Scrolltop arrow icon
Left arrow icon Tüm kategoriler
Close icon
Haberler
İngilizce öğrenme
Ebeveynler için Novakid
TR
TR flag icon
Mobile close icon
CTA background
Çocuğunuz için en iyi İngilizce derslerini planlayın
ÜCRETSİZ DENEYİN
Paylaş
LinkedIn share icon
En bilinen İngilizce isimler nelerdir? İngilizce isimler hakkında bazı ilginç bilgiler!
Ebeveynler için Novakid
Star icon
22.04.2024
Time icon 7 min
Comment icon 0 yorum

En bilinen İngilizce isimler nelerdir? İngilizce isimler hakkında bazı ilginç bilgiler!

İçindekiler

Ebeveynler, çocuklarının adını seçerken, genellikle ilgi çekici anlamları olan, geçmişteki hikayelere dayanan ve kökenleri ilginç yaşantılarla dolu isimlere ilgi gösterirler.

İsimler ise sadece bir kelimeden ibaret değildir; aynı zamanda kültürel, tarihsel ve duygusal olgular taşır.

İngilizce dilindeki pek çok isim de kökenlerinde yatan zengin ve çeşitli hikayelerle bizlere bu seçim sürecinde ilham verir.

Bu yazıda, İngilizce kökenli bazı popüler isimleri ve arkasındaki hikayeleri keşfedeceğiz. Her bir ismin kökenine inerken beraberinde bir kelimenin ötesinde yatan derin anlamları göreceğiz.

En bilinen İngilizce isimler

Dilerseniz, listeye kökeni İngiliz kültürüne dayanan kız isimlerini inceleyerek başlayalım.

İngilizce kız isimleri

İşte en bilinen İngilizce kız isimlerinden bazıları ve hikayeleri:

  • Abigail

Abigail, Birleşik Krallık’ta sık sık duyabileceğiniz yaygın kız isimleri arasında. Bu isim son yıllarda yaygın olarak edildiği gibi kökeni de oldukça eski zamanlara dayanıyor.

“Neşeye dayanan”, “neşe”, “babanın neşesi” gibi anlamları olan bu eski isim dünyada en yaygın olarak kullanılan 1806. isim olarak gösteriliyor. Abigail ismini Gana, Nijerya, ABD ve Kanada gibi İngilizce konuşulan ülkelerde Abagail, Abbigale, Abigayle şeklinde görmek mümkün.

Bu ismi taşıyan en bilinen isimler ise 19. yüzyıl ABD’sinde kadın hakları ve eğitimi için çalışmış bir avukat olan Abigail Rogers ve Britanyalı ünlü aktris Abigail Cruttenden.

  • Agatha

Bu isim de yalnızca Birleşik Krallık’ta değil ABD, Tanzanya, Brezilya ve Nijerya gibi ülkelerde sık sık karşılaşacağinız bir İngilizce isim.

Agathe, Agata, Agatah gibi farklı varyasyonları olan bu ismin ise “iyi”, “onurlu” gibi anlamları var. Bu ismi taşıyan bildiğimiz en ünlü isimlerden biri de oldukça başarılı bir İngiliz yazar olan Agatha Christie’dir.

Agatha ismi, aynı zamanda dünyadaki en yaygın ilk 5 bin isim arasında yer alıyor.

  • Alice

İngilizce kökenli bir diğer kız ismi ise Alice. Kökeni ‘Adalheidis”e dayanan bu ismin anlamı ise “asilden gelen”. 

Alice ismi Alicia ve Alicie şekilleriinde de kullanılıyor ve oldukça popüler eserlerden biri olan ‘Alice Harikalar Diyarında’ hikayesinde karşımıza çıkıyor.

Aynı zamanda ABD’de Renklerden Moru adlı kurgusal hikayesiyle Pulitzer Ödülünü alarak bu ödülü alan ilk Afro-Amerikan kadın olarak tarihe geçen Alice Walker da bu adı taşıyor.

  • Amelia

Çalışkan” anlamına gelen Amelia da oldukça eski tarihlere dayanan sevimli bir İngilizce kız ismi. Bu adı taşıyan en bilindik tarihi kişilere de Amerikalı havacı ve yazar Amelia Earhart’ı örnek olarak verebiliriz.

  • Beatrix

“Yolcu”, “gezgin” anlamlarını taşıyan “Viatrix” kelimesinden gelen Beatrix de en sık duyduğumuz İngilizce kız isimlerinden biri. 

  • Charlotte

İngiltere’nin yanı sıra diğer Kuzey Avrupa ülkelerinde de sık sık kullanılan Charlotte isminin, “ufak” ve “minyon” gibi anlamları var. Bu isim dünyada en yaygın olan isimler arasında ise 732. sırada. 

Romanları İngiliz edebiyatının klasikleri haline gelen İngiliz yazar Charlotte Brontë ise bu ismi taşıyan önemli isimlerden biri.

  • Clara

“Temiz”, “saf,” “masum” anlamlarına gelen Clara ismi de kökü Latinceye dayanan bir İngilizce isim. Bu ismin Clare, Clarice ve Clari farklı versiyonlarını İngilizce konuşulan ülkelerde görmek mümkün. Aynı zamanda Clara ismi, en yaygın olarak ABD’de kullanılıyor.

  • Darla

Kökeni “dearly beloved” veya “darling”, yani “sevilen”, “sevgili” anlamlarını taşıyan kelimelere dayanan Darla ismi, listedeki diğer isimler kadar yaygın olmasa da Birleşik Krallık’ta ve ABD’de kız çocukları için tercih edilen bir isim. 

Amerikalı film yapımcısı ve Amerika Yapımcılar Birliği’nin ulusal yönetim kurulu üyesi Darla Anderson ise bu ismi taşıyan bilindik figürlerden biri.

  • Eleanor

Eleanor, “parıldayan ışık”, “parlak kalpli” anlamlarında kullanılan bir isimdir. Kız çocukları için oldukça yaygın bir şekilde tercih edilen bu isim, 2014’te başta ABD olmak üzere birçok farklı ülkedeki 2.065 kız çocuğuna verilmiş.

  • Elizabeth

Dünyada en çok kullanılan isimler sırasında 56. olan Elizabeth, en yaygın olarak ABD’de kullanılıyor. Elizabeth ismi, “Tanrı kusursuzdur.” anlamına gelir ve bu isim aynı zamanda yakın bir tarihte yaşamını yitiren İngiltere kraliçesinin de ismi olduğundan dünya çapında oldukça ilgi gören ve bilinen bir isim.

  • Grace

Oldukça anlamlı bir kız ismi olan Grace, “iyilik”,”zarafet” ve “cömertlik” anlamlarını taşır. Bu isim, bütün dünya çapında en popüler 148. isim ve en çok Nijerya’da kullanılıyor. Aynı zamanda Grace, Yunan mitolojisinde “Three Graces” olarak bilinen güzellik ve büyüleyiciliğin tanrıçasına atıfta bulunmak için kullanılır.

  • Katherine

Bu isim günümüzde Catherine, Kathryn, Cathryn, Katharine, Kathrine gibi birçok farklı şekilde karşımıza çıkan bir İngilizce kız ismi. İngiliz mürebbiye ve İngiltere Kraliçesi I. Elizabeth’in Yatak Odası Leydisi olarak karşımıza çıkan Katherine Ashley ise bu ismi taşıyan en bilindik kişilikler arasında.

  • Rebecca

İbranice İncil’de Rebecca, İshak’ın karısı ve Yakup ile Esav’ın annesinin ismiydi ve 16. yüzyılda İngiltere’deki Puritanlar arasında popüler hale geldi. Günümüzde hala sıklıkla kullanılan bu ismin anlamının ise “bağlamak”, “bir araya getirmek” olduğu düşünülüyor.

  • Victoria

Victoria, Roma mitolojisinde zafer tanrıçası olarak bilinir. İngiltere’de ise Kraliçe Victoria en ünlü kraliçelerden biridir. 

Victoria ismi “zafer”, “fetihçi” anlamlarını taşır ve en yaygın olarak ABD’de kullanılırken dünyada ise 206. sıradadır.

Ebeveyn misiniz? ve deneyiminizi paylaşmak istiyor musunuz?
Hikayenizi anlatmak için bize ulaşın.

İngilizce erkek isimleri

Sırada İngilizce konuşulan ülkelerde erkek çocuklarına yaygın olarak verilen isimler var!

  • Arthur

Arthur isminin kökeni tam olarak bilinmese de bu kelimenin eski Keltçede “ayı” anlamına gelen “art” ve kral anlamına gelen “rigos” kelimelerinden meydana geldiği düşünülüyor.

Efsanevi Kral Arthur sayesinde Orta Çağ’da popülerliği artan bu isim ise günümüzde hala en sevilen İngilizce erkek isimleri arasında

  • Charlie

Charlie ismi, eski İngilizcedeki Charles isminin zamanla değişmiş versiyonudur. Günümüzde bu ismin her iki hali de kullanılsa da Charlie ismi hem erkek çocukları için hem de kız çocukları için tercih edilen bir isim haline gelmiştir. 

  • Daniel

Bu İngilizce ismin kökeni İncil’e dayanır ve “Tanrı beni yargılar.” anlamını taşır. Bu isim en yaygın olarak ABD’de kullanılırken dünyadaki en yaygın 24. isimdir. Jordan Peele’nin korku filmi Get Out’la tanınan İngiliz aktör Daniel Kaluuya ise bu ismi taşıyan en ünlü isimlerden bir tanesi.

  • Dean

Kökeni Orta Çağ öncesi İngilizceye kadar dayanan Dean ismi “vadi” anlamına gelmektedir. Günümüze kadar gelen ve popülerliğini koruyan bu isim dünyadaki en yaygın 2028. isimken Avustralya’daki en yaygın 98. isim.

  • Edmund

Edmund, Eski İngilizcede Eadmund’du ve “refah” anlamına gelen “ead” ve “koruma” anlamına gelen “mund” kelimelerinden oluşuyordu. Edmund yıllar boyunca İngiliz krallarına ve diğer soylulara verildi.

Dünyadaki en popüler ilk 5000 isim arasına giren bu isim, en yaygın olarak ABD’de ve Almanya’da kullanılıyor.

  • George

George isminin “çiftçi”, “toprağı işleyen” gibi anlamları vardır ve Georgios, Georgy, Georg veya Georgie gibi farklı şekillerde birçok farklı Avrupa ülkesinde karşımıza çıkar. Bu ismi taşıyan en bilindik kişilerden birine ise ABD’nin 43. başbakanı George W. Bush’ı örnek olarak verebiliriz.

  • Harry

Harry, Henry’nin Orta Çağ Germencesindeki Heimerich kelimesinden türetilmiş halidir; “ev” anlamına gelen “heim” ve “güç” anlamına gelen “ric” kelimelerinden oluşmuştur. Kısacası bu isim, “evi yöneten kişi” anlamına gelmektedir ve dünyada en çok kullanılan 1149. isimdir.

  • Henry

Henry ismi, Harry ismiyle aynı kökeni paylaşmaktadır V. Henry ve VIII. Henry başta olmak üzere birçok İngiliz kralına verilmiş köklü bir isimdir. Günümüzde ise en çok kullanılan 296. isim olarak popülerliğini koruyor.

  • Jack

İncil, Tevrat ve Kuran gibi kutsal kitaplarda da sık sık geçen Jacob ya da Yakup isminin günümüzde daha yaygın olarak kullanılan hali olan Jack, güçlü ve sağlıklı anlamına gelmektedir. 

  • Liam

Liam, günümüz İrlanda’sında hala kullanılan Uiliam isminin kısaltması olarak kullanılmaya başlamıştır ancak son birkaç yüzyılda ayrı bir isim haline gelmiştir. Bu isim, “koruyucu” anlamını taşır ve İngiltere başta olmak üzere dünyadaki en popüler ilk 10.000 ismin arasındadır.

  • Spencer

“Kahya” anlamına gelen Spencer, eskiden soyadı olarak kullanılsa da zamanla hem erkek çocuklarına hem kız çocuklarına verilen bir İngilizce isim haline gelmiş. Günümüzde bu isim, en popüler ilk 10.000 isim arasında.

  • Tate

Taet, Taete, Taite, Tayt gibi birçok farklı versiyonu olan bu isim de Orta Çağ öncesi Eski İngilizceye dayanıyor. “Neşeli”, “sevecen”, “konuşkan” gibi anlamları olan bu isim de listedeki bazı diğer isimler gibi kız çocukları için de erkek çocukları için de kullanılıyor.

İngilizce isimlerle ilgili cümleler ve kelimeler

İngilizcede en çok kullanılan isimlerin çoğunu artık biliyoruz. Ancak bu isimleri cümle içinde kullanmak ya da birinin ismiyle ilgili sorular sorabilmek de önemli. Bunun için bazı örnek kelimelere ve cümleler bir göz atalım!

Name (isim): İsim kelimesinin İngilizcedeki en temel karşılığı.

To name (isim vermek): İsim anlamına gelen bu kelime, fiil olarak kullanıldığında ise isim vermek anlamını taşır.

My parents named me… (Ebeveynlerim bana … adını verdi.): “Name” fiilini cümle içinde nasıl kullanabileceğinize dair bir örnek.

Proper noun (özel isim): Belirli bir kişiyi, yeri, nesneyi veya kavramı tanımlayan isimlerdir. Unutmayın ki İngilizcede özel isimler Türkçede olduğu gibi daima büyük harfle başlar.

What is your name? (Adın nedir?): İngilizcede birisiyle tanışmak için ismini sormanın en yaygın ve basit yolu.

My name is … (Benim adım …): “Adın nedir?” sorusuna İngilizce cevap vermenin yolu.

Call (çağırmak/seslenmek): Aramak, çağırmak, seslenmek gibi çeşitli anlamları olan bu kelime aynı zamanda birisine ismiyle hitap etmek anlamında da kullanılır.

Novakid’le tanışın!

Novakid’de online İngilizce derslerimizde çocuklara İngilizce öğrenimini deneyimle beraber eğlenebilecekleri bir şekilde sunuyoruz. Siz de çocuğunuzun İngilizce öğrenmesini isterseniz ücretsiz deneme dersinizi şimdi alın!

Rate this post

Yorum yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlginizi çekebilir
Bir dil seçin
Down arrow icon
Russia Global English Czech Republic Italy Portugal Brazil Romania Japan South Korea Spain Chile Argentina Slovakia Turkey Poland Israel Greece Malaysia Indonesia Hungary France Germany Global العربية Norway India India-en Netherlands Sweden Denmark Finland
Cookie icon
Web sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Siteye giriş yaparak çerezleri tarayıcınıza kaydetmeyi kabul ediyorsunuz.