Scrolltop arrow icon
Bu fırsat kaçmaz!
BLOGTR25 promosyon kodu ile %25 indirim + 1 aylık ücretsiz konuşma pratiği dersleri kazanın!
CTA background
Online İngilizce dersleri: çocuklara eğlence, ebeveynlere rahatlık. Denemek ister misiniz?
Online İngilizce dersleri: çocuklara eğlence, ebeveynlere rahatlık!
ÜCRETSİZ DENEYİN
Paylaş
X share icon
16.10.2023
Time icon 10 dk.

İşte farklı yaş gruplarından çocuklar için en eğlenceli matematik bilmeceleri!

İçindekiler

Matematik becerileri, hayatımızın her alanında işimize yarayabilecek önemli bir kabiliyettir. Bu sebeple, çocukların erken yaşlardan itibaren matematikle tanışmaları oldukça önemlidir. Ancak matematik, bazı çocuklar için sıkıcı ve zor olabilir. 

Sayısal beceri ediniminin zor olduğu bu gibi durumlarda; matematik ile ilgili eğlenceli bulmacalar, çocuklar için oldukça dikkat çekici bir seçenek. Matematiği bir oyun haline getiren bu tarz problemler, çocuklarınızın daha kolay odaklanmasına ve böylece daha hızlı öğrenebilmesine yardımcı olacaktır.

Bizler de bu yazımızda, gelişim çağındaki çocuklar için epey önemli olan matematik bilmecelerinin ne çeşit faydalar sunabileceğini ve farklı yaş gruplarına göre çocuklarınıza ne çeşit bilmeceler sorabileceğinizi derledik. Dilerseniz, her yaştan çocuklar için bilmeceler sunan bir diğer yazımızı da inceleyebilirsiniz.

Hazırsanız, matematik bilmecelerinin faydalarıyla başlayalım.

Matematik bilmecelerinin çocuklar için faydaları

Farklı yaşlardaki çocuklar için bilmece çeşitlerine geçmeden önce, eğlenceli matematik bilmecelerinin çocuklara sunduğu katkılardan bazılarını maddeler halinde inceleyebiliriz. 

  • Zeka gelişimi: Çeşitli zorluk seviyelerine sahip matematik bilmeceleri; çocukları, kapasitelerinden faydalanmaya ve sayısal zekalarını kullanmaya iterken onlara zeka gelişimi açısından verimli bir pratik imkanı sunar.
  • Matematik kavramlarını anlayabilme: Bilmeceler, farklı matematiksel kavramları daha ilgi çekici ve merak uyandırıcı şekilde işleyebilir. Bu da, çocukların matematikle ilgili bilmesi gereken temel olguları daha iyi anlayabilmesini sağlar.
  • İşbirliği becerileri: Matematik bilmeceleri veya oyunları, aile veya okul ortamında bir takım oyunu haline getirilebilir. Böylece matematik yeteneğinin yanı sıra çocuklara işbirliğini, takım ruhunu ve iletişim becerilerini aşılar.
  • Sorun çözme kabiliyeti: Matematik problemleri, çoğunlukla gerçek hayatta karşılaşabileceğimiz sorunlar üzerine kurulur. Bu problemler aracılığıyla çocuklar, gündelik hayatlarında çözmeleri gereken sayısal işlemlerle daha kolay başa çıkacaklardır.
  • Konsantrasyon yeteneği: Matematik bilmecelerini çözmeye çalışmak, çocukların belirlenmiş birtakım durumlara ve ilişkilere odaklanmasını gerektirir. Kimi zaman uzun kimi zaman kısa süre matematik problemlerine odaklanan çocuklar da böylece zamanla konsantrasyon becerilerini geliştirebilirler.
  • Hızlı karar verme becerisi: Belirli problemleri çözmeleri için kısıtlı zaman tanınan çocuklar, kendilerine verilen süre içerisinde daha hızlı kararlar vermeye eğilimli olurlar. Bu da, çocukların zamanı daha iyi yönetme ve bu doğrultuda kriz anlarıyla daha iyi başa çıkabilme konusundaki becerilerini geliştirecektir.
  • Matematiği daha eğlenceli hale getirme: Yazımızda daha önce bahsettiğimiz gibi, matematik birçok alanda çocukların karşısına çıkmakta. Bu anlamda çocukların temel matematik becerilerini elde etmesi oldukça kıymetli. Sayısal problemleri çözmekte zorlanan çocuklar için matematik problemlerini daha eğlenceli hale getirmek, onları birer hikayeye dönüştürmek, matematik bilmeceleri aracılığıyla daha kolay olabilir.

Matematik bilmecelerinin faydaları saymakla bitmiyor. Farklı şekillerde işlenerek hikaye ve oyun haline getirilen matematikle ilgili bulmacalar, çocukların yalnızca sayısal değil sözel ve görsel zekalarını da kullanmalarını sağlar. Şimdi gelin, farklı yaş grupları için farklı bilmece türlerini inceleyelim.

Farklı kategorilere göre matematik bilmeceleri

Aşağıda farklı yaş gruplarına göre kategorilere ayırdığımız çeşitli matematik bilmecelerine göz atabilirsiniz. 

4-6 yaş grubu için eğlenceli matematik bilmeceleri ve cevapları

İşte 4-6 yaş civarındaki çocuklar için en eğlenceli matematik bilmeceleri ve cevapları!

Masada 3 tane kedi uyuyordu. Yanlarına 2 kedi geldikten sonra, masada kaç tane kedi oldu?
5 kedi.
Ağacın dalında 3 tane kuş duruyordu. 2 tanesi korkup havalandı. Bir tanesi uyuyakaldı. Şimdi, ağacın dalında kaç tane kuş kaldı?
1 kuş kaldı.
Gamze’yle annesi, marketten 4 tane kırmızı balon alıyor. Eve geldiklerinde Gamze, babasının da 2 balon aldığını fark ediyor. Artık ellerinde kaç tane balon var?
6 balon var.
Annesi, İhsan’dan bakkala gidip ekmek almasını rica ediyor. Ancak, İhsan’ın cebinde 8 lirası var ve marketten almak istediği ekmek 10 lira. İhsan’ın, annesinden kaç lira daha fazla alması gerekiyor?
2 lira daha alması gerekiyor.
Kaan’la Ahmet, pastanede kurabiye yiyorlar. Kaan’ın tabağında 3 tane kurabiye var. Ahmet, son kurabiyesini bitiremeyip kalan 1 kurabiyesini Kaan’a veriyor. Kaan’ın artık kaç kurabiyesi var?
4 kurabiyesi var.
Gözde’nin tutmak istediği daire, 3 kişilik. Ancak Gözde bu evi tutarsa, iki arkadaşı boşta kalıyor. Gözde’nin kaç arkadaşı var?
Gözde diğer 2 arkadaşıyla 3 kişilik evi tutarsa diğer 2 arkadaşı boşta kalır. Gözde’nin toplam 4 arkadaşı var.
Yiğit 5 yaşında. Yiğit doğduğunda, abisi 4 yaşındaydı. Öyleyse Yiğit’in abisi Hakan, şu an kaç yaşında? 
9 yaşında.
Evden çıkarken 3 tane topum vardı. 2 tane de annem hediye etti. Arkadaşlarımın yanına giderken toplardan biri patlamış. Şimdi kaç topum var?
Annem hediye ettikten sonra 5 oldu. Biri patladıktan sonra 4 tane kaldı.
Otobüs durağında bekleyen 7 tane öğrenci var. Otobüs geldiğinde 1 öğrenci iniyor, 2 tane öğrenci de otobüse biniyor. Şimdi otobüs durağında kaç tane öğrenci var?
Otobüsten 1 öğrenci indikten sonra 8 oluyor, sonrasında otobüse 2 öğrenci binince 6’ya düşüyor. Cevap 6.

Görüldüğü üzere; 4-6 yaş grubu çocuklar için temel seviye toplama-çıkarma işlemleri, çocukların matematik becerilerini geliştirmesi için yeterli olacaktır. Bu yaş grubu için yanıltıcı ve şaşırtmacalı matematik bilmeceleri ve bulmacalarını kavrayabilmek ve çözmek, pek mümkün olmayabilir. 

Ek olarak, bu tarz matematik bilmecelerini çocuklara yöneltmeden önce, çocukların matematiğin hangi terimlerine hakim olduğunun ve ne seviye matematik bildiğinin farkında olmak önemli. Bunun için okul müfredatını gösteren kitaplardan yardım almanız veya çocukları başlangıç seviyesinde matematik testlerine sokmanız sizlere yardımcı olacaktır.

7-9 yaş grubu için matematik bilmeceleri ve cevapları

Bu yaş grubuna hitap eden bilmeceler, daha karmaşık toplama-çıkarma işlemlerini ve çarpma-bölme işlemlerini içerir. Bu çağlardaki çocuklar, bilmecelerdeki dikkat gerektiren şaşırtmacaları daha iyi kavrayabilir.

Şimdi kaydolun ve 1 ay boyunca ücretsiz konuşma pratiği dersleri kazanın!
Çocuğunuza İngilizce ile güven verin!
Pelin, tartıya çıktığında 48 kilogram olduğunu görüyor. Babasının ağırlığı, Pelin’in iki katı kadar. Babası ve Pelin, toplam kaç kilogramdır? 
48’in iki katı, 96’dır. Yani ikisinin ağırlığı toplamı, 144 etmektedir.
Beyza 8 yaşındayken kardeşi, Beyza’nın yarısı yaşındaydı. Beyza 40 yaşına geldiğinde, kardeşi kaç yaşında olur?
Bu, ikisi arasında 4 yaş farkı olduğu anlamına gelir. Yani Beyza 40 yaşındayken, kardeşi 36 yaşında.
Eğer Orhun’un kilosu 112 + 87’den küçükse, Orhun en fazla kaç kilo olabilir?
112 + 87 = 199 olduğundan, Orhun en fazla 198 kilogram olabilir.
Sepette 17 tane elma var. 2 tane elmayı aldığımda, kaç elmam olur?
2 elmayı sepetten aldığım için benim 2 elmam olur.

Bunlara ek olarak, 7-9 yaş aralığındaki çocukların kafasını biraz karıştırırken mantıklarını da kullanmalarını sağlayacak birkaç diğer ilginç matematik sorusunu ve cevaplarını da aşağıdaki gibi sıralayabiliriz:

Bir yarışmada dördüncü kişinin önüne geçtiğinizde, kaçıncı olursunuz?
Dördüncü kişiyle yer değiştirmiş olduğunuzdan, o beşinci sıraya gerilerken siz dördüncü olursunuz.
Doktor size tüketmeniz için 1 paket ilaç veriyor. Bu ilaçları günde 1 tane içmek şartıyla bitirmeniz gerekiyor. Pakette 8 tane ilaç varsa bunları kaç gün sonra bitirirsiniz?
 Bugünden başlayarak 8 ilacı, 7 günde bitirirsiniz.
1 kilometre uzunluğundaki bir trenin hızı, dakikada 1 kilometredir. Bu trenin kendine eşit uzunluktaki bir tünelden tamamen geçmesi ne kadar sürer?
Trenin ucunun, tünelin sonuna ulaşması 1 dakika sürerken çıkması da 1 dakika sürer. Toplam 2 dakika.
Deniz, 16 Ekim gecesi ailesiyle otururken bir anda yağmur yağmaya başlıyor. 48 saat sonra yağmurun durup güneş açma ihtimali nedir?
Böyle bir ihtimal yok çünkü 48 saat (tam 2 gün) sonra tekrar gece olur.
Telefondaki tuşların çarpımı kaç eder?
Her telefonda 0 tuşu bulunduğundan, cevap daima 0.

10-13 yaş grubu için matematik bilmeceleri ve cevapları

10 yaşını geçen çocuklar için matematik bilmecelerinin, beyin jimnastiği açısından daha karmaşık bir hal almasında sakınca yok. Böylece çocuklar sayısal zekalarını geliştirirken yaklaşan sınavlarına da hazırlık yapabilirler. İşte bu bilmecelere bazı örnekler! 

3 arkadaş bir otele giderler. Bu 3 arkadaş, resepsiyona 100’er lira vererek toplam 300 liralık oda tutarlar. Bir süre sonra otel müdürü, müşterilere indirim yapmak istediğini söyler ve 50 lirayı geri gönderir. 3 arkadaş, 20 lirayı otel görevlisine bahşiş olarak geri vererek kalan 30 lirayı aralarında paylaştırır. Bu durumda her biri 90 lira ödemiş olur. 3 x 90 = 270 yapar. 20 lira da otel görevlisine verildi. (270+20=290) Başlangıçta 300 lira olduğu düşünülürse, 10 lira nereye kayboldu?
Otel görevlisine verilen 20 lira, aslında 270 liraya dahildir. Bu durumun yarattığı kafa karışıklığını giderirsek, 3 arkadaşın da 10’ar lirasını geri aldığında toplam 300 lira bulunduğunu rahatça söyleyebiliriz.
3 + 3 + 3 = 346 işlemi, nasıl doğru hale getirilebilir?
Artılardan birinin sol üst kısmına çapraz bir çizgi çekerek çizgileri birleştirirsek, “+” işareti 4’e dönüşür. Böylece işlem, 343+3 veya 3+343 olabilir.
Bir sokağa, 4 metre aralıklarla 18 tane ağaç dikiliyor. Buna göre, ilk ağaç ile son ağaç arasında kaç metre olur? 
Hesaplayacağımız mesafe başlangıçtaki ağaçtan geriye kalan tüm ağaçlar arasındaki mesafenin toplamını içerdiğinden, (Toplam ağaç sayısı – 1) x 4 formülünü kullanmamız gerekir. Yani cevap: 68 metre.
Sultan öğretmen, öğrencilerden tek sıra halinde ayakta durmalarını istiyor. Yusuf, soldan 17. sağdan 4. sırada ise, bu sınıfta toplam kaç kişi var?
Soldan itibaren Yusuf’la birlikte 17 öğrenci var. Böylece, sağdan itibaren Yusuf hariç geriye 3 öğrenci kalıyor. Öğretmen ile birlikte bu sınıfta 21 kişi var.

Yaş seviyesi arttıkça çocuklara yöneltebileceğiniz matematik problemlerinin ne kadar zorlaşabileceğini ve her yaş grubuna çeşitli matematik soruları sorarak matematiği ne kadar eğlenceli bir hale getirebileceğimizi görmüş olduk.

Bu problemleri çözerken, yetişkinler için en önemli görevler; çocuklara gerekli motivasyonu sağlarken onların kendilerine olan güvenlerini kırmamak. Böylece çocuklarla sağlam bir bağ kurarken zekalarına yönelik paha biçilemez katkılarda bulunabilirsiniz.

Novakid’le tanışın!

Eğer içeriklerimizden faydalandıysanız sitemizde bulunan diğer bloglarımıza da göz atabilirsiniz. 

Çocuğunuzun İngilizceyi bir kelebek kadar zarif ve renkli öğrenmesini sağlayın! Bu eğlenceli öğrenme serüvenine dahil olmak için videomuzu izleyin:

 

Çocuğunuz için bir online İngilizce kursu arayışındaysanız Novakid’deki programlarımıza bir göz atın, üstelik ilk deneme dersi ücretsiz!

3.7/5

Yorum yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site reCAPTCHA tarafından korunmaktadır ve Google Gizlilik Politikası ile Hizmet Şartları geçerlidir.

Editörün seçimi
İlginizi çekebilir
Tüm aile için oyun ve aktiviteler
Bir dil seçin
Down arrow icon
Argentina Brazil Chile Czech Republic Denmark Finland France Germany Global English Global العربية Greece Hungary India Indonesia Israel Italy Japan Malaysia Netherlands Norway Poland Portugal Romania Russia Slovakia South Korea Spain Sweden Turkey
Cookie icon
Web sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Siteye giriş yaparak çerezleri tarayıcınıza kaydetmeyi kabul ediyorsunuz.