Scrolltop arrow icon
Left arrow icon Tüm kategoriler
Close icon
Haberler
İngilizce öğrenme
Ebeveynler için Novakid
TR
TR flag icon
Mobile close icon
CTA background
Çocuğunuz için en iyi İngilizce derslerini planlayın
ÜCRETSİZ DENEYİN
Paylaş
LinkedIn share icon
5 yaş gelişim özellikleri nelerdir? 5 yaşındaki çocuğun gelişimi nasıl olur? 
Ebeveynler için Novakid
Star icon
21.12.2023
Time icon 10 min
Comment icon 0 yorum

5 yaş gelişim özellikleri nelerdir? 5 yaşındaki çocuğun gelişimi nasıl olur? 

İçindekiler

Her çocuk, yaşı ilerledikçe yeni yetenekler ve davranışlar sergilemeye başlar. Bu, çocuk gelişiminin doğal işleyişidir. Çocuğunun fiziksel, bilişsel, sosyal ve iletişimsel alanlarda sürekli yeni özellikler kazandığını her ebeveyn fark edecektir.

Çocuk gelişiminde özel olarak incelenebilecek bir vakit de 5 yaştır. 5 yaşındaki çocuğun gelişimi, önceki senelere göre farklı olan ve çocuğun ilerideki hayatında önemli rol oynayabilecek kabiliyetlerin edinimini barındırır.

Bu yaşta bir çocuğu olan ebeveynlerin, 5 yaş gelişim özelliklerini merak etmesi doğaldır. Eğer siz de “5 yaşındaki çocuğun gelişimi nasıl olur?”, “5 yaş çocuğu neler yapabilir?” gibi sorular soruyorsanız doğru yerdesiniz. 

Bu yazımızda 5 yaş gelişim özelliklerinden detaylıca bahsedeceğiz. 5 yaşın çocuk gelişimi açısından önemini ve çocuğun bu yaşta edindiği yetenekleri anlatacak, ebeveynlere 5 yaşındaki çocuğun gelişimine destek olmak için ipuçları vereceğiz. Haydi başlayalım!

5 yaşındaki çocuğun gelişimi neden önemlidir?

En başta, 5 yaşın çocuk gelişimi açısından neden önemli bir yaş olduğunu açıklamakla başlayabiliriz. 

Çocuk gelişimini iyi anlamanın yaş fark etmeksizin iyi olduğunu biliyoruz. Kilometre taşı adını verdiğimiz bazı temel kabiliyetlerin edinimini takip ederek, çocukların akranlarıyla aynı oranda geliştiğinden emin olabiliriz. Eğer bazı önemli kilometre taşlarına ulaşılmamışsa bu, gelişimsel bir geri kalmaya işaret edebilir. Bu durumda ebeveynler çocuklara zamanında müdahale edebilmelidir. 

Bununla birlikte her çocuğun farklı olduğu ve gelişim süreçlerinin de farklılık gösterebileceği unutulmamalıdır, dolayısıyla en sağlıklı seçim bir uzmandan yardım almak olacaktır.

5 yaşındaki çocuğun gelişimi ise, bu yaşın okul öncesi bir dönem olması sebebiyle önemlidir. Çocuk ilk 3 yaşta temel kabiliyetler edinir ve 4 yaşta bunların üzerine inşa ederek geliştirir. 5 yaş ise bu kabiliyetlerin daha da kuvvetlendiği, buna ek olarak çocuğun okul çağına hazırlandığı bir vakit olarak görülebilir.

5 yaş gelişim özelliklerinin okul öncesi dönemde yer aldığını bilmek, ebeveynlere bu yaştaki bir çocuğa nasıl davranılması ve neler öğretilmesi gerektiği konusunda bir yol haritası sağlayacaktır. Üstelik 5 yaş gelişim özelliklerini anlamak, ebeveynlerin bu dönemdeki bir çocuğun istek ve ihtiyaçlarını da daha iyi tanımasına olanak sunacaktır.

Çocuk gelişiminde 5 yaşın önemini kavradığımıza göre sırada daha çok merak edilen soruları cevaplamaya başlayabiliriz. 5 yaş çocuğu neler yapabilir? 5 yaş gelişim özellikleri nelerdir? Haydi hep beraber öğrenelim!

5 yaş gelişim özellikleri: Fiziksel yetenekler

5 yaşındaki çocuğun gelişiminden bahsetmeye fiziksel yeteneklerle başlayalım. Fiziksel alanda 5 yaş çocuğu neler yapabilir? İşte birkaç örnek:

  • Daha iyi denge kurabilmek

5 yaşındaki bir çocuğun denge kurma yeteneği gitgide gelişiyor olacaktır. Bu yaştaki bir çocuk, yaklaşık 10 saniye boyunca tek ayak üzerinde dengesini koruyabilir. Bu sayede zıplama ve sekme gibi hareketleri içeren oyunlarda giderek daha iyi olurlar.

  • Kendi başına tuvaleti kullanabilmek

5 yaşındaki bir çocuk, klozetin üstüne rahatça çıkabilir, oturabilir ve tuvalet ihtiyacını gördükten sonra sifonu çekebilir. Bu yaştaki bir çocuğa ellerini düzgün bir şekilde yıkamayı ve genel tuvalet hijyenini öğretmek de önem kazanır. 

  • Tırmanmak, sallanmak ve takla atmak

Fiziksel alanda 5 yaş gelişim özellikleri arasında tırmanma, sallanma ve takla atma gibi nispeten zorlayıcı hareketleri gerçekleştirebilmeye başlamak da vardır. Çocuk bu dönemde yeni fiziksel yeteneklerini aktif bir şekilde kullanmak isteyecektir, dolayısıyla çocuğun zarar görmemesi için ebeveynler dikkatli olmalıdır.

5 yaş gelişim özellikleri: Bilişsel yetenekler

5 yaş, bilişsel gelişim özellikleri açısından da oldukça ilginç bir dönemdir. Peki 5 yaşındaki bir çocuğun bilişsel gelişimi nasıl olur? 5 yaş çocuğun zeka gelişiminde hangi yetenekler edinilir? Haydi görelim:

  • Yeni bilgileri çok hızlıca öğrenmek

5 yaşındaki çocuklar, etraflarından edindikleri bilgileri oldukça hızlı bir şekilde öğrenirler. Bu yaşta çocuk hem kolayca öğrenecektir, hem de birçok farklı konuda merak duygusu giderek kuvvetlenecektir.

  • Daha güçlü hafıza

5 yaş gelişim özellikleri arasında hafızanın güçlenmesi de bulunur. Bu yaştaki bir çocuğun ezberleyebileceği şeylerin listesi giderek büyür. Örneğin 5 yaşındaki bir çocuk bazı telefon numaralarını, aile üyelerinin adlarını ve soyadlarını ezbere bilebilir.

  • Bazı soyut kavramları anlamak

5 yaşındaki bir çocuğun bilişsel gelişim özellikleri, soyut düşüncenin gelişiminin devamını da kapsar. Bu yaştaki bir çocuk para gibi kavramları anlamaya başlar, bazı harfleri, sayıları ve geometrik şekilleri rahatça tanıyabilir. Üstelik gördüğü şeylerden birçoğunu kendisi de çizebilmeye başlar.

Ebeveyn misiniz? ve deneyiminizi paylaşmak istiyor musunuz?
Hikayenizi anlatmak için bize ulaşın.

5 yaş gelişim özellikleri: Duygusal gelişmeler

5 yaşındaki çocuklar için büyük önem taşıyan bir gelişim özelliği kategorisi de duygusal gelişmeler. Aynı zamanda çocuğun duygusal durumu, ebeveynlerin bülük hayatta belki de en çok fark edeceği gelişme alanı olacaktır. Peki duygusal alandaki 5 yaş gelişim özellikleri nelerdir? İnceleyelim:

  • Merak duygusunda artış

Duygusal alanda 5 yaş gelişim özellikleri arasında en önemli gelişmelerden biri de merak duygusunda büyük bir artış görülmesidir. Az önce de bahsettiğimiz üzere 5 yaşındaki bir çocuk, yeni bilgileri hızla öğrenebilmeye ek olarak birçok farklı şeyi merak edecektir. Bu noktada ebeveynlerin de çocuğun merakını giderebilecek bilgi kaynakları edinmesi gerekebilir.

  • Disiplin duygusunda artış

5 yaşındaki bir çocukta gelişen bir diğer duygu da disiplin duygusu olacaktır. Buna bağlı olarak, 5 yaşındaki çocuğun gelişiminde kurallara uyma davranışının daha fazla görülmesini bekleyebiliriz. 5 yaşındaki bir çocuk gerek evde ebeveynler tarafından konulan kurallara, gerekse de oynadığı oyunların kurallarına daha rahat uyacaktır.

  • Arkadaş edinme kabiliyetinde artış

5 yaşındaki bir çocuğun sosyal duyguları gelişmekte olacaktır. Bu da çocuğun aile dışındaki insanlarla ve yaşıtlarıyla etkileşime girerken kendini daha rahat hissetmesini sağlayacaktır. Bu yaştaki bir çocuk, kendi kendine arkadaş seçebilme kabiliyetini geliştirecektir.

5 yaş gelişim özellikleri: İletişimsel yetenekler

5 yaş, çocukların iletişimsel yeteneklerinin de oldukça geliştiği bir vakittir. Çocukların iletişimsel yetenekleri yaş ilerledikçe artar ve 5 yaş da buna istisna değildir. Peki iletişim alanında 5 yaş gelişim özellikleri nelerdir? Örneklerle görelim:

  • Gün içinde olanları anlatabilmek

5 yaş bilişsel gelişim özelliklerinden bahsederken hafızanın kuvvetlendiğini söylemiştik. Buna ek olarak, kendini ifade etme yeteneğinin de artmasıyla birlikte çocuk, gün içinde olan olayları anlatabilmeye başlar. Bu yaştaki bir çocuk, saatler önce gerçekleşen şeyleri yalnızca hatırlamakla kalmaz, aynı zamanda bir noktaya kadar anlatabilir.

  • Basit komutları anlayıp dinleyebilmek

Duygusal alandaki 5 yaş gelişim özellikleri arasında disiplin duygusunda artışının bulunduğunu söyledik. Buna paralel olarak, 5 yaşındaki bir çocuk günlük hayattaki basit komutları anlayıp dinleyebilir. Yaklaşık 3 adımdan oluşan, örneğin “Kalk, yürü, otur.” gibi komutlara 5 yaşındaki bir çocuğun uyum sağlamasını bekleyebiliriz. Ancak çocuğun kafasını karıştırmayacak komutlar vermek de ebeveynler açısından önemlidir.

  • Basit sorular oluşturmak ve cevap vermek

İletişimsel alanda 5 yaş gelişim özelliklerine dahil olan önemli bir unsur, soru sorma ve cevaplama yeteneğinin pekişmesidir. Bu yaştaki bir çocuk merak ettiği şeyler hakkında basit sorular üretebilir. Ancak yalnızca bununla kalmaz, aynı zamanda kendisine yöneltilen sorulara cevaplar da verebilir. Elbette bu soruların kafa karıştırıcı olmamasına dikkat edilmelidir.

  • Büyüyen kelime dağarcığı

5 yaşındaki çocuklar hızlıca yeni bilgiler edinebildiği gibi yeni kelimeler de öğrenir. Bu yaştaki bir çocuğun yaklaşık 2000 kelime kullanabilmesi beklenmektedir. Bu, kelime dağarcığında önceki yaşlara göre neredeyse iki katlık bir artış demektir!

5 yaşındaki çocukla neler yapılabilir?

Fiziksel, bilişsel, duygusal ve iletişimsel alanlarda 5 yaş gelişim özelliklerini gördük. Fakat elbette ebeveynler için yalnızca bu özellikleri bilmek yeterli olmuyor. Her ebeveyn doğal olarak aynı zamanda çocuğunun gelişimine de destek olmak istiyor. Bu noktada “5 yaş çocuğa neler öğretilmeli?”, “5 yaş çocukla neler yapmalıyız?” gibi sorular ortaya çıkıyor.

Eğer siz de böyle sorulara sahipseniz endişelenmeyin. Sizler için, 5 yaşındaki çocuğun gelişimini desteklemeye yönelik birkaç aktivite fikri derledik. Haydi örneklerimize bakalım:

  • Çocukla basit kitaplar okumak: 5 yaş gelişim özellikleri arasında merak duygusunda artışın bulunduğunu söyledik. Çocuğun bu merakını tatmin etmek için kitaplar olmazsa olmaz. Çocuğunuzla beraber çeşitli konularda bilgiler bulunduran kitaplar okuyarak hem çocuğu eğlendirebilir, hem de kitap sevgisi kazanmasına yardımcı olabilirsiniz.
  • Çocukla belgeseller izlemek: Tıpkı kitaplarda olduğu gibi, belgeseller de meraklı 5 yaş çocukları için birebirdir. Teknolojiden faydalanarak çocuğunuzla beraber belgeseller izleyebilir, böylece hep beraber ilginç bilgiler öğrenebilirsiniz.
  • Kurallar içeren oyunlar oynamak: 5 yaşındaki çocuğun gelişiminde kurallara uyma kabiliyetinin de bulunduğunu söyledik. Bu gelişim özelliğini geliştirmek için çocuğunuzla bazı kurallar içeren oyunlar oynayabilirsiniz. Bu oyunlar gerek kutu oyunu olsun, gerek dışarıda oynanan fiziksel aktivite oyunları olsun, çocuğunuz hem eğlenecek hem de gelişecektir.

5 yaş gelişim özellikleri: Sıkça sorulan sorular

İşte 5 yaşındaki çocuğun gelişimi hakkında sıkça sorulan sorular ve cevapları:

5 yaş çocuğun gelişim özellikleri nelerdir?

5 yaş çocuğun gelişim özellikleri arasında artan merak duygusu, kurallara daha kolay uyum sağlama, kendi kendine arkadaş edinebilme, zorlayıcı fiziksel aktiviteler yapabilme ve hafızada artış gibi unsurlar bulunur.

5 yaşındaki çocuk neler bilmeli?

5 yaşındaki çocuk farklı alanlarda farklı bilgiler edinmelidir. Fiziksel olarak kendi kendine tuvalet kullanmayı, takla atmayı; bilişsel olarak para, harf, sayı gibi kavramları, aile bireylerinin adını ve soyadını; sosyal olarak ise kendi kendine arkadaş seçmeyi bilmelidir.

5 yaşındaki çocuğa nasıl davranılmalı?

5 yaşındaki çocuk sürekli yeni şeyler öğrenmek isteyeceğinden meraklı olacaktır. Çocuğun bu merakına karşı sabırlı olunmalı ve tatmin edici cevaplar verilmeye çalışılmalıdır. Buna ek olarak 5 yaş çocuğu inatçılık yapabileceği için hoşgörülü davranılmalıdır.

5 yaşındaki çocuk kaç kilo olur?

5 yaşındaki kız çocuğun ideal kilosu 18,2 kg, erkek çocuğun ideal kilosu ise 18,3 kg’dır. Bunlar ortalama değerlerdir ve çocuğun boyuna oranla artıp azalabilirler.

Novakid’le tanışın!

Novakid’de çocuk gelişimine dair hem ebeveynlerin hem de çocukların işine yarayacak bilgiler vermeyi hedefliyoruz. Çocuk gelişimine doğrudan katkı sağlayabileceğimiz bir diğer alan ise online İngilizce derslerimiz. Siz de çocuğunuzun eğlenerek İngilizce öğrenmesini isterseniz ücretsiz deneme dersinizi şimdi alın!

1.5/5

Yorum yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlginizi çekebilir
Tüm aile için oyun ve aktiviteler
Bir dil seçin
Down arrow icon
Russia Global English Czech Republic Italy Portugal Brazil Romania Japan South Korea Spain Chile Argentina Slovakia Turkey Poland Israel Greece Malaysia Indonesia Hungary France Germany Global العربية Norway India India-en Netherlands Sweden Denmark Finland
Cookie icon
Web sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Siteye giriş yaparak çerezleri tarayıcınıza kaydetmeyi kabul ediyorsunuz.