Scrolltop arrow icon
Left arrow icon Tüm kategoriler
Close icon
Haberler
İngilizce öğrenme
Ebeveynler için Novakid
TR
TR flag icon
Mobile close icon
CTA background
Çocuğunuz için en iyi İngilizce derslerini planlayın
ÜCRETSİZ DENEYİN
Paylaş
LinkedIn share icon
sicak ve soguk renkler
Tüm aile için oyun ve aktiviteler
Star icon
16.11.2023
Time icon 8 min
Comment icon 0 yorum

Sıcak renkler ve soğuk renkler nelerdir? Haydi öğrenelim!

İçindekiler

Sıcak renkler ve soğuk renkler nelerdir? Renk dünyasının sıcak ve soğuk tondaki renklerini neye göre ayırırız? Gelin, renk tonlarını listeleyelim, ana-ara renkleri ele alalım ve renk dünyasını ilginç dünyasına giriş yapalım.

Renklerin sıcak ve soğuk tonlarından bahsederken hayal gücümüzü kullanmak harika bir fikir. Fakat öncesinde ana ve ara renkleri hatırlamakta fayda var. Dünyamız milyonlarca farklı renk tonuyla dolu. Ancak birleşimiyle farklı renkleri ortaya çıkaran üç adet ana renk var. Bunlar mavi, kırmızı ve sarı.

Mavi, kırmızı ve sarının farklı kombinasyonları da bize mor, yeşil ve turuncu renklerini veriyor. Ortaya çıkan farklı renk tonları ise sıcak ve soğuk renkler olarak farklı kategorilere ayrılıyor. Peki bu renk çeşitleri nelerdir? Sıcak ve soğuk renkler nelerdir? Hadi öğrenelim!

Sıcak ve soğuk renkler: Renkleri neden ayırırız?

Sıcak soğuk renk çalışmaları 1600’lü yıllara dayanan köklü bir tarihe sahip. İlk olarak Isaac Newton’un renk teorisini ortaya atmasıyla temellenen sistem farklı renk çeşitleri ile karşımıza çıktı. Bu kategorilerin içinde kromatik, akromatik, soğuk ve sıcak renkler de var.

Renkleri farklı noktaları temel alarak çeşitli gruplara bölebiliriz. Ancak sıcak ve soğuk renkleri insan psikolojisinde uyandırdığı hislere göre ayırırız.

Bunu daha iyi anlamak için hayal gücümüze başvuralım. Şimdi tüm duvarları sarı renk ile boyanmış bir oda tasarımı yaptığınızı hayal edin. Böyle bir odada bulunmak içinizde daha neşeli ya da enerjik hislerin uyanmasını sağlayacaktır.

Şimdi de tüm duvarları mavi renge boyanmış bir odada olduğunuzu düşünün. Böyle bir oda büyük ihtimalle içinizde daha sakin ve huzur dolu hissetmenizi sağlayan hisleri tetikleyecektir.

Elbette soğuk renkler grubundaki bu renklerin farklı tonları sizi gergin de hissettirebilir. Tamamen laciverte bürünmüş bir odada bulunmak sizi sıkkın bir ruh haline bile sokabilir.

Renk çeşitleri nelerdir ve neden farklı gruplara ayrılır, kısaca bahsettik. Sıra rehberimizin asıl konusu olan sıcak ve soğuk renkler üzerine odaklanmaya geldi.

Ebeveyn misiniz? ve deneyiminizi paylaşmak istiyor musunuz?
Hikayenizi anlatmak için bize ulaşın.

Sıcak renkler: sarı, kırmızı ve turuncu!

Sıcak renk nedir? Sıcak renkler hangileridir deyince bizi sarı, kırmızı ve turuncu karşılar. Bu renklerin psikolojimiz üzerinde pozitif ve enerji verici etkileri de bulunur. Bu renk grubu aynı zamanda güneşin doğumu gibi olumlu ve rahatlatıcı doğa olaylarında da yoğunlukla karşımıza çıkar.

  • Sarı

Güneşin rengi olan sarı bu grubun belki de en enerji verici rengi olarak kabul edilir. Güneş ışığının rengi olarak çağrışım yapan sarı, aynı zamanda umut ve mutluluk gibi kavramları da temsil eder. Sıcak renklerin en pozitifi olan sarı renk, yaz günü kıyafetleri için de harika bir renk tercihidir.

  • Kırmızı

Kırmızı sıcak renk grubunun en sıcak rengidir. Ateşi ve tutkuyu temsil eden bu renk aynı zamanda canlandırıcı bir etkiye de sahiptir.

Özellikle kıpkırmızı renge boyanmış objeler bulundukları yerdeki en dikkat çekici ürünler haline gelir. Tüm bunlarla birlikte kırmızı renge maruz kalmak kişinin heyecanını artırır ve kan basıncını da yükseltebilir.

  •  Turuncu

Sonbaharın rengi olan turuncu sıcak renkler grubunun sonuncu üyesidir. Kişide bir hareketlilik ve değişim hissi uyandıran turuncu aynı zamanda sarı ve kırmızı arasında bir geçiş tonu gibidir.

Elbette sıcak renkler sadece bu üç renkle sınırlı değil. Bu renklerin farklı tonları ve varyasyonlarını da sıcak renkler içerisinde değerlendiriyoruz. Peki bu gruba zıt renkler hangileridir? Gelin, soğuk renk nedir öğrenelim.

Soğuk renkler: mor, mavi, yeşil

Mor, mavi, yeşil ve bu renklerin farklı tonlarından oluşan soğuk renkler sıcak renklere göre daha hafif tondadırlar. Su ve gece gibi durgun kavramlarla bağdaştırdığımız soğuk renkler insanda rahatlatıcı, sakinleştirici ve huzur verici hisler uyandırır.

  • Mor

Hayal gücü ile ilişkili olan mor aynı zamanda gizem kavramını temsil eder. Ressamlar da toplumdaki saygın insanları resmederken eserlerinde mor kıyafetler çizmiştir. Dolayısıyla morun mistik ve gizemli havası onu soğuk renkler grubundaki diğer renklerden ayırır.

  • Mavi

Suyun ve gecenin rengi olan mavi bir ana renktir. Soğuk renkler grubundaki tek ana renk olan mavi, tonuna bağlı olarak insan psikolojisinde pek çok farklı etki bırakır. Örneğin açık mavi genelde rahatlatıcı ve umut verici hisler uyandırır. Ancak mavinin daha koyu tonları hüzün ve kederi de temsil edebilir.

  •  Yeşil

Doğanın rengi olan yeşil büyüme, gelişme ve yenilenme gibi hisleri temsil eder. İngilizcede yeşil henüz olgunlaşmamış bireylerin deneyimsizliğini tarif etmek için de kullanılır.

Örneğin doğada bir meyvenin henüz çok yeşil olması onun daha olgun hale gelmediğini gösterir. Yeşil bu yönüyle soğuk renkler grubunda doğanın rengi olarak öne çıkar.

Sıcak ve soğuk renklerin alt tonları! – Bu renkler sıcak mı soğuk mu?

Renk çeşitleri hakkında bilgi sahibi olmak oldukça önemli. Çünkü renkler evlerimize, odalarımıza ya da giyim kombinlerimize hayat katıyor. Dolayısıyla seçeceğimiz renklerin hem bizde hem de diğer insanlarda nasıl hisler uyandıracağını unutmamak gerekiyor.

Bu yüzden sıcak ve soğuk renkler nelerdir, inceledik. Farklı renk çeşitleri ve tonlarını ele alarak hangi gruplara ait olduğundan bahsettik. Peki, bu gruplarda adı geçmeyen diğer renkler hangileri?

Hadi, soğuk ve sıcak renkler gruplarında yer almayan bazı renkleri sınıflandıralım. Nötr renkler olarak bildiğimiz bu renkler hangileridir, öğrenelim!

  • Bej

Nötr renklerden biri olan bej renginin çeşitli sıcak ve soğuk alt tonları vardır. Örneğin pembe ve ten rengi varyasyonları her iki grupta da yer alabilir.

  • Fildişi

Her ne kadar nötr bir renk olarak karşımıza çıksa da açık fildişi genellikle kişide soğuk renklere yakın hisler uyandırır.

  • Kahverengi

Kahverengi çeşitli renklerle karıştırılarak daha hafif ya da açık tonlara ulaşarak tüm renk spektrumunda kendini belli eder. Örneğin açık kahverengi sıcak renkler arasında yer değerlendirilebilirken koyu kahverengi de soğuk renkler grubuna katılır.

Ana renkler hangileridir, sıcak ve soğuk renk nedir inceledik. Renk dünyasının insanın içini ısıtan tonlarıyla çok daha enerjik hale getiren renklerini derledik. Gelin, şimdi akromatik renkler olarak bildiğimiz renk grubundan bahsedelim.

Kromatik ve akromatik renkler nelerdir?

Rehberimizde bu başlığa kadar bahsettiğimiz bütün renkler kromatik renkler grubunda yer alıyor. Yani sıcak ile soğuk renkler, tüm alt tonlarıyla beraber renk sisteminin kromatik kategorisinde öne çıkıyor.

Kromatik renkler: kırmızı, mavi, yeşil, mor ve dahası

Kromatik renklere bu ismi vermemizin sebebi de renk doygunluğunda yatıyor. Renk doygunluğu yüksek olan renkler, sıcak veya soğuk grubunda olması fark etmeden kromatik renk olarak karşımıza çıkıyor.

Bu gruptaki renk tonları renk tekerleğinde de büyük bir yer kaplıyor. Renk tablosu ve isimleri ise temel renkleri (kırmızı, mavi, sarı) ve bu renklerin birçok farklı karışımını içeriyor.

Kromatik renkleri düşünürken bir gökkuşağını hayal edebiliriz. Gökkuşağı, kırmızı, turuncu, sarı, yeşil, mavi, lacivert ve mor gibi canlı renkleri içerir. İşte bu renkler kromatik renklerdir.

Örneğin, bir oyuncak araba tasarladığımızı hayal edelim. Hatta arabamızı parlak kırmızı veya canlı mavi gibi kromatik renkler ile boyadığımızı düşünelim. Bu sayede arabamız daha enerjik ve dikkat çekici bir görünüm kazanır değil mi?

Akromatik renkler: siyah, beyaz ve gri

Sıra siyah, beyaz ve gri renklerine geldi. Akromatik, yani kromatik olmayan renkler olarak tanımladığımız bu üç renk düşük doygunluğa sahiptir. Siyah ve beyaz aynı zamanda renk tablosu ve isimleri üzerinde birbirine zıt renkler olarak gösterilir. Siyah ve beyazın tonları arasındaki gri tonlar da akromatik renkler olarak kabul edilir.

Bu renk grubunu daha iyi anlamak için yeni bir örnek düşünelim ve bilgisayarımızda bir yazı yazdığımızı hayal edelim. Örneğin, bir sayfada yazı yazarken metin rengini genellikle siyah veya koyu gri seçeriz.

Arka planı ise çoğu zaman beyaz ya da açık gri olur. Bu tür akromatik renk kombinasyonları yazıyı okumayı kolaylaştırır. Bu sayede sayfa daha sade ve düzenli bir görünüm kazanır.

Özetle kromatik renkler genellikle enerjik, canlı ve dikkat çekici bir etki yaratırken, akromatik renkler daha sakin ve nötr bir etki oluşturabilir. Tasarım, sanat ve diğer görsel alanlarda bu renk kategorilerini kullandığımız farklı duyguların oluşmasını sağlayabiliriz.

Sıkça sorulan sorular

Renk çeşitleri nelerdir sorularını ele aldık ve renk dünyasının sıcak ve soğuk tonlarını inceledik. Şimdi de bu konuda en sık sorulan soruları ele alalım.

Sıcak renkler nelerdir kısaca?

Sıcak renkler kısaca sarı, turuncu, kırmızı ve bu renklerin alt tonlarıdır. Bu üç rengin farklı karışımları insanda olumlu, enerjik ve canlandırıcı etkiler uyandırır.

Soğuk renkler neye benzer?

Soğuk renkler mor, mavi, yeşil başta olmak üzere bu renklerin ve alt tonlarının karışımlarıdır. Koyu mavi bir oda ve yoğun bir yeşil insanda sakinleştirici ve huzur verici hisler uyandırır.

Novakid’le tanışın!

Novakid çocuğunuzu yeni, interaktif ve ezber bozan bir İngilizce eğitimi ile tanıştırıyor. Novakid çocuklar için İngilizce kursu dil eğitimindeki ezberci ve kuralcı anlayışı kapsamlı ve etkileşim dolu bir İngilizce eğitimiyle değiştiriyor. Üstelik Novakid’de ilk online İngilizce deneme dersiniz tamamen ücretsiz!

Rate this post

Yorum yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlginizi çekebilir
Tüm aile için oyun ve aktiviteler
Tüm aile için oyun ve aktiviteler
Tüm aile için oyun ve aktiviteler
Bir dil seçin
Down arrow icon
Russia Global English Czech Republic Italy Portugal Brazil Romania Japan South Korea Spain Chile Argentina Slovakia Turkey Poland Israel Greece Malaysia Indonesia Hungary France Germany Global العربية Norway India India-en Netherlands Sweden Denmark Finland
Cookie icon
Web sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Siteye giriş yaparak çerezleri tarayıcınıza kaydetmeyi kabul ediyorsunuz.