Scrolltop arrow icon
Prop 1 Prop 2
İki dilli bir çocuk mu yetiştirmek istiyorsunuz?✌Ücretsiz deneme dersi için kaydolun!
Left arrow icon Tüm kategoriler
Close icon
Haberler
İngilizce öğrenme
Ebeveynler için Novakid
TR
TR flag icon
Mobile close icon
CTA background
Çocuğunuzun İngilizceye hakim olmasını sağlamak için ücretsiz bir deneme dersi planlayın
ÜCRETSİZ DENEYİN
Paylaş
X share icon
29.03.2024
Time icon 7 dk.

Çocuğunuzun okul beslenme çantasında neler olmalı? İşte en sağlıklı tarifler!

İçindekiler

Her veli çocuğunun iyi beslenmesini ister ve okul saatleri içerisinde çocukların belli bir okul beslenme listesine sahip olup gün içinde öğünlerini aksatmaması gerekir. Çocuğunuz gün içerisinde iki şekilde beslenme ihtiyacını giderebilir: Okul yemekhanesi veya kantininde yemek yiyebilir ya da bir beslenme çantası ile okula gidebilir.

Veliler için okulda hazırlanan yiyecekler ve okul beslenme listeleri gerek sağlık gerekse besleyicilik açısından eksik kalabileceğinden ötürü tercih edilmiyor. Hele ki hazırlayacağınız bir beslenme çantası çocuğun gelişimine ve sağlığına doğrudan olumlu katkı sunabilirken okul beslenme önerileri önem kazanıyor. 

Bu yazımızda “Çocuk beslenme çantası nasıl olmalı?”, “Okul beslenme listesi neleri içermeli?”, “Okul için beslenme tarifleri hangi yiyecekleri içerir?” sorularına cevap arayacağız ve beslenme çantası hazırlama ipuçları vereceğiz. Haydi başlayalım!

Okul beslenme listesinin olmazsa olmazları!

Okul beslenme listesinin, çocuğun enerjisini korumasına yardımcı olacak şekilde hazırlanması gerekiyor. Nasıl olsa okul beslenme çantası çocuğunuzun gün içerisindeki bir öğünü! Bu sebepten ötürü çocuk beslenme çantasının sağlıklı, enerji verici ve besleyici özellikler taşıyan yiyecekler ile hazırlanması gerekir. Peki okul beslenme çantası menüleri neleri içermelidir? Kısaca açıklayalım!

Lifler: Tam tahıllı ekmekler, krakerler veya kepekli tahıllar gibi lif açısından zengin besinler sindirim sistemini destekler ve tokluk hissini artırır.

Meyve ve sebzeler: Meyve ve sebzeler vitamin açısından zengindir. Özellikle çocuklar için çeşitli meyve ve sebzelerin bulunduğu bir beslenme çantası sağlıklı bir beslenme alışkanlığının oluşturulmasına yardımcı olur.

Protein: Proteinler kas gelişimi ve onarımı için önem taşıyor. Kırmızı et, tavuk, hindi, balık, yumurta, tofu, fındık ezmesi veya baklagiller gibi protein kaynakları beslenme çantasının temelini oluşturmalı. 

Sağlıklı yağlar: Avokado, zeytin veya fındıktan elde edilen sağlıklı yağlar çocuk beslenme çantası hazırlanırken kullanılmalı. Bu yağları hem çocuk beslenme çantasını oluşturacak yemekleri yapmakta hem de salata gibi yiyecekler içinde kullanabilirsiniz. Ek olarak bu yağlar tokluk hissini de artırır. 

Dengeli atıştırmalıklar: Sağlıklı granola barlar, yoğurt, kurutulmuş meyveler, tam tahıllı krakerler veya badem gibi dengeli atıştırmalıklar çocuğunuzun enerji seviyesini korumasına yardımcı olur.

Çocuk beslenme çantası önerileri

Çocuk beslenme çantası seçilirken okul beslenme listesine uygun nitelikleri taşıyor olmasına önem verilmelidir. Öyle her beslenme çantası çocuğunuzun ihtiyaçlarını karşılamayabilir. Bunun için dikkat etmeniz gereken üç önemli esas bulunuyor. Bu esaslar şu şekilde: 

  • Büyüklük: Okul beslenme çantasının büyüklüğünün yeterli olması gerekir. İçerisine koyacağınız bir öğünün sığabileceği ve içerisinde farklı bölümler bulunan çocuk beslenme çantası çocuğunuzun her ihtiyacını karşılar. 
  • Materyal: Okul beslenme çantası seçilirken hangi maddeden yapıldığına özellikle dikkat edilmesi gerekiyor. Sağlık konusunda en iyi seçenek cam olsa da taşıma konsunda problem yaratablir. Çocuk beslenme çantasının okula götürülebilecek yemeklerin sığabileceği metal ya da içi cam dışı pet malzemeden yapılmış olması önemlidir.
  • Bölümleme: Okul beslenme listesi oluşturulurken her yiyeceğin kaplayacağı yer farklı. Okul için aperitif yiyecekler, ana yemek, tatlı ve içeceğin sığabileceği bir çocuk beslenme çantası, menülerin ve nefis yemek tariflerinin buluşma noktası haline gelir. 
Çocuğunuzun geleceğine yatırım yapın! İngilizce kursları şu anda %45 indirimli!
BLOG45 indirim kodunu kullanın

Hazırlanması kolay okul beslenme önerileri!

Okul beslenme önerileri genellikle kolay hazırlanabilen ve rahatça tüketilebilen seçeneklerden oluşması çocuğunuzun gün içi öğününü çok daha rahat tüketmesini sağlıyor. Sandviçler ve tostlar, kuru meyveler ve meyve püreleri, pratik meyve salataları, yulaf ezmesi ile oluşturulan tarifler ve haşlanmış sebzeler bu tarz öğünlerin temelini oluşturabilir. Tabii ki çocuğun damak tadına hitap edecek şekilde hazırlanması da cabası!

Mini sandviçler tostlar 

Bir mini sandviç yaparken dikkat etmeniz gereken tek nokta sandviçin çocuk tarafından sevilecek olması. Domates sosu, zeytin ezmesi ve bunun gibi sos değerindeki sürmeler ile ekmeğin zeminini yaptıktan sonra üstüne istediğinizi koyabilirsiniz. Kırmızı et ve tavuk ile yapmak isterseniz biraz daha zaman alacaktır ancak lezzeti ayrı bir noktaya gelir. Bir püf nokta verelim! Eğer pişirme işlemi yapıyorsanız ekmeğinizi biraz ısıtmayı unutmayın.

Sandviçlerin kullanışlı olmasının sebebi hem sıcak hem de soğuk tüketilebiliyor olmalarıdır. Sıcak sandviçler, tostlamak yerine yalnızca ekmeğin ısıtılması ile yapılır ve bu şekilde soğuduğunda da afiyetle tüketilebilir. Soğuk sandviçler ise daha çok ezmelerden yola çıkılarak yapılır. 

Lifli ve tahıllı atıştırmalıklar

Okul için aperitif yiyecekler arasında bulunan lifli ve tahıllı atıştırmalıkları marketten alabilirsiniz tabii ki. Bunun yanında eğer çocuğunuza daha besleyici atıştırmalıklar yapmak isterseniz hazırlaması kolay tarifler ile kendi mutfağınızda yapabilirsiniz. 

Haşlanmış ve doğal yağlar ile bezenmiş sebzeler

Sebzeleri haşlamak oldukça kolay. Besleyicilği yok olmayacak ve hafif diri kalacak şekilde haşlanan Brüksel lahanaları ve bunun gibi bütünlüğü bozulmayan sebzeleri ek olarak kızartabilirsiniz. Eğer kızartmak istemiyorsanız yalnızca üstüne biraz zeytinyağı eklemeyi deneyin. Ayrı bir lezzet olacaktır, garanti ediyoruz!

Kuru meyve karışımı ve meyve salataları

Kuru meyveler yemeğin üstüne tatlı olarak yenebileceği gibi atıştırmalık olarak kullanılabilir. Kantin veya marketten alınan atıştırmalıklara göre çok daha besleyici olan kuru meyve ve meyve salataları özellikle yemekten sonra çocuğunuzun şeker ihtiyacını karşılar ve atıştırma olarak ara öğünlerle onları dinç tutar. 

Okul beslenme önerileri: Çeşitli durumlar için okul beslenme listesi oluşturmak!

Okul beslenme listesi hazırlarken çeşitli durumlar için farklı beslenme çantası içerikleri oluşturabilirsiniz. Okul için yemek ve aperitif önerilerinden oluşan bu içerikler hem işinizi kolaylaştırır hem de önceden hazırlanmış tariflerle hareket etmenize olanak tanır. Glutensiz, pirinç bazlı, süt içermeyen vb. çocuk beslenme çantası içeriklerinden herhangi birini seçmekte özgürsünüz. Haydi başlayalım! 

Glutensiz beslenme çantası

  • Glutensiz sandviç hazırlamak için sahip olmanız gereken tek ürün glutensiz ekmek. Glutensiz ekmek içerisine peynir, et ürünü ve binbir çeşit içerik sığdırabilirsiniz. Avokado, beyaz peynir ve zeytinyağı ile yapacağınız bir karışım sandviçin içine çok yakışabilir.
  • Tam tahıllı glutensiz ekmek, füme çeşitleri ve mevsim yeşillikleri karbonhidratın minimumda tutulduğu besleyici bir öğün oluşturur. Bunu hazırlamak için malzemeleri temin etmeniz yeterli.
  • Glutensiz krakerler ve humus aperitif olarak kullanılabileceğiniz ürünlerdir. Bu tarz ürünler sandviçin yanına çocuğunuzun yan ürün olarak tüketebileceği bir okul için aperatif yiyecek seçeneğidir.
  • Glutensiz granola bar evde de yapılabilir ancak güvendiğiniz bir markanın ürününü marketten de temin edebilirsiniz. 

Pirinç bazlı beslenme çantası

  • Pirinç pilavı veya pirinç salatası keyfinize göre şekillendirebileceğiniz yiyecekler arasındadır. Okul beslenme listesi oluştururken geçen akşamdan kalan pirinç pilavını kullanabilirsiniz. Bunun yanında et ürünleri ile pilavı tatlandırabilirsiniz. Ayrıca haşlanmış pirinç ile pirinç salatası da seçenekler arasındadır. 
  • Tavuk veya hindi dilimleriyle dolu pirinç kağıdı sarması biraz daha zahmetli olabilir. Pirinç kağıdının içinde haşlanmış veya kızartılmış tavuk ya da hindi dilimleri koyularak yapabileceğiniz bu yemek protein içeriğinin getirdiği besleyiciliğiyle ön planda.
  • Pirinç krakerler ve fıstık ezmesi daha kombine bir yiyecektir. Pirinçten yapabileceğiniz krakerlerin üstüne fıstık, ceviz, fındık gibi ezmeler koyabilirsiniz. Bu da öğünün tatlı kısmını oluşturur. 
  • Meyve veya kuru meyve karışımı öğünümüzün pirinçsiz tek yemeğini oluşturuyor. Tek bir meyve veya bir meyve salatası ya da kuru meyvelerden oluşan bir karışım ile pirinç krakerlerin yanında şeker ihtiyacını gideren besleyici bir seçenek sunmuş olursunuz. 

Eğlenceli beslenme çantası

  • Renkli ve şekilli sandviçler yapmak için öncelikle sandviçi hazırlayın. Sonrasında sandviçleri bir bıçak veya metal kalıp aracılığıyla şekillendirin. Başka bir yöntem ise önce ekmekleri şekillendirmek. Söylediğimiz gibi yine bıçak veya kalıplar ile ekmekleri şekillendirin. Sonrasında içine sandviçi hazırlayın. Yöntem size kalmış!
  • Renkli meyve tabağı veya meyve kebapları yapmak için tek ihtiyacınız olan malzeme meyveler! Farklı renklerdeki meyveler ile hoş bir tabak oluşturabilirsiniz. Meyve kebapları için ise meyveleri küp küp doğrayıp çöp şişlere geçirerek güzel bir sunum hazırlayabilirsiniz.
  • Meyvelere sunum hazırlamak onları çekici göstermenin başka bir yoludur. Bunu yaparken meyveleri uygun biçimde doğrayıp bir kutu içerisine yerleştirin. Sonrasında üstüne doğal bal, badem tozu, fıstık tozu ve bunun gibi tozlar serpebilirsiniz. Doğal yollarla elde edilmiş kakao da seçenek olabilir.
  • Renkli ve çeşitli sebzelerle hazırlanmış “yaratıcı” bir salata kesinlikle çocuğunuzun favorisi olacaktır. Bunun için mevsimine göre hazırlanan bir içerik oluşturun. Kışın havuç, mor lahana ve marul; yazın domates, salatalık ve semizotu kullanmak doğal ürünler ile çok daha besleyici salatalar yapmanızı sağlar. Ayrıca mango, şeftali veya yeşil elma ile salatanızı şenlendirmeniz mümkün.

Sıkça sorulan sorular

Çocuk beslenme çantası önerileri ve okul beslenme listesi tavsiyelerinde bulunduk. Tabii ki listeyi yaparken sağlık ve besleyiciliği önceledik. Şimdiyse sıra sıkça sorulan soruları cevaplamakta. Haydi başlayalım!

Çocuk beslenme çantası nasıl olmalı?

Çocuk beslenme çantası seçerken okul beslenme listesinin sığabileceği bir büyüklükte olması gerekir. Bunu yapmak için verimli bir şekilde bölümlendirilmiş ve ısıyı tutabilen bir malzemeden olmasına önem verilmeli. Ayrıca plastik olmaması da kritik. 

Okul beslenme listesi neleri içermeli?

Okul beslenme listesi öncelikle besleyici olmalı. Bunun yanında çocuğunuzun enerji ihtiyacını karşılamalı ve tatlı-tuzlu dengesi sağlanmalı. Lif, protein, sebze-meyve, yağlar ve dengeli atıştırmalıklardan oluşan bir menü her ihtiyacı karşılayabilir. 

Okul için beslenme tarifleri hangi yiyecekleri içerir?

Okul beslenme listesi genel olarak sandviç ve salata gibi kolay hazırlanan tarifleri içerir. Çocuk beslenme çantası sabah okula gitmeden hazırlanması gereken yiyeceklerden oluşturulduğundan bu tarz bir içeriğe sahip olması gerekir. 

Novakid’le tanışın!

Novakid’de sadece çocuk gelişimiyle ilgili faydalı içerikler yayımlamıyoruz, aynı zamanda uzman eğitmenlerimizle çocuklar için İngilizce dersleri veriyoruz. Konuşma ve eğlence dolu derslerimizle çocuklara İngilizceyi sevdirerek öğretiyoruz. Siz de ücretsiz deneme dersinizi hemen alın!

Yorum bırak

Yorum yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site reCAPTCHA tarafından korunmaktadır ve Google Gizlilik Politikası ile Hizmet Şartları geçerlidir.

Editörün seçimi
İlginizi çekebilir
Bir dil seçin
Down arrow icon
Argentina Brazil Chile Czech Republic Denmark Finland France Germany Global English Global العربية Greece Hungary India Indonesia Israel Italy Japan Malaysia Netherlands Norway Poland Portugal Romania Russia Slovakia South Korea Spain Sweden Turkey
Cookie icon
Web sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Siteye giriş yaparak çerezleri tarayıcınıza kaydetmeyi kabul ediyorsunuz.