Scrolltop arrow icon
Left arrow icon Tüm kategoriler
Close icon
Haberler
İngilizce öğrenme
Ebeveynler için Novakid
TR
TR flag icon
Mobile close icon
CTA background
Çocuğunuz için en iyi İngilizce derslerini planlayın
ÜCRETSİZ DENEYİN
Paylaş
LinkedIn share icon
Türkçe bilenler için en zor diller hangisi? İşte dünyanın en zor dilleri!
Çocuğun eğitimi
Star icon
14.02.2024
Time icon 7 min
Comment icon 0 yorum

Türkçe bilenler için en zor diller hangisi? İşte dünyanın en zor dilleri!

İçindekiler

Yabancı dil öğrenimi, günümüzde oldukça önemli bir beceri haline geldi. Bir yandan çocukların kişisel gelişimini destekleyen bu aktivite, bir yandan da onlara geleceklerine yönelik sayısız imkan sağlar. İş olanakları, akademik başarı ve yurtdışında eğitim alma fırsatı, imkanlardan yalnızca birkaçı.

Ancak, yabancı dil öğrenme yolculuğu kimi zaman zorlu ve meşakkatli olabilir. Farklı dil yapıları, telaffuz biçimleri ve gramer konuları öğrenmeyi karmaşık bir hale sokabilir. Neyse ki doğru yöntem ve pratiklerle bu zorlukların üstesinden gelebiliyoruz. 

Dil öğrenmenin zorlu yanlarından bahsetmişken bazı dillerin Türkçe bilenler için daha zor ve karmaşık olabileceğini hatırlatmakta fayda var. Bunun sebebi, her dilin kendine ait bir yapısı vardır ve bazı dillerin yapısı birbirine benzerken bazıları birbirinden oldukça farklı olabilir. Örneğin, ana dili Almanca olan birisinin İngilizce öğrenmesi oldukça kolayken Türkçe konuşan birisi için İngilizce öğrenmek, daha zorlu olabilir.

Bu yazımızda, biz de sizler için ana dili Türkçe olan insanlara göre öğrenmesi en zor dilleri listeledik. Bununla birlikte ana dili Türkçe olanlar için en kolay dilleri merak ediyorsanız ilgili yazımıza da göz atmanızı öneririz. O hâlde hazırsanız başlayalım!

Dil öğrenmenin zorlukları

En zor diller listesine göz atmadan önce, bir dili öğrenmeyi zorlaştıran etkenlere odaklanabiliriz. Türkçe bilen birisi için bazı dillerin yapısına hakim olmanın daha fazla uğraş gerektirdiğinden bahsettik. Peki bu dilleri Türkler için zor yapan şey nedir? 

Bir dili öğrenmeyi zorlaştıran en büyük etkenlerden bir tanesi o dilin gramer yapısıdır. Örneğin, bazı diller sondan eklemeli bir yapıya sahipken bazı dillerde ise anlam, eklerle değil de daha çok kelimelerle oluşturulur. Mesela, Türkçede yapım ve çekim ekleriyle kendinizi tanıtabilir, nasıl hissettiğinizi söyleyebilir ve daha birçok şeyden bahsedebilirsiniz. Üstelik yalnızca bir veya iki kelimeyle! Ancak, İngilizcede bunu yapabilmek için birçok kelimeye ihtiyacınız var.

Yabancı bir dili bizim için daha zor hale getiren etkenlerden bir diğeri ise, öğreneceğimiz dilin farklı bir dil ailesine ait olması. Herhangi bir dil ailesinin içinde bulunan diller, aynı kökene sahiptir ve bu da onların benzerlikler barındırdığı anlamına gelir. Bu nedenle, farklı bir dil ailesindeki yabancı dilin özelliklerine alışmak bizim için daha zor olacaktır.

Son olarak, bir dilin telaffuz biçimi de bizim için o dili konuşmayı zorlaştırabilir. Her dilin kendine ait bir ses yelpazesi vardır ve bu sesleri çıkarmak için ağzımızın farklı bölümlerini kullanmamız gerekir. Bu sebeple doğal olarak da kendi dilimizde bulunmayan sesleri çıkarmaya alışmak da biraz zaman alabilir.

Aşağıda, farklı dilleri konuşan insanların aslında aynı olan sesleri ne kadar da farklı bir biçimde ifade etmeye eğilim gösterebileceklerine dair örnek bir video bulunuyor. Öğrenmesi en zor diller listemize geçmeden önce Novakid’in hazırladığı bu videoya bir göz atabilirsiniz: 

Türkler için öğrenmesi en zor diller

Dil öğrenmenin öneminden ve zorluklarından kabaca bahsettik. Sırada ise asıl merak edilen kısım var: Türkçe bilenler için en zor diller hangileri? Öyleyse gelin, en zor diller sıralamamıza bir göz atalım.

Çince

Listemize, dünyanın en zor dillerinden bir tanesi, Çinceyle başlıyoruz. Çince, dünya üzerinde en çok konuşulan diller arasında. Bu da Çince öğrenmenin size epey avantaj sağlayacağı anlamına geliyor. Ancak, Çince öğrenmeyi oldukça zorlaştıran birçok sebep var.

Doğu Asya’nın büyük bir bölgesinde konuşulan dilleri kapsayan Sino-Tibet dil ailesine ait olan Çincenin, alışık olduğumuzun aksine, bir alfabesi yoktur. Onun yerine neredeyse her kelime için farklı bir karaktere sahip olan Çincenin bir yazı sistemi vardır. Öyle ki Çince bir gazeteyi okuyabilmek için yaklaşık 3.000 karakter bilmeniz gerekmektedir.

Bununla birlikte, Çinceyi zorlaştıran bir diğer etken ise, Çincenin tonlamaya dayalı bir dil olmasıdır. Çince konuşurken aynı kelimeyi farklı tonlamayla telaffuz etmek, o kelimenin çok farklı anlamlarda kullanılabilmesine olanak tanır. Bu nedenle, Çince öğrenen öğrencilerin bir kelimeyi telaffuz etmeye çalışırken yanlış vurgu ve tonlama kullanması, kimi zaman yanlış anlaşılmasına sebep olabiliyor.

Bunlara ek olarak, Çincenin birçok farklı lehçesi de bulunuyor. Bu demek oluyor ki standart Çinceyi öğrenmeniz, Çin’in farklı bölgelerindeki ve Çin’in çevresindeki insanlarla iletişim kurabilmeniz için yeterli olmayabiliyor.

Almanca

Sırada, İngilizce bilenler için öğrenmesi nispeten daha kolay olan bir dil var. İngilizce bilenler için Almancanın daha kolay olmasının sebebi, ikisinin de aynı dil ailesinde yer alması: Cermen dil ailesi. Ancak, buna rağmen İngilizce bilenler bile kimi zaman Almancanın öğrenmesi en zor diller arasında yer aldığını söylüyor. 

Almancanın zor bir dil olmasının nedeni, Türkçeden alışık olduğumuz kurallara pek benzemeyen bazı katı kurallara sahip olması. Örneğin, Türkçede mevcut olmayan cinsiyet sistemi, Almancada bulunuyor. Bu da her kelimenin cinsiyetini ezbere bilmek zorunda olduğunuz anlamına geliyor. 

Bununla birlikte, Almancada kullandığınız bağlaçlara ve edatlara göre cümlenin ögelerinin yerlerinin değişmesi gerekiyor ve bu gibi durumlarda sık sık devrik cümlelere başvuruluyor. Yani, Almancada kelimeleri doğru bilseniz bile, onları cümle içine yerleştirmek oldukça karmaşık bir hal alabiliyor.

Fransızca

Fransızca da Türkçeden oldukça farklı bir dil bilgisi yapısına sahiptir. Bu yüzden Fransızca öğrenmek isteyenler için, ana dilinizden tamamen farklı gramere sahip bir dille karşı karşıya olacağınızı belirtmek isteriz.

Fransızcada sıfatlar cinsiyetlerine göre, fiiller ise zamana ve zamire göre çekimlenir. Bunun dışında Fransızca, bünyesinde sayısız istisna ve düzensizlik barındırır. Bununla birlikte Fransızca; İspanyolca, İtalyanca ve Romence gibi Latince kökenli dillerle aynı dil ailesinde olduğundan bu dilleri bilenler için daha kolay olabilir.

Ebeveyn misiniz? ve deneyiminizi paylaşmak istiyor musunuz?
Hikayenizi anlatmak için bize ulaşın.

Arapça

Sıradaki dil: Arapça. Bu dili listedeki diğer dillerden ayıran özellik, Türkçeyle birçok ortak kelimeye sahip olması. Ancak yine de Arapça öğrenmek, Türkçe bilenler için uğraştırıcı olabilir. Arapça öğrenirken kelime köklerini aklınızda tutmanız kolay olabilir fakat Arapça öğrenmek bununla sınırlı değil.

Arapça öğrenmek için başlangıçta Arap alfabesini öğrenmeniz gerekiyor. Bu alfabenin yazılış sistemi ise, Latin alfabesine kıyasla biraz daha karmaşık. Buna ek olarak, Arapçadaki cinsiyet sistemi, dil bilgisi kuralları, telaffuz zorlukları ve sayısız lehçeye bağlı olarak değişen söyleyiş biçimleri Arapçayı dünyanın en zor dilleri arasına sokuyor.

Lehçe

Sırada, Kuzeydoğu Avrupa’da konuşulan bir Slav dili var. Lehçe, birçok farklı kaynakta öğrenmesi en zor diller arasında geçiyor. Hatta öyle ki Lehçeye oldukça benzeyen bir dili konuşan Ruslar bile Lehçeyi öğrenmekte oldukça zorlanıyorlar. Bunun başlıca sebeplerinden biri, ismin halleri, cinsiyet, fiil çekimlemeleri, sıfat uyumu gibi gramer konularının Lehçede karmaşık bir hal alması.

Lehçenin zor olmasının bir diğer sebebi ise, Lehçe kelimeleri telaffuz etmenin de ayrı bir ustalık gerektirmesi. Lehçede bazen bir sese karşılık olarak birden fazla harf kullanılabiliyor. Bu sesler yan yana geldiğinde ise kelimelerin yazılışı çok daha kafa karıştırıcı bir görünüme sahip olabiliyor. Örneğin, “szczęście” Lehçede “şans” anlamına geliyor ve bu Lehçe konuşanlar için oldukça sıradan bir kelime!

Danca

İngilizce ve Almancayla aynı dil ailesinde bulunan Danca, zorluk açısından Almanca ile benzer özelliklere sahip. Ancak Dancaya oldukça benzeyen Norveççe ve İsveççe ile karşılaştırıldığı zaman Danca, telaffuz açısından da hayli zor bir dil. Bu konuyla ilgili İskandinavların eğlenceli bir deyişi bile var! Norveçliler, Danimarkalıların hep ağzında sıcak bir patates varmış gibi konuştuğunu söylerler.

Rusça

Rusça da tıpkı diğer Avrupa dilleri gibi öğrenmesi hayli zaman ve pratik isteyen birtakım dilbilgisi kurallarına sahip. Bütün bunlara geçmeden önce, Rus alfabesini okumaya alışmak da vakit istiyor. Üstelik, Rusçanın el yazısı ve dijital yazısı birbirinden farklı olduğundan bu iki farklı yazı sistemine de alışmanız düzenli ve disiplinli bir çalışma isteyebilir.

Sıkça sorulan sorular

Yazımızı bitirmeden, Türkçe bilenler için öğrenmesi en zor diller yazısıyla ilgili en çok sorulan sorulara da göz atabilirsiniz. 

Dünyanın en zor dili hangisidir?

“En zor dil hangisidir?” sorusunun cevabı, ana dilinizin hangisi olduğuna bağlı olarak değişebilir. Ancak genel yargıya göre Çince, Arapça, Japonca, Fince gibi diller en zor diller arasında.

Türkçe zor bir dil mi?

Avrupa dillerine alışık olan yetişkinler için, oldukça farklı bir yapıya ve ses yelpazesine sahip olan Türkçe, çok zor bir dil.

Türkçe konuşanlar için en zor dil hangisi? 

Sondan eklemeli bir dil olan Türkçeye alışık olanlar için Avrupa dillerini öğrenmek daha zor. Buna ek olarak cinsiyetli diller de Türkçe bilenlere daha karmaşık gelebilir. Bu nedenle Türkçe konuşanlar için en zor diller arasında Almanca, Arapça ve Fransızca gibi diller var. 

Türkçe bilenler için öğrenmesi en iyi diller hangisi?

Azerice, Japonca, Fince, Kazakça gibi diller, gramer yapısı olarak Türkçeyle benzer özellikleri taşıdıklarından Türkler için öğrenmesi daha kolaydır.

Novakid’le tanışın!

Novakid’de ebeveynler için çocuklara yönelik merak edilen birçok konuya değiniyoruz. Novakid aynı zamanda çocuklarınız için interaktif ve eğlenceli İngilizce dersleri sunmayı amaçlıyor. Çocuklar için online İngilizce derslerimizde uzman eğitmenlerimizle, alışılmışın dışında ve eğlence dolu bir İngilizce öğrenme deneyimi sunuyoruz. Siz de ücretsiz deneme dersinizi şimdi alın!

3.3/5

Yorum yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlginizi çekebilir
Bir dil seçin
Down arrow icon
Russia Global English Czech Republic Italy Portugal Brazil Romania Japan South Korea Spain Chile Argentina Slovakia Turkey Poland Israel Greece Malaysia Indonesia Hungary France Germany Global العربية Norway India India-en Netherlands Sweden Denmark Finland
Cookie icon
Web sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Siteye giriş yaparak çerezleri tarayıcınıza kaydetmeyi kabul ediyorsunuz.