuk gelişimi neden önemlidir?

Başlangıç olarak 6 yaş çocuk gelişimini anlamanın neden önemli olduğunu açıklayabiliriz.

Hepimizin bildiği üzere çocuk gelişimini iyi anlamak, aslında yaş fark etmeksizin önemlidir. Her ebeveyn elbette çocuğunun büyüyerek yeni kabiliyetler edindiğini gözlemleyebilir, ancak çocuk gelişiminin detaylarını bilmek, daha detaylı bir anlayış sunar. Yaşa göre fiziksel, bilişsel, duygusal ve iletişimsel gelişim özelliklerinden haberdar olmak, hem ebeveynlere çocuğa nasıl davranmaları gerektiği konusunda yardımcı olur, hem de olası bir gelişimsel sorunun erkenden tespit edilmesini sağlar.

Elbette bu noktada önemli bir not düşmeliyiz: Her çocuğun gelişimi farklı ilerleyebilir. Gelişim dönemlerinde tipik olarak edinilen, “kilometre taşı” adı verilen kabiliyetler, sıkı kurallar olmaktansa yalnızca birer fikir verici unsurdur.

6 yaş çocuk gelişimi ise okul öncesi dönem ve okul dönemine olan ilişkisi bakımından özel bir dönemdir. 6 yaşındaki çocuk, yazımızın başında da bahsettiğimiz gibi okul öncesi dönem ile okul döneminin tam ortasında bulunmaktadır. Dolayısıyla bu yaşta edinilen kabiliyetler hem çocuğun halihazırda bildiklerini geliştirmesini, hem de okul çağına hazırlanmasını sağlayacaktır.

6 yaş çocuğu nasıl eğitilir?” gibi sorulara cevap bulabilmek için, en başta çocuğun bu yaşta nasıl davranacağını ve neler hissedeceğini bilmek gerekir. Bu, aynı zamanda ebeveynlerden de belli bir efor gerektirir. Örneğin, 6 yaş gelişim özellikleri arasında bağımsızlık isteğinde artış olması sebebiyle ebeveynler, bu yaştaki çocuklarına karşı hoşgörülü davranması gerektiğini bilmelidir.

6 yaş çocuk gelişiminin öneminden bahsettiğimize göre daha çok merak edilen soruları cevaplamaya geçebiliriz. 6 yaş gelişim özellikleri nelerdir? 6 yaş çocuğu neler yapabilir? Hep birlikte görelim!

6 yaş gelişim özellikleri: Fiziksel gelişmeler

6 yaş gelişim özelliklerini anlatmaya fiziksel yetenekler kategorisiyle başlayabiliriz. 6 yaşındaki bir çocuk hangi fiziksel kabiliyetleri edinir, bedenini nasıl kullanabilir? Örneklerimize bakalım:

  • Süt dişlerini dökmek

6 yaş çocuk gelişiminde fiziksel alanda en önemli gelişmelerden biri, süt dişlerinin dökülmeye başlamasıdır. Bu yaşta çocuğunuz sık sık dişlerinin sallandığını söyleyebilir. Ebeveynler, çocuğun rahat kalmasını sağlamak için diş perisinden bahsetmek gibi yöntemlere başvurabilirler. Ayrıca çocuğun diş sağlığından emin olmak için dişçiye gitmek de ihmal edilmemelidir.

  • Vücut farkındalığında artış

Fiziksel boyutta 6 yaş gelişim özellikleri arasında vücut farkındalığının artması da bulunur. Bu da demek oluyor ki çocukların ağrı ve acı gibi şikayetleri artabilir. Özellikle de kemiklerin uzamasıyla çocuğun ağrı hissetmesi normaldir. Ebeveynler çocuğa destek olmalı, ağrılarınının büyümesiyle ilişkili olduğunu anlatmalı ve onu sakin tutmalıdır.

  • İp atlayabilmek

6 yaş çocuk gelişimi, daha önceki yaşlarda edinilen hoplama, zıplama gibi yeteneklerin kuvvetlendiği bir dönemdir. Çocuklar bu yaşta dengelerini daha iyi koruyabilirler ve ip atlamaya başlayabilirler. İp atlamak, hem 6 yaş gelişim özelliklerini pekiştirecek, hem de çocuk için oldukça eğlenceli bir aktivite olacaktır.

  • Daha iyi kalem kullanabilmek

6 yaşındaki bir çocuk, daha iyi kalem kullanabilmeye başlar. Bu yaştaki bir çocuk kendi kendine bazı harfleri ve sayıları çizmeye başlayabilir. Üstelik resim yetenekleri de gelişir. Belki de 6 yaşındaki çocuğunuzdan mutlu bir aile resmi çizmesini isteyebilirsiniz!

6 yaş gelişim özellikleri: Bilişsel gelişmeler

6 yaş çocuk gelişiminde ilginç ilerlemelerin görülebildiği bir diğer alanda bilişsel gelişim alanıdır. Peki bilişsel alanda 6 yaş gelişim özellikleri nelerdir? İnceleyelim:

  • 10’a kadar sayabilmek

6 yaşındaki bir çocuk, sayıları gitgide daha iyi anlamaya başlar. Önceki yıllardan da öğrendiklerinin üstüne koyan 6 yaş çocuğu, 10’a kadar rahatça sayabilir. 

  • Odaklanma kabiliyetinde artış

Çocukların dikkatinin genel olarak dağınık olduğunu biliriz. Ancak 6 yaş gelişim özellikleri arasında bu dağınık dikkatin nispeten toparlanabilmesi bulunur. 6 yaş çocukları, genellikle 15 dakika boyunca bir şeye odaklanabilirler.

  • Okumaya başlayabilmek

6 yaş çocuk gelişimi, aynı zamanında okuma kabiliyetinin de edinilmeye başladığı dönemdir. Elbette okumayı tamamen öğrenmek için çocuğun dışarıdan destek alması gerekecektir, fakat 6 yaş çocuğu, belli harfleri tanıyıp kendi kendine okumaya çalışabilir.

6 yaş gelişim özellikleri: Duygusal gelişmeler

Duygusal alanda da ebeveynlerin bilmesinin oldukça işe yarar olacağı 6 yaş gelişim özellikleri bulunur. Peki bu duygusal gelişmeler nelerdir? 6 yaşındaki çocuk neler hisseder? Görelim:

  • Paylaşma duygusunda artış 

6 yaşındaki çocuk, akranlarıyla vakit geçirmeyi daha çok sevmeye başlar. Akranlarını kabullendiği için paylaşma ve işbirliği duygularında artma görülecektir. Bu yaştaki bir çocuk, takım oyunlarına karşı daha ilgili olabilir.

  • Kendini gösterme isteğinde artış

Paylaşma duygusu, 6 yaş gelişim özelliklerinin yalnızca bir kısmı. Buna ek olarak çocuğun bağımsızlık ve kendini gösterme isteğinde de artış olacağını bilmek gerekir. Bu yaştaki çocuklar bir noktaya kadar bencillik yapabilir, aynı zamanda kendilerini kanıtlamak adına tehlikeli davranışlarda da bulunabilirler. Ebeveynler daima çocuğun güvenliğini sağlamak adına dikkatli olmalıdır.

  • Yalan söyleyebilme

Ebeveynlerin hoşuna gitmeyecektir, ancak 6 yaş gelişim özellikleri arasında yalan söyleyebilmek de bulunuyor. Çocuk, kendini özgür hissetme duygusundan dolayı ara sıra ebeveynlerine karşı çıkıp yalan söyleyebilir. Bu noktada çocuğa karşı hoşgörülü ve sabırlı davranılmalıdır. Çocuğa bağırmak ve kızmak, gelişimini kötü etkileyecektir.

Şimdi kaydolun ve 1 ay boyunca ücretsiz konuşma pratiği dersleri kazanın!
Çocuğunuza İngilizce ile güven verin!

6 yaş gelişim özellikleri: İletişimsel gelişmeler

6 yaş çocuk gelişimi, iletişimsel beceriler açısından oldukça ilginçtir. Çocuk bu yaşta birçok karmaşık sözel yetenek geliştirir. Gelin, bu becerilerin neler olabileceğine bakalım:

  • Daha uzun cümleler kurmak

Çocuğun cümle kurma becerisi her zaman olduğu gibi 6 yaşta da gelişmeye devam eder. Bu yaştaki çocuklar, 5-7 kelimeyi bir araya getirerek giderek uzayan ve karmaşıklaşan cümleler kurmaya başlayabilir.

  • Büyüyen kelime dağarcığı

Doğal olarak, 6 yaş gelişim özellikleri arasında kelime dağarcığının genişlemesi de yer alır. 6 yaşındaki çocukların yaklaşık 2500 kelime bilmesi beklenmektedir. Elbette bu kelimeler, dile maruz kaldıkça daha da artacaktır.

  • Kelimelerin birden fazla anlamı olabileceğini anlamak

İletişimsel alanda 6 yaş gelişim özelliklerinden belki de en ilginci budur. 6 yaşındaki çocuklar, bazı kelimelerin birden fazla anlamı olabileceğini bilir. Bu sayede şakalar ve kelime oyunlarını anlayabilirler. Çocuğunuzla beraber eğlenceli espriler yapmanın tam zamanı!

6 yaşındaki çocukla neler yapılabilir?

6 yaş gelişim özelliklerini fiziksel, bilişsel, duygusal ve iletişimsel alanlarda inceleyip örnekler verdik. Fakat elbette ebeveynler için yalnızca bunları bilmek yeterli olmuyor. Aynı zamanda çocuğun gelişimini destekleyecek aktiviteler yapmak da gerekiyor. Bu noktada “6 yaş çocuğu nasıl eğitilir?”, “6 yaş çocuğuyla neler yapmak gerekir?” gibi soruların ortaya çıkması oldukça normal.

Eğer sizin de böyle meraklarınız varsa endişelenmeyin. 6 yaş çocuk gelişimini desteklemek için birkaç aktivite fikrimiz var. Haydi hep beraber görelim:

  • Çocukla resim çizmek: 6 yaşındaki çocuğun kalem kullanma kabiliyetinin de artacağını söyledik. Hem bu yetenekten faydalanmak, hem de çocuğunuzun yaratıcı yanını güçlendirmek için beraber resimler çizebilirsiniz. 
  • Çocukla karşılıklı okumak: Bilişsel alanda 6 yaş gelişim özelliklerine okumaya başlamanın dahil olduğunu söyledik. Bu kabiliyeti pekiştirmek için ebeveynler, çocuklarıyla birbirine kitap okuyabilir. Örneğin basit bir çocuk kitabı bulup bir sayfa siz, bir sayfa çocuğunuz okuyacak şekilde ilerleyebilirsiniz. Üstelik bu sayede çocuk, kitap sevgisi de kazanmış olacaktır.
  • Çocuğu oyun alanlarına götürmek: 6 yaş çocukları, oldukça yüksek bir enerjiye sahip olacaktır. Çocuğun bu enerjiden faydalanarak eğlenmesini isterseniz onu çocuk parkı gibi oyun alanlarına götürmeyi düşünebilirsiniz. Fakat elbette çocuğu dikkatle izlemek ve tehlikeli hareketler yapmasını engellemek gerekir.

6 yaş gelişim özellikleri: Sıkça sorulan sorular

İşte 6 yaş çocuk gelişimi hakkında sıkça sorulan sorular ve cevapları:

6 yaşındaki çocuk neler yapabilmeli?

6 yaşındaki çocuk; 10’a kadar sayabilmeli, 5-7 kelimelik cümleler kurabilmeli, akranlarına karşı paylaşımcı bir tutum takınabilmeli, kelimelerin birden fazla anlamı olabileceğini bilmelidir.

6 yaşındaki bir çocuk kaç kilo olmalı?

6 yaşındaki kız çocuğu ortalama 20,2 kg, erkek çocuğu ise ortalama 20,5 kg olur. Elbette bu sayılar yalnızca ortalama değerlerdir ve çocuğun boyuna bağlı olarak artıp azalabilirler.

6 yaş çocuğu hangi kurslara gidebilir?

6 yaş çocuğu, yaratıcı yönünün veya fiziksel yeteneklerinin geliştirileceği kurslara gidebilir. Örneğin yüzme, piyano, gitar, sulu boya, resim, dans gibi kurslar çocuğun eğleneceği ve gelişeceği alanlar olacaktır.

6 yaş kız çocuk boy kilo kaç olmalı?

6 yaş kız çocuğunun boyu ortalama 115 cm’dir. 6 yaş çocuğun kilosu ise ortalama 20,2 kg civarındadır. Elbette bunlar yalnızca ortalama değerlerdir. 6 yaş kız çocuğun boy ve kilosunun bu sayılarla tamamen aynı olmaması normaldir.

Novakid’le tanışın!

Novakid’de çocuk gelişimine dair hem ebeveynlerin hem de çocukların işine yarayacak bilgiler vermeyi hedefliyoruz. Çocuk gelişimine doğrudan katkı sağlayabileceğimiz bir diğer alan ise online İngilizce derslerimiz. 

Çocuğunuzun İngilizce öğrenme süreci bir kahramanlık hikayesi gibi ilham verici olsun! Novakid, dil öğrenimini cesaret dolu bir maceraya dönüştürüyor. Aşağıdaki videoda bu kahramanlık hikayesini izleyin:

 

Siz de çocuğunuzun eğlenerek İngilizce öğrenmesini isterseniz ücretsiz deneme dersinizi şimdi alın!

5/5

Yorum yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site reCAPTCHA tarafından korunmaktadır ve Google Gizlilik Politikası ile Hizmet Şartları geçerlidir.

Editörün seçimi
İlginizi çekebilir
Bir dil seçin
Down arrow icon
Argentina Brazil Chile Czech Republic Denmark Finland France Germany Global English Global العربية Greece Hungary India Indonesia Israel Italy Japan Malaysia Netherlands Norway Poland Portugal Romania Russia Slovakia South Korea Spain Sweden Turkey
Cookie icon
Web sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Siteye giriş yaparak çerezleri tarayıcınıza kaydetmeyi kabul ediyorsunuz.