Scrolltop arrow icon
Bu fırsat kaçmaz!
BLOGTR25 promosyon kodu ile %25 indirim + 1 aylık ücretsiz konuşma pratiği dersleri kazanın!
CTA background
İki dilli bir çocuk mu yetiştirmek istiyorsunuz? Ücretsiz deneme dersi için kaydolun!
İki dilli bir çocuk mu yetiştirmek istiyorsunuz?
ÜCRETSİZ DENEYİN
Paylaş
X share icon
20.11.2023
Time icon 9 dk.

Papağan türleri hakkında her şey! Papağanların renkli dünyaları hakkında bilgiler ve test!

İçindekiler

Doğadaki en etkileyici şeylerden biri kesinlikle kuşlar. Gökyüzünü süsleyen bu hayvanları izlemek, gerçekten de bizi büyüleyici anlara götürebiliyor. Gerek ebeveynler gerekse çocuklar, kuş gözlemciliği yaparak dünyamızı renklendiren bu muhteşem canlıları yakından tanıyabilir ve tabiatı nasıl güzelleştirdiklerine tanık olabilir.

Kuşlar aleminin belki de en etkileyici ismi ise papağanlar. Hem doğadaki özgür hallerinde, hem de evlerimizde bize can dostu olarak papağanlarla karşılaşabiliyoruz. Peki bu renkli ve kanatlı dostlarımızın yaşamlarını hiç merak ettiniz mi?

Papağanların dünyası gerçekten çok ilginç ve en az kendileri kadar renkli. Bu yazımızda sizinle beraber bu dünyayı tanıyacağız. “Papağan türleri ve isimleri nelerdir?”, “Papağanlar nerede yaşar?”, “Papağanlar nasıl davranırlar, nasıl konuşurlar?” gibi birçok soruyu hep birlikte cevaplandıracak ve dostlarımızı yakından tanıyacağız. Haydi başlayalım!

Papağanlar hakkında genel bilgiler

Her şeyden önce papağanlar hakkında birkaç genel bilgi vererek başlayalım. 

Papağanlar doğada nerede yaşar?

Papağanlar, doğada genel olarak sıcak iklimlere sahip yerlerde yaşarlar. Bu yerler arasına Afrika, Okyanusya, Güney ve Güneydoğu Asya, Orta ve Güney Amerika gibi bölgeler dahildir. Ancak tabii ki göç rotalarının ve evcilleştirmenin sonucu olarak bazı papağan türleriyle dünyanın neredeyse her yerinde karşılaşmak mümkün.

Papağanlar, yuvalarını genellikle ağaç kovuklarına, kaya yarıklarına veya uçurum kenarlarına yaparlar.

Papağanlar ne yer?

Papağanlar çoğunlukla kabuklu yemişler, tohumlar, çiçekler ve meyveler, ve bazen de böceklerle beslenir. Papağanlar, sert gagaları sayesinde kabuklu yemişleri ve tohumları rahatça kırabilirler. Bunlara ek olarak bazı papağan türlerinin et yediği dahi görülmüştür! Yani papağanlar, hepçil bir diyete sahiptir. 

Ek bir bilgi verelim: Birçok kuş türü yiyeceklerini ayaklarıyla tutar. Ancak papağanlar, ayaklarında tuttukları şeyi ağızlarına götüren tek kuş türüdür. Tıpkı insanların elleriyle yemesi gibi!

Papağanlar ne kadar büyük olur?

Birçok farklı papağan çeşidi bulunduğu için, papağanların büyüklükleri de farklılık gösterir. Bu çeşitlerin boyu, 8 cm’den 100 cm’e uzanabilmektedir. 

Papağanlar nasıl yaşar?

Papağanlar oldukça sosyal hayvanlardır ve doğada sürüler halinde yaşarlar. Bu sayede birbirlerine yemek bulmak ve koruma sağlamak gibi birçok konuda yardımcı olurlar. Bu sürülerin büyüklüğü, yalnızca birkaç papağan ile yüzlerce papağan arasında değişiklik gösterebilir.

Papağanlar tek eşli hayvanlardır, yani tüm hayatlarını tek bir eş ile geçirirler. Papağanlar, doğdukları andan itibaren yavrularını korur ve yemek toplayarak onları besler. Daha sonra yavrularına uçmayı öğretir ve yuvayı terk etmelerine izin verirler.

Papağanlar ne kadar zekidir?

Papağanların zekası hakkında hepimizin bildiği şey, muhteşem bir ses taklit etme yeteneğine sahip olmaları. Aynı zamanda papağanlar oldukça gelişmiş beyinlere ve sosyal becerilere sahip. Bazı papağan türlerinin 4-6 yaş arasındaki bir çocuğun seviyesindeki bir zekaya sahip olduğu biliniyor.

Papağanların zekasına çarpıcı bir örnek ise Jako papağanı Alex. Alex, 6’ya kadar sayabiliyor, 7 rengi, 5 şekli ve 50’den fazla objeyi ayırt edebiliyordu. Hatta Alex’in ölmeden önce okumayı öğrenmekte olduğu dahi söyleniyor!

Papağan türleri hakkında bilgiler

Papağanlar hakkında genel bilgiler verdiğimize göre, papağan türlerini tanımaya başlayabiliriz. Çeşitli kategoriler halinde ilerleyerek kanatlı dostlarımızı öğreneceğiz. Haydi inceleyelim!

En popüler papağan türleri

Bildiğimiz gibi birçok papağan türü, evcil hayvan olarak tercih edilebiliyor. Peki en popüler papağan türleri hangileri? Bakalım:

1. Sultan Papağanı

Islık çalma yetenekleriyle bilinen sultan papağanları, sosyal doğaları sebebiyle oldukça iyi evcil hayvanlardır. Boyları 28-30 cm arasındadır. Yaklaşık 20-25 yıl kadar yaşarlar.

Sultan papağanı türleri Gri, Lutino, Albino, Cinnamon (Tarçın), White Face, Pearl ve Pied sultan papağanlarıdır.

2. Afrika Gri Papağanı

Afrika Gri Papağanı, diğer adıyla “Jako” olarak bilinir. Bu papağanlar, hayvanlar aleminde ses taklit etme yeteneği en gelişmiş olan türdür. Boyları 30-35 cm arasındadır. Doğada 23 yıl kadar yaşayan bu türün, evde bakıldığında ömrü 45-55 yıla uzamaktadır. Bazı Jako papağanları 80 yıla kadar dahi yaşayabilir!

3. Kakadu Papağanı

Kakadu papağanı, oldukça enerjik ve ilgiye aç bir papağan çeşidi olmasıyla bilinmektedir. Boyları 30-32 cm arasındadır. Genellikle 40-60 yıl arasında yaşarlar.

Daha önceden papağan bakma deneyimi olmayan kişilerin bu türü evcil hayvan olarak bulundurması önerilmez. 

Kakadu papağanı çeşitleri Beyaz, Palmiye, Galah, Triton, Goffin, Molukan, İnka, Uzun Gagalı kakadu türlerini içerir.

4. Muhabbet Kuşu

Hepimizin iyi bildiği muhabbet kuşu da bir papağan çeşididir. Hem ufak boyları, hem sosyallikleri hem de ses taklit yetenekleri onları oldukça popüler evcil hayvanlar yapar. Boyları 18 cm civarındadır. Genellikle 5-10 yıl arasında yaşamakla beraber, ömürlerinin 15 yıla kadar uzayabildiği de bilinmektedir.

En büyük papağan türleri

Evcil papağanlar genellikle kolay bakılabilmeleri için fazla büyük olmuyor. Fakat daha önce de bahsettiğimiz gibi, papağan türlerinin çeşitliliklerinden dolayı boyları da birbirinden epey farklı olabiliyor. Peki ya en büyük papağan türleri neler? Öğrenelim:

1. Sümbül Ara Papağanı

Anavatanı Brezilya olan sümbül ara papağanı, tam 1 metreye ulaşan boyuyla dünyanın en büyük papağanıdır. Bu papağan çeşidi, yaşam tarzı ve beslenmesinden ötürü evcil olarak bakılamamaktadır. Ancak yaşadıkları bölgede yerel halkın sığırları ile uyum içinde oldukları bilinmektedir. Doğada 25 yıl yaşayan bu kuşun, esaret altında 90 yıla kadar yaşadığı görülmüştür.

2. Kırmızı Ara Papağanı (Scarlet Makav)

Görüntüsüne oldukça aşina olduğumuz kırmızı ara papağanı, 90-95 cm arasında bir boya sahiptir. Bu türün habitatı Güney Amerika’dır. Özgürlüğüne oldukça düşkün olan bu papağan çeşidinin genellikle evcil hayvan olarak bakılması önerilmez, ancak yeterince büyük bir alan ve oldukça yoğun ilgiyle mümkündür. Doğada 40-50 yıl yaşayan bu papağan, esarette 75-90 yıl yaşayabilir.

3. Mavi-Sarı Ara Papağanı

Şimdi kaydolun ve 1 ay boyunca ücretsiz konuşma pratiği dersleri kazanın!
Çocuğunuza İngilizce ile güven verin!

Görünüşünü iyi bildiğimiz bir diğer papağan çeşidi olan mavi-sarı ara papağanı, akrabası olan kırmızı ara papağanı gibi Güney Amerika’da yaşar. 85-90 cm arası bir boya sahiptir. Tıpkı diğer büyük papağan türleri gibi, büyüklüklerinden ötürü evde bakması zor olsa da çocukken sahiplenildiklerinde oldukça iyi dostlar olabilmektedirler. Bu papağanlar genellikle 30-45 yıl arasında yaşarlar.

4. Asker Ara Papağanı

Çoğunlukla Meksika ve Arjantin’de görülen bu papağan çeşidi, 85-90 cm arasında bir boya sahiptir. Bu papağan ne yazık ki nesli kritik tehlikede olarak sınıflandırılmaktadır. Dolayısıyla evcil hayvan olarak bakılmaya çalışılmamalıdır. 50-60 yıl arasında yaşadıkları bilinmektedir.

En küçük papağan türleri

En büyük papağan türlerini öğrendik. Peki ya tam tersine ne demeli? Gelin, şimdi de en küçük papağan çeşitleri neymiş bakalım:

1. Cüce Papağan

İsminden de anlaşılabileceği üzere bu papağan çeşidi ve türleri, dünyanın en küçük papağanlarını oluşturur. Boyları yalnızca 8-9 cm civarındadır. Yeni Gine ve etrafındaki adalara özgü olan bu papağanların ortalama yaşam süresi belirlenmemiştir.

2. Forpus Papağanı

Bu papağan çeşidi, İngilizcede “parrotlet”, yani tam anlamıyla “papağancık” olarak bilinir. Yaklaşık 11-14 cm arasında boylara ulaşırlar. Oldukça zeki, meraklı ve sevecen bir kişiliğe sahip olan bu papağanlar, bakımı kolay ve sorunsuz evcil hayvanlar olabilmektedir. Aynı zamanda belirli bir seviyeye kadar taklit yetenekleri de bulunmaktadır.

3. Sevda Papağanı 

Sevda papağanı, canlı renkleriyle dikkat çeken küçük bir papağan çeşididir. Boyları 12-18 cm arasında değişmektedir. Hareketli ve sevecen bir tür oldukları için evcil hayvan olarak tercih edilebilirler. Ancak hareketli yapılarından dolayı eğitilmeleri diğer papağan türlerine göre biraz sabır isteyebilir. Genellikle 10 yıl civarında yaşarlar.

4. Konur Papağanları

Konur papağanları da renkleriyle dikkat çeken bir başka papağan türüdür. Oldukça farklı çeşitleri olan bu türün boyutları farklılık gösterebilmekle beraber, çok küçük konur çeşitleri mevcuttur. Boyu 24 cm’yi aşmayan küçük konur papağanı cinsleri bulunmaktadır. Epey hareketli bir tür olan konur papağanları, evcil hayvan olarak bakılırsa geniş bir kafese ihtiyaç duyar.

Papağanlara dair ilginç bilgiler

Bazı papağan türlerini ve genel özelliklerini öğrendik. Elbette ki tüm papağan türlerini öğrenmeye kalkışamayız bile, çünkü dünya üzerinde 400’den fazla papağan türü olduğu biliniyor! Ancak günlük hayatta karşınıza çıkacak olan papağanlar, çoğunlukla yazımızda bahsettiklerimiz.

Şimdi ise rengarenk kanatlı dostlarımız hakkında biraz daha genel konuşmaya dönelim. Sizler için papağanlara dair birkaç ilginç bilgi derledik. Haydi öğrenelim!

  • Papağanlar alet kullanabilir. Papağanların çubuk gibi objeleri kullanarak ulaşamadıkları bir yemeği kendilerine çektikleri, kafalarını kaşıdıkları ve çubuğu yere vurarak eşlerini etkilemek için sesler çıkardıkları görülmüştür. Bazı papağanlar fincan bile kullanabilir!
  • Papağanlar, tıpkı köpekler gibi eğitilebilir. Birçok papağan türünün sahiplerinin komutlarını anlayabildiği ve çeşitli numaralar yapabildikleri görülmüştür. Hatta Minnesota’daki bir barınaktaki papağanlar, resim bile çizebilmektedir!
  • Papağanlar çok iyi tırmanıcılardır. Bunun sebebi ayaklarında önde iki, arkada iki olmak üzere dört parmağa sahip olmalarıdır. Bu ayak yapısı, birçok objeyi kavrayabilmelerine de yarar. Tırmanırken gagalarından da destek alırlar.
  • Papağanlar da tıpkı insanlar gibi duygularını gösterir. Bunu her papağan çeşidi farklı şekilde yapabilir. Birçok tür arasında yaygın görülen bir davranış, mutlu olduğunda tüylerini kabartmaktır ve başını sallamaktır. Ara papağan türlerinin ise tıpkı insanlar gibi yüzünün kızarabildiği görülmüştür!
  • Papağanların ses telleri yoktur. Papağanlar, ses taklidi için dillerini ve “sirinks” adı verilen bir organı kullanırlar. Bu organ sayesinde papağanlar yalnızca insan ve hayvan seslerini değil, çevrede duydukları her türlü sesi taklit edebilirler. 

Papağanlar: Bilgi testi!

Papağanlar, türleri ve yaşamları hakkında birçok farklı bilgi öğrendik. Şimdi ise eğlenceli bir bilgi testiyle bu öğrendiklerimizin ne kadar aklımızda kaldığını görme vakti. Haydi bakalım!

Bir papağanı beslemek isterseniz, ona aşağıdakilerden hangisini verebilirsiniz?
Doğada aşağıdaki yerlerden hangisinde bir papağan yuvası bulmayı beklersiniz?
Papağanları diğer kuşlara kıyasla özel kılan yetenekleri nedir?
Dünya üzerinde kaç papağan türü olduğu bilinmektedir?
Papağanlar, yavrularıyla nasıl ilgilenir?
Dünyadaki en büyük papağan türü hangisidir?
Dünyanın en iyi ses taklit edebilen papağan türü hangisidir?
Papağanlar nasıl ses taklit eder?
Dünyanın en küçük papağan türü hangisidir?
Papağanlar, ayak yapıları sayesinde aşağıdakilerden hangisini çok iyi yapabilir?
Yanıtlara Bak
Yanıtları İnceleyin

Novakid’le tanışın!

Novakid’de hem ebeveynlerin hem de çocukların merak edebileceği birçok konuda bilgi vermenin yanı sıra, çocuklar için online İngilizce dersleri sunuyoruz. 

Çocuğunuzun İngilizce öğrenmesi bir gece kampı kadar sıcak ve samimi olsun! Novakid, dil öğrenimini ateş başında anlatılan hikayelere çeviriyor. Aşağıdaki videomuzda bu sıcacık kampı izleyin:

 

Çocuğunuzun eğlence dolu bir ortamda İngilizce öğrenmesini isterseniz ücretsiz deneme dersinizi şimdi alın!

2/5

Yorum yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site reCAPTCHA tarafından korunmaktadır ve Google Gizlilik Politikası ile Hizmet Şartları geçerlidir.

Editörün seçimi
İlginizi çekebilir
Bir dil seçin
Down arrow icon
Argentina Brazil Chile Czech Republic Denmark Finland France Germany Global English Global العربية Greece Hungary India Indonesia Israel Italy Japan Malaysia Netherlands Norway Poland Portugal Romania Russia Slovakia South Korea Spain Sweden Turkey
Cookie icon
Web sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Siteye giriş yaparak çerezleri tarayıcınıza kaydetmeyi kabul ediyorsunuz.