Scrolltop arrow icon
Left arrow icon Tüm kategoriler
Close icon
Haberler
İngilizce öğrenme
Ebeveynler için Novakid
TR
TR flag icon
Mobile close icon
CTA background
Çocuğunuz için en iyi İngilizce derslerini planlayın
ÜCRETSİZ DENEYİN
Paylaş
LinkedIn share icon
Çocukların ilgi alanlarına nasıl yaklaşmalıyız? Hobilerin faydaları nelerdir? İşte onları teşvik etmek için birkaç ipucu!
Ebeveynler için Novakid
Star icon
29.11.2023
Time icon 9 min
Comment icon 0 yorum

Çocukların ilgi alanlarına nasıl yaklaşmalıyız? Hobilerin faydaları nelerdir? İşte onları teşvik etmek için birkaç ipucu!

İçindekiler

Çocuklar küçük yaşlardan itibaren çeşitli hobiler edinmeye başlarlar. Ebeveynler de çocukların kendine has bu eğilimlerini fark ettiklerinde doğal olarak çocuklarının potansiyelini en üst seviyeye taşımak ve kişisel gelişimlerini desteklemek adına bir dizi sorumluluk üstlenirler. Bu kapsamda, çocuklara yönelik sunulan rehberlik ve destek, hem eğitimleri hem de genel gelişimleri açısından önemli bir rol oynar.

Peki hobi nedir? Hobiler basitçe, insanların sevgi ve bağlılıkla yaptığı boş zaman aktivitelerini ifade eder. Ancak, stres seviyemizi azaltarak bizi hayata bağlayan bu etkinliklerin faydaları ve önemi saymakla bitmez.

Bu sebeple çocukların herhangi bir hobiye yönlendirilmesi ve başarılı olmaya meyilli oldukları alanlarda teşvik edilmesi, potansiyellerini açığa çıkarmakla kalmaz, aynı zamanda yaşamsal faaliyetlerini ve becerilerini de olumlu etkiler. Örneğin, sportif faaliyetler çocukların fiziksel gelişimlerini desteklerken edebi faaliyetler de düşünme kabiliyetlerini geliştirebilir.

Hobilerin çocuklara direkt faydalarının yanı sıra sosyalleşme yetisi ve aileyle olan iletişimin kuvvetlenmesi gibi dolaylı yoldan da sayısız katkısı var. Uzmanlar da tam da bu nedenlerden ötürü çalışmalarında hobilerin önemini vurgularken ebeveynlerin de çocukları zorlayıp onlara baskı yapmak yerine onlara destek olmanın gerektiğinin de altını çizerler.

Peki çocukların yetenekleri nasıl keşfedilir? Onlara nasıl destek olunur? Hobilerden nasıl verim alırız? Bu gibi soruların cevabı ise sizler için hazırladığımız blog yazısının devamında!

Çocukların ilgi alanlarını keşfederken nelere dikkat etmeliyiz?

Gelişim çağındaki çocukların ilgi alanlarını ve yeteneklerini keşfederken onlarla empati kurabilmek ve hoşgörülü bir yaklaşım izlemeye dikkat etmeniz gerekiyor.. Bu adımda gerekli olan, çocuklara baskı uygulamamak ve onların sıkılmasına engel olmak.

Kendilerini mutlu ve özgür bir şekilde ifade edebildikleri ortamlarda çocuklar, en üretken şekilde çalışacak ve sizinle birlikte başarılı oldukları alanları keşfedecekler. Bu süreçte sizden alabilecekleri desteğin en fazlasını alırken kendilerine olan güvenlerinde de artış olacak.

Bu noktada çocuklar için faydalı hobileri tespit etmek oldukça önemli. Bunun yanında çocukların becerilerini geliştirebilecekleri birden fazla alan keşfedebilmek de oldukça faydalı. Mesela, bir çocuk ilgi duyduğu bir alan olan futbolda kendini kanıtlarken aynı zamanda iyi bir konuşmacı da olabilir. 

Küçük yaşlarda birbirinden farklı hobilerle ilgilenmeye başlamanın ne kadar faydalı olabileceğini ve bu ilgi alanlarını keşfederken dikkat etmemiz gerekenleri öğrendik. Peki hobi edinmenin faydalarını daha detaylı bir şekilde incelemek ister misiniz? Öyleyse başlayalım!

Çocuklar için hobi edinmenin faydaları nelerdir?

Belirli yaş aralıklarında yeni alanlarla tanışıp düzenli aktiviteler ve hobiler edinmenin faydalarını sayarak bitiremeyiz. Ancak, bu yazıya sığdırabildiğimiz kadarıyla çocukların hobi edinmesinin onlara sağlayacağı başlıca faydalara birer birer göz atabiliriz.

Kişisel gelişime sunduğu katkı

Çocuklar gelişim çağlarında kendilerini tanıdıkları ve her gün kendilerine yeni bir şeyler kattıkları bir serüvenden geçerler. Bu yolculukta boş zamanlarını verimli bir şekilde değerlendirebilecekleri ve özgüvenlerini pekiştirecekleri faydalı hobiler bulmak, kişisel gelişimin olmazsa olmazlarındandır.

Daha açıklayıcı olursak, çocuklara motor becerilerini, düşünme yeteneklerini, kendilerini ifade etme kabiliyetlerini ve daha birçok gizli hünerlerini keşfedecekleri ve geliştirecekleri alanlar yaratmak, onlara uygulamalı bir şekilde yeni edinimler katmanın başlangıç adımlarından biridir.

Disiplin ve sorumluluk sağlaması

Hobileri yalnızca boş zaman aktiviteleri olarak görmemek gerektiğini de hatırlatalım. Çocukların ilgilerini, onlar için düzenli bir alışkanlık haline getirmek, hatta onlara birtakım görevler vermek bu ilgi alanlarını daha da verimli bir hale getirebilir.

Ancak, elbette bu etkinlikleri onlar için zorlayıcı bir görev haline getirmek yerine, çocukların hobilerine olan yaklaşımının eğlenceli görevler veya oyunlar şeklinde olmasını sağlamak da ebeveynlerin görevlerinden birisi.

Stresle başa çıkmaya yardım etmesi

Stres, yalnızca yetişkinlerin değil çocukların da karşılaştığı, başa çıkılması zor bir sorun. Bu tarz psikolojik problemlerle yüzleşmek için kimi zaman çevremizdeki insanlardan destek alırken kimi zaman da başka şeylere odaklanarak ruhsal sıkıntılarımızdan uzaklaşırız.

İşte bu noktada, hobilerin önemi devreye giriyor. Çocukları içsel sorunlarından uzaklaştırarak farklı dünyalara götüren boş zaman aktiviteleri, stresin üstesinden gelmek için en etkili yöntemlerden biri. 

Kısacası hobi edinmek, çocuklara eğlenceli zaman geçirme fırsatı sağlamakla kalmayıp ruhsal durumlarını da iyi yönde etkiler. Bununla birlikte, çocuklara hobilerin mental sağlıklarına olan faydalarının altını çizmek de onlara motivasyon kazandırırken hobilerine daha da tutkuyla yaklaşmalarını sağlayabilir.

Sosyal beceriler kazandırması

Hobiler bir grup aktivitesi haline getirildiğinde çocuklara iletişim ve sosyalleşme adına da birçok fayda sağlayabilir. Ailecek yaptığınız etkinlikleri daha eğlenceli hale getirmek ve çocuklarınızın akranıyla olan ilişkilerini kuvvetlendirmek için de hobilere başvurabilirsiniz.

Ebeveyn misiniz? ve deneyiminizi paylaşmak istiyor musunuz?
Hikayenizi anlatmak için bize ulaşın.

Hobi edinmenin faydaları dendiğinde akla ilk bu saydıklarımız geliyor. Fakat hobilerin katkılarıyla birlikte, hobileri çocuklara nasıl aşılayacağımız ve onlara bu konuda nasıl destek olacağımız da en çok merak edilenlerden. Yazımızın devamından bu konuyla ilgili daha çok bilgi edinebilirsiniz.

Çocukların hobilerini ve ilgi alanlarını keşfetmesini nasıl teşvik edebilirsiniz?

Daima ebeveynlerini taklit etmeye ve örnek almaya eğilimli olan minikleri, onlara fayda sağlayacak hobilere yönlendirmek ve başarılı olmalarını sağlamak da ebeveynlerin görevlerinden bir tanesi. Bunu nasıl yapabileceğinize de maddeler halinde göz atabilirsiniz.

  • İyi bir iletişimci olmak 

Öncelikle çocuklara farklı alışkanlıklar kazandırırken aklımızda bulundurmamız gereken en önemli şey, her çocuğun farklı ve özel olduğu. Zeka ve yaş unsurlarını dikkate aldığımızda, farklı çocuklara farklı yaklaşımlarda bulunmamız gerekebiliyor.

Bu noktada, onlara ilk önce hobilerin faydasından bahsetmek ve bu aktiviteleri kendileri adına nasıl daha eğlenceli bir hale getirebileceklerini anlatmak, iyi bir iletişim şekli ve motivasyon kaynağı olabilir.

  • Daima çocukların yanında olmak

Kendilerini yeni tanıyan ve büyüklerini örnek alan küçük çocuklar, rol modellerini yanlarında gördükçe daha da güvenli hissederler. Canları sıkıldığında, merak ettiklerinde ve çaresiz hissettiklerinde ebeveynlerinin her zaman yanlarında olduğunu gören çocuklar başarılı olmaya daha eğilimlidirler. 

  • Onları teselli etmek

Çocuklar da bizler gibi zaman zaman başarısız veya yetersiz hissedebilirler. Bu gibi durumlar, onları hobilerinden uzaklaştırmamalıdır.

Resim yaparken, bir müzik aleti çalarken ya da spor yaparken başarısız olmaları çok doğal. Bu noktada onlar için gerekli olan, ebeveynlerinin desteklerini ve onaylarını ne olursa olsun hissedebilmek.

  • Onlara karşı anlayışla yaklaşmak 

Çocukların ilgi alanlarına yönelik aktivitelerini, ödevlerini ve sorumluluklarını onlara dayatmak ve sıkıcı bir zorunluluk haline getirmek neredeyse hiçbir zaman işe yaramaz.

Çocuklara zorlayıcı ve yorucu görevler vermek yerine, hobilerini ve sorumluluklarını daha eğlenceli hale getirmenin de birçok yolu bulunuyor. Örneğin, yapacaklarınızı bir hikaye haline getirmeyi ya da masumca rekabet etmelerini sağlayacak ortamlar yaratmayı düşünebilirsiniz.

  • Kendilerini geliştirecekleri imkanlar yaratmak 

Bir ebeveyn olarak, elinizden geldiği sürece çocuklarınıza kendilerini geliştirecekleri ortamlar oluşturabilirsiniz. Örneğin spor aktivitelerinde başarılı olan çocuklarla dışarıda vakit geçirmek veya müzik alanında başarılı olan çocukları müzik kurslarına yazdırmak bunun için iyi bir adım. 

Üstelik, bu kapsamda devlet ve okullar da kimi zaman çocuklara buna yönelik ücretsiz imkanlar sağlayabiliyor. Bunun için internette detaylı bir araştırma yapabilir veya en yakınızdaki ilgili kurum ve kuruluşlardan destek alabilirsiniz.

  • Çocuklarınızın ilgi alanlarını iyi seçmek

Çocukları faydalı hobilerle tanıştırmaya çalışırken onları yönlendireceğiniz ilgi alanlarını doğru seçtiğinizden de emin olmalısınız. Örneğin, fiziksel aktivitelere yetisi bulunmayan çocukları koşu, yüzme veya voleybol gibi hobilere yönlendirmek, onların hevesini kırarken verimsiz zaman geçirmelerine sebep olabilir.

Bunun yanı sıra, çocukların edindiği alışkanlıkların ve hobilerin zararlı yanlarının da olabileceğini hatırlatmakta fayda var. Buna bir örnek de bilgisayar oyunları olabilir. Bilgisayar oyunları, çocuklara kaliteli vakit geçirme ve sosyalleşme imkanı sunarken, kontrolsüz tüketildiğinde bağımlılığa ve kötü etkilere de sebep olabilir.

Bu tarz olumsuz sonuçlar doğurabilecek hobiler, çocukların bilişsel gelişimlerini etkilediğinden diğer aktivitelere ve hobilere olan bağlılığını da zedeleyebilir.

  • Uzman kontrolünden geçmek

Çocukların ilgi alanlarına motivasyonla bağlanmasını sağlayacak diğer bir etken de fiziksel ve bilişsel olarak yaptığı etkinliklerden verim alabilmesi. 

Bu da elbette ebeveynlerin kontrolünün yanı sıra uzmanların görüşlerini dinlemekten geçiyor. Bu anlamda, alanda başarılı diğer insanlardan fikir almak, doktora görünmek ya da çocuklarınızın öğretmenlerine danışmak yapmanız gerekenlerden birkaç tanesi.

Böylelikle hobilerini daha kontrollü bir şekilde tüketen çocuklar hem yaptıklarından verim alırken hem de başka alanlarla ilgilenme fırsatı da bulabilirler.

Çocuklar için hobileri ve ilgi alanlarını nasıl daha verimli hale getirebileceğinizi, onları nasıl teşvik edebileceğinizi gördük. Son olarak, çocukların ilgisini çekebilecek hobi alanlarına dair birkaç fikir verebiliriz.

Çocuklar için en uygun hobiler neler?

Çocukların ilgisini çekebilecek hobiler büyük ölçüde spor aktivitelerinden ve sanatsal aktivitelerden oluşur. Bunların yanı sıra yemek yapmak, yabancı dil öğrenmek veya satranç oynamak gibi zihin açıcı ve eğitici hobiler de vardır. Bu hobilerin bazılarını, aşağıdaki gibi sıralayabiliriz.

Çocukların ilgisini çekebilecek, fiziksel yeterlilik getiren bazı hobiler:

  • Yüzmek
  • Futbol oynamak
  • Bisiklet sürmek
  • Doğa koşusu yapmak
  • Voleybol oynamak
  • Dans etmek
  • Yürüyüş yapmak
  • Egzersiz yapmak

Çocukların estetik zevkini geliştirecek, ilginç sanatsal hobiler:

  • Sulu boya yapmak
  • Bozuk para, peçete ya da kartpostal gibi malzemelerin koleksiyonunu yapmak
  • Fotoğraf çekmek
  • El işi yapmak
  • Resim çizmek
  • Müze gezmek

Edebiyat ve okur yazarlık alanında çocuklara faydalar sağlayacak hobiler:

  • Şiir yazmak ve okumak
  • Çizgi roman okumak
  • Günlük tutmak
  • Masal kitaplari keşfetmek
  • Tiyatro seyretmek, tiyatro oyunculuğu yapmak

Çocuklarla birlikte evdeki zamanınızı daha kaliteli hale getirecek hobiler:

  • Belgesel seyretmek
  • Yemek yapmak
  • Bitkilerle ilgilenmek
  • Vlog çekmek
  • Satranç oynamak
  • Şarkı söylemek
  • Gitar, keman, flüt, davul gibi enstrümanlar çalmak

Novakid’le tanışın!

Novakid’le çocuklarınızı yeni, interaktif ve alışıla gelmişin dışında bir İngilizce eğitimi anlayışıyla tanıştırın! Novakid İngilizce kursu, ezberci ve geleneksel eğitim anlayışını eğlenceli ve uygulamalı olanıyla deniştiriyor. Üstelik, ilk deneme dersiniz de tamamen ücretsiz.

Rate this post

Yorum yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlginizi çekebilir
Bir dil seçin
Down arrow icon
Russia Global English Czech Republic Italy Portugal Brazil Romania Japan South Korea Spain Chile Argentina Slovakia Turkey Poland Israel Greece Malaysia Indonesia Hungary France Germany Global العربية Norway India India-en Netherlands Sweden Denmark Finland
Cookie icon
Web sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Siteye giriş yaparak çerezleri tarayıcınıza kaydetmeyi kabul ediyorsunuz.