Scrolltop arrow icon
Left arrow icon Tüm kategoriler
Close icon
Haberler
İngilizce öğrenme
Ebeveynler için Novakid
TR
TR flag icon
Mobile close icon
CTA background
Çocuğunuz için en iyi İngilizce derslerini planlayın
ÜCRETSİZ DENEYİN
Paylaş
LinkedIn share icon
Çocuklar için en uygun yılbaşı oyunları nelerdir? İşte yılbaşında ailecek yapabilecekleriniz!
Tüm aile için oyun ve aktiviteler
Star icon
27.11.2023
Time icon 10 min
Comment icon 0 yorum

Çocuklar için en uygun yılbaşı oyunları nelerdir? İşte yılbaşında ailecek yapabilecekleriniz!

İçindekiler

Çocuklar için ailecek kaliteli vakit geçirmek epey önemli. Gündelik aktivitelerine ve oyunlarına sevdiklerini dahil etmek, aile bireyleriyle unutamayacakları anılar paylaşmak çocukların yaşam kalitesini artıran unsurlardan.

Yılın en sevdiğimiz zamanı yaklaşırken yılbaşı gecesini çocuklar için nasıl daha eğlenceli hale getirebileceğimiz ise merak konusu. İşte, oynarken ailecek kaliteli vakit geçirebileceğiniz yılbaşı gecesi oyunları ve daha fazlası için yazımızın devamına göz atabilirsiniz.

Yılbaşına nasıl hazırlık yapabilirsiniz?

Yılbaşı gecesini nasıl geçireceğinizi planlamadan önce, ortamı çocuklar için nasıl daha ilgi çekici hale getireceğinize ve öncesinde nasıl bir hazırlık yapacağınıza da göz atabilirsiniz:

  • Evi süslemek

Ailecek güzel sohbetler edip yeni yılı kutlayacağınız ortamı daha sıcak ve samimi bir ortama dönüştürmek için evi süslemeyi tercih edebilirsiniz. Yeni yıl için özel hazırlanan dekorasyon ürünlerini mağazalardan alabileceğiniz gibi çocuklarla beraber yapabileceğinizi de unutmayın.

Yılbaşı için güzelce süslediğiniz ev ortamına şık bir çam ağacı yerleştirmek ve ağacın etrafına birbirinize aldığınız hediyeleri koymak da eğlenceli bir aktivite olabilir.

  • Çocuklar için uygun filmler seçmek

Yılbaşında ailecek oyunlar oynayabileceğiniz gibi, hep birlikte çocuklar için uygun filmler bulup gecenin bir kısmını da bunları izlemeye ayırabilirsiniz. Üstelik, yılbaşı temasına uygun bir animasyon çizgi film ya da aile filmi seçerek geceyi daha atmosferik bir hale de getirebilirsiniz.

  • Sağlıklı atıştırmalıklar almak

Atıştırmalıklar bu tarz uzun soluklu eğlenceli gecelerin olmazsa olmazlarından. Bunun için en uygun sağlıklı çocuk atıştırmalıkları arasında ise, fındık, badem içi, az yağlı patlamış mısır, bitter çikolata, fıstık bulunuyor.

Bu atıştırmalıklar her ne kadar diğerlerine kıyasla daha sağlıklı olsa da miktarını fazla kaçırmamakta yine fayda var.

  • Yılbaşı temalı kıyafetler giymek

Çocuklarınızı bu gecenin öncesinde onlarla birlikte giyebileceğiniz kazaklar, çoraplar veya kostümler alarak da neşelendirebilirsiniz. 

  • Aile büyüklerinizi ve diğer sevdiklerinizi davet etmek

Eğer böyle bir imkanınız varsa, bugün için yapacaklarınızı planladıktan sonra sevdiklerinizi, aile büyüklerinizi ve hatta çocuğunuzun sevdiği arkadaşlarını da davet edebilirsiniz. Böylelikle hem çocuğunuza güzel bir sürpriz yapmış olur hem de yılbaşı gecesi oyunlarını daha renkli bir hale getirmiş olursunuz.

  • Akşam için yemekler hazırlamak

Çocuklarınıza ev sorumluluklarını öğretmek, bütçe yönetimi bilincini kazandırmak ve size ev işlerinde yardım etmesini sağlamak istiyorsanız bu gibi özel günler için ihtiyaç alışverişi yaparken veya yemek hazırlarken de çocuklarınızı bu sürece dahil edebilirsiniz.

Böylelikle onlara aile yaşamını öğretirken fikirlerini de alarak özel günleri istedikleri gibi geçirmelerine yardımcı olursunuz.

Yılbaşı gecesi ev ortamını çocuklar için daha çekici bir atmosfer haline nasıl getirebileceğimizi gördük. Peki ya bu gece oynayabileceğiniz oyunlar neler? Haydi görelim!

Yılbaşında çocuklarla oynanan oyunlar

Yılbaşında ailecek oynanacak oyunlar arasından en ilginç, eğitici ve eğlenceli olanlarını farklı yaş gruplarına göre sizler için listeledik. Öyleyse vakit kaybetmeden başlayalım!

 

Ebeveyn misiniz? ve deneyiminizi paylaşmak istiyor musunuz?
Hikayenizi anlatmak için bize ulaşın.

Okul öncesi (3-6) çocuklar için yılbaşı oyunları

Bilişsel gelişimlerine ve ruhsal durumlarına bağlı olarak, anaokuluna giden veya henüz eğitime başlamamış çocuklarla oynayabileceğiniz oyunlar aşağıdaki gibi:

Dikkat oyunu

Özellikle küçük yaşlardaki çocukların dikkat seviyesini geliştirmek için eğlenceli ve oynanışı oldukça basit olan bu dikkat oyununun nasıl oynandığını bir görelim.

Bu oyun için ilk önce gerekli malzemeleri öğrenelim:

  • Kişi sayısı kadar kase
  • Kaseleri dolduracak kadar nohut, fasulye veya herhangi bir baklagil
  • Birkaç adet mısır tanesi

Bu dikkat oyununun oynanışı ise şu şekilde:

  • Oyuna dahil olacak kişilere birer adet kase verip kaseleri baklagillerle dolduruyoruz.
  • Kaselerin her birine en fazla üç veya dört tane mısır tanesi koyuyoruz.
  • Kaselerin içini iyice karıştırdıktan sonra oyunculardan kaselerin içindeki mısır tanesini bulmalarını istiyoruz.

Çocuklar için hem eğlenceli hem de rekabete sürükleyici bu dikkat egzersizini daha da zorlayıcı bir hale getirmek için mısır tanesiyle birlikte mercimek, bezelye veya düğme gibi cisimler de yerleştirerek çocuğunuzdan bu objeleri ayırt etmesini ve isimlendirmesini de isteyebilirsiniz.

El oyunları

Yılbaşında çocuklarla oynanan oyunların büyük bir kısmı da el oyunlarından oluşuyor. Bu tarz oyunlar genelde belirli malzemeler veya kurallardan oluşmak yerine, daha çok çocukların ilgisini çekebilecek bazı şarkılardan ve el hareketlerinden meydana geliyor.

Örneğin, yılbaşı temasına uygun bir şarkı seçerek şarkının sözlerine göre çocuğunuzdan bazı el şekillerini oluşturmasını söyleyebilirsiniz. Bununla birlikte, mum ışığının oluşturduğu gölgelerden hayvan şekilleri oluşturmak gibi geleneksel oyunları da çocuğunuza öğretebilirsiniz.

Çizim oyunu

Çocuklarınızın el becerilerini ve sanata yönelik ilgisini harekete geçirecek bir yılbaşı gecesi eğlencesi de çizim oyunu. Peki bu yılbaşı oyunu nasıl oynanıyormuş? Haydi görelim.

Bu oyun için gerekli malzemeler oldukça basit. Kişi sayısı kadar kalem ve herkes için birer kağıt. Oyunun nasıl oynandığına aşağıdan göz atabilirsiniz:

  • Herkese birer kağıt ve kalem verdikten sonra kısa bir süre için telefonumuzdan veya saatimizden alarm kuruyoruz. (Yaklaşık 15 saniye)
  • Herkes elinden geldiğince elindeki kağıda bir şeyler çiziyor.
  • Süre bitiminde herkes kağıdını yanındaki oyuncuya veriyor.
  • Her oyuncu elindeki kağıttaki resmi devam ettiriyor.

Çocuklar için resim çizmeyi daha da eğlenceli hale getirebilecek bu oyun, yılbaşı gecesi yapılacak renkli aktiviteler arasında. Oyunun bitiminde ortaya çıkan resimler oldukça karmaşık ve eğlenceli olacak. Bu resimleri inceleyip tartışabilir, sonrasında dilediğiniz gibi evi süslemek için kullanabilir veya buzdolabında bir anı olarak saklayabilirsiniz.

Parkur oyunları

Yılbaşı gecesini hareketli ve heyecanlı hale getirmenin bir diğer yolu da parkur oyunu. 3-6 yaş aralığındaki çocuklarınızın fiziksel aktivitelerini desteklemeniz için kapalı alanlarda parkurlar oluşturarak evdeki zamanınızı daha eğlenceli hale getirebilirsiniz.

Yılbaşı gecesi için süslediğiniz oturma odasına bir takım engeller yerleştirebilir ve ulaşılması gereken hedefler koyabilirsiniz.

Parkur oyunlarını oynarken odanın farklı kısımlarına bilmeceler koyarak bazı ögeleri de gizleyebilirsiniz. Böylelikle çocuklarınızdan o ögeleri bulmasını istediğinizde, eğlenceli bir hazine avı oyunu da oluşturmuş olursunuz.

7 yaş ve üzeri için yılbaşı oyunları

Bu yaş grubundaki çocuklarla oynayacağınız oyunlar, aynı zamanda matematik, İngilizce, geometri gibi alanlarda eğitici oyunlardan da oluşabilir. 7 yaş ve üzeri yaş grubundaki çocuklarla oynayabileceğimiz yılbaşı oyunları neler? Hadi inceleyelim.

Tombala

Yılbaşı deyince akla ilk gelen oyunlardan bir tanesi tombala. Bu oyun çocukların hem dikkat yeteneğini geliştirirken hem de sayılarla olan ilişkisini kuvvetlendirir. Peki bu oyun nasıl oynanır, basitçe açıklayalım.

  • Tombala oyununu aldıktan sonra her oyuncuya sayılardan oluşan birer kart veriyoruz.
  • Bir hakem seçiyoruz ve rakamlardan oluşan taşların dolu olduğu torbayı veriyoruz.
  • Hakem, torbadan teker teker taşları seçerken herkes kartındaki sayıları kontrol ediyor.
  • Kartındaki numaraları doğru taşlarla doldurmayı başaran oyunu kazanıyor.

Bütün bir gece boyunca hem sohbet ederken hem de film izlerken oynayabileceğiniz bu oyun, en sevilen yılbaşı aile oyunları arasında. Yakınınızdaki bir marketten veya online alışveriş sitelerinden tombala oyununu edinmeniz de mümkün.

Ben kimim?

Tahmine dayalı bu eğlenceli oyunun oynanışı da oldukça basit. Gerekli malzemeler yalnızca bir kalem ve kişi sayısı kadar yapışkanlı kağıttan oluşuyor. Oynanışı ise şu şekilde:

  • Kağıtlardan birine, oyunculardan birinin göremeyeceği şekilde bir ünlünün veya tanıdık bir karakterin ismini yazıyoruz.
  • İsmini oyunculardan birinden gizlediğimiz karakterin yazılı olduğu kartı aynı oyuncunun alnına yapıştırıyoruz ki göremesin.
  • Aynı işlemi her oyuncu için tekrarlıyoruz.
  • Her oyuncudan sırayla, alnındaki sürpriz karaktere dair bir ‘evet-hayır’ sorusu sormasını istiyoruz. Örneğin, “Karakterim sarışın mıdır?”
  • Sorulara doğru cevaplar verdiğimizden emin olmalıyız ki her oyuncu doğru cevaba adım adım yaklaşabilsin.
  • Eğer sorunun cevabı evetse, oyuncunun bir soru daha sorma hakkı vardır. Eğer cevap hayırsa, sıra bir sonraki oyuncuya geçer.
  • Sorulardan aldığı cevaplar sayesinde edindiği ipuçları doğrultusunda yazılı kişiyi doğru tahmin eden oyuncu oyunu kazanır.

Masa oyunları

Yılbaşı denince akla ilk gelenler arasında da elbette masa oyunları bulunuyor. Bu tarz oyunlar ailenin farklı bireylerini bir araya getirirken aile ortamındaki rekabet, mizah, eğlence unsurlarını da harekete geçirir.

Bu yılbaşı oyunları arasında en popülerleri: Kızma Birader, Tabu veya Uno. Çocuklarla birlikte oynayabileceğiniz ilginç türden masabaşı oyunlarıyla ilgili daha çok fikir almak için de aşağıdaki videoyu izleyebilirsiniz.

Dijital oyunlar

Yılbaşı gecesini çocuğunuzla birlikte daha sakin geçirmek istiyorsanız elbette biraz yemek hazırlayabilir, sohbet edebilir ve birtakım dijital oyunlar da oynayabilirsiniz.

İngilizce temalı oyunlar

Çocuğunuza İngilizceyi verimli bir şekilde öğretmenin yolu, en başta onların ilgisini çekebilecek oyunlar oynamaktan geçiyor. Onları ezbere dayalı eski usül derslere boğmak yerine bu tarz uygulamalı yöntemleri tercih edebilirsiniz. 

Novakid, işte tam da bunun için var. Çocuklarınıza İngilizceyi sıkıcı ve eski yöntemlerle öğretmek yerine onları en eğlenceli ve renkli öğrenme stilleriyle bir araya getiriyoruz.

Siz de yılbaşı gecesini de bu tarz öğretici oyunlarla değerlendirebilirsiniz. Örneğin, öncesinde belirli objeleri çizerek arkalarına İngilizcelerini yazdıktan sonra, yılbaşı gecesinde bu objelere bakarak İngilizcelerini hatırlamaya dayalı yılbaşı oyunları oynayabilirsiniz.

Yılbaşı gecesi 7 yaş ve üzeri çocuklarla oynanan oyunlar da bu şekildeydi. Bir sonraki blog yazımızda görüşmek üzere!

Sıkça sorulan sorular

Yazımızı bitirmeden önce, sıkça sorulan soruları cevapladığımız kısma da göz atabilirsiniz.

Kışın hangi oyunlar oynanır?

Kışın daha çok sıcak ev ortamında ya da kapalı mekanlarda oynayabileceğiniz iletişime dayalı oyunları tercih edebilirsiniz.

Çocuklarla hangi oyunlar oynanır?

Çocuklarla oynayacağınız oyunları, eğitici oyunlardan ya da gelişimlerine destek verecek fiziksel aktivitelerden oluşan oyunlardan seçmelisiniz.

Evde çocuklarla hangi oyunlar oynanır?

Ev ortamında çocuklarla hareket anlamında daha kısıtlı oyunları veya iletişim, problem çözme becerileriyle alakalı bilişsel oyunlar oynanabilir.

Novakid’le tanışın!

Eğlenceli ve uygulamalı İngilizce öğretimine dayalı ilk ücretsiz deneme dersimizi hemen şimdi alın!

Rate this post

Yorum yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlginizi çekebilir
Çocuklar, su, voleybol. Havuzda su voleybolu oynayan çocuklar, su oyunları
Tüm aile için oyun ve aktiviteler
Çocuk bilmeceleri, illüstrasyon
Tüm aile için oyun ve aktiviteler
Bir dil seçin
Down arrow icon
Russia Global English Czech Republic Italy Portugal Brazil Romania Japan South Korea Spain Chile Argentina Slovakia Turkey Poland Israel Greece Malaysia Indonesia Hungary France Germany Global العربية Norway India India-en Netherlands Sweden Denmark Finland
Cookie icon
Web sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Siteye giriş yaparak çerezleri tarayıcınıza kaydetmeyi kabul ediyorsunuz.