Scrolltop arrow icon
Left arrow icon Tüm kategoriler
Close icon
Haberler
İngilizce öğrenme
Ebeveynler için Novakid
TR
TR flag icon
Mobile close icon
CTA background
Çocuğunuz için en iyi İngilizce derslerini planlayın
ÜCRETSİZ DENEYİN
Paylaş
LinkedIn share icon
Dışarıda oynanabilecek keyifli doğum günü oyunları nelerdir?
Tüm aile için oyun ve aktiviteler
Star icon
07.03.2023
Time icon 10 min
Comment icon 0 yorum

Dışarıda oynanabilecek keyifli doğum günü oyunları nelerdir?

İçindekiler

Doğum günü partileri, bir çocuğun arkadaşlarıyla sosyalleşebilmesi, eğlenebilmesi ve kendini iyi hissedebilmesi için mükemmel bir fırsattır. Dışarıda düzenlenen partilerde ise temiz hava, güzel bir güneş ve çocukların istedikleri gibi koşup eğlenebilecekleri büyük bir alan olması eğlenceye, oyunlara fırsat sunar.

Bu yazımızda çocukların doğum günü gibi partilerde, dış mekanda oynayabilecekleri bazı oyunlardan ve faydalarından bahsedeceğiz. Çocuklar için uygun doğum günü oyunları fikirleri verirken bu oyunları nasıl kurup oynatabileceğinizi de adım adım anlatacağız. O hâlde haydi başlayalım!

Açık hava oyunlarının faydaları

Çocukların, bilişsel yeteneklerini ve hafızalarını geliştirirken mümkün olduğunca fazla uyarana maruz kalmaları ve yeni deneyimler yaşamaları önerilir. Sosyalleşmek ve oyun oynamak bunu yapmak için oldukça uygun bir yöntemdir – oyunların dış alanda olması da bu bağlamda çocuklara büyük bir katkı sağlar.

Dışarıda oynanan oyunlar çocukların fiziksel olarak daha fazla hareket etmesini sağladığı için motor gelişimine de önemli katkıda bulunur. Fiziksel aktivitenin günlük hayatta bize kattığı çeviklik, dinçlik gibi faydalar da buna dahildir.

Dışarıda oyun oynayan çocuklar, kendilerini gün içerisinde yeterince yordukları için gece daha iyi bir uyku çekebilirler. Açık hava oyunları, çocukları aynı zamanda ekrandan, yani mavi ışıktan uzaklaştırdığı için de uyku kalitesini artırır.

Kısacası doğum gününde oynanacak oyunların açık hava oyunu olması, çocuğunuzun ve arkadaşlarının kendilerine fayda sağlayacak bir şekilde eğlenmelerini sağlar. Peki dışarıda oynanabilecek en güzel doğum günü oyunları nelerdir? Gelin bazılarını inceleyelim.

Dışarıda oynanabilecek doğum günü oyunları

İşte çocukları eğlendirirken gelişimlerine katkıda bulunacak; takım oyununu, rekabeti, fiziksel aktiviteyi öğretecek olan bazı doğum günü oyunları

Çocukların doğum günlerinde veya diğer partilerde bu oyunları oynarken bir yetişkin gözetiminde olmaları gerektiğini unutmayın. Özellikle yaşça küçük çocuklar varken buna dikkat etmelisiniz.

Su Balonu Atmaca

Yaz ayları için daha uygun olabilecek su balonu atma oyununda öncelikle çocukları iki gruba ayırmak gerekiyor. Bu iki grup da birbirine bakacak şekilde tek sıra hâlinde diziliyor. Sonrasında ise geriye doğru uzunca bir adım atıyorlar.

Birbirine bakan çocuklar takım arkadaşı oluyor. Takım arkadaşlarından her birine, yani bir sıradaki herkese suyla dolu bir balon veriliyor. Amaç ise bu balonu takım arkadaşına patlatmadan atabilmek.

Balonu tutarken patlatan takımlar eleniyor, balonu patlamayan takımlar ise geriye doğru bir adım daha atarak oyuna devam ediyor. Balonu sağlam kalan son takım, oyunu kazanıyor.

Twister

Çocuklar için oldukça klasik bir oyun olan Twister’ı oynamak için oyunu satın almanız veya kendiniz üretmeniz gerekiyor. Twister’ın kutusundan bir halı ve bir çark çıkıyor.

Oyunun amacı ise çocukların çarkta çıkan vücut bölgelerini, çarkta çıkan renge koyarak dengede durmaya çalışmaları – örneğin “Sağ el, mavi renkte olmalı.” veya “Sol ayak, sarı renkte durmalı.” gibi. 

Bu oyun arkadaşlar arasında eğlenceli ve gülüşmeli anılar oluştururken çocukların denge yeteneğini de zorlayarak geliştiriyor. Çocuklar için doğum gününe renk katacak bir etkinlik!

Halat Çekme

Dış alanda oynanabilecek klasik bir oyun olan halat çekme, oyuncuların iki gruba ayrılmasıyla başlıyor. 

İki grup da nispeten kalın bir ipin iki ucuna sırayla diziliyor. Amaç ise takım olarak halatı yeterince güçlü şekilde çekip karşı takımı kendi tarafına doğru getirmek.

Eğer bir takımın en öndeki oyuncusu orta çizgiyi geçecek kadar ilerletildiyse o takım oyunu kaybediyor.

Güç ve denge gerektiren bir doğum günü oyunu olan halat çekme, çocuklar için oldukça eğlenceli bir seçenek. 

Yerde Lav Var

“Yerden Yüksek” olarak da bilinen bu oyunda öncelikle yere farklı noktalara dağılmış objeler konuyor. Sonra da çocuklardan sadece bu objelere basarak karşı tarafa geçmeleri isteniyor – çünkü “yerde lav var!” 

Çocukların amacı, mümkün olduğunca az objenin üzerine basarak karşı tarafa geçmeye çalışmak. Karşıya sırayla geçiliyor, yere dokunanlar eleniyor, en az hamleyle karşı tarafa geçen oyuncu ise oyunu kazanıyor.

Yerde Lav Var oyunu, çocukların stratejik düşünme yeteneğini ve vücut koordinasyonunu geliştirebilmeleri için oldukça faydalı.

Halka Geçirme

Halka Geçirme oyunu küçük cihazlarda oynanabildiği gibi dış alana uyarlanabilmesi de mümkün. Bu oyun için yukarı doğru uzanan çubuklar içeren bir platforma ve bu çubuklara atılabilecek halkalara ihtiyacınız var.

Bu malzemeleri birçok mağazada veya internette hazır olarak bulabilirsiniz, isterseniz oyun için kendiniz de hazırlayabilirsiniz.

Oyunun amacı ise adından belli olduğu üzere halkaları uzak mesafeden fırlatıp çubuklara geçirmeye çalışmak. 

Limbo

Doğum gününde oynanacak oyunlar demişken Limbo’dan bahsetmezsek olmaz. Bu parti oyununu oynamak için ihtiyaç duyduğunuz tek şey uzunca bir çubuk ve bu çubuğu tutacak iki gönüllü. İki gönüllü yerine bir platform kullanmanız da mümkün.

Oyunu oynayanların amacı, çubuğun altından arkaya doğru eğilerek geçmek. Her aşamada çubuk daha da aşağı indiriliyor, bu yüzden dengede kalmak zorlaşıyor. Çubuğun altından en aşağı seviyede geçen oyuncu, oyunu kazanıyor.

Ebeveyn misiniz? ve deneyiminizi paylaşmak istiyor musunuz?
Hikayenizi anlatmak için bize ulaşın.

Limbo’da çubuğun altından dans ederek de geçilebiliyor. Siz de oyuna bu şekilde bir hava katmak isterseniz ortamı müzikle şenlendirebilirsiniz.

Hem rekabetçi hem de şen şakrak bir oyun olan Limbo, çocukların motor yeteneklerini geliştirebilmesi için mükemmel bir oyun.

Çöpçü Avı

“Scavenger Hunt” olarak bilinen bu oyun esasında her yere uyarlanabiliyor. Amaç, çocuklara bir bulunacaklar listesi verip listedeki her şeyi etrafta bulmalarını istemek. 

Bu oyunu doğayla iç içe olduğunuz bir yerde oynuyorsanız çocuklara “Ağaç, papatya, yonca” gibi bulunacaklar verebilirsiniz. Eğer doğal unsurlar çok yoğun değilse çocuklardan “İki katlı otobüs, posta kutusu” gibi şeyler bulmalarını da isteyebilirsiniz. İşin sonunda oyunu nasıl kuracağınız size kalmış.

Çocuklar, buldukları hedeflerin fotoğrafını çeker veya alıp size getirir. Listedeki her hedefi tamamlayan ilk oyuncu veya takım, oyunu kazanır.

Bu oyun sayesinde çocuklara takım çalışmasını aşılarken onları doğaya da aşina kılabilirsiniz.

Sandalye Kapmaca

Klasik dış mekan oyunlarından bir tanesi olan sandalye kapmacayı oynamak için ihtiyacınız olan şeyler biraz sandalye, biraz da müzik.

Oyuncu sayısından bir tane az sayıda sandalye veya tabure, oyun alanına daire şeklinde diziliyor. Oyuncular ise müzikle birlikte bu dairenin etrafında dans ederek tur atıyor.

Oyunun yöneticisi müziği durdurduğunda herkes hemen bir sandalyeye oturuyor. Ayakta kalan kişi eleniyor, sandalyelerden biri çıkarıldıktan sonra oyun bu şekilde devam ediyor.

Sona kalan oyuncu oyunu kazanıyor.

Çocukların müzikle eğlenceli bir vakit geçirmesini sağlayan bu oyun aynı zamanda refleksler ve dikkat için de oldukça faydalı.

Simon Says

Simon Says, çocukların dikkatini sınayan bir oyun. Bu oyun aslında çok basit, oyunun yöneticisi çocuklara bazı komutlar veriyor – örneğin “Zıplayın ve sağa dönün” gibi. 

Fakat çocuklar, bu komutu sadece başında “Simon diyor ki” denirse uyguluyor. Mesela oyun yöneticisi “Simon diyor ki eğilin.” diye bir komut veriyor. Çocuklar eğiliyor. Yönetici, sonrasında ise “Kalkın” diyor. İşte bu noktada ayağa kalkan çocuklar eleniyor, çünkü komutu Simon vermedi!

Bu oyunda hızlı şekilde komutlar vererek çocukların dikkatini zorlayabilirsiniz. Dış alandaysanız verdiğiniz komutlar daha çok fiziksel aktivite tabanlı olabilir. Bu oyunu İngilizce oynayarak çocuklar için İngilizce eğitiminde de kullanabilirsiniz.

Elenmeden sona kalan oyunu kazanır!

Yakartop

Çocukluğumuzun efsane oyunlarından biri olan Yakartop da en iyi doğum günü eğlence fikirleri arasında bulunuyor.

Öncelikle oyuncular iki takıma ayrılıyor. Bu takımlardan bir tanesi atıcı takım, diğeri ise tutucu takım oluyor.

Atıcı takım, oyun alanının iki ucuna yarı yarıya dağılırken tutucu takım ortaya yerleşiyor.

Atıcı takımın amacı, ortada bulunan tutucu takımın oyuncularını top atarak vurmak. Atıcılar, tutucuları ister topu yere değdirerek isterseler de havadan vurabilirler. Vurulan oyuncu elenir ve kenara gelir. Fakat tutuculardan biri topu havada yakalarsa bir puan veya bir can kazanır.

Topu havada yakalayan oyuncu, elenen takım arkadaşlarından birini oyuna geri alabilir.

Tutucu takımda kalan son kişiyi vurabilmek için atıcıların belli bir atış hakkı vardır (7 veya 12 olabilir). Bu süreçte tutucu topu havada yakalayamaz, toptan kaçmak zorundadır. Tutucu, atışlardan kurtulursa turu takımına kazandırır, vurulursa ise atıcı takım turu kazanır.

Dodgeball olarak da bilinen Yakartop’un kendine has birçok farklı versiyonu bulunur. Farklı versiyonlarda can alma kuralı, oyundaki top sayısı gibi unsurlar değişebilir. Oyunun kurallarını istediğiniz gibi düzenleyerek kendi Yakartop varyantınızın tadını çıkarabilirsiniz!

Bayrak Kapmaca

Oldukça heyecanlı bir oyun olan Bayrak Kapmaca’yı oynamak için önce oyuncular iki takıma ayrılır. Her iki takımın da sınırları bellidir ve bayraklarını bu sınırın içinde bir yere saklarlar.

Oyunun amacı, rakip takımın bayrağını alarak kendi alanına getirmek – fakat bunu yapmak o kadar da kolay değil.

Eğer oyunculardan biri rakip takımın alanında yakalanırsa rakip takım onu ebeleyebiliyor. Ebelenen kişi, rakip bölgedeki Hapis adı verilen bölgeye gitmek zorunda.

Ebelenen kişinin takım arkadaşlarından biri, Hapis’e ebelenmeden gidebilirse takım arkadaşını hapisten kurtarabiliyor. Hatta Hapis’in duvarına dokunup “Firar!” diye bağırırsa bütün takım arkadaşlarını hapisten çıkarabiliyor.

Oyunun belli bir süresi var, eğer bu sürenin sonunda bayraklardan biri kapılıp döndürülmediyse oyun alanında en çok oyuncusu olan takım turu kazanıyor.

Çocuklar için doğum gününde Bayrak Kapmaca oynamak için biraz karışık bir alana ihtiyacınız var, sonuçta rakibe gözükmemeyi ve saklanmayı gerektiren bir oyun. Bayrak yerine istediğiniz nesneyi kullanabilirsiniz.

Seksek

Seksek oyununda öncelikle yere tebeşirle aşağıdaki gibi bir alan çizilir. Bu alanın 8’e kadar olan farklı versiyonları da bulunabilir.

Sonrasında ise oyuncu alanın içine doğru bir taş atar. Taş oyun alanının dışına atılırsa sıra diğer oyuncuya geçer. Eğer taş çizgilerin üstüne gelirse bir karenin içine düşmesi için tekrar atılır. 

Taş bir karenin içine düştükten sonra oyuncu her karede çizgilere değmeden sekerek ve taşının düştüğü kareyi atlayarak son kısma ulaşır. Son kısımdan dönerken taşını alıp parkuru bitirmek zorundadır.

Doğum gününde oynanacak oyunlar arasında bulunan Seksek, farklı yerlerde farklı kurallara sahiptir – örneğin bazı versiyonlarda bir ayakla sekilirken diğeriyle de taş yerinden oynatılır. Kuralları kişiselleştirmek size kalmış.

Yüz Boyama

Çocuklar için doğum günü organizasyonlarında eğlenceli bir fikir olarak yüz boyamayı değerlendirebilirsiniz. Her ne kadar oyun sayılmasa da yüz boyama sayesinde çocuklar eğlenirken yaratıcılıklarını konuşturabilir – sonrasında ise boyalı yüzleriyle keyifli bir vakit geçirebilirler! Üstelik konseptli partiler için ideal!

Doğum günü eğlence fikirleri: Konseptleri oyunlarla birleştirin!

Partilerin en keyifli kısımlarından bir tanesi de konseptler. Birçok parti artık çocukların sevdikleri filmlerden, çizgi dizilerden ilham alan konseptlerle yapılıyor. Örneğin çocuğunuz süper kahraman seviyorsa Superman temalı bir parti yapmanız, Frozen’ı seviyorsa da Elsalı bir parti yapmanız mümkün.

Bu parti konseptlerini oyunlarla birleştirerek çocukların eğlencesini katlayabilirsiniz. Örneğin Frozen temalı bir partide yüz boyama etkinliğini Frozen karakterlerine göre yapabilir, sandalye kapmaca veya Limbo müziklerini de konsepte göre ayarlayabilirsiniz. Bu noktada yapabileceklerinizin tek sınırı hayal gücünüz!

Novakid’le tanışın!

Eğer çocuğunuz için bir uzaktan İngilizce eğitimi kursu arıyorsanız Novakid’i hemen deneyin – üstelik ilk deneme dersi tamamen bedava!

3/5

Yorum yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlginizi çekebilir
çocuklarda hafiza uzmani Gülizar Şehitoğlu
Tüm aile için oyun ve aktiviteler
Tüm aile için oyun ve aktiviteler
Bir dil seçin
Down arrow icon
Russia Global English Czech Republic Italy Portugal Brazil Romania Japan South Korea Spain Chile Argentina Slovakia Turkey Poland Israel Greece Malaysia Indonesia Hungary France Germany Global العربية Norway India India-en Netherlands Sweden Denmark Finland
Cookie icon
Web sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Siteye giriş yaparak çerezleri tarayıcınıza kaydetmeyi kabul ediyorsunuz.