Scrolltop arrow icon
Left arrow icon Tüm kategoriler
Close icon
Haberler
İngilizce öğrenme
Ebeveynler için Novakid
TR
TR flag icon
Mobile close icon
CTA background
Çocuğunuz için en iyi İngilizce derslerini planlayın
ÜCRETSİZ DENEYİN
Paylaş
LinkedIn share icon
Çocuklarla arabada neler oynayabiliriz? İşte arabada oynanabilen oyunlardan bazıları!
Tüm aile için oyun ve aktiviteler
Star icon
16.01.2024
Time icon 10 min
Comment icon 0 yorum

Çocuklarla arabada neler oynayabiliriz? İşte arabada oynanabilen oyunlardan bazıları!

İçindekiler

Ebeveynlerin en büyük kaygılarından biri, çocuklarla geçirdikleri zamanı daha verimli ve eğlenceli hale getirmek. Bu nedenle okuldan veya ev işlerinden arta kalan boş vaktimizi çocuklarla birlikte nasıl değerlendirebileceğimiz merak konusu.

Ailecek bir araya geldiğimiz ve en çok boş vaktimizin olduğu zamanlar da kuşkusuz uzun araba yolculukları. Peki, bu değerli vakti nasıl daha renkli bir hale getirebiliriz? Elbette oyunlarla!

Arabada oynanan oyunlar, arabadaki boş zamanınızı daha keyifli bir hale getirirken aynı zamanda da çocuklarla aranızdaki iletişimi güçlendirir. Bu süreçte tercihlerinizi, çocuklara yeni bilgiler öğretecek ya da bildiklerini tekrar etmelerini sağlayacak eğitici oyunlardan yana da kullanabilirsiniz.

Bu sebeple bu içeriğimizde sizler için çocuklarla uzun yolculukta oynanacak oyunları derledik. O halde haydi bu oyunlar nelermiş görelim!

Arabada oynanacak oyunlar neler?

Uzun seyahatlerde araba içinde çocuklarla oynayabileceğimiz birçok eğitici ve eğlenceli oyun bulunuyor. Peki bunlar neler?

Bir nesne tuttum

Arabada oynayabileceğiniz en eğlenceli oyunlardan ilki, bir nesne tutma oyunu. Bu oyunda oyunculardan biri arabanın içindeki nesnelerden bir tanesini aklından tutar. Sonrasında, diğer oyunculardan bu nesneyle ilgili bir soru sormasını ister. Sorular: “Tuttuğun nesne kırmızı mı?”, “Bu nesne büyük bir şey mi?” şeklinde olabilir.

Bu soruların cevapları, diğer oyunculara nesneyle ilgili ipuçları verir ve bu ipuçları doğrultusunda diğer oyuncuların nesnenin ne olduğunu tahmin etmesi gerekir. Her bir nesneyi tahmin eden oyuncu bir puan kazanır ve en çok puan biriktirebilen oyunu kazanır.

Hem çekişmeli hem de eğlenceli bir oyun olan ‘Bir nesne tuttum’ oyunu, arabadaki vaktinizi daha renkli kılmanın rekabetli bir yolu olabilir. 

Pikniğe gidiyorum

İkinci çekişmeli oyunumuzun adı da ‘Pikniğe gidiyorum’ oyunu. Bu oyunu oynarken oyuncuların sırayla pikniğe götürülebilecek malzemeler sayması gerekir.

Ancak oyunun önemli bir kuralı var. Sırasıyla söylenen piknik malzemelerinin alfabetik sıraya göre gitmesi gerekiyor. Örneğin, birinci oyuncu “Pikniğe armut götürüyorum.” derse, arabadaki ikinci oyuncunun da ‘B’ harfiyle başlayan bir piknik malzemesi söylemesi gerekir.

Bunun gibi hıza ve rekabete dayalı oyunlarla, arabadaki eğlencenizi ikiye katlarken bir yandan da çocuklara beyin jimnastiği yaptırabilirsiniz. Bu oyun, çocuğunuzun bilişsel gelişim sürecine de destek olacaktır.

Plaka bulmaca

Bu araba yolculuğu oyununun oynanışı oldukça basit. Seyahat boyunca arabadaki herkesin bulabildiği kadar farklı çeşitte plaka bulması ve bu plakaların hangi şehre ait olduğunu adlandırması gerekir. 

Örneğin 34 plakasını gören bir oyuncu, o plakanın İstanbul’a ait olduğunu da hatırlarsa 1 puan kazanır. 1 puan daha kazanabilmesi için farklı bir şehre ait plaka görmesi ve onu da tahmin edebilmesi gerekir. Böylece arabada en çok farklı plaka gören ve hangi şehrin plakası olduğunu bilebilen oyuncu kazanmış olur.

20 soru oyunu

Bu oyun, arabada oynayabileceğiniz en basit oyunlar arasında. Oyuna başlamadan önce arabadaki bir kişinin aklından bir kişi, nesne veya hayvan tutması gerekir. Oyunun geri kalanında diğer oyuncuların bunun ne olduğunu tahmin etmek için toplam 20 soru sorma hakkı vardır.

Bilmece cevaplama

Arabada geçirdiğiniz vakti çocuklar için daha renkli hale getirmenin bir diğer eğlenceli ve basit yolu da onlara çeşitli bilmeceler sormak. Bu bilmecelerle hem onların yeni şeyler öğrenmelerini sağlayabilir hem de bildiklerini farklı açılardan düşünerek tekrar etmelerini sağlayabilirsiniz.

Hikaye oyunu

Bu eğlenceli uzun yol oyunu ise çocukların yaratıcılığını pekiştirmek ve neşe dolu anlar yaşamak için bire bir. Hikaye oyunundaki en önemli kural bir hikaye oluşturmak. Ancak, her oyuncunun yalnızca birkaç cümle kurma hakkı var.

Kısaca özetlemek gerekirse, başlangıç olarak oyunculardan biri hikayenin girişini yapmalıdır. Ardından sıra bir diğer oyuncuya geçer ve bu oyuncu hikayeyi dilediği gibi devam ettirebilir. 

Her oyuncunun hikayeye yaptığı eklemeyi telefonu telefonunuza ya da bir deftere kaydetmeyi unutmayın. Böylece ortaya çıkan bütünü oyunun sonunda okuduğunuzda ortaya oldukça komik ve eğlenceli bir sonuç çıktığını göreceksiniz.

Hayvan sayma oyunu

Bu eğlenceli araba yolculuğu oyununda ise, oyunu başlatmak için bir kişi bir hayvan ismi söyler. Sonraki oyuncunun ise bu hayvanın son harfiyle başlayan başka bir hayvan ismi söylemesi gerekir.

Örneğin bir önceki oyuncu kedi demişse diğer oyuncunun ‘İ’ harfiyle başlayan bir hayvan söylemesi gerekir. Daha önce söylenen hayvanlardan bir tanesini söylemek yasaktır ve böylelikle oyun, oyunculardan bir tanesi bir hayvan ismi hatırlayamadığında sona erer.

Bu ve bunun gibi oyunlar, çocuklarınızın odaklanma yeteneğini geliştirirken bir yandan da eğlenmelerini sağlar.

Ben kimim?

Bu oyunun oynanışı da oldukça basit. Arabadaki oyunculardan her birine diğer oyuncular tarafından bir isim verilir. Bu isim tanıdık birisi veya bir ünlü olmalıdır. Ancak isim verdiğimiz oyuncu, kendi ismini bilmemelidir. 

Her oyuncuya bir isim verildikten sonra oyuncuların kim olduklarını tahmin etmesi gerekir. Kendilerine verilen isimleri tahmin etmeleri gereken oyuncuların, sonuca yaklaşabilmek için sıra sıra soru sorma hakkı vardır.

Özetle, arabadaki bir kişiye ona belli etmeden bir ünlünün ismini verebilirsiniz. O da tahmin etmek için “Ben ünlü birisi miyim?” sorusunu sorduğunda ona “Evet.” cevabını vermelisiniz. Böylelikle kim olduğunu tahmin etmeye bir adım daha yaklaşmış olacak. Unutmayın ki bu oyunun kuralına göre yalnızca “evet” ya da “hayır” cevabı verilen sorular sorulmalıdır.

Ebeveyn misiniz? ve deneyiminizi paylaşmak istiyor musunuz?
Hikayenizi anlatmak için bize ulaşın.

Şarkı tahmin etmece

Arabada oynayabileceğiniz bir diğer tahmine dayalı oyun ise şarkı tahmin etmece. Bu oyunun amacı, oyunculardan birinin aklından tuttuğu şarkıyı diğer oyuncuların tahmin etmesini beklemek.

Aklından şarkı tutan oyuncu, diğerlerine ipucu vermek için birçok yöntemi seçebilir. Örneğin şarkının sözlerini söylemeden şarkıyı mırıldanabilir ya da şarkıda geçen birkaç kelimeyi söyleyebilir.

Şarkıyı tahmin eden oyuncu 1 puan kazanır ve ondan da aklından bir şarkı tutması istenir. Oyun bu şekilde devam eder. 

Hafıza oyunu

Bu uzun yol oyununu oynamak çocukların hafızasını canlı tutmanın oldukça eğlenceli bir yolu. Oyunun oynanışı ise şu şekilde: Öncelikle arabadan bir kişinin ‘A’ harfiyle başlayan bir nesne bulması gerekir. A harfi için bir nesne bulan oyuncunun bunu sesli bir şekilde söylemesi gerekir: “A harfi için Ayna!”

Oyunun devam etmesi için ikinci oyuncunun ‘B’ harfiyle başlayan bir nesne bulması gerekir ancak bir önceki oyuncunun söylediğini de aklında tutmak zorundadır: “A harfi için ayna, B harfi için bileklik.”.

Sırası gelen oyuncunun alfabetik sıraya göre bir nesne türetmesi ve kendisinden önceki oyuncunun söylediklerini hatırlaması gerekir. ‘Z’ harfine gelindiğinde oyuncunun alfabedeki harfleri ve her harfe karşılık gelen nesneyi bulması gerekir. Daha küçük yaşlardaki çocuklar için oyunu alfabenin yarısına geldiğinizde sonlandırabilirsiniz.

Harita oyunu

Bu oyunu oynayabilmek için arabadan birisinin dijital haritada ya da el haritasında gördüğü bir kasabayı, sokağı ya da herhangi bir yer ismini sesli bir şekilde söylemesini isteyin. Ardından diğer oyuncuların haritaya bakarak o yeri olabildiğince hızlı bir şekilde bulması gerekir. Hız ve dikkat becerisi gerektiren bu oyunda en çok yeri en kısa sürede bulabilen oyunu kazanır.

Yasak kelime

Eğlenceli bir araba yolculuğu oyunu olan ‘Yasak kelime’nin birçok farklı oynanış şekli bulunuyor. Bunlardan bir tanesi, yolculuğa başlamadan önce yasak bir kelimeye veya cümleye karar vermek. Bu cümle, “Henüz varmadık mı?” ya da “Neredeyiz?” olabilir. Yolculuğun sonuna kadar bu soruları en az soran oyunu kazanır.

Bunun yerine soru ve cevaba dayalı bir oyun oynarken yasak kelime kuralı da koyabilirsiniz. Örneğin oyunculardan birisi, diğerine kendisiyle ilgili sorular sorarken ona “Evet.” cevabını yasaklayabilir. Böylece oyuncu “evet” kelimesini kullanıp kaybedene kadar oyun devam eder.

Sizler için arabada oynanacak oyunlara birçok örnek verdik. Bu oyunların oynanışını çocuklarınıza göre kendi aranızda kolaylaştırabilir veya çeşitlendirebilirsiniz. 

Yazımızı sonlandırmadan önce, arabada çocukları nasıl eğlendireceğimize dair sorulan sorulardan bazılarına yanıtlar vermek istedik. 

Sıkça sorulan sorular

İşte arabada oynanan oyunlarla ilgili sıkça sorulan sorular ve cevapları: 

Araba yolculuğunda oynanacak oyunlar nelerdir?

Araba yolculuklarında, hareket kabiliyeti ya da birtakım materyaller gerektiren oyunlar yerine sözlü iletişime veya tahmine dayalı oyunları tercih etmek daha doğru olacaktır.

Oyuncaklar arabada güvenli mi?

Arabada seyahat ederken emniyet kemerinin daima takılı olması gerektiğinden oyuncaklar pek tercih edilmemelidir. Ancak çocukların yanında araba, oyuncak bebek veya maket uçak gibi oyuncaklarını bulundurmalarında bir sakınca yok.

Çocukları yolculukta nasıl eğlendirebilirim?

Çocukları arabada eğlendirmenin birçok yolu bulunuyor. Bunlara verilebilecek en iyi örnekler; şarkı söylemek, bilmece sormak, oyunlar oynamak ve tekerleme söylemek olabilir.  

Arabada oyun oynarken gerekli güvenlik ipuçları nelerdir? 

Arabada oyun oynarken çocukların güvenliğini tehlikeye atacak bir pozisyona girmediğinden ve emniyet kemerinin takılı olduğundan emin olmalısınız. Buna ek olarak, sürücünün de dahil olduğu oyunlarda sürücünün dikkatini fazla dağıtmamak da önemlidir. 

Novakid’le tanışın!

Novakid’de çocuk gelişimi hakkında merak edilen birçok konuyla ilgili bloglar yayımlıyoruz. Bununla birlikte, çocuk gelişimine dair hedeflerimizden biri de İngilizce öğrenmeyi eğlenceli hâle getirmek. Online İngilizce derslerimizde çocuğunuzun eğlenerek dil öğrenmesini isterseniz ücretsiz deneme dersinizi şimdi alabilirsiniz!

1/5

Yorum yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlginizi çekebilir
Çocuk bilmeceleri, illüstrasyon
Tüm aile için oyun ve aktiviteler
Tüm aile için oyun ve aktiviteler
Bir dil seçin
Down arrow icon
Russia Global English Czech Republic Italy Portugal Brazil Romania Japan South Korea Spain Chile Argentina Slovakia Turkey Poland Israel Greece Malaysia Indonesia Hungary France Germany Global العربية Norway India India-en Netherlands Sweden Denmark Finland
Cookie icon
Web sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Siteye giriş yaparak çerezleri tarayıcınıza kaydetmeyi kabul ediyorsunuz.