Scrolltop arrow icon
Left arrow icon All categories
Close icon
Haberler
İngilizce öğrenme
Ebeveynler için Novakid
TR
TR flag icon
Mobile close icon
CTA background
Çocuğunuz için en iyi İngilizce derslerini planlayın
ÜCRETSİZ DENEYİN
Share
LinkedIn share icon
15.05.2024
Time icon 10 min

Çocuklar neden dans etmeli? Dans etmek psikolojiye iyi gelir mi? Dansın çocuklar için önemi konusunda merak edilen her şey!

Table of contents

Çocuk gelişimi, pek çok çetrefilli yoldan geçiyor. Çocukların bu süreçteki deneyimleri ise büyük oranda ebeveynleri tarafından şekilleniyor. Bu yüzden çocukları gelişim sürecindeki doğru yönlendirmede anne ve babanın payı büyük.

Çocukların gelişiminde desteklenmesi gereken birçok önemli beceri var. Örneğin yüzme, çocukların kaslarını güçlendirip su güvenliği konusunda erken yaşta eğitim verirken bisiklet sürme, denge ve motor becerilerini geliştiriyor.

Bilişsel beceriler açısından ise satranç ya da puzzle gibi stratejik düşünmeyi, problem çözme yeteneğini ve sabrı geliştiren oyunların önemi yadsınamaz. Birazdan detaylarına ineceğimiz dansı da sanatsal beceriler arasında sayabiliriz. Hazırsanız dans eğitiminin nasıl olması gerektiğine değindikten sonra çocuklar için dansın faydalarına bir bakalım!

Çocuklarda dans eğitimi nasıl olmalı?

Çocuklar için dans eğitimini hem eğlenceli hem de eğitici bir şekilde yapmak mümkün. Üstelik mutlaka profesyonel olması da gerekmiyor. Buradaki temel amaç, çocukların fiziksel aktivitesini artırarak, sosyal becerilerini geliştirerek, yaratıcılıklarını teşvik ederek onlara her yönden faydalı bir aktivite kazandırmak.

Onları teknik detaylara boğmadan, katı kurallar koymadan, ilerlemeye zorlamadan esnek bir dans eğitimi vermek çok daha eğlenceli ve destekleyici olabilir. Zaten süreç içinde ilgi ve yetenekleri şekilleneceği için dans etmeyi bir ileri seviyeye, profesyonelliğe taşımak çocuğun ve ebeveynlerinin inisiyatifine kalıyor. 

Kısacası dans; profesyonelliğe gerek duymadan çocuğun özgür olacağı, kendini keşfederken fiziksel ve sosyal becerilerini geliştireceği harika bir alan. Peki çocuklar için dansın diğer faydaları neler?

Motor becerileri geliştirme

Dans etmenin faydaları deyince ilk akla gelen fiziksel gelişimdir. Fiziksel gelişimin geçtiği yollardan biri ise hiç şüphesiz motor beceriler. Gerçekten de dans, çocukların motor becerilerinin gelişimi için en etkili aktivitelerden çünkü vücutlarının farklı bölümlerini uyum içinde kullanmalarını sağlıyor. 

Örneğin kollarını hareket ettirirken aynı zamanda ayaklarını ritmik bir şekilde hareket ettiriyorlar, dönüşler ve zıplamalar gibi hareketlerle vücut kontrolünü sağlıyorlar, el jestleri ve parmak uçlarında durma pozisyonlarında ince motor becerilerini geliştiriyorlar.

Ayrıca koreografiler sayesinde bir dizi hareketi akıllarında tutup sırayla uygulamaları ve müziğin ritmine uygun şekilde hareket etmeleri, çocukların hem motor planlama yeteneklerini hem de zamanlama becerisini geliştirerek yine motor becerilerinin daha koordineli kullanılmasına olanak tanıyor.

Kas gücü ve esneklik kazandırma

Dansın faydalarından bir diğeri ise kas gücü ile esnekliği büyük oranda artırması. Dans esnasında bacaklar, kollar, sırt ve karın kasları dahil olmak üzere vücudun çok çeşitli kas grupları bir arada kullanılıyor ve bunların koreografiler sayesinde rutin bir şekilde tekrarlanan hareketlere dönüşmesi genel kas gücünü artırıyor.

Dans dersleri, çoğu zaman ısınma hareketleriyle başladığı için bu esneme hareketleri, eklemlerin ve kasların daha esnek hâle gelmesine yardımcı oluyor. Dans sırasında bacakların kaldırılması, kolların geniş bir şekilde açılması gibi diğer hareketler ise vücudun esneklik sınırlarını zorluyor ve zaman içinde genişletiyor. Böylece çocuklar dans sayesinde çok daha esnek oluyor.

Sosyal becerileri geliştirme

Özellikle bir kurs aracılığıyla çocuklara dans eğitimi verildiğinde genellikle gruplar oluyor. İşte çocuklar da bu kursta yalnızca fiziksel aktivite konusunda değil, sosyal becerilerde de gelişim gösteriyor. Birlikte hareket etmeyi, sıra beklemeyi, ortak bir performans sergilemeyi, iş birliğini ve takım ruhunu güçlendiriyorlar.

Elbette kurs boyunca çocukların yeni arkadaşlıklar kurması, farklı yaş ve kültürden insanlarla etkileşime girmesi için pek çok fırsat oluyor. Böylece dans eğitimi alan çocuklar, sosyal çevreleri ile sosyal uyum becerilerini geliştiriyor.

Öz güveni güçlendirme

Yeni bir dans adımını ya da bir koreografiyi öğrenmek, dans gösterilerine katılmak, duygu ve düşünceleri sanat yoluyla ifade etmek… Tüm bunlar çocukların dans aracılığıyla kazandığı başarı hissini artırıyor, kendilerine olan güvenlerini yükseltiyor ve kendilerini sanatsal bir şekilde ifade etme yeteneği kazandırıyor.

Bu yüzden dans, çocukların öz güvenlerini henüz gelişim çağındayken geliştirmeleri için kritik önem taşıyor. Dans sayesinde kazandıkları kendilerine olan güvenleri, hayatları boyunca her alanda onlarla birlikte kalabiliyor!

Ebeveyn misiniz? ve deneyiminizi paylaşmak istiyor musunuz?
Hikayenizi anlatmak için bize ulaşın.

Duygusal ifadelerini geliştirme

Dansın çocuklar için öneminde duygusal ifadelerini güçlendirmenin rolü de yadsınamaz. Dans çocuklara; müzik ve hareketlerle duygusal bir bağ kurarak, kendi duygusal durumlarını keşfetme ve anlama fırsatı sunuyor.

Farklı duygusal temaları işleyen dans şarkıları üzerinde çalışmak ise yine bu duygusal ifadenin gelişimine katkı sunuyor. Üstelik bir grupla birlikte dans etmek, diğer çocukların duygusal ifadelerini gözlemlemeyi ve onlarla empati kurmayı sağlıyor.

Hafızayı geliştirme

Dans, bir dizi adım ve hareketi hatırlamayı gerektiriyor. Çocuklar, dans koreografilerini öğrenirken ve tekrarlarken kısa ve uzun süreli hafıza becerilerini kullanarak genel hafıza kapasitelerini artırmış oluyorlar.

Ayrıca öğrenilen hareketleri müzik ve ritimle eşleştirmek gerektiğinden çoklu duyu organlarını kullanıp öğrenme sürecinin daha kalıcı hâle getirilmesi sağlanıyor.

Problem çözme yeteneği kazandırma

Dans öğrenimi, hareketlerin nasıl birleştirileceğini anlamayı gerektiriyor. Bu süreç ise çocukların problem çözme becerilerini geliştiriyor çünkü her yeni hareketi öğrenirken ve onları bir araya getirirken mantıksal düşünme sürecinden geçiyorlar.

Bunun yanı sıra hareketler arasında geçiş yaparken ya da bir figürü nasıl daha iyi yapabileceklerini düşünürken çocuklar, yaratıcı çözüm yolları geliştiriyor ve bu da problem çözme yeteneklerine katkıda bulunuyor.

Dikkat ve odaklanma süresini artırma

Dijitalleşen günümüz dünyası, çocuklar başta olmak üzere herkesin dikkat süresini kısalttı. Bu noktada dans etmek; çocukların kaybettiği uzun dikkat sürelerini geri kazanmalarını sağlayabiliyor çünkü uzun süre dikkatleri bir konu üzerinde yoğunlaşıyor, koreografiyi öğrenip hatırlarlıyorlar, birden fazla şeye aynı anda odaklanıyorlar…

Dansın önünü açtığı tüm bu bilişsel faydaların ışığında çocukların akademik ve kişisel yaşamlarında da olumlu etkiler görmek mümkün.

Yaratıcılığı kuvvetlendirme

Dans etmenin bir diğer faydası, çocukların yaratıcılığını bir üst seviyeye taşıması. Çocukların kendi dans adımlarını, koreografilerini oluşturması ya da mevcut hareketleri yeniden şekillendirmesi; yaratıcı düşünme sürecini teşvik ediyor.

Müziğin duyusal ve ritmik özelliklerini dans hareketleriyle eşleştirmek ise müzikten ilham alıp çocukların sanatsal ifadesini geliştirerek yaratıcı hareketler ortaya çıkarmalarını sağlıyor.

Üstelik bir hikâyeyi anlatmak veya temayı aktarmanın en yaratıcı yollarından biri dans. Çocuklar da dans yoluyla yaratıcılıklarını konuşturarak kendi hikâyelerini oluşturabilir, belirli bir duyguyu dans ederek ifade edebilir.

Psikolojiyi olumlu yönde etkileme

Dans gibi fiziksel aktiviteler, vücudun endorfin (mutluluk hormonu) salgılamasını tetikleyerek bir nevi doğal ağrı kesici görevi görüyor. Böylece dans eden çocuklarda genel bir iyi hissetme durumu ortaya çıkıyor.

Fiziksel aktivitenin yanı sıra ritim ve müziğin de rahatlatıcı etkileri, stres ve kaygıyı azaltıyor. Bu müzik ve hareketin birleşimi, duygusal gerilimlerin serbest bırakılmasına yardımcı oluyor.

İşte dansın çocuklar üzerindeki tüm bu faydaları, gelişim süreçlerinde çok büyük bir etkiye sahip ve ebeveynlere teşvik konusunda pay düşüyor. Peki çocuklar dansa nasıl teşvik edilir? Haydi şimdi bir de bu yöntemlere göz atalım!

Çocuklar, dansa nasıl teşvik edilir?

  • Sevecekleri müziklerin seçimi: Çocukların sevdiği müzikleri kullanarak dans etmeyi daha eğlenceli hâle getirebilirsiniz. Popüler çocuk şarkıları ya da sevdikleri sanatçıların müzikleri çocukların dans etmeyi sevmesi için harika bir yol!
  • Farklı dans türlerini keşfetmelerini sağlama: Çocukların ilgisini çekebilecek farklı dans stillerini tanıtabilirsiniz. Örneğin bir çocuk hip-hop danstan hoşlanmasa bile baleyi çok sevebilir. Bu yüzden sevecekleri dans türünü bulana kadar denemekte fayda var.
  • Dans gösterilerini izleme: Çocukları dans gösterilerine götürmek veya dansla ilgili filmler izletmek, onların ilgisini çekip motive ederek dansa olan meraklarını artırabilir.
  • Dansı oyunlarla birleştirme: Çocukların en sevdiği aktivite, tabii ki oyun oynamak. Dansı oyunlarla bir araya getirme bu noktada etkili bir yöntem olabilir! Örneğin, “müzik durunca dur” oyunu ya da koreografi üretme gibi oyunlar denenebilir.
  • Kısa periyotlar hâlinde dansa yöneltmek: Yapılan bir işe dans molası vermek hem fiziksel hem de psikolojik açıdan çocuklara iyi gelebilir. Bunun için çocukların okuldan önce veya sonra, 5 dakikalık dans rutinleri oluşturmasına teşvik edilebilir. Hatta bunu aileyle yapılan ortak bir aktiviteye dönüştürürseniz çok daha eğlenceli olabilir!

Sıkça sorulan sorular

İşte çocuklarda dans konusu ile ilgili sıkça sorulan sorular ve cevapları!

Çocuklar neden dans etmeli?

Dans; çocukların motor becerilerini geliştirir, psikolojilerini olumlu yönde etkiler, dikkat ve odaklanma sürelerini artırır, yaratıcılklarını kuvvetlendirir, öz güveni güçlendirir, sosyal becerilerini ilerletir, hafızalarını güçlendirir, kas gücü ve esneklik kazandırır…

Dans etmek psikolojiye iyi gelir mi?

Dans gibi fiziksel aktiviteler, vücudun endorfin (mutluluk hormonu) salgılamasını tetikleyerek bir nevi doğal ağrı kesici görevi görüyor. Böylece dans eden kişilerde genel bir iyi hissetme durumu ortaya çıkıyor. Yani evet, dans etmek psikolojiye çok iyi geliyor!

Novakid’le tanışın!

Novakid, çocuklara ve ebeveynlerine merak edilen konular hakkında ilgi çekici içerikler sunarken uzman eğitmenler tarafından online İngilizce eğitimi de veriyor! Novakid’in ilk deneme dersini çocuğunuz için ücretsiz alarak İngilizceyi interaktif ve eğlenceli bir şekilde öğrenmesini sağlayabilirsiniz!

Rate this post

Leave a comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You might also like
Choose a language
Down arrow icon
Russia Global English Czech Republic Italy Portugal Brazil Romania Japan South Korea Spain Chile Argentina Slovakia Turkey Poland Israel Greece Malaysia Indonesia Hungary France Germany Global العربية Norway India India-en Netherlands Sweden Denmark Finland
Cookie icon
Web sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Siteye giriş yaparak çerezleri tarayıcınıza kaydetmeyi kabul ediyorsunuz.