Scrolltop arrow icon
Bu fırsat kaçmaz!
BLOGTR25 promosyon kodu ile %25 indirim + 1 aylık ücretsiz konuşma pratiği dersleri kazanın!
CTA background
İki dilli bir çocuk mu yetiştirmek istiyorsunuz? Ücretsiz deneme dersi için kaydolun!
ÜCRETSİZ DENEYİN
Paylaş
X share icon
30.08.2024
Time icon 7 dk.

Çocuklarda dişçi korkusu nasıl yenilir? Çocukların dişçi fobisini yenmek için ipuçları!

İçindekiler

Ebeveynlerin en büyük sorumluluklarından biri, çocuklarının sağlığından emin olmak. Bunun için de çocuğu düzenli olarak muayeneye götürüp her şeyin yolunda olduğunu onaylatmak gerekiyor. Elbette buna dişçi randevuları da dahil. Ancak biliyoruz ki bu her zaman kolay bir iş olmayabiliyor.

Gerek genel muayene için olsun, gerekse de diş çekimi veya dolgu gibi önemli işlemler için olsun, dişçiye gitmek çocukların en büyük korkuları arasında bulunuyor. Dişçiye gitmenin sadece düşüncesi dahi çocukları strese sokmaya yetebiliyor. Fakat doğal olarak dişçi fobisi çocuğun sağlığını kötü etkileyebilecek ve dolayısıyla derhal çözülmesi gereken bir durum.

Eğer siz de “Çocuğun dişçi korkusu nasıl yenilir?” sorusunun cevabını merak ediyorsanız bu yazımızda size yardımcı olacak ipuçları bulabileceksiniz. Hep birlikte çocukların dişçi fobisini hafifletmek ve sonunda yenmek için ne yapmamız gerektiğini göreceğiz. Haydi başlayalım!

Dişçiyi çocuğunuzu korkutmak için kullanmayın

Bazı ebeveynler, çocukları yaramazlık yaptığında çareyi onları korkutmakta buluyor. Çocukları korkutmak için kullanılan şeyler arasında öcüler gibi hayali varlıklar veya polisler gibi gerçek hayattaki meslek grupları olabiliyor. Dişçiler de çocukları korkutmak için en sık kullanılan unsurlardan biri.

Çocuğu dişçiye gitmekle korkutmak her ne kadar bazı problemler için çok kısa süreli bir çözüm olsa da bunun neden kötü bir fikir olduğunu anlamak zor değil. Eğer çocuğunuz dişçiye gitmeyi bir ceza olarak algılamaya başlarsa elbette ki dişçi fobisi geliştirecektir. Hatta dişçiye gitmekle korkutulan çocuklar muhtemelen halihazırda dişçiden korkuyor olacaktır. Bu durumda da dişçi fobisi daha da kötüleşir.

Dişçiyi bir korku unsuru olarak korkutmak yalnızca çocuktaki dişçi korkusunun şiddetlenmesine sebep olmayacak, aynı zamanda çocuğun kafasını da fazlasıyla karıştıracaktır. 

Basit bir mantıkla bu senaryoyu çocuğun gözlerinden görmeye çalışalım: En başta yaramazlık yaparsanız dişçiye gideceğinizi ve cezalandırılacağınızı duyuyorsunuz, ancak daha sonra bir bakmışsınız ki ebeveynleriniz size kendi iyiliğiniz için dişçiye gitmek zorunda olduğunuzu söylüyor! 

O halde dişçi cezalandırılmaya gidilen bir yer mi, yoksa sağlıklı olmak için gidilen bir yer mi? Doğal olarak, bu tarz bir kafa karışıklığı yalnızca çocukta dişçi fobisinin daha da kötüleşmesine yol açacaktır.

Motivasyon oluşturun

Çocuklarda dişçi korkusunu yenmenin en iyi yolu da çocuğun dişçiye gitmeyi olumlu bir deneyim olarak algılamasını sağlamak, ya da bir diğer deyişle çocuğu dişçiye gitmek için motive etmek. Bunu doğru yaptığınız takdirde bırakın dişçi korkusunu, çocuk dişçiye kendi kendine gitmek dahi isteyebilir! Peki ya çocuklarda dişçi fobisine karşı nasıl motivasyon oluşturabiliriz?

Elbette ki en başta çocuğa dişçiye gitmenin avantajlarını anlaşılır bir şekilde açıklamakla başlayabiliriz. Örneğin, çocuğunuza diş çürüklerinin sağlığa olumsuz etkilerinden bahsettikten sonra dişçinin çürüklere karşı savaşmada yardım edeceğini açıklayabilirsiniz. Bahse varız ki çürük diş veya kanal tedavisi gerektiren diş hastalıklarına karşı olan korku, dişçi fobisinden daha kuvvetli olur!

Bir başka yöntem de çocuğunuzu dişçiye gittikten sonra ödüllendirmek olabilir. Örneğin çocuk dişçiye gittiğinde uslu durursa ona yeni bir oyuncak alabilir, veya sevdiği bir yemeği yemeye götürebilirsiniz. Çocuk, işin ucunda bir ödül olduğunu bilirse dişçi korkusunu çok daha kolay yenecektir.

Bunun yanı sıra, çocuğunuzu dişçiye götürmeden önce bir çeşit “hazırlık” süreci oluşurmak da dişçi korkusunu hafifletebilir. Örneğin dişçiye gitmenize kalan günleri saymak, bunu özel bir etkinlik gibi hissettirerek çocuğun dişçiden korkmasının önüne geçebilir.

Son olarak da elbette çocuğunuz her dişçiye gittiğinde onu bolca övmeyi ve tebrik etmeyi unutmayın. Özellikle de sakin oldukları zaman çocuğunuzla ne kadar gurur duyduğunuzu belli etmek, pozitif disiplin oluşturup dişçi fobisini yenmeye yardımcı olur.

İyi bir diş doktoru seçin

Çocuklarda dişçi korkusunu yenmekte ebeveynlere ek olarak diş doktorlarının oynayabileceği rolü de unutmamak lazım. Eğer çocuğunuz gerçekten yoğun bir dişçi fobisine sahipse bunu diş hekiminizle paylaşmaktan çekinmeyin. Özellikle de çocuklarla çalışmaya alışmış dişçiler, bu konuda oldukça anlayışlı olacaktır ve yardımcı olmak da isteyeceklerdir.

Peki ya çocuklarda dişçi fobisini engellemek için iyi bir diş doktoru seçmek istiyorsak nelere dikkat etmeliyiz? İyi bir çocuk dişçisinde aradığımız özellikler neler olmalı? Haydi, en önemli unsurları sıralayalım ve detaylandıralım!

  • Çocuklarla çalışma tecrübesi: Tabii ki de ilk dikkat edeceğimiz özellik, diş hekiminin çocuklarla çalışma konusunda tecrübesi olmasıdır. Çocuklarda dişçi fobisinin yaygın bir sorun olduğunun farkındayız. Bu da demek oluyor ki çocuklarla deneyimi bulunan diş hekimleri, dişçi fobisinin neye benzeyebileceğini ve dışarıya nasıl yansıyacağını muhtemelen iyi biliyordur. Bu diş hekimlerinin yılların tecrübesiyle birlikte dişçi korkusunu hafifletmek için kendilerine has yöntemler geliştirmiş olmaları da gayet olası.
  • Çocuklara uygun bir ortam: Çocuklar, içinde bulundukları ortamın görüntüsünden dahi oldukça kolay etkilenebiliyor. Bu sebeple eğer dişçi korkusunun üstesinden gelmek istiyorsak muayenehanenin çocukları rahatlatacak şekilde dekore edilmesi büyük bir avantajdır. 
  • Nazik iletişim: Yalnızca dişçi korkusu için değil, her durumda çocukları sakinleştirmek için kibar ve nazik bir dille iletişim kurabilmek fazlasıyla önemli. Diş hekimleri ise tedavi boyunca ne yaptıklarını çocuğa basitçe anlatarak, çocuğu överek ve tebrik ederek dişçi korkusunu hafifletmede oldukça yardımcı olabilirler.
  • İyi incelemeler ve tavsiyeler: Tabii ki de diş hekimi seçiminde başka ebeveynlerin incelemelerine ve tavsiyelerine de kulak verebilirsiniz. Ebeveynler, çocuklarının dişçi fobisini yenmekte yardımcı olan diş hekimlerini başkalarına önermekten çekinmeyecektir. 
Şimdi kaydolun ve 1 ay boyunca ücretsiz konuşma pratiği dersleri kazanın!
Çocuğunuza İngilizce ile güven verin!

Dişçiye gitmeden önce doktorculuk oynayın

Dişçi fobisine karşı koymanın en başta akla gelmese de oldukça etkili olabilecek bir diğer yolu da çocukların kuvvetli hayal gücünden faydalanmak. Çocuğunuzla birlikte bir dişçi muayenesini canlandırdığınız bir doktorculuk oyunu, dişçi fobisini yenmek için en eğlenceli yöntem!

Çocuğunuzla doktorculuk oynamak için çeşitli özel oyuncaklardan veya halihazırda bulunduğunuz peluş oyuncak gibi nesnelerden yararlanabilirsiniz. Çocuğunuzun dişçi rolünü oynamasına izin verip sanki oyuncakları muayene ediyormuş gibi davranarak dişçide olup biteni daha iyi anlamasına yardımcı olabilirsiniz.

Doktorculuk oyunu, dişçi korkusuna iyi gelmenin ve çocuğu eğlendirmenin yanı sıra öğretici bir etkinlik de olabilir elbette. Hayali muayenede ilerledikçe adımları sırasıyla açıklayarak dişçinin tam olarak ne yapacağını çocuğunuza öğretebilirsiniz. Örneğin, elinizde aynayı temsil eden bir oyuncak varsa onu elinize alıp “Şimdi dişlerin arkasını rahatça görebilmek için bu aynayı kullanacağız.” gibi açıklamalarda bulunabilirsiniz.

Aynı zamanda kurduğunuz oyuna ufak bir hikaye katarak daha önce bahsettiğimiz motivasyon oluşturma yöntemini de işin içine katabilirsiniz. Örneğin, muayene edeceğiniz oyuncağın veya figürün bir dişinin sallandığını veya çok şeker yediği için dişinde çürük olduğunu, dolayısıyla dişçiye gelmesi gerektiğini söyleyelim. Ziyaretin ardından ise karakterimiz tabii ki sağlıklı dişlerini göstererek kocaman gülümseyecek! Bu tarz hikayeler sayesinde çocuğunuza iyi örnek oluşturabilir ve dişçi fobisini yenmesini eğlenceli bir şekilde kolaylaştırabilirsiniz.

Dişçiye düzenli olarak gidin

Son olarak, çocuklarda dişçi korkusunu yenmek için uygulaması biraz daha zor ancak etkili bir yöntem ise tabii ki işçiye düzenli olarak gitmek, veya bir başka deyişle çocuğu dişçiye alıştırmak. Aslına bakarsanız zaten uzmanların tavsiyesi de çocukların hiçbir sorun olmasa dahi düzenli olarak diş hekimi muayenesine götürülmesi. Böylece ileride yaşanabilecek diş sorunlarının da önüne geçilecektir.

Peki ya düzenden kastımız tam olarak ne? Çocuğu her ay dişçiye götürmemiz mi gerekiyor? Endişelenmeyin, o kadar da sıkışık bir program oluşturmaya ihtiyacımız yok! Genel olarak hem çocuklar hem de yetişkinler için 6 ayda bir dişçiye gidilmesi tavsiye ediliyor. Ancak elbette bu sıklık, diş hekiminizin önerisine veya aldığınız bir tedaviye göre değişecektir. Özellikle de çocuklardan örnek vermek gerekirse süt dişlerinin dökülmesi, dişçiye gitme ihtiyacını artırır.

Aslına bakarsanız çocuğu erken yaştan itibaren düzenli olarak dişçiye götürmek, çok yüksek ihtimalle en başta doğrudan çocuğun dişçi fobisi geliştirmesini engelleyecektir. Ancak yine de çocuğunuzun dişçi korkusu varsa, yukarıda bahsettiğimiz ipuçlarını da uygulayarak düzenli ziyaretler gerçekleştirdikten sonra bu korkunun giderek azaldığını fark etmeniz gayet olası. 

Evet, biraz sabır gerektiren bir süreç olabilir, ancak çocuğunuzun sağlığı için bunun gerekli olduğunu ve her daim anlayışlı olmanız gerektiğini unutmayın.

Çocuklarda dişçi korkusu: Sıkça sorulan sorular

Çocuklarda dişçi fobisini yenmek için bazı tavsiyeler verdik. O halde şimdi de yazımızı sonlandırmak için bu konuda sıkça sorulan sorulardan bazılarını cevaplamaya geçelim:

Dişçi korkusu olan çocuğa nasıl davranmalı?

Dişçi korkusu olan çocuğa yardımcı olmak için onu dişçiyle korkutmamak, dişçiye gitmek için motivasyon oluşturmak, iyi bir diş doktoru seçmek, dişçiye gitmeden doktorculuk oynamak ve dişçiye düzenli olarak gitmek gibi tavsiyeleri göz önünde bulundurabilirsiniz. Aynı zamanda sabır ve hoşgörüyü de eksik etmemelisiniz.

Diş hekimi korkusu nasıl yenilir?

Diş hekimi korkusunu yenmenin en etkili yöntemi kişiden kişiye değişir. Ancak doğru hekimi bulmak, motivasyon oluşturmak veya en başta zor gelse de dişçiye düzenli olarak gitmek, dişçi fobisini yenmek için başvurulabilecek etkili yöntemler arasındadır.

Doktordan korkan çocuğa nasıl davranmalı?

Çocuklarda doktor korkusu oldukça yaygın bir problemdir. Bu korkuya sahip çocuklara yardımcı olmak için onları doktorla korkutmamak, motivasyon vermek, doktora gittiklerinde övmek, iyi bir doktor seçmek ve doktora erken yaşta düzenli olarak gitmeye başlamak gibi ipuçlarını aklınızda bulundurabilirsiniz.

Dişçiye gitmeden önce ne yapmalı?

Çocuklar dişçiye gitmeden önce mutlaka ebeveynleri tarafından buna motive edilmelidir ve dişçi fobisi gibi sorunları varsa önceden alıştırılmalıdır. Çocuğa dişçinin tam olarak ne yapacağı ve neden sağlık için gerekli olduğu anlatılmalıdır. Aynı zamanda kesinlikle dişçi, çocuk için bir korku unsuru olarak kullanılmamalıdır. Son olarak tabii ki diş bakımına dikkat edilmelidir.

Novakid’le tanışın!

Novakid’de ebeveynlere ve çocuklara akla gelebilecek her türlü konuda yardımcı olmayı amaçlıyoruz. Asıl uzmanlık alanımız ise yabancı dil eğitimi. Aşağıda detaylarını öğrenebileceğiniz metodolojimiz sayesinde online İngilizce derslerimizde çocuklara İngilizceyi severek öğretiyoruz!

 

Eğer siz de Novakid’in benzersiz yöntemlerinden faydalanmak isterseniz ücretsiz deneme dersinizi şimdi alın ve aramıza katılın!

Yorum bırak

Yorum yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site reCAPTCHA tarafından korunmaktadır ve Google Gizlilik Politikası ile Hizmet Şartları geçerlidir.

Editörün seçimi
İlginizi çekebilir
Bir dil seçin
Down arrow icon
Argentina Brazil Chile Czech Republic Denmark Finland France Germany Global English Global العربية Greece Hungary India Indonesia Israel Italy Japan Malaysia Netherlands Norway Poland Portugal Romania Russia Slovakia South Korea Spain Sweden Turkey
Cookie icon
Web sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Siteye giriş yaparak çerezleri tarayıcınıza kaydetmeyi kabul ediyorsunuz.