Scrolltop arrow icon
Left arrow icon Tüm kategoriler
Close icon
Haberler
İngilizce öğrenme
Ebeveynler için Novakid
TR
TR flag icon
Mobile close icon
CTA background
Çocuğunuz için en iyi İngilizce derslerini planlayın
ÜCRETSİZ DENEYİN
Paylaş
LinkedIn share icon
İllüstrasyon, genç çocuk derslerini internet üzerinden alıyor, Çocuk Gelişiminde Teknolojinin Önemi
Çocuk yetiştirme
Star icon
28.04.2023
Time icon 7 min
Comment icon 0 yorum

Teknolojinin çocuk gelişimindeki olumlu etkilerinden faydalanmak

İçindekiler

Teknoloji, günümüz dünyasında her zamankinden daha önemli bir rol oynamaktadır. Çocukların gelişimi için zaman zaman olumsuz görülen bu araçlar, aslında doğru kullanımla birlikte harikalar yaratabilir. Özellikle çocukların sosyal ve zihinsel gelişimi açısından teknolojinin etkilerini iyi analiz etmek ve doğru yönlendirmelerde bulunmak önemlidir.

Böylece, ebeveynler ve öğretmenler çocukların teknolojiyi verimli ve sağlıklı bir şekilde kullanmalarını sağlayarak onların hem akademik başarılarına katkıda bulunabilir hem de zihinsel ve duygusal gelişimlerini destekleyebiliriz. İşte tam da bu noktada, teknolojinin çocuk gelişimi üzerindeki olumlu etkilerini ele alarak, doğru yöntemlerle bu potansiyeli nasıl değerlendirebileceğimize dair ipuçları sunacağız.

O hâlde haydi teknolojinin yanlış kullanımından kurtulup faydalarından nasıl yararlanabileceğimizi öğrenmeye başlayalım!

Teknolojinin çocuk gelişimine etkileri hakkında neler bilinmeli?

Teknolojinin çocuk gelişimi üzerinde hem olumlu hem de olumsuz etkileri bulunmaktadır. Olumsuz etkiler arasında sosyal beceri eksikliği, dikkat eksikliği ve hareketsiz yaşam gibi durumları göstermemiz mümkün. Fakat bu içeriğimizde daha çok teknolojinin çocuğa olan olumlu etkilerine odaklanacağız. 

Çocukların teknolojiden iyi yararlanabilmesi için öncelikle olumsuz etkilerinden kaçınabilmesi gerekir. Psikolog Gülizar Şehitoğlu, aşırı teknoloji kullanımına ve zararlarına karşı uygulayabileceğiniz bazı yöntemlerden bahsediyor.

Öncelikle, önceden belirlenmiş kurallar oluşturarak hem çocukların hem de ebeveynlerin teknoloji kullanımını belli bir süreyle kısıtlayabiliriz. Bunun yanında teknoloji içermeyen aile aktivitelerine katılarak çocukların sosyal ve zihinsel gelişimlerine katkıda bulunabiliriz.

Ebeveynler olarak çocuğunuzun kullandığı uygulamalardaki ebeveyn kontrolü seçeneklerine bakmanızı da öneririz. Birçok oyun ve platform, güvenli kullanım için çeşitli seçenekler sunabiliyor.

Bütün bunlara ek olarak emin olmanız gereken bir şey daha var: Ebeveyn olarak çocuklarınıza sözlerinizle değil, eylemlerinizle örnek olmak. Çocuğunuzun teknoloji kullanımını kısıtlamak istiyorsanız öncelikle siz de bu konuda dikkatli olmalısınız. 

Eğitimde teknolojiyi etkili ve verimli kullanmak için neler yapılabilir?

Eğitimde teknolojinin etkin ve verimli kullanılması, sadece öğrencilerin gelişimine katkı sağlamakla kalmaz, aynı zamanda öğretmenlerin de iş yükünü hafifletir. Teknolojiden doğru şekilde yararlanmak, teknolojinin etkilerinden faydalanabilmek, eğitim sürecini daha verimli hâle getirebilir. İşte teknolojinin eğitime sunabileceği katkılardan bazıları:

  • Bireyselleştirilmiş öğrenme imkanı

Birçok eğitim platformu, topladığı verilerle öğrenciyi değerlendirerek sunduğu eğitim hizmetini bulgularına göre şekillendiriyor. 

Örneğin öğrencinin zayıf kaldığı noktaların üzerine daha çok ve daha basit şekilde gidilebiliyor, bu şekilde öğrenci kendine göre, bireysel ve verimli bir eğitim alıyor. Kişiselleştirilmiş bir eğitim anlayışı, aynı zamanda öğrencinin öğrenme hızını ve stilini de dikkate alarak kendisinin daha kolay öğrenmesine yardımcı oluyor.

  • İnteraktif öğrenme ortamları oluşturma

Öğrencilerin ders esnasında öğretmenle veya ders materyaliyle etkileşim içerisinde olması çok önemli. Öğretmenler bu etkileşimi sunabilse de ders materyalleri teknolojinin yardımıyla çok daha interaktif bir hâle gelebilir. Örneğin, öğretmenler eğitim yazılımlarından faydalanarak etkileşimli quizler, bulmacalar veya oyunlar oluşturabilirler. 

  • Geri bildirim ve değerlendirme süreçlerini hızlandırma

Teknolojik araçlar; öğrencilerin ödevlerini, projelerini ve sınavlarını daha hızlı ve etkili bir şekilde değerlendirmek için de kullanılabilir. Öğretmenler, dijital platformlar aracılığıyla öğrencilerin ödevlerini ve projelerini kolayca toplayabilir ve onlara daha hızlı bir şekilde geri bildirim verebilirler.

  • Dünya çapında kaynaklara erişim sağlama

Teknolojinin eğitim için sağladığı en büyük avantajlardan biri, öğrencilerin dünya çapındaki kaynaklara hızlı ve kolay bir şekilde erişebilmesini mümkün kılmasıdır. Öğrenciler, internet üzerindeki kaynaklardan faydalanarak farklı dillerdeki makalelere, videolara, ders notlarına ve e-kitaplara kolaylıkla ulaşabilirler. 

  • Eğitim uygulamaları ve oyunları

Teknolojinin eğitimle birleşmesiyle ortaya çıkan en faydalı şeylerden bir tanesi de çevrimiçi eğitim platformları. Oyunlaştırma yöntemiyle eğitimi ilgi çekici hâle getiren bu platformlar sayesinde çocuklar derslerine daha çok ilgiyle yaklaşabiliyorlar. Teknolojinin çocuk gelişimine olumlu etkilerinden faydalanmanızı sağlayan bu platformlardan yazımızın devamında daha detaylı şekilde bahsedeceğiz.

Bir sonraki konumuza geçmeden önce önemli bir uyarı yapalım.

Teknolojiyi eğitime dahil etmenin birçok avantajı olsa da, teknoloji kullanımı ile diğer öğrenme yöntemlerinin dengeli bir şekilde harmanlanması gerekir. Bu denge, çocukların  sosyal, duygusal ve fiziksel gelişimlerini de desteklerken, eğitimin daha sağlıklı ve bütüncül bir hâle gelmesine katkı sağlar.

Çocuk gelişiminde teknolojinin önemi ve faydaları nelerdir?

Teknoloji kullanımı, çocuk gelişimini birçok farklı açıdan destekleyebilir. Özellikle bilişsel becerileri ve problem çözme becerilerini geliştirme konusunda büyük bir rol oynar. 

Örnek vermek gerekirse çocuklar için geliştirilmiş oyun oynama ve bulmaca çözme uygulamaları, çocukların problem çözme, analitik ve mantıksal düşünme becerilerini geliştirebilir. Buna ek olarak birçok eğitim uygulaması, matematik, fen bilimleri ve okuma gibi derslerde öğrencilerin zihinsel gelişimlerine katkı sağlar.

Teknoloji, bununla birlikte çocukların yaratıcılık ve hayal güçlerini de destekleyebilir. Kullanımı son zamanlarda yaygınlaşan sanal gerçeklik uygulamaları, çocukların yaratıcılıklarını ve hayal güçlerini kullanarak yeni dünyalar keşfetmelerini sağlar.

Buna ek olarak çocuklar teknolojik araçlarla sanatsal yönlerini daha rahat geliştirebilme fırsatı yakalayabilirler. Kendi hikayelerini yazabilir, dijital sanat eserleri oluşturabilir ve müzik oluşturma uygulamalarını kullanarak kendi şarkılarını yapabilirler. 

Teknolojinin çocuğun gelişimi için sunabileceği bir diğer olumlu etki de çocukların farklı kültürler ve fikirlerle tanışmalarını sağlamasıdır. Teknolojik araçlar, çocuklara farklı ülkelerden insanlarla iletişim kurma ve onların kültürlerini keşfetme fırsatı sunar. Bu fırsat, çocukların kendi bakış açılarını genişletmelerine ve farklı dünya görüşlerini anlamalarına yardımcı olur.

Ebeveyn misiniz? ve deneyiminizi paylaşmak istiyor musunuz?
Hikayenizi anlatmak için bize ulaşın.

Çocuğun gelişimini desteklemek için teknoloji nasıl kullanılmalı?

Teknolojiyle birlikte hayatımıza giren ve çocuk gelişimi için sayısız faydası bulunan birçok uygulama, platform ve oyun bulunmakta. Teknolojik aletlerin faydalarını gösteren bu ürünler, etkileşimli bir deneyim sayesinde çocukların eğlenerek öğrenmesini sağlıyor. Siz de ebeveyn veya öğretmen olarak bu uygulamalardan yararlanarak çocuğunuzun akademik başarısına katkıda bulunabilirsiniz.

Bu uygulamalardan bazılarını listelemeden önce sundukları önemli bir unsura değinelim: Oyunlaştırma. Özellikle eğitim uygulamalarında karşımıza çıkan bu yöntem, öğrenme sürecini daha eğlenceli bir hâle getirerek çocukların motivasyonunu artırıyor. Bu yöntemden faydalanan platformları kullanarak siz de çocuğunuzun derslere daha hevesli bir şekilde vakit ayırmasını sağlayabilirsiniz.

Şimdi dilerseniz gelin çocukların kullanabileceği bazı eğitim oyunlarından, uygulamalarından ve platformlarından bahsedelim:

  • Scratch

Scratch, çocukların kodlamanın mantığını eğlenceli ve etkileşimli bir şekilde öğrenebilmesi için geliştirilen bir görsel programlama dilidir. MIT tarafından geliştirilen bu uygulama, kullanıcıların animasyon, oyun gibi interaktif projeler yapmasını sağlayan basit bir sürükle-bırak arayüzüne sahiptir. 

Çocuklar, Scratch’te projelerini tasarlayıp oluştururken problem çözme, mantıksal düşünme ve yaratıcılık yeteneklerini geliştirebilir. Uygulama aynı zamanda birden fazla kullanıcının tek proje üzerinde çalışmasını desteklediği için çocuklar birbiriyle iş birliği yaparak takım çalışmasında da tecrübe edinebilir.

  • ABCmouse.com

ABCmouse, 2-8 yaş aralığındaki çocuklar için geliştirilmiş popüler bir eğitim uygulamasıdır. Matematik, okuma, bilim, sanat gibi birçok konuyu içeren interaktif ve ilgi çekici aktiviteler sunarak çocukların yeni şeyler keşfederken eğlenebilmesini sağlar.

ABCmouse’un her kullanıcı için sunduğu kişiselleştirilmiş öğrenme yöntemi, çocukların aktiviteleri kendi hızlarına, kendi kapasitelerine göre yapmalarına olanak sağlar. Bu sayede çocuklar öğrenmeye devam ederken karşılaştıkları her konuyu tam olarak kavramadan diğerine geçmezler.

  • MentalUP

MentalUP, çocukların bilişsel gelişimini desteklemek için tasarlanmış, adeta oyundan farksız birçok eğlenceli beyin egzersizi içeren bir dijital eğitim platformudur. MentalUP, ilgi çekici ve interaktif oyunlarıyla çocukların odak süresini, hafıza kapasitelerini ve problem çözme yeteneklerini geliştirmelerine yardımcı olur.

MentalUP’ta da herkes için ayrı bir öğrenme yolu bulunduğundan çocuklar aktiviteleri kendi hızlarına göre yapabilirler. Uygulama, bu sayede her çocuğun oyunlardan maksimum verimi almasını hedefler.

Teknoloji ve çocuk gelişiminin birleşiminin başarılı bir örneği olan MentalUP’ın kullanım süresi ebeveynler veya öğretmenler tarafından kolaylıkla takip edilebilir. Bu özellik sayesinde çocuğunuzun veya öğrencilerinizin sağlıklı ekran süresi alışkanlıkları edinmesine yardımcı olabilirsiniz.

  • Code.org

Çocukların bilgisayar bilimine ve programlamaya ilk adımını atmaları için tasarlanmış bir diğer platform olan Code.org, çocuklar için kodlamayı eğlenceli kılmayı hedefleyen çevrimiçi kurslar, ders planları ve interaktif dersler içerir. 

Kâr amacı gütmeden her çocuğa eğitim vermeyi hedefleyen bu platformda tıpkı Scratch’te olduğu gibi bir interaktif, blok bazlı kodlama dili bulabilirsiniz. 

Code.org, oyunlaştırma ve ilgi çekici görseller sayesinde çocukların problem çözme, eleştirel düşünme ve yaratıcılık yeteneklerini geliştirmelerine yardım eder.

  • Quizlet

Quizlet, dijital çalışma kartları oluşturabileceğiniz, bu kartlarla çalışabileceğiniz bir platform. Arkalı önlü bu kartlarla çalışmak, çocukların ezberlemesi gereken yeni bilgileri aklında tutabilmesi için oldukça faydalı bir yöntem – özellikle yabancı dilde yeni kelimeler öğrenmek söz konusu olduğunda.

Quizlet’te kendi kartlarınızdan oluşan çalışma setleri oluşturabilir, istediğiniz kartlar üzerinde çeşitli yöntemlerle çalışabilirsiniz. Çalışma setlerini arkadaşlarınızla paylaşabilmeniz de mümkün. Bu özellik, sınıfına çalışma seti vermek isteyen öğretmenler için çok değerli. 

Uygulama, bunun yanında sunduğu özel çalışma yöntemleriyle öğrencilerin bütün kartları kısa süre içerisinde özümseyebilmesini sağlıyor.

  • Magic Touch

Magic Touch listemizdeki diğer maddelerden çok daha farklı; çünkü bir platform değil, tek bir oyun. Bu oyunda oyuncu yukarıdan gelen sembolleri aklında tutarak ekrana çizmeye çalışıyor. Bu sayede Magic Touch oynayan çocuklar el-göz koordinasyonlarını, hafızalarını ve yanmamak için uygulamaları gereken stratejilerden dolayı da problem çözme yeteneklerini geliştirebiliyorlar.

Çocukların motor yeteneklerini ve reflekslerini geliştirmek için kullanılabilecek bu oyun, sunduğu bilişsel faydaların yanı sıra renkli grafikleri ve eğlenceli müziğiyle çocuklara keyifli bir deneyim yaşatmaktan da geri kalmıyor.  

  • Tynker

Scratch gibi bir diğer platform olan Tynker, çocukların eğlenceli ve interaktif şekilde kodlama öğrenmesine yardımcı oluyor. Çocukların yaş ve yetenek seviyelerine göre seçebileceğiniz çeşitli dersler ve projeler, bu uygulamayı her yaştan çocuk için uygun kılıyor.

Tynker’ın en iyi yanlarından bir tanesi de kodlamanın gerçek hayatta görebileceğimiz uygulamalarını kullanması. Çocuklar, basit bloklarla kodlama öğrenirken küçük oyunlar, robotlar ve uygulamalar geliştirebiliyor. Bu yaklaşım, Tynker’ı çocuklar için çok daha ilgi çekici kılmakla birlikte onların problem çözme ve eleştirel düşünme yeteneklerini de geliştirebiliyor.

  • Novakid

Novakid, çocukların eğlenerek İngilizce öğrenmesini hedefleyen, alanında uzman eğitmenlerle sunduğu interaktif derslerle çocuklara hem öğretici hem de eğlenceli bir deneyim vadeden bir İngilizce öğrenme sitesi.

Novakid’de geleneksel ezberci sistemin aksine kişiselleştirilmiş ve oyunlaştırılmış bir müfredatla birlikte eğitmenin çocukla bire bir iletişim hâlinde olduğu, bütüncül bir yaklaşım izleniyor. 

Novakid’in izlediği, dile yoğunlaşma yaklaşımı sayesinde çocuklar ve eğitmenler tamamen İngilizce iletişim kuruyor. Eğitmenlerin kullandığı bütüncül tepki yöntemi sayesinde iletişim kolaylaşıyor ve öğrenci daha kalıcı bir şekilde öğrenebiliyor. Çocuk, bu sayede kendini dilin içerisinde bularak en iyi yabancı dil öğrenme yöntemiyle İngilizcesini hızlıca geliştirebiliyor.

Novakid, oyunlaştırma yöntemini sadece derslerin içerisinde değil, aynı zamanda platformunda da kullanıyor. Çocuklar, ders dışında da çeşitli İngilizce geliştiren oyunları oynayarak puan kazanabiliyor. Böylece hem öğrenip hem de eğleniyorlar!

Novakid’i deneyin!

Eğer içeriğimizi faydalı bulduysanız blog kısmından diğer yazılarımıza da göz atmayı unutmayın. Çocuğunuzun İngilizcesini eğlenerek geliştirmesini istiyorsanız da çocuklar için İngilizce kursu Novakid’i hemen deneyin – üstelik ilk deneme dersi tamamen ücretsiz!

Rate this post

Yorum yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlginizi çekebilir
Bir dil seçin
Down arrow icon
Russia Global English Czech Republic Italy Portugal Brazil Romania Japan South Korea Spain Chile Argentina Slovakia Turkey Poland Israel Greece Malaysia Indonesia Hungary France Germany Global العربية Norway India India-en Netherlands Sweden Denmark Finland
Cookie icon
Web sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Siteye giriş yaparak çerezleri tarayıcınıza kaydetmeyi kabul ediyorsunuz.