Scrolltop arrow icon
Bu fırsat kaçmaz!
BLOGTR25 promosyon kodu ile %25 indirim + 1 aylık ücretsiz konuşma pratiği dersleri kazanın!
CTA background
1 ay boyunca ücretsiz konuşma pratiği dersleri kazanın!
TEKLİFTEN FAYDALAN
Paylaş
X share icon
11.04.2023
Time icon 7 dk.

Türkçe Bilenler İçin Öğrenmesi En Kolay 7 Dil

İçindekiler

Yeni bir dil öğrenmek kimi zaman zorlu kimi zaman eğlenceli bir aktivite. Bu süreç, uzun vakit alan ve fazla emek isteyen bir yolculuk olsa da öğrendiğimiz her dil, bize çeşitli alanlarda fırsatlar sunarak birçok kapıyı açıyor. Dil bilgisi ve ses çeşitliliği bakımından karmaşık bir yapıya sahip olan Türkçemizi öğrenmenin ise oldukça zorlu bir süreç olduğu ortada. Bu nedenle Türkçe, dünyada öğrenilmesi en zor diller arasında yer alıyor.

Peki ana dili Türkçe olan biri olarak, yabancı dil bilgisinin sunduğu bu fırsatlara en az zahmetli ve en eğlenceli şekilde erişmek için tercihimizi hangi dillerden yana kullanabiliriz diye soruyorsanız, bu yazımızda sizlere bunları açıklayacağız.

Köklü ve zengin bir geçmişe sahip olan Türk dili, Türkiye başta olmak üzere birçok farklı ülkede yaklaşık 90 milyon kişi tarafından konuşulmakta. Kökeni Orta Asya’ya dayanan sondan eklemeli bir dil olan Türkçe ile, dil bilgisi ve kelime dağarcığı bakımından birçok dil arasında benzerlikler ve ortaklıklar bulunuyor. Aynı zamanda Türkçeye kıyasla çok daha basit bir yapıya sahip olan diller de mevcut. 

Peki Türkçe bilenler için öğrenmesi en kolay diller neler? İşte bu dilleri sizler için listeledik!

Fince

Kökeni Avrupa’yla Batı Sibirya’yı birbirinden ayıran Ural Dağları’na dayanan Ural dil ailesinin Fin/Ugor alt dilleri koluna mensup olan Fincenin Türkçeyle geçmiş çağlara dayanan bir bağlantısının olup olmadığı dilbilimciler tarafından hâlâ tartışılmakta. Fakat yine de bu iki dilin bünyesinde birçok benzerlik barındırdığı ortada. 

Finlandiya’nın resmî dili olan bu dil, yaklaşık 6 milyon kişi tarafından konuşulmakta ve tıpkı Türkçe gibi sondan eklemeli bir dil. Yani İspanyolca, İngilizce, Rusça gibi Hint-Avrupa dillerinin aksine, Fin ve Türk dillerinde bir kelimeye yeni anlamlar katmak için kelimeleri son eklerle türetmeniz gerekiyor. 

Bu sebeple Türkçeye hakim olan birisi için Fincenin cümle kurma mantığını kavrayabilmek oldukça basit bir iş. Örneğin:

  • syöt (yersin) → syötkö? (yer misin?)
  • kala (balık) → kalan (balığı)
  • Syötkö kalan? (Balığı yer misin?)

Türkçe bilenler için en kolay öğrenilen diller arasında bulunan Fincede, son eklerle kelime oluşturmanın ne kadar eğlenceli olabileceğine dair bir örnek daha verelim:

  • talo (ev)
  • talossa (evde)
  • taloissa (evlerde)
  • taloissani (evlerimde)
  • talossanikin (evlerimde de)

Fince ve Türkçenin benzerlikleri sondan eklemeli dil olmalarıyla sınırlı değil. Fonetik olarak benzer bir ses yelpazesine sahip olan bu iki dil kendi içlerinde kökenleri tartışmaya açık olan birçok benzer kelime içeriyor. İşte Türkler için tanıması pek de zor olmayan Fince kelimelerden bazıları:

  • olla (olmak)
  • ala (alan)
  • minä (ben)
  • sinua (seni)
  • karsinta (kesinti, eleme, çıkarma)
  • kalabaliikki (kalabalık, kargaşa)

İkinci maddeye geçmeden önce, Türkçe konuşanları için öğrenmesi en kolay diller arasında bulunan Fincenin, birçok dilin aksine kelimeleri cinsiyetlerine göre ayırmadığını, canlı cansız ayrımı yapmadığını belirtelim. Bu bağlamda Fincenin kelimeleri Türkçeyle benzer şekilde ele aldığını söyleyip iyi haberleri vermeden de geçmeyelim.

Macarca

Fince ile aynı dil ailesine ait olan Macarca, Avrupa’da bulunup Hint-Avrupa dil ailesine ait olmayan nadir dillerden bir tanesi. Söz dizimi ve kelime türetimi bakımından Türkçeyle oldukça benzer bir mantığa sahip olan Macarcanın kökeninin de Türk dilleri gibi Orta Asya’ya dayanması ve Macarların geçmiş çağlarda Türklerle etkileşimde bulunmaları da Macarcayı ve Türkçeyi benzer kılan en önemli etkenlerden. 

Üstelik köklü bir yazı sistemi olan Eski Macar alfabesinin Orhun Alfabesi olarak da adlandırılan rünik Türk alfabesinden türetildiği de tarihçilerce kabul edilen bir gerçek.

Gelin Türkçeyi bu kadar andıran bir karaktere sahip olan Macarcayı hep birlikte inceleyelim!

Öncelikle Macarcanın kelime türetme mantığını anlayabilmek adına araba anlamına gelen yalın haldeki “autó” kelimesini ele alalım. Bahsi geçen nesneden bahseden kişinin sahiplik belirtmek adına kelimeye tıpkı Türkçede yaptığımız gibi -m son ekini eklemesi yeterli olacaktır.

  • autó (araba) → autóm (arabam)

Arabanın içinde bulunan bir kişi, durum veya cisimden bahsetmek istediğiniz şartta ise, -ban son ekini eklemeniz gerekmektedir.

  • autóm (arabam) → autómban (arabamda) 

Görüldüğü üzere Macarca, Türkçe konuşanların epey alışık olduğu bir yapıya sahip. Bu yüzden Türklerin kolay öğrenebileceği diller arasında yer alıyor.

Son olarak Macarcada da sıkça kullanılan ve Türkçe sayesinde aşina olduğumuz kelimelerden de birkaç örnek sıralayalım:

  • anya (anne)
  • zseb (cep)
  • alma (elma)
  • kicsi (küçük)

Azerice

Listeye pek de şaşırtıcı olmayan bir Türk dili ile devam ediyoruz. Karmaşık yapılar barındıran uzun soluklu cümleler söz konusu olduğunda anlaşılabilirlik seviyesi azalsa da Azerice; Kazakça, Kırgızca ve Özbekçe gibi Türk dillerine kıyasla Türkiye’deki Türklerin en kolay öğrenebileceği diller arasında.

Tıpkı Türkiye’nin farklı bölgelerinde konuşulan ağızlar gibi kendine has birtakım karakteristik özelliklere sahip olsa da Azericeye hakim olmak Türkçe bilen birisi için hiç de zor değil. 

Sovyetler Birliği’nin de etkisiyle tarihte Rusya’yla yakın ilişkiler içinde bulunan Azerbaycan dilinde Rusçanın etkileri de görülebiliyor. Türkiye’nin doğusunda yer alan bu güzel ülkeyi ziyaret etmeniz durumunda ihtiyaç duyabileceğiniz cümleler aracılığıyla bu dilin Türkçeye olan yakınlığını gözlemleyelim:

  • Bir fincan qəhvə götürə bilərəm? (Bir fincan kahve alabilir miyim?)
  • Bir şüşə su istəyirəm. (Bir şişe su istiyorum.)
  • Çörək neçəyədir? (Ekmek ne kadar?)
  • Şəhərin mərkəzinə necə gedə bilərəm? (Şehir merkezine nasıl gidebilirim?)

Görüldüğü üzere, Azericeyi öğrenmek istemeniz durumunda kendinizi ifade edebilecek seviyeye erişmeniz hiç de uzun sürecek gibi değil.

Japonca

Bir sonraki dilimiz Japonca. Bu dilin uzak bir coğrafyada konuşuluyor olması ve karmaşık bir yazı sistemine sahip olması sizi kesinlikle yanıltmasın. Tıpkı Fince gibi Türkçe ile olan akrabalığı tartışma konusu olan bu dilin yazı sistemine birtakım uğraşlar sonucu alıştığınızda, Türkçeden o kadar da uzak olmadığını fark edeceksiniz! 

Türkçeden aşina olduğumuz ünlü uyumu, tamlayan ve tamlanan, cümlenin ögeleri gibi konu başlıkları Japoncada da çok farklı değil. Buna ek olarak Japoncadaki ekler, Türkçedeki yapım ve çekim eklerini hayli andırıyor. Gelin bu benzerlikleri tıpkı diğer alt başlıklarda yaptığımız gibi inceleyelim:

  • İzmir  →  イズミル (İzumiru)
  • İzmir’de → イズミルで (İzumiru-de)
  • Git- →  行く(iku)
  • Gitmişti → 行きました (iki-mashita)
  • Market  → 市場 (ichiba)
  • Markete → 市場へ (ichiba-e)

Örneklerden de anlaşıldığı üzere Türklerin kolayca öğrenebileceği Japoncada kelime türetmek, alışık olduğumuzdan hiç de farklı değil. Üstelik türetirken zorlanmayacağınız bu kelimelerin dizilişi de Türkçedeki cümlenin ögeleri dizilişine epey benziyor:

  • 私はその本を読みます。(Watashi wa sono hon o yomimasu.)
  • Ben o kitabı okurum.

Dil yapısının sanılanın aksine pek karmaşık olmadığını gözlemlediğimize göre, Japoncada kullanılan üç farklı yazı sistemini öğrenmek isteyenlere şimdiden başarılar dileriz.

Şimdi kaydolun ve 1 ay boyunca ücretsiz konuşma pratiği dersleri kazanın!
Çocuğunuza İngilizce ile güven verin!

Korece

Japoncadan sonra Koreceye de değinmezsek olmazdı. Modern çağda Koreceyle Japonca arasında fazla benzerlik gözlemlenmese de bu iki dil de aynı coğrafyada ortaya çıktığından paylaştıkları ortaklıklar kapsamında Korece de Türkçe bilenler için öğrenmesi kolay diller arasında değerlendirilebilir. 

Telaffuz bakımından Türkçeye oldukça yakın olan bu dil, Kore Yarımadası ve çevresinde yaklaşık 80 milyon Koreli tarafından konuşulmakta. Sondan eklemeli bir dil olması bakımından saydığımız diğer dillerle de yakın özellikler taşıyan Korece, Türklerin alışık olduğu bir karaktere sahip. 

Bütün bunlara ek olarak belirtmek gerekir ki Japonca kadar karmaşık bir yazı sistemine sahip olmayan Kore dilinin alfabesini öğrenmek de zannedildiği kadar zorlayıcı bir iş değil. Geçmişte Çinlilerle ve Japonlarla aynı yazı sistemini kullanan Korelilerin ses çıkarırken ağzımızın aldığı şekillerden yola çıkarak daha basitleştirilmiş bir alfabe türetip harf devrimine gittiği biliniyor.

Korecede özne, nesne ve yüklem gibi ögelerden oluşturacağınız bir cümlenin öge sıralaması da tıpkı Türkçedeki gibi olacaktır:

  • 저는 사과를 먹어요. (Jeoneun sagwareul meogeoyo.)
  • Ben elmayı yerim.
  • 강아지는 슈퍼마켓의 앞에 있어요. (Gangajineun syupeomakesui ape isseoyo.)
  • Köpek süpermarketin önündedir.

Farsça

Bir sonraki dilimiz Türkiye’nin güneydoğusundaki İran’da yaygın olarak konuşulan dil: Farsça. Yüzyıllar öncesine dayanan bir geçmişi olan İran halkının konuştuğu Fars dili, Türkçeden farklı bir yazı sistemine ve yapıya sahip olsa da bu iki ulus, uzunca bir süredir bir arada yaşadığından yoğun bir kültür alışverişinde bulunmuştur. 

Yaşantı, müzik ve giyim bakımından kimi zaman birbirini andıran iki milletin konuştuğu diller de ses ve kelimeler açısından ortak özellikler bulundurduğundan Türkçe bilenler için Farsça öğrenmek de kolay olabiliyor.

Farsçanın farklı alfabesi ve geniş kelime dağarcığı gözünüzü korkutmamalı çünkü Farsça oldukça basit dil bilgisine sahip dillerden bir tanesi ve üstelik diğer birçok Hint-Avrupa dilinin aksine kelimeleri cinsiyetine göre ayırmayan diller arasında. Okumakta olduğunuz bu yazıda bile muhtemelen onlarca Farsça kökenli kelime bulunmakta.

Haydi gelin sizin için elde ettiğimiz basit bir Farsça cümleyi inceleyelim:

  •  من ممنونم (man mamnoonam)
  • Ben memnunum/müteşekkirim. 
  • من خسته ام (Man khasteham.)
  • Ben yorgunum.

Görüldüğü üzere bünyesinde fazlaca düzensizlik, isim çekimlemesi ve cinsiyet gibi unsurlar barındırmayan Farsça, zannedildiğinden daha basit bir dil. Dolayısıyla Türkçe bilenler için en kolay öğrenilen diller arasında bulunuyor.

Son maddemize geçmeden önce, Türkçe ve Farsça arasındaki binlerce ortak kelime arasından en çok karşımıza çıkanlara birkaç tane örnek verelim:

  • آتش (aatash) → ateş
  • بدن  (badan) → beden
  • بهانه (bahane) → bahane
  • قرمز (ghermez) → kırmızı

İngilizce

Listemizi dünya dili İngilizce ile bitiriyoruz. Yaygın görüşün aksine, İngilizce öğrenmek oldukça basit bir iş. Sonradan öğrenilen diller arasında zirvede yer alan İngilizce, dünyanın en kolay dilleri arasında yer alıyor. Üstelik ilgi alanlarınıza göre İngilizce öğrenme yönteminizi şekillendirdiğinizde bu oldukça eğlenceli bir aktiviteye dönüşebiliyor. 

İngilizce; kendine has yığınlarca karmaşık dil bilgisi kuralları barındırmayan, diğer birçok dile göre daha az düzensizliğin bulunduğu, fazla istisnaya yer vermeyen, basitleşmiş bir dil. İngilizce öğrenmeyi kolaylaştıran diğer bir büyük unsur da 1.5 milyar kişi tarafından konuşulan bu dilin gün geçtikçe daha da yaygınlaşması. 

İngilizcede kendinizi ifade edebilecek seviyeye gelebilmeniz için günlük kelime dağarcığının bir kısmına hakim olmanız ve cümle kurma mantığını kavrayabilmeniz yeterli olacaktır. Çünkü bu dilde fiilleri özne ve zamana bağlı olarak onlarca farklı biçimde çekimlemek zorunda değilsiniz! 

Zaman kalıplarıyla ilgili birkaç püf noktasına hakim olduğunuz takdirde, basit cümleler kurabilmeniz için önünüzde hiçbir engel kalmayacak. Ayrıca video, film, internet, telefon gibi modern çağda ortaya çıkıp küreselleşen kelimelerin çoğu İngilizce kökenli olmasa da İngilizceden çıkarak dünyaya yayılıyor ve bu da İngilizce öğrenirken birçok kelimeyi kolayca tanıyacağınız anlamına geliyor.

İngilizce konuşma dersleri alıp kendinizi dile olduğunca fazla maruz bırakarak İngilizceyi en rahat şekilde öğrenebilirsiniz. Unutmayın, bir dili öğrenmenin en etkili yolu o dili aktif olarak kullanmaktır.

Merak edilenler

Dünya dilleri arasında Türkçenin zorluğuyla ilgili, zor ve kolay dillerle ilgili merak edilen birçok unsur bulunuyor. Gelin bazılarına birlikte göz atalım!

  • Türkçe dünyanın en zor kaçıncı dili?

Türkçe, özellikle de İngilizce konuşanlar için öğrenmesi en zor diller arasında bulunuyor. Bunu değerlendirebilmek için kesin bir ölçüt olmasa da birçok kişi Türkçeyi en zor 10 dil arasında görüyor. Bunun sebepleri arasında ise Türkçedeki düzensizlikler, ekleme sisteminin karmaşıklığı gibi birçok unsur bulunmakta.

  • En kolay öğrenilen dil hangisi?

Dünyada binlerce farklı dil bulunduğu ve herkesin öğrenme yöntemleri, ana dili farklı olduğu için bu soruya da kesin bir cevap veremiyoruz. Fakat en azından ana dili Türkçe olan kişiler için Fince, Macarca, Azerice, Japonca, Korece ve Farsçanın oldukça iyi seçenekler arasında olduğunu söyleyebiliriz.

  • İngilizce bilenler en kolay hangi dili öğrenir?

İngilizce, köken olarak birçok Avrupa diliyle ortaklıklar taşıdığı için İngilizce bilen biri birçok farklı dili öğrenme konusunda avantaj sahibidir. İngilizce bilen kişiler, bu bağlamda Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca gibi dilleri daha rahat bir şekilde öğrenebilir.

Novakid’le tanışın!

Çocukların İngilizce öğrenirken karşılaştıkları zorlukları ortadan kaldırmanın en iyi yolu, onları motive eden ve ilgilerini çeken yöntemler kullanmaktır. Novakid, çocukların dil öğrenme sürecini eğlenceli hale getirerek İngilizceyi severek öğrenmelerini sağlar. Aşağıdaki videoda bu yöntemin nasıl uygulandığını izleyin:

Çocuğunuzun İngilizceyi etkili ve hızlı bir şekilde öğrenmesi için Novakid’in konuşma pratiği odaklı dersleri idealdir. Eğitmenlerimizin desteğiyle çocuklar, İngilizceyi konuşarak öğrenirken özgüven kazanıyor. Çocuğunuzu kaydedin!

3.7/5

Yorum yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site reCAPTCHA tarafından korunmaktadır ve Google Gizlilik Politikası ile Hizmet Şartları geçerlidir.

Editörün seçimi
İlginizi çekebilir
Çocuğun eğitimi
Bir dil seçin
Down arrow icon
Argentina Brazil Chile Czech Republic Denmark Finland France Germany Global English Global العربية Greece Hungary India Indonesia Israel Italy Japan Malaysia Netherlands Norway Poland Portugal Romania Russia Slovakia South Korea Spain Sweden Turkey
Cookie icon
Web sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Siteye giriş yaparak çerezleri tarayıcınıza kaydetmeyi kabul ediyorsunuz.